Älska provlappar! (Bortom stickfasthet, virkfasthet, masktäthet)

Är du en av dem som undviker att sticka och virka provlappar, bara för att du så hemskt gärna vill komma igång och maska "på riktigt"? Tänk om! Förutom masktäthetskollen finns det fler goda skäl att tokälska provlappandet. Stickfasthet och virkfasthet är bra saker, men vad sägs om att njuta av garnet, lära sig nya tekniker, få inspiration, räkna ut garnåtgången och ha något riktigt roligt att göra?

5 goda anledningar att älska provlappar!

När jag läste ett inlägg på bloggen Rimfrost stickar var jag tvungen att kommentera och bedyra min eviga och yviga kärlek till masktäthetsprover.

Jo, jag vet att det finns de som bara betraktar provlappar som ett nödvändigt ont. Och jag har hört talas om personer som helt enkelt struntar i att sticka och virka masktäthetsprov, som hellre chansar och gamblar med stickfastheten och virkfastheten.

Gör det, kära ni. Men gnöla sedan inte om plaggen inte passar eller om spetsmönstret och strumphälen verkade obegripliga.

Provlappar ger dig mer än korrekt antal maskor och varv. Så mycket mer.

Det är... en terapitrasa. Ren och kravlös njutning. Unna dig den!

Självklart ska du kolla av att din masktäthet stämmer överens med den i en färdig beskrivning, och lika givet behöver du masktätheten för att räkna ut en egen design. Eller räkna om en beskrivning till ditt garn. Att ha koll på hur många maskor och varv du får per centimeter (fast det ofta beskrivs som "per 10 cm") är mer än bra.

Men det finns fler skäl att dyrka provlapparna. Här är fem anledningar till varför du ska älska provlappar lika mycket som jag gör:

1. Du lär känna garnet

Skulle du gifta dig på första dejten? Okej, jag gjorde det nästan, och det äktenskapet höll i 27 år, så pilutta!

Men vill du inte prova dig fram lite lagom först? En provlapp, eller två, ännu hellre tre, är ett utmärkt sätt att undersöka om du och garnet kommer överens.

Är garnet snällt eller strävt? Har det studs eller är det stumt? Börjar det noppra sig redan när du arbetar med det eller djävlas det först efter tvätt? Killar småhåren i näsan så att du blir tvungen att sticka utomhus? Blir det ett vackert fall eller knölar maskorna ihop sig som en Systemet-kö vid lönings-fredagar? Och vad anser egentligen garnet om den ekonomiska krisen och vem som bör sköta hushållssysslorna?

Tänk på att du ska umgås med garnet under en lång tid, både när du maskar med det och när du sedan använder det färdiga resultatet. Är det inte bättre att du upptäcker att du avskyr den där speciella alpackablandningen innan du har stickat och virkat dig igenom flera nystan? Du *kan* ha returrätt på nya köpegarn, och det går alltid att sälja eller skänka bort oanvända nystan.

Men lugn. Förmodligen lär provlappen säga just det du behöver höra. Nämligen att du och garnet hör ihop, och att ni kommer att bli mycket lyckliga tillsammans.

Det minsta du kan kontrollera genom provlappandet är om du och garnet kan enas om vilken storlek på stickorna eller virknålen som passar er båda bäst. För det beror mest på dig och dina händer. (Och verkligen inte på vad som står på en eventuell garnbanderoll.)

Provlappar behöver inte vara masktäthetsprov.

2. Genom en provlapp kan du lära dig mönster och metoder

Tycker du också att stick- och virkbeskrivningar är ohemult krångliga ibland? Det beror bland annat på att det är svårt att beskriva dans i ord. Och dansar är precis vad dina fingrar gör.

Du måste tolka en beskrivning med både hjärnan och händerna, och det lättaste sättet att göra det är genom en sticka eller virka en provlapp. Som inte behöver vara en "lapp", utan just det som tycks vara obegripligt. Du kan alltså lägga ifrån dig strumpstickningen eller -virkningen och göra bara en prov-häl. Begriper du inte hur många maskor du egentligen ska maska av och hur ofta? Sticka eller virka en prov-axel eller en prov-hals.

Ett stick- eller virkprov är ett perfekt sätt att testa och öva på metoder, tekniker och mönster som verkar svåra.

Och när du har hittat rytmen blir det betydligt färre problem när du väl stickar eller virkar det där riktiga, viktiga.

Att virka och sticka provlappar är ett utmärkt sätt att begripa krångliga beskrivningar.

3. Varför chansa? Med provlappar kan du beräkna garnåtgången

Japp, bara en sådan sak! Väg din stickade eller virkade provlapp, mät och räkna ut hur många "lappar" du behöver för att sticka eller virka färdigt ditt plagg eller din pryl, och kolla om du har rätt mängd garn. Plus lite till, för det är bäst att vara på den säkra sidan. (Och restgarn är alltid trevliga.)

Tänk så lätt! Genom din provlapp kan du räkna ut hur mycket garn du behöver per kvadratcentimeter, och sedan multiplicera det med den totala ytan på ditt projekt. Då slipper du överraskas av att det fattas ett nystan eller två för den där avgörande polokragen. Istället kan du vara (hyfsat) säker på att du har tillräckligt med garn.

Och det är extra viktigt om du jobbar med återvunna garn, restgarn eller om du vill mickla till ett mönster med ett helt annat garn än det beskrivningsförfattaren har använt. 

Hur mycket garn behöver du? Använd en provlapp för att räkna ut det!

4. Du får inspiration och idéer

Hur gör du när du väljer nya stick- och virkprojekt? Jag velar. Det kan bero på att jag nästan uteslutande använder återvunnet garn, och det kan bero på en instinktiv motvilja till att skapa kopior efter färdiga beskrivningar.

Eller "velar" är fel ord. Jag skissar. Jag klottrar. Jag klurar. I garn.

Jag vet nästan aldrig vad det är jag vill sticka eller virka av mina läckra garner. Det vill säga, inte förrän jag har provlappat mig fram och garnet börjat viska skamliga förslag: "Gör mig till en själavärmare!" "Jag blir en finfin trekantssjal." "Du + jag + en virkgaffel = maskorgie!"

En provlapp eller provremsa eller terapitrasa behöver inte "bli" något, så du kan leka med färger, strukturer och effekter. Du kan kombinera olika restgarn och maskor, testa tekniker som verkar spännande. 

Kanske får du en helt ny idé, och då blir provet ett utmärkt minneslapp. Ahem.

En provlapp behöver inte vara en 'lapp'. Det kan lika gärna vara en kil.

5. Du behöver aldrig, upprepar: aldrig! ha tråkigt.

Vissa underbara stickningar och virkningar är på tok för stora för att ha med sig när du behöver dem som bäst. Under släktmiddagen (precis före desserten). I kön i närbutiken. På bussen. På tåget. I bilkön. Under det där kontorsmötet där du påpassligt satte dig längst bak så att konferensbordet döljer dina händer.

En provlapp är det perfekta projektet att bära med sig. Du kan smussla ned det i fickan och smyga fram det vid behov.

Provlappen är liten, lätt och kravlös. Det behöver inte bli bra, för det är bara ett prov. Det är en maklig joggingtur, snarare än ett tävlingslopp. Och precis som all annan träning är den nyttig, så länge du faktiskt gör den. Krånglar dina stora projekt? Ta fram lite garn och virka eller sticka en terapitrasa medan de "viktiga" sakerna ligger och skäms.

Den blir dessutom klar så snabbt! Har du inte gjort något annat vettigt den dagen har du åtminstone presterat just det: en provlapp. Eller två. Eller ännu hellre tre.

Och om du nu har gjort ett masktäthetsprov för att vara duktig, och för att faktiskt kontrollera stickfastheten eller virkfastheten, undersök då upp att din provlapp inte ljuger.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!