Ta dig tid att sticka (mitt kiv i rosa)

Har du svårt att hinna med att sticka så mycket du vill? Om ingen erbjuder dig tiden, stjäl den! Här är de positiva tidstjuvarna och knepen som du kan utnyttja till din stickning.

Det bästa tipset om att få och stjäla sig tid att sticka och virka? Här hittar du svaren! För Anna-Pannan har bedrivit egna hälsovådliga tidsstudier under en vecka för att hitta de rätta mentala inställningarna till att livspussla med garn.

Första tidstjuven: Välj ett tacksamt projekt

Välj ett tacksamt projekt för att få tid att sticka.

Det finns få saker som är så tacksamma att sticka som plagg till barn.

Nehej, ungarna är inte tacksamma, tvärtom.

"Ta bort den, den sticks på magen!"

"Jag döööör om jag har en så ful tröja."

"Mamma, man kan faktiskt KÖPA vantar i affären, om du inte visste det."

Men det går snabbt, det gör det. Och det går att gå loss i kräkliga färger och mönster som en person som måste tänka på pensionsfonder och amorteringsfria lån hos sin personliga bankman aldrig skulle våga visa upp i offentligheten.

Alltså valde jag en jordgubbssorbet-rosa tröja med löjligt många volanger och ett hjärta i maskstygn, till dottern (som när jag skriver detta är fyra väldigt rosa år).

Den borde gå snabbt att sticka, oavsett tidstillgång.

Andra tidstjuven: Sticka dig till sömns

När jag var och hälsade på svärmor i Storbritannien för en herrans massa år sedan hade jag också en rosa stickning med mig. En gammalrosa kofta till en ett och ett halvt-åring, för inte skulle min dotter växa upp och bära chockrosa prylar med en massa tjejiga hjärtan på, inte.

Hur som helst, på nattygsbordet i gästrummet låg en glossig familjetidning, det vill säga ett magasin för så kallade damer med uppväxta knott och barnbarn på G.

Magasinet hade en intervju med skådisen Sandra Bullock, som på frågan "oanad talang" inte svarade som Marit Paulsen i SvD 12/12 2004 ("Jag är trevlig i sängen") utan "Jag kan sticka bakstycket på en tröja innan jag går och lägger mig."

Detta uttalande — Sandras, inte Marits — kan förstås tolkas som att Sandra är värsta snabbstickaren, eller att hon väljer bra märkliga tröjmodeller.

Jag tolkade det istället som att fröken (eller var hon fru då?) hade svåra sömnproblem och räknade maskor istället för får.

Jag började därför med barntröjan när det var hög tid att gå och nanna kudden för att se om det hjälpte insomnandet.

Det gjorde det inte.

Men jag hann en bra bit på tröjan, inklusive att räkna om hela modellen.

Tredje tidstjuven: Expressen-metoden

Kvällstidningen Expressen kämpar järnet för att klättra i upplaga och överleva som papperstidning och har hittat en intressant löpsedelsmetod. "[Fyll i luckan med valfri åkomma] kan vara symptom på jättedödlig, dold sjukdom."

Eftersom jag kände mig lite snuvig och krasslig — och jag kände verkligen efter ordentligt — kom jag fram till att det kunde vara något annat än en vanlig förkylning. En dold, jättedödlig sjukdom måste förstås kureras med omedelbart soffliggande och stickning och en usel dokumentär på Kanal 5.

Resultat: Jag överlevde. Det var nog bara en vanlig förkylning, trots allt. Och jag hann faktiskt färdigt själva kroppen på tröjan.

Du hinner sticka mycket om du låter bli att sova.

Fjärde tidstjuven: Business-busy

På min tripp till Uppsala blev tåget försenat. Det stod stilla i tjugo minuter knappa kilometern från Stockholms Central, vilket orsakade rena hysterin hos kostymnissarna som satt fast.

Du vet hur de är. De beter sig som om hela världen vore deras PowerPoint-presentation och att alla är välkomna åhörare i deras konferenssamtal.

Suck och hå. Men det går att lära sig en sak eller två av dessa management-trekkies. Till exempel det att allt du gör är oh!-erhört viktigt och måste slutföras nu.

Alltså påbörjade jag mer på tröjan, för att få mer att avsluta, precis här och nu — och nej, det kan faktiskt inte vänta bara för att reläet i Solna är strömlöst.

Innan tröjan var färdig började jag med såväl volanger som ärmar och hjärtbroderiet — och vad är det som säger att trådarna ska fästas först när tröjan är färdig?

På det viset hade jag alltid något "ska bara" att fixa till.

"Jovisst, jag kommer strax. Ska bara

  1. Fästa tråden under ärmen först.

  2. Brodera klart konturen på hjärtat först.

  3. Maska av fem stygn på volangen först.

  4. Hitta en ny rosa tråd till hjärtköttet först.

Virka färdigt halsringningen här och nu, direkt, och nej, det KAN inte vänta."

Resultat: Färdig tröja, på en vecka stulen tid.

Dottern tyckte att den var jättefin, men

"Ta bort den, den sticks på magen!"

Oj, vad tröjan uppskattades av det rara barnet! (Dottern trampar ned tröjan medan den ligger på golvet)

Har du ett tips om hur vi kan få mer tid till att sticka och virka?

Vad har du för idéer och tips om hur vi kan hitta, stjäla, sluka, glufsa i oss mer tid (och rum!) att sticka och virka?

Dela med dig!

Fler tips om att få mer tid till att sticka och virka

Läs vad andra stick- och virkfreaks har för smarta tidstips.

Sticka överallt! 
Jag stickar högt och lågt - på bussen, spårvagnen,när jag hamnar i telefonkö, när jag spelar spel med kompisarna, jämt. Jag har inte gått lika långt …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!