Liten renskurs: Elvis är far till alla garnen

Hur rensar du upp bland alla garn i din garnhylla? Ibland hjäper det om du tar till elvisismerna. Som 'Don't be cruel'.

Elvis Presley lever. Han bor i min garnstudio.

Nä, nu ljuger jag.

Jag har ingen studio för mina garn. Än.

Elvis kraschar i min garnhylla, ända sedan den senaste extrema garnkorgs-makeovern.

Garnhylla före städning

Och vem bor i din garnkorg, då? Pippi Långstrump? Gammel-smurfen? Kommissarie Morse?

Vänta nu... det är inte så tossigt som det låter.

En av uppgifterna, om du försöker genomföra rensa i röran-kursen "DeCluttering for Creatives", är att ta en titt på din garnsäkra pysselhörna (ateljé, skokartong, byxfickan eller var du nu skapar någonstans) och fullborda meningen... "Om mitt kreativa rum vore en person skulle det se ut som ..."

Sådana själaknådande tankenötter är oerhört givande, eftersom de avslöjar varför du staplar pryttlar på hög, ger dig idéer till hur du vill att din ateljé (skokartong, byxficka, Konsum-kasse) ska arta sig, och framför allt — och det här är viktigt, anteckna noga — ger de dig briljanta ursäkter till att slippa städa.

"Min garnkorg är Greta Garbo, hon vill bara bli lämnad ifred."

"Ta undan saxen! Min virkning är Hydran: knipsar du av ett huvud växer det bara ut två nya."

"Min stickhörna är Gromit. Om han inte får sticka hela tiden skulle han inte stå ut med Wallace."

Nå, om din pysselhörna är så stökig att dina nära och kära och *du själv* klagar, när du vill använda kassarna med nyinköpta bomullsnystan (rea på Ljungqvist!) som spypåsar, då räcker det inte med att lyssna igenom "DeCluttering for Creatives", vika hundöron i Rensa i röran med feng shui (nu i billig pocket) eller vänta tills beställningen av Don Aslett's Clutter Free! Finally and Forever har trillat in på posten.

Då får du göra vad varje medveten, vuxen, välutbildad västerlänning skulle göra: sätta ned foten, spotta i nävarna och gå till en sådan där butik som vi i i-länder brukar besöka när vi tänker: "Det är ingen ordning på mitt liv, men jag kan åtminstone dölja mina problem i en riktigt snygg låda!"

Nä, nu ljuger jag igen.

Om du så bara har bläddrat i en rensa i röran-bok vet du att en snygg låda är helt förbjudet, rena förbannelsen, en skräpbehållare som bara bygger ut problemet med mer jox.

Vad du behöver är ... *flera* snygga lådor. Och inte nödvändigtvis lådor.

Jag struntar i vad alla rens-experter och organisationsgurusar säger.

Ibland är ett besök i en pynt och bjäfs-butik precis vad som krävs för att motivera dig att sätta igång och städa.

Jag slank in på Lagerhaus, och två Adidas-skutt in i butiken såg jag exakt det jag inte haft en aning om att jag behövde.

Garnhylla efter städning, med Elvis-påsar

Något som skulle göra att jag lätt kunde dra fram och plocka undan mina alldeles lagom för många stickningar och virkningar.

Du vet, ibland behöver du sticka eller virka stort och vilt, ibland smått och pilligt, ibland hjärndött, ibland krävande, och ibland behöver du bara en sprättkniv och mögig Lindextröja i behov av pisk ... Och ibland behöver du göra allting på en gång, oavsett vad ordning-och-reda-nissarna hävdar.

Två steg innanför entrén låg en stor hög med presentpåsar, sådana där i plastförstärkt papper med fyrkantig botten och bärsnöre. Billiga (15 spänn styck) och inte särskilt hållbara (du kan slänga dem med gott samvete när du tröttnat på dem). Och — det här är viktigt, anteckna noga — med ett sådant snackvänligt tryck att du bara behöver städa en aning för att locka uppmärksamheten från trasslet till påsarna.

"Min garnhylla är 70-talets Las Vegas-Elvis. Den är plufsig, vräkig, vulgär och den *dör* om den inte får fiberrik kost."

Vem bor i din garnhörna?

Och du, för fler garnstädningsidéer, spana också in min Pinterest-tavla Yarn storage ideas.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!