Garnbollar?

Jag undrar hur man gör riktigt små garnbollar. Jag vet hur man gör garnbollar, men hur ska man kunna göra en riktigt liten? Då går det ju inte att få igenom hela garnnystanet genom hålet i mitten? Och man kan ju inte klippa av garn från ett nystan, för man vet ju inte hur mycket som går åt.

Mvh Margaretha

Gör stora garnbollar och små

För ovanlighetens skull hittar du "Billigt garn"-Anna i köket.

Garnbollar! Det finns väl få garnpyssel som kan framkalla en sådan allmän glädje. Eller?

Nåja. Nu har du visserligen koll på hur du tillverkar stora garnbollar. Men för den läsare som inte hängde med på pysselstunden i skolan kan vi påminna om att det behövs två runda pappskivor med hål i mitten. Och att du kan reglera storleken på garnbollarna genom att göra olika stora rundlar.

Här demonstrerar Garnstudio hur du gör större garnbollar:


Men puttenuttiga garnbollar, då? Ja, då kan du springa ut till köket och hämta en gaffel. Det är nämligen det perfekta redskapet för att tillverka små ludna pluttar.

Strax kommer min favoritdemonstration när det gäller garnbollstillverkning på en gaffel, men först lite riktlinjer för att rädda dina garnbollar från platt fall:
  • Var inte blyg när det gäller att linda garnet kring gaffelns tänder. Beroende på garnets tjocklek kan du behöva linda allt mellan tjugo till femtio varv.
  • Använd gärna en tunnare och stadig tråd för att knyta runt det lindade, som ett tunt bomullsgarn. Annars får garnbollen en tydlig bena. Och det är inte snyggt. Se också till att knyta hårt, hårt, med kraft och energi!
  • Trimma garnbollen noga med en skarp sax. Ju mer du trimmar, desto snyggare blir garnbollen.

Garnboll på en gaffel:Kommentarer till Garnbollar?

Klicka här för att kommentera

Garnbollar som faller sönder
av: "Billigt garn"-Anna

Det kom en anonym fråga om garnbollar som faller sönder. Nu är mina tankeläsningsförmågor synnerligen outvecklade, men jag gissar att det beror på att frågeställaren inte har knutit ordentligt runt garnslamsorna. Och det gäller både stora och små garnbollar. Utan knut — ingen boll.

Får inte rätt på garnbollarna
av: Maggan

Men jag hinner ju inte börja med att lägga i garnet emellan pappskivorna, förrän det faller sönder.

Kan du förklara lite närmare. Lägger man garnet emellan efterhand som man klipper upp? Jag undrar om det kan vara något annat fel jag gör,

Mvh Maggan

Garnstudios video, och verkligheten
av: "Billigt garn"-Anna

O, garnbollens styrsel hänger också lite på vilket garn du använder. Det fungerar bäst med garn med stickstuds, alltså elastiska garn.

I Garnstudios video klipper de upp hela garnbollen innan de knyter en separat tråd mellan de två pappskivorna. Det brukar fungera, åtminstone om du har virat garnet ordentligt runt pappskiverundlarna. Men om garnen helst vill rymma hemifrån räcker det med om du gör två småklipp på motsatt sida av bollen, lagom för att få in och ut en garnända uppträdd på en trubbig nål. Du vill ta dig runt garnbollens kärna med den separata tråden.

När du kommit runt hela vägen knyter du hårt, hårt. Sedan klipper du upp resten av bollen.

skall prova igen
av: Anonym

Tack! Jag skall prova igen.

garnbollar
av: Anonym

Är ullgarn ett elastiskt garn? Eller du menar kanske det garnet man skall knyta runt. Skall det vara en elastisk tråd som finns på rulle?

Ja, ullgarn är elastiskt
av: "Billigt garn"-Anna

Jajamensan, ullgarn är perfekt för garnbollar! Garnet du knyter runt garnbollens kärna behöver inte vara elastiskt.

Måste man ha dubbelt garn
av: Anonym

Måste man vira runt med dubbelt garn? Det gick inte ändå när jag provade. Verkar som garnbitarna är för korta. Men i Drops video är ju hålet lika stort och ringen lika smal som min

Det går bra med enkelt garn. Bara det är mycket.
av: "Billigt garn"-Anna

Nej, du behöver inte ha dubbelt garn. Men du behöver ha *mycket* garn, så det går fortare om du kör med flera trådar på samma gång. Vira runt rejält med garn runt pappskiverundlarna så att du verkligen får en boll, och ingen liten ... garnmustasch.

Garnstudios video är lite mesig i det fallet — jag brukar linda tills hålet i mitten har krympt till nästan ingenting.

Tack! NEW
av: Maria

Å vilket bra sätt att göra dom där små garnbollarna! Stickar små små tomteluvor nu och håller precis på med tofsarna/bollarna. Tack!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...