Restgarnsprojekt: Sticka och virka med en egen idébank

Har du gott om restgarn men inga "bra" idéer? Surfar du runt på Ravelry och Pinterest efter gratismönster i timmar, utan att hitta den där alldeles rätta stickningen eller virkningen? Lugn, bara lugn. Låt din fantasi skena vilt med hjälp av ett gäng kluriga brainstormingfrågor, och skapa din alldeles egna idébank att ösa ur till ditt nästa restgarnsprojekt.

Restgarnsprojekt! Sticka & virka med din egen kreativa idébank

Erkänn: Du gluttar på dina garn och drömmer om ditt nästa stick- eller virkprojekt, även om du redan har ett eller flera på gång. Och särskilt restgarnen kan vara lockande. Du har ju älskat dem förut. Och de ser så läckra ut, så där tillsammans. Vad du än gör av dem lär det bli unikt, när du blandar färger och material. Men vad ska de bli?

Psst! Det är enklare att skapa maffiga restgarnsprojekt om du inte bara betraktar överblivna skruttnystan som restgarn, utan också de övergivna garnen. Det vill säga de större garnanhopningarna som av olika anledningar ännu inte har ett bestämt mål i livet.

Alltså, min favoritstickning eller -virkning är alltid den nästa. Den som jag ska börja på snart, alldeles strax, så fort jag är nästan klar med dem som redan nu sitter på stickorna och virknålarna.

Men ibland... har jag noll uppslag. Garngömman är välfylld och fingrarna kliar, men skallen är tom. Eller snarare förvirrad.

Randigt, rutigt, prickigt, raggigt, enfärgat, flerfärgat? Småttigt, pampigt, mittemellan?

Då kan det bli övermäktigt och kontraproduktivt att

Det kan ta timmar. Dagar. Var ska jag ens börja? Det finns för många möjligheter!

Nej, fy! Eller, det är ljuvligt att grotta ned sig, men det vore trevligare med mer maskande och mindre mönsterletande.

Och det är lättare att hitta rätt sorts inspiration bland alla beskrivningar, och tänka ut hur du ska kombinera dina garnmaterial, -färger och -mängder, när du vet ungefär *vad* du letar efter.

Det som hjälper i en sådan situation, förutom att klappa på sina garn och kanske sticka eller virka en provlapp, är en rejäl brainstorming-session. Att kläcka idéer i överflöd och sedan sålla fram de gottigaste.

Många garn men inga idéer? Så här brainstormar du din nästa stickning och virkning

Så här får du fler idéer till dina restgarnsprojekt

Hur ska du nu brainstorma? Du kan givetvis plocka ut (delar av) din garnsamling för att se om påhitten börjar ploppa upp. Men framför allt bör du ta fram sådant som får ditt idékläckande att känns viktigt och på riktigt:

 • En timer, som en äggklocka eller timern på mobilen

 • Pennor att skriva med

 • Post-it-lappar eller ett block att skriva på

 • Ett gäng instruktioner till din hjärna. För om du vill tänka utanför ramarna behöver du först ramar att tänka utanför. Och förslag på sådana rubriker får du strax.

(Om du absolut avskyr att skriva för hand kan du istället skriva en lista i mobilen eller på datorn.)

Det kan också vara bra att ha en brainstorming-kompis. Om du inte har en levande själ i närheten kan du bolla förslag med ChatGPT, Google Bard eller någon liknande AI-chattbot. De kan vara både förutsägbara och helcrazy.

Sätt timern på en kort tid, kanske 15 minuter. Läs igenom rubrikerna nedan, en i taget, och lista sedan kvickt de restgarnsprojekt som faller dig in. Det behöver först inte vara *bra* idéer, utan meningen är att prutta ur sig så många alternativ som möjligt. Jo, det är lättare att hitta de goda förslagen om du också har en del usla och halvtrista.

Arbeta snabbt. När du känner dig klar (eller helt blank i skallen), gå vidare till nästa rubrik. Och så vidare tills timern piper.

Ta en paus. Sträck på dig. Gå runt lite där hemma. Kanske kan du plocka ur och i diskmaskinen eller sortera lite tvätt. Dammtorka en hylla.

Har du kommit på fler idéer medan du var uppe och gick? Bra, skriv ned dem också.

Gå nu igenom och sortera dina Post-it-lappar eller din lista över stick- och virkprojekt. Är det några förslag som sticker ut, något som du absolut vill göra strax? Några som du vill göra någon gång, men inte just nu?

Skriv upp dem på en särskild lista, rota fram de restgarn som du tror att du behöver, och bestäm dig för när du ska sätta igång med den idé som är ditt nästa favoritprojekt. Om du inte vill designa själv kan du leta efter (gratis) mönster när du har tid. Tar dig tid.

Känns din lista för fantasilös? Dra fram timern och kör en brainstorming till. Nu kanske du hinner till de frågor som du tidigare hoppade över.

Kickstarta mer kreativ stickning och virkning

Är din timer och hjärna redo? Pennkorkarna av? Här kommer ett gäng rubriker under vilka du kan lista så många förslag som möjligt. De är indelade i fem grupper:

 • Stickningar och virkningar som ligger och puttrar

 • Sticka och virka ditt eget lärdomslyft

 • Trender och traditioner

 • Restgarn året runt

 • Omständigheterna styr din stickning och virkning
En virkad amigurumi (hjärtekatt) av återvunnet restgarn.

Stickningar och virkningar som ligger och puttrar

Du har väl något på stickorna eller virknålen? Väl? Eller något i skämshögen? Kanske kan dina UFO:n (unfinished objects, oavslutade projekt) och ditt dåliga samvete plus dina restgarn inspirera dig.

- Projekt jag vill avsluta

Det är dags nu. Damma av dina nästan klara stickningar och virkningar, och tänk efter om dina restgarn kan hjälpa eller locka dig att slutföra dem med stil.

- Projekt jag vill påbörja

Vad surrar längst bak i huvudet? Något du har tänkt på länge, men inte kommit dig för? Lista projekten. Restgarnen kan vara vägen att komma igång och komma vidare.

- Garn som behöver projekt

Utan att titta efter: När du tänker på din garn-stash, vilka nystan och härvor föreställer du dig då? Vilka färger, vilka material? Vad tror du att de längtar efter att bli?

- Projekt som behöver garn

Är det så att du har väntat med att göra den där första löpöglan till din stickning eller virkning bara för att du inte har "rätt" garn? Eller fattas det ett par nystan till en ärm? Tänk om, och fundera på om restgarnen du listade tidigare kan användas istället. Givetvis behöver det inte bli ett restgarnsprojekt, utan det kan bli ett... nja, "riktigt" också. Det är nästan aldrig fel att skaffa nytt garn, ahem. Det är så restgarns-bebisar blir till.

- Projekt jag vill repa upp

Ett sätt att avsluta ett UFO är att helt enkelt repa upp det. Och då får du mer garn till något annat! Hm, vad kan det bli istället?

Testar krokning (tunisisk virkning) i tre färger.

Sticka och virka ditt eget lärdomslyft

Du blir lugn och fin av att sticka och virka, men framför allt kan du få en mental utmaning. Det är alltid bra. Bildning genom garnbollar! Förvandla din kunskapstörst till ett trivsamt restgarnsprojekt.

- Tekniker jag vill testa

Vad längtar du efter att träna på? Flerfärgsstickning, att göra flätor i virkning, att sticka olika sorters sjalformer eller att designa egna amigurumisar? Lista dina drömtekniker, och tänk ut vilka stickningar och virkningar du behöver för att att öva, öva, öva. Det kan räcka med provlappar, eller så kan du gå loss med något större.

- Jag lovar mig själv att aldrig mer… utan istället…

Tog den senaste strumphälen knäcken på dig? Då finns det många fler att prova! Och höll den där virkningen i tunn virktråd på att göra dig blind på kuppen? Då kanske du ska virka i mattrasor nästa gång.

- Något mindre

Vad sägs om att maska något mycket mindre än det du stickade eller virkade senast? Även om det senaste var smått kan du alltid virka ett örhänge eller sticka ett överdrag till cykelnyckeln.

- Något större

Vad är större än grytlapp? Det mesta. Vad är större än en herrtröja i storlek XXL? En XXL-overall. Vad är större än ett överkast till en dubbelsäng i form av en virkad monster-ruta? Allt som någonsin skickats in till Guinness rekordbok.

Tumvante och fingervante stickade i svart och vitt restgarn.

Trender och traditioner

Vi styrs alla av dem, oavsett om vi erkänner det eller inte: tillfälliga trender och långvariga traditioner. Det gäller även stickning och virkning. Att trotsa dem är också ett sätt att följa dem.

- Saker som "alla" tycks sticka och virka just nu

Plötsligt verkar precis samma typ av mandala eller tröja eller toffla dyka upp överallt i Facebook-grupper och på Instagram och TikTok. Vill du haka på och sticka eller virka något sådant, fast som ett restgarnsprojekt för att göra en egen tolkning?

- Plagg och prylar mina mor- och farföräldrar stickade och virkade

Vad minns du för stickat och virkat från din barndom? Raggsockor, toppluvor, fuskmohairtröjor, julgardiner och toalettpappersgömmor...? Kanske är det dags att återskapa det, fast med moderna garn.

- Favoriter som jag vill sticka eller virka igen

Upprepning är bra! Och inte bara av begagnade tröjor för att komma åt garnet. Det är inte fel att virka samma sorts mössa om och om igen. Med andra garn blir det något nytt, så det så.

- Modeller som jag vill modifiera

Har du sett något vackert i sociala medier och mönstersamlingarna som skulle bli *ännu* tjusigare om du bara tog bort lite, lade till lite, kortade, förlängde…? Du vill, du kan, du vågar!

Ett virkat mormorsöverdrag till kontorsstolen.

Maskor med mottagare

Ibland är det bäst att sluta fråga "Vad ska jag sticka och virka?" och istället fundera över "Till vem ska jag sticka och virka?"

- Personer jag vill sticka och virka till

Väntas det en liten människobebis i bekantskapskretsen? Ah, då är det givet vad du ska maska för sorts prylar och plagg! Kanske vill du förära en kär kollega som alltid fryser ett par handledsvärmare? Behöver svärmor ett verktygsbälte eller ett par jägarvantar? Tänk efter vilka personer som du vill ge en kram i form av något stickat eller virkat, och vad de kan tänkas gilla och behöva.

- Kroppsdelar jag vill sticka och virka till

Det finns mer än vantar och strumpor att sticka och virka av restgarn. När virkade du en kjol eller stickade ett par byxor senast? Och om din hals och axlar får all uppmärksamhet genom dina sjalar kanske ditt huvud behöver ett hårband? Skulle det kännas skönare för ryggen med en midjevärmare?

- Rum jag vill sticka och virka till

Grytlappar hör till köket, men vad kan du sticka och virka till sovrummet, hallen, vardagsrummet? Behöver balkongen en uppfräschning med något av restgarner? Glöm inte toaletten och badrummet!

- Aktiviteter som blir bättre med stickat och virkat

Säkerligen utför du ibland andra sysslor utöver stickning och virkning. Nog behöver du något stickat eller virkat till dem? Bokläsning kräver bokmärken och bokfodral, jympapass kräver träningstoppar, skopåsar och svettrasor, ridning kräver ridvantar, hjälmmössor och varma sockor, och något så vardagligt som städning behöver trasor, moppar, städförkläden, återvinningskorgar och…

En rund restgarnsvirkning i solen. Picknick-filt?

Restgarnsprojekt året runt

Halsdukar och vantar är trevliga. Men du bär dem en sådan begränsad tid. Vad kan du sticka och virka av dina restgarn resten av året?

- Idéer till vintern

Småvarmt och tjocktröjor behöver alla när det är kallt. Men vad kan mer lysa upp i mörkret? Kanske invirkade ljuslyktor, ljusmanschetter, sittdynor…

- Idéer till våren

Friska fläktar! Och geggamoja. Vilka klädesplagg behöver du när det är dags att börja klä av sig det tyngsta? Och vilka stickade och virkade prylar behöver du när du påtar i jorden och vårstädar där hemma? Ska du imitera floran och sticka och virka blommor?

- Idéer till sommaren

Värme! Sol! Ljus! Du behöver svalka och skugga, och hur kan något maskat ge dig det? Solhattar, picknickkorgar, strandklänningar… Behöver lantstället nya gardiner? Du kan satsa på en komplicerad och pillig stickning eller virkning nu när kvällarna är långa och ljusa.

- Idéer till hösten

Naturen färgsprakar gott på egen hand. Ska du låta dina restgarnsprojekt inspireras av den, eller satsa på något svart eller vitt? Höst innebär både kallare tider och mer soffmys. Behöver du plädar, tjocksockor och pumpadekorationer?

Provar en virkad topp i grå restgarns-hexagoner.

Omständigheterna styr

Ibland påverkar vår omgivning vårt virkande och stickande nästan mer än vad själva garnen gör. Till exempel är det ytterst otrevligt att sticka något i svart i biomörker.

- Filmer och tv-serier att följa medan jag stickar & virkar

Har du planerat att plöja någon särskild, streamad tv-serie? Vilka restgarnsprojekt passar att sticka eller virka till? Om det är något som kräver koncentration bör du satsa på en stickning eller virkning som du inte behöver snegla på så ofta. Något slätstickat. Något mormorsvirkat. Vill resten av familjen ha mysbelysning när ni tittar på film? Hitta då på ett projekt i ljusa, mer synliga garn.

- Ljudböcker och poddar att lyssna till medan jag stickar & virkar

Mysdeckare eller nyheter? Blandad musik eller fascinerande dokumentärer? De mest knökiga mönster och konstruktioner, till och med trådfästning, blir lättare med vänliga röster i lurarna. Vilka projekt passar till din lyssning?

- Läsvänliga stickningar och virkningar

Vad kan du sticka och virka medan du läser på skärm eller papper? Alltså utan att behöva titta (för mycket) för ditt projekt? Spåna på något som du kan maska på medan du plöjer dig igenom att läsa-högen, kanske något enkelt rätstickat eller något där du ska sikta virknålen mot en fet luftmaskbåge. Jorå, det klarar du av genom att känna efter med fingrarna.

- Resor jag ska göra och reseprojekt som hör till

Har du bokat någon långväga semester, eller är det den vardagliga pendlingen som gäller för dig? Stickning och virkning på resande fot kräver sina egna projekt, så planera dem utifrån ditt resande. Restgarnsprojekt kan vara så pass små att de passar även till en lätt packning.

- En stickning eller virkning till handväskan

Vill du sticka och virka mer? Då ska du se till att du alltid har en stickning eller virkning till hands, även när du får en tid över i väntrummet på vårdcentralen, i kön till butikskassan, i väntan på den försenade bussen. Små restgarnsprojekt (och provlappar) är perfekta att smussla ned och upp ur väskan eller fickan. Vilka sorters stickningar och virkningar kan du lätt bära med dig?

- Nummer 8, 12, 34, 67, 171 i min Ravelry-kö

Om du har varit medlem på Ravelry längre än en månad har du säkerligen sparat dröser av modeller i din kö, queue. Istället för att titta på godingarna som du har sorterat överst eller lagt till senast, kika lite mer slumpmässigt men specifikt. Är någon av dessa stickningar eller virkningar ditt nästa projekt? (Inte? Kanske är det dags att plocka bort dem.)

Håller upp en stickad restgarnspläd, iklädd en matchande restgarnskofta.

Nu då? Sätt igång att maska!

Har du skrivit ned dina idéer? Sållat fram och listat dem som du gillar allra mest, just nu?

När du har fyllt din idébank med restgarnsprojekt, och sorterat fram de uppslag som du gillar bäst, är det dags att börja sticka eller virka. Eller kanske först leta reda på den där rätta inspirationsbeskrivningen. Om du nu inte vill designa själv, med god hjälp av dina restgarn.


Spara brainstorming-frågorna till senare:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!

 • Gratis mönster på runda och fyrkantiga stickade dukar (eller disktrasor), som beskrivningar och som diagram. Ganska små och snabbstickade, och de bygger på original från 1800-talet och början av 1900-talet.

  Stickade dukar (eller disktrasor) - gratis beskrivningar

  Gratis mönster på runda och fyrkantiga stickade dukar (eller disktrasor), som beskrivningar och som diagram. Ganska små och snabbstickade, och de bygger på original från 1800-talet och början av 1900-talet.

 • Virka en basker med lätt och gratis mönster. Du behöver bara kunna luftmaskor, fasta maskor, minska fasta maskor, och virka nedifrån och upp.

  Virka en basker (gratis mönster)

  Virka en basker med lätt och gratis mönster. Du behöver bara kunna luftmaskor, fasta maskor, minska fasta maskor, och virka nedifrån och upp.

 • Virka enkelt en hopvikbar shoppingkasse genom att utgå från en nätkasse med mormorsrute-botten. Gratis beskrivning och hopvikningsinstruktioner

  Virka en hopvikbar shoppingkasse

  Virka enkelt en hopvikbar shoppingkasse genom att utgå från en nätkasse med mormorsrute-botten. Gratis beskrivning och hopvikningsinstruktioner