Julpynt! Gratis stickmönster och virkmönster på julkulor, stjärnor, tomtar, julkrubba...

Julpynt? Jajamensan! Här hittar du virkbeskrivningar och stickbeskrivningar på julsaker som är värda att hänga i granen. Stickade julgranskulor, virkade snöflingor, stjärnor, hjärtan, tomtar och andra juldekorationer. Varför inte ett gosigt coronavirus? Bomullsgarn, ullgarn, pälsgarn, restgarn... använd det du har för skapa dina egna, unika julhantverk. Och givetvis hittar också mönster som passar till julkrubban.

Sticka och virka julpynt: en liten stickad tomte och en virkad stjärna.Om du inte har en gran kan du alltid julpynta något annat. Som din kalender.

"Vi har ingen gran. Vi har aldrig julgran", påpekade dottern när hon var liten, när jag visade upp min nystickade julkula i strumpgarnsrester, stoppad med lovikkaludd.

Julpynt: virkad julstrumpa, stickad julkulaDotterns virkade julstrumpa i återvunnet bomullsgarn + bomull/viskos. Ömma moderns stickade julkula i rest-strumpgarn.

Och?" fnyste jag.

"Kan du hjälpa mig om jag virkar en liten julstrumpa?"

Älskar den ungen. Som nu är kvinna. Och jag förstår vad hon menar.

Någonstans i min pysslarsjäl finns det också en liten, syrlig skeptiker som fnyser åt att garngalningar ägnar så många timmar åt att virka och sticka lullull som hänger framme max ett par dagar per år. Om ens så länge, eftersom garngalningen ifråga kanske är en granvägrare som jag. Julgarn — ja. Julgran — nej.

Men nu vet min inre gnällspik inte alls vad den pratar om, för de flesta julpynt är extremt snabbpysslade. Och pynt är dessutom precis vad restgarnssamlingen vill bli när den blir stor.

Vilken tur att webbtomten har säcken full av sköna gratisbeskrivningar som passar även oss som är frivilligt granlösa! Jajamensan, du kan sticka och virka betydligt mer än gamla vanliga kulor, hjärtan, stjärnor, tomtar och andra julsaker. Som en jul-stormtrooper.

Jo, allt kan bli julpynt så länge det har ett hänge. Och här är mina favoriter:

Hjärtan, stjärnor, änglar

Virka julstjärna med hänge
En skir julstjärna blir bara snyggare som hänge om du stärker den. In the yarn garden föreslår en lösning med trälim och vatten.

Rätsticka ett bulligt hjärta
Rätsticka, sy ihop, stoppa med fyllning. Smart och snabbt julhjärta till granen i design av Garnstudio/Drops design.

Virka ett hjärta till jul
Om du vill tynga din gran med traditioner av det lättviktigare slaget, plocka fram lite bomullsgarn och virka ett klassiskt julpyntshjärta. Vill du fräcka till det lite? Ta pälsgarn och virka ett stort, ludet hjärta och häng det på dörren. Slår kransar med garnlängder. Beskrivning från Mias hemmaliv.

Virka hjärtan med picotkant
Enligt tidningen Allas är det här "julens sötaste hjärtan". Hjärtat i beskrivningen är hur som helst uppbyggt av stolpar och omges av en kant med picoter.

Sticka ett flätat julhjärta
Du vet sådana där hjärtan som du väver ihop och som kan användas som korgar till godis och nötter? Du kan sticka ett sådant! Fast då fungerar det inte som en korg.

Snabbvirka julstjärnor
Tre varv går snabbt att virka, och stjärnan får höjd och högtidligt sirlighet av dubbelstolpar. Falkgarn tycker att du kan stärka stjärnorna också.

Virka ett flätat julhjärta (eng)
Är det viktigt att det flätade julhärtat faktiskt fungerar som en korg? Då ska du ta en titt på Alipypers beskrivning. I den virkar du två ovaler med slitsar som du flätar ihop, precis som ett pappers-julhjärta. Smart! (Fast att kalla det för ett "danskt hjärta" är väl att ta i?)

Virkat julhjärta
Om det flätade julhjärtat är ett måste för granen kan du även virka ett på svenska, efter Creativ Companys mönster.

Sticka + filta dubbel stjärna
Om du tycker att Novitas stickbeskrivning är lite för krånglig kan du sticka två separata stjärnor och sy ihop, innan du filtar dem i tvättmaskinen. Följer du däremot beskrivningen till punkt och pricka stickar du en stjärna utifrån och in mot mitten, sedan plockar du upp nya maskor längs den första stjärnans ytterkanter för att sticka den andra stjärnan.

Sticka Bollywood-julpynt (danska)
Ett hjärta känns väldigt traditionellt, men inte i Filcolanas tappning, med pärlor och broderier. Till detta: en fågel. Båda i rätstickning med extra bjäfs. Läckert!

Julpynt Järbo garn

Virka stjärna, hjärta, ängel
Järbo garn har smak för det traditionella. (Och ändå inte. Har du sett deras stickbeskrivning på lovikkakalsonger?) En ängel i vitt virkgarn är liksom aldrig fel. Utom hemma hos mig.

Virka mormors-stjärna på två varv
Jag vet, jag vet: jag hävdar ibland att jag inte är så förtjust i mormorsrutor. Men det här är inte rutor, va, utan en virkbeskrivning på *stjärnor*. Det är en helt annan sak. Dessutom virkar du den på bara två varv.

Stjärna/snöflinga
Bautawitchs beskrivning ska mormorstjärnan eller -snöflingan egentligen ingå i en större hexagon. Men du kan ju alltid sluta virka efter stjärnan.

Virka sirlig stjärna
Snöflinga? Julstjärna? Det hänger på färgen! (Och i granen.) Drops designs sexuddiga stjärna med hänge virkar du snabbt. Och du behöver inte använda luddigt garn.

Sticka stjärna till toppen av granen (eng)
Exakt hur Berroco lyckats få fast sin stoppade, tredimensionella, 12-uddiga stjärna på toppen av julgranen vet jag inte. Men jag gissar på Photoshop. Fotomanipulation nämns dock inte i detta stickmönster.

Sticka en sexuddig stjärna (eng)
Busenkel stickbeskrivning från Barbara Breiter, och stjärnan fungerar lika bra som julpynt i tunt garn eller som grytlapp i tjockt (eller dubbelt) ullgarn eller bomullsgarn. Stjärnan är rät- och modulstickad, så när du har stickat ett litet parallellogram plockar du upp maskorna till nästa från kanten den först stickade. Det, kära vänner, innebär att du bara har en enda söm att sy. Hörde jag folkets jubel?

Sticka en fem-uddig stjärna
Drops designs mönster ingår att du rätstickar två stjärnor och stoppar upp dem. Men stjärnan står bra på egna uddar.

Virka en platt ängel
På bloggen Så vitt jag vet hittar du en virkbeskrivning på en platt ängel på hänge. Hängel?

Virka stor och liten ängel
Å, änglar som kan stå! Änglar som har gloria! Änglar som du virkar efter gratis mönster från Sticka & virka!

Sticka två änglar
Okej, du behöver givetvis inte nöja dit med att sticka enbart två änglar. Men Garnstudio/Drops design har två versioner av de stickade, tredimensionella änglarna. En har rätstickat mönster, en har hålmönster. Det finns också videoinstruktioner!

Stickade plast-stjärnor
I vanligt garn ser de här formerna ut som blommor, men om du stickar dem i plastpåse-garn blir det mer likt stjärnor eller konstsnö-flingor.

Virka en stjärna på två varv (eng)
Julig och snabbvirkad! Och väljer du julpynt i stjärnformat, som Mooglys, behöver du inte begränsa dig till de traditionella julgarnsfärgerna.

Virka en enkel stjärna som julpynt. Bara två varv! Gratis beskrivning.

Den andra sortens julstjärnor

Virka en stor julstjärna (som i blomman)
Jo, den kan vara för svulstig för att hänga i granen eller sätta på presenter. I sådana fall är den perfekt till stöket i köket — för Garnstudio har tänkt den som en grytlapp.

Sticka en julstjärna (som i blomman) (eng)
Julstjärnor i kruka är ungefär den enda jultradition jag gillar. Förutom att köpa på mig alla klassrese-amaryllisar. Den här stickade julstjärnan (som i blomman) är tänkt att hänga i granen.

Virka en julstjärna (som i blomman) (eng)
En svulstig, virkad julstjärna kan du givetvis barrpynta med. Men den passar nog ännu bättre till att sätta på julklappar eller att använda som bordsdekor. Virkbeskrivning från Planet June.

Stickade minigrisar

Tomtar, grisar och granar

Rätsticka en hängtomte 
Men, så söt! Garnstudio/Drops designs rätstickade tomte, eller snarare tomteansikte med luva, är nästan helt platt. Men bara nästan. För näsan stickar du som en musch. 

Virka bulliga tomtebarn 
Ett klot till kropp, ett klot till huvud… och så små, runda träpärlor till händer och fötter. Hobbiis amigurumi-inspirerade tomtebarn är minst sagt bulliga, och om du vill att de ska sitta snarare än hänga fyller du deras trinda kroppar med plastgranulat. 

Rundsticka hängtomte
På svenska är detta stickade tomtehuvud med hängare i luvan en snäll tomte, och på isländska en glaðlegur jólasveinn. Danska kedjan Søstrene Grene finns uppenbarligen i många länder, så du får en liten språklektion på köpet när du sneglar på gratisbeskrivningen på andra språk. Förutom att tomten fungerar som traditionellt julpynt kan du hänga tomten på dörrhandtaget, föreslår systrarna.

Virka ribbad hänggran 
Hur känner sig egentligen julgranen om du väljer att dekorera den med just hängande, små granar? Respekterad? Hånad? Hobbiis gratis virkmönster är enkelt och innehåller en liten bildkurs. 

Sticka tomtenissar på rad
Små ansiktslösa nissar ger du personlighet med hjälp av olika färger på luva och halsduk. Och Allas.se tipsar om att maskotar stickade efter gratismönstret är "lika söta på en dörr som tillsammans på en vägg". Om du nu inte vill hänga dem i granen.

Sticka tomtar och granar till flaskan
Du kan hänga upp tomtarna och granarna i granen, om du fäster upphängningstrådar på dem. Men Drops design föreställer sig att dessa rundstickade julpynt ska pryda något annat. Nämligen toppen av vinflaskor, inte nödvändigtvis med alkohol i.

Snabbvirka korkgran
Sparar du på vinkorkar? Sådana av riktig kork? Då kan du använda dem som stammar till små granar enligt Lekolars skissartade beskrivning.

Virka liten 3D-gran (danska)
Liten och effektfull. Mig og Mayas virkade julgran består av tre snabbvirkade delar som du syr ihop. Och du kan hänga granarna i granen eller ställa dem på bordet.

Gör en bordsgran av garnbollar
Varken stickat eller virkat, utan bara garn! Om du gillar att göra garnbollar kan du fästa dem på en stående hållare för hushållspapper, och göra din egen barrfria garn-gran.

Virka pussande tomtar
Den virkade tomtenissen och -nissan kan vara lite för stora för att hänga på en grangren, men du kan balansera dem mot varandra så att det ser ut som att de pussas. Och givetvis kan du låta två nissar eller två nissor vänslas; jag tror knappast att Creativ Company har något att invända.

Sticka och virka granar till granen
Virka ihop två slätstickade bitar och du har en snygg, platt gran. Beskrivning från Sanna nystar.

Strut-tomte i rätstickning (eng)
Rätstickning låter väl enkelt, va? Och det är det givetvis. Men här får du ändå träna på lite mer avancerade tekniker, som förkortade varv och intarsiastickning.

Sticka små tomteluvor
Kråkspark bjuder på stickbeskrivningar till små tomteluvor i två storlekar. Och ja, du kan hänga dem i granen. Eller öronen.

Virka en julgran
En gullig, gosig amigurumigran, som kan hänga i den stora, stickiga släktingen om du kompletterar den med ett hänge.

Virka mormors-julgran (eng)
Om du kan virka en mormorsruta kan du också virka en mormorstriangel. Och kan du virka en mormorstriangel kan du även förvandla den till en mormorsjulgran.

Virka girlang med mormors-julgranar (norska)
En annan variant på mormorstrianglar och mormorsinspirerade julgranar bjuder Sandnes garn på. Här virkar du stammen i brunt, och knyter samman granarna med luftmaskor till en girlang. Eller så virkar du hängen till dem. Det är ändå din jul. 

Sticka en dansk gris (danska, pdf)
Hur är det nu? Är danskt fläskkött okej? Ur en köttätares perspektiv, alltså? Ett vegetariskt och supersött alternativ är den rätstickade grisen i stickmönstret från Garnudsalg. Och visst går den att hänga bland grenarna.

Virka en julgransgris (danska)
Vad är det med danskarna och grisar? Virkbeskrivningen kommer från Filcolana.

Sticka en trekantig hängtomte (danska, eng, tys)
Oj, ett snudd på två-i-ett-julpynt! För nog är väl tomtenissen med den bulliga näsan också väldigt lik en stiliserad julgran? Ja, om du skippar näsa och ansikte, alltså. Sticka två trekantiga stycken, varav ett med ansikte och näsa, och sy ihop.

Sticka i-snoddstomtar (danska)
Ooo, briljant! Ett par i-snoddar som ben, och sedan en lite bredare i-snodds-kropp och skägg och i-snodds-luva på det. Filcolanas tomte kan du både hänga i granen och ha som halsband. Eller kitchig slips.

Virka tomtenisse
Om du vill att nissen ska vara en nissa är det enkelt fixat: sy fast lite håriga garnslamsor under mössans kant. Det står dock inte i Drops Design virkbeskrivning, men hej, du får väl pyssla lite själv!

Virka sittande amigrumi-tomtenisse (och lucia)
Broderade jätteögon (men ingen mun eller näsa) gör denna tomtenisse amigurumi-söt. Och så kan den sitta tack vare en "bakplutt", som också är tofsen på luvan, enligt Allas virkbeskrivning. Tomtenissen är tänkt att vara sällskap till en virkad lucia.

Sticka stå-tomte
Jo, visst kan du hänga den här stickade tomten med virkad näsa i granen. Men eftersom tomt-hens kropp kan fyllas med ärtor, ris eller plastgranulat kan du också ställa den på bordet.

Virka liten tomte med toppig luva
Å, de där tomtarna där bara näsan och skägget sticker fram under luvan är för underbara! Fröken Elsa har designat en virkad variant där du löser den sista monteringen med lim. (Jo, du *får* givetvis hellre sy om du vill det.)

Gaffelvirka en julgran (eng, video)
Har du en ställbar virkgaffel eller gaffelkrok? Grattis! Du kan gaffelvirka en lattjo julgran. Och instruktionerna ges via video, så du kan pausa och backspola dig genom hela processen.

Invirkade julgranskulor är fina. Och det är ett hantverk som är värt betydligt mer än tre futtiga euro.Invirkade julgranskulor på Zara Home, till skam-priset 3 euro.

Julgranskulor och julstrumpor

Virka söta små julstrumpor 
Om du kan acceptera den kreativa översättningen från Creativ Company är de här små julstrumporna söta och lättvirkade, med en liten hälvändning. Men jo, på svenska brukar vi säga ”maska” snarare än ”stygn”. 

Piffa en julgranskula med virkat
Om du vill piffa till dina vanliga julgranskulor kan du klä in dem med virkade rundlar. I Frostvirkas modell blandar du matta garn med glittrigt.

Sticka en spets-julgranskula (pdf)
Om du inte vill offra dina julkulor kan du alltid sticka dem runt luft. Eller noga räknat kring uppblåsta ballonger. Sedan sprejar du på stärkelse. Stickbeskrivning från Barbro Wilhelmsson. Via Internet Archive.

Sticka en mini-julstrumpa (eng)
Hänga i granen? Snarare på ett (1) barr. Det här är en pytteliten julstrumpa, lagom till ett dockskåp. Stickbeskrivningen hittar du hos minatyrstickningsspecialisten Bitstobuy.

Virka julgranskulor med broderi
En julkula till granen kan verkligen se ut hur som helst (som du märker på gratismönstren längre ned), men kanske är de traditionella de snyggaste? Även när de är virkade? In the yarn garden bjussar på en beskrivning till julgranskulor som du virkar i två halvor, stoppar och syr ihop. Och extra stiliga blir de med broderade stjärnor i glittergarn!

Min stickade julkula! Wohoo!

Rätsticka en julkula
Drops designs julpyssel-kalender är en tradition som heter duga. Eller maska. Här bjuder de på en beskrivning på enkelt rätstickade och stoppade julkulor.

Sticka julkulor i strumpgarn
Och nej, detta är inte stickbeskrivningen till min julgranskula. Men den duger. Skojar bara; den leverar säkert mer pålitliga maskor än mina kluttriga anteckningar. Och med självrandigt strumpgarn behöver du inte bekymra dig om att tänka ut något flerfärgsmönster. Stickbeskrivning från Garnstudio/Drops design.

Virka julstrumpa av mormorsruta (eng)
En mormorsruta är allt som krävs för att virka den lilla julpynts-julstrumpan. Okej, det är ingen vanlig mormorsruta: på sista varvet virkar du till en extra ökningskil, så att julstrumpan kan få en fot när du viker mormorsrutan på mitten.

Julkula med ängel
Det är som två julpynt i ett! Novitas stickdiagram och -beskrivning har två fina flerfärgs-mönster: ett med kryss och cirklar, och ett med änglar. Mums!

Andra klassiskt vintriga julpynt, inklusive snöstjärnor och snöflingor

Virka en julapelsin
Mm, apelsiner späckade med kryddnejlikor är min favorit-juldoft. Jennie Olssons virkade och broderade apelsin luktar förstås inte, men den är rasande vacker och klassiskt julig.

Sticka mjuka julstrutar
Lägg i en godisbit eller två eller en hel massa. Om du stickar en mjuk strut efter Hobbiis gratisbeskrivning stickar du den nedifrån och upp, och kan alltså variera storleken som du vill. (Och om du bara stickar ett par varv och vänder struten uppochned får du en liten tomteluva att pynta med!)

Virka hängande järnek
Järnek eller kristtorn med sina röda bär brukar vara det klassiska, brittiska julpyntet. Men givetvis passar den virkade formen i Sverige, särskilt om du har gott om mörkgrönt och rött garn. Drops designs modell är egentligen tänkt som servettring, men den passar lika bra som hängande juldekoration.

Sticka en ren med piprensarhorn (danska)
En enkel, slätstickad ren i brunt och gammelrosa, och med en röd pärlnos. Kropp och huvud fyller du med vadd, benen stoppar du med piprensare. Det enda knepiga tycks vara piprensarhornen. Hendes Verden rekommenderar ett eventuellt extra par, "til at øve sig på".

Fixa en julstrut av en virkad duk
Har du en massa små virkade dukar på lager? Då kan du förvandla dem till tjusiga, stärkta julstrutar! Eller så kan du virka helt nya dukar att struta till, efter Diwy by Tittis gratismönster.

Sticka en snöstjärna (eng)
O, annorlunda spetsstickning! De fina uddarna på den rundstickade snöstjärnan eller snöflingarna bygger du upp med hjälp av upplagda och avmaskade maskor. Och givetvis måste du våtspänna eller blocka den färdiga snöflingan för att den ska komma till sin rätt. Och stärka den, om du vill hänga den i granen eller fönstret. Stickbeskrivningen hittar du på Ravelry.

Sticka en enkel kotte till granen
Nu är det inte säkert att ditt julsällskap ser att Marie Ledendals enkla, mosstickade design föreställer kottar. Men fina blir dessa restgarnshängen, särskilt med inslag av glittrigt garn.

Virka snöflingor steg för steg
Allas snöflingor börjar inte med en magisk ring, utan en ståltrådsring. Sedan följer virkbeskrivningen i ett bildspel.

Virka snögubbe med stickad luva och halsduk
Okej, själva snögubben bör givetvis vara vit. Men med den stickade luvan och halsduken får du även användning för dina restgarn som inte råkar vara i typiska julfärger. Allas bjussar även på virkbeskrivningar till en jultrumma(?) och ett juläpple. Samtliga för upphängning i granen.

Sticka en mistel (eng)
Att kyssas under en mistel är tydligen en engelsk tradition, och enligt Dick Harrison slog misteln igenom som juldekoration på 1700-talet. Tänka sig. Följer du OddKnits stickbeskrivning skapar du alltså pynt med anor.

Virka en böjlig mistel
I Creativ Companys version av jul-misteln är stjälkarna böjliga, eftersom du virkar dem som fastmaskor runt en ståltråd.

Virka halmbock och ... julkatt
Maria tipsar om en rolig samling gratisbeskrivningar från Hemmets veckotidning. Det är en hel tomtefamilj komplett med julbock, gran och... en julkatt?

Virkade domherrar
Är domherrar julfåglar? Herrfåglarna har i alla fall rätt färgskala för juliga pynt, även om TeeTee även föreslår en enfärgade grå.

Virka julklockor
Bjällerklang, bjällerklang, virka något smått ... Ett par julklockor sitter fint i granen, särskilt om du kompletterar med ett par äkta bjällror. Design: Garnstudio.

Virka grankotte i krokodilmaskor (eng)
Hur kombinerar du något traditionellt med något modernt? Genom att virka grankottar i fräcka färger! Yarnfreak har översatt sin beskrivning till engelska och med amerikanska termer.

Virka (lysande) snögubbe
Okej, du behöver inte följa Novitas anvisningar helt. Det vill säga att stoppa in en LED-lampa i snögubben. Men om du gör det får den en lysande näsa.

Virka en julgransgirlang (pdf)
Med glittrigt garn kan du göra ditt eget ... glitter. (Fyndigt, Anna, fyndigt.) I Garngrossistens virkbeskrivning virkar du en lång spiralkorv, och beskrivningen börjar med ... ahem ... "lägg upp 1000 lm".

Virka filtade julstrutar
Egentligen är de virkade och tvättmaskinstovade strutarna tänkta att fungera som en adventskalender. Men givetvis kan du använda Novitas virkbeskrivning för ett valfritt antal strutar till granen, och fylla dem med godis eller nötter.

Virka snöflingor
Vintern är liksom inte på riktigt om du inte gör den vit med hjälp av virkade snöflingor. Jennie Olsson presenterar beskrivningar på tre varianter.

Virka snöstjärnor
Mys och maskor har lagt ut mönster till fem olika sorters snöflingor eller snöstjärnor.

Virka sirliga snöflingor
Vad skiljer egentligen en snöflinga från en stjärna? Alltså inte på riktigt, utan i virkad form? In the yarn gardens två stjärnor eller snöflingor är i alla fall smäckra, och skulle se briljanta ut i glittergarn.

Virka pepparkakor
Elin har lagt sina virkade pepparkakor på en plåt, men visst skulle de se bra ut med hänge? (Och broderad glasyr.)

Virka eller sticka julkrubbor 

Julen är den kristna högtiden, även om den firas av betydligt fler, både troende och icke-troende. Och Jesusbarnet, Maria och Josef är därför vanliga juldekorationer. Men kanske inte i granen, utan i form av den klassiska krubban. 

Virka julkrubba från Svenska kyrkan 
Svenska kyrkan i Umeå bjuder på ett virkmönster till julkrubban designad av Janna-Li Janke, som tidigare drev bloggen Garngalning! (Jannas amigurumisar). Så om du har hängt mycket på virkbloggar känner du nog igen figurerna. 

Virka julkrubba med stall av träpinnar 
"Låt den fina julkrubban bli en ny jultradition som skänker julstämning år efter år." Eftersom det är Panduro som bjuder på virkbeskrivningen rekommenderar de dig att införskaffa en hel del kringgrejer. Som rosa stämpelfärg. Men du skapar som du vill, kom ihåg det. 

Virka Maria, Josef och Jesusbarnet (eng)
Ett enkelt utseende snarare än amigurumi-utseendet med stora säkerhetsögon kanske passar bättre för en julkrubba? Whistle & Ivy kallar sin julkrubba rustik, och den innehåller många, många virkade figurer. Men det är bara virkmönstren (med amerikanska virktermer) till huvudpersonerna som är gratis, det vill säga Maria, Josef och Jesusbarnet i en liten krubba. 

Sticka figurer till julkrubban (eng)
I en arkiverad version av Australian Women’s weekly (via Internet Archive) hittar du stickbeskrivningar till Maria, Josef, Jesusbarnet, tre vise män och en fåraherde med får. De vuxna utgår samtliga från samma stickade grundmodell. 

Mer kuliga julpynt

Sticka flugsvampar till granen 
Rött och vitt är inte bara tomtens färger, utan givetvis också flugsvampens. Och eftersom svampar växer i skogen precis som granar hör de ihop. Eller? Garnstudio/Drops design bjussar på stickbeskrivningen. 

Virka ett (lysande?) dödskallehänge
När passar det med dödskallar egentligen? Hela tiden! Och om du virkar ett hänge i reflexgarn får du snygga ljuseffekter från julgransljusen. Mest virkats beskrivning kan du givetvis använda med andra garn och för andra syften. För var passar det med dödskallar? Överallt!

Sticka och virka ett snyggt coronavirus (eng)
Pandemier är verkligen skit. Och även om den officiellt är över suger covid hårt. Men nog är bilderna på coronaviruset snygga, och väldigt lika doftapelsiner? Sticka och virka en gosig virusmodell som du kan hänga upp i granen! Beskrivningen hittar du på Ravelry, där du också kan ladda ned mönster till ett nästan helt stickat virus och ett virkat med garnspröt.

Virka Star Wars-julkulor (eng)
Hur läcker blir inte en gran med en dödsstjärna i? Eller en Stormtrooper eller Yoda? Gratisbeskrivningarna hittar du på Ravelry.

Sticka käpphästar
En böjd polkagrisstång utgör ryggraden i denna stickade lilla käpphäst från Studio Gul, via Internet Archive.

Sticka en jul-uggla (eng)
Jag vet inte riktigt vilka jultraditioner du och din familj har, en liten uggla passar alltid i en gran. Eller i ett påskris.

Sticka kinesiska lyktor (eng)
Det kinesiska nyåret inträffar en månad eller två efter julafton, och ändå ser kinesiska lyktor nästan västerländskt juliga ut, i rött och gult.

Julpynt som du (faktiskt!) kan ge bort i julklapp

Sticka doftgranar (eng)
När jag var liten hände det att jag gav bort hemgjorda julpynt i julklapp. Jag vet att det är tanken som räknas, men exakt vad tänkte jag? "Här, den här kan du använda nästa år!"

Nåväl, PurlSoho har en stickbeskrivning på något som du skulle kunna hissa upp i ett barrträd, men framför allt ge bort som en uppskattad(?) och användbar julklapp. Det är nämligen en gran som sprider väldoft eftersom den är fylld med potpurri.

Virka dofthjärtan
Ska det dofta jul eller lavendel? Beroende på vad du stoppar hjärtat med blir det antingen ett julpynt eller en omtänksam present. Varför inte ett par rödcederträ-ringar i, till en ullälskare? Virkmönster med diagram hittar du hos Novita.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!