Vad räcker garnet till? Hur många nystan behöver du? Har du återvunnit garn, eller kommit över restgarn eller mysteriegarn (utan banderoller och gördlar)? Lär dig ett enkelt och säkert sätt att räkna ut garnåtgång för nystan du har hemma. Det är bara att mäta och väga!
Det är stickningens och virkningens eviga frågor: Hur många nystan behöver jag? Räcker garnet jag har?
Och för dig som pysslar med återvunnet garn eller udda restnystan verkar dessa ödesfrågor extra knepiga, för där tycks det liksom inte finnas facit.
Vad spelar det för roll att det finns färdiga beskrivningar som säger att det räcker med två nystan av märket Z för att sticka ett par raggsockor, eller XXX gram av finfina garnet Y för att virka en babyfilt av mormorsrutor?
Du använder ju helt andra garnsorter! Och dessutom är nystanen olika stora!
Och om du har en egen idé om vad du vill designa, hur ska du då veta hur mycket garn du behöver?
Det finns ett gäng etablerade metoder för att uppskatta garnåtgång. Tyvärr passar de återvunna garn och udda restgarner och mysteriegarner lite si och så. Men det finns också en buslätt och bombsäker metod för räkna ut garnåtgången.
Och du ska få se metoden tillämpad på flera sätt. Till exempel för en virkad poncho, en stickad kjol och en sjal av restgarn. Och som du strax upptäcker fungerar det även för tröjor, sockor, mössor ...
OBS! Metoden gäller för garn du redan har i din ägo, åtminstone ett litet nystan. Om du istället tänker köpa märkesgarn (hemska tanke), måste du använda en annan sorts överslagsberäkning.
Så vilka är nu de konventionella metoderna för att gissa sig till garnåtgången? Garnproducenterna vill givetvis att du köper just deras garn och stickar efter deras beskrivningar, så räkna inte med att de avslöjar för mycket om du vill byta ett garn mot ett annat.
Men en metod är till exempel att sno garnet runt en linjal, på det sättet kategorisera garnets grovlek och kolla ungefärlig garnåtgång i en tabell.
Vilket fungerar på tvinnade garn. Många upprepade garn kommer från köpetröjor där trådarna löper parallellt. Snor du sådant garn runt en linjal får du helt missvisande grovlek.
Och sedan kan du förstås förlita dig till angiven löplängd eller angiven masktäthet och kika i ungefär samma sorters tabeller, vilket många gör när det gäller köpegarn. Och för återvunna garn (eller mysteriegarn) är det faktiskt lätt att räkna ut löplängden.
Det fungerar.
Men om du inte orkar härva om garnet för att räkna ut löplängden? Om alla dina restnystan är olika stora?
Vad gör du då?
Aha! Du använder matte-magi!
Alla garn, även handspunna och återvunna, har ett visst förhållande mellan längd och vikt. Alltså att X meter garn väger Y gram. Just det som kallas för löplängd, och som är ytterligare ett sätt att mäta ett garns grovlek. (Som när det står på garnbanderollen att ditt 50 grams-nystan innehåller 80 meter.)
Ta det lugnt. Du behöver inte räkna ut X och Y. Du kan ta en genväg, med hjälp av papper, penna, din idé eller din färdiga beskrivning, din provlapp och en schyst köksvåg (en som väger ned till grammet).
Har du ingen köksvåg eller brevvåg? De är inte dyra, men du kan annars gå till ditt lokala postombud och be att få väga en liten sak. Bara en liten.
För att räkna ut garnåtgången (på ett ungefär, så klart) gör du så här:
Låt oss säga att du vill virka en enkel poncho, en sådan som består av två rektanglar som sys ihop. Den är i storlek M och höftlång. (Måtten i cm.)
Du mäter *hela provlappen* du har virkat. Just nu struntar du i maskor och varv. Du vill bara veta dimensionerna på provlappen.
Provlappen är 16,5 x 23 cm.
Du väger den (med de lösa uppläggnings- och avmaskningstrådarna kvar) och ser på din digitalvåg att den väger 28 gram.
Du ritar in rektanglar motsvarande din provlapps storlek på skissen. Hur många provlappar får rum?
Hm. Ungefär 6 provlappar per ponchorektangel. Säg 7, för säkerhets skull.
Då behöver du garn som motsvarar 14 av dina provlappar, eftersom du ska virka två rektanglar.
Du behöver alltså cirka 28 gram x 14 = 392 gram.
Du väger dina återvunna nystan och ser att de väger 360 gram. Förmodligen räcker de inte till en hel höftlång poncho. Alltså springer du iväg och hittar mer garn som du kan göra både ränder och fransar av.
Så var det kirrat.
Nu tänker du säkert: "En poncho eller en filt av mormorsrutor är ju lätt, men om det inte är raka stycken, då? Vad gör jag då?"
Ja, principen är densamma oavsett hur det stickade eller virkade ser ut när det är färdigt. Rita upp och förenkla.
Låt oss säga att du ska sticka en tröja. Då är linjerna inte lika trevligt räta, men det går ändå: kluttra in fyrkanter motsvarande din provlapp på skissen och se hur många provlappar som får plats. Väg. Räkna.
Om du tycker att det där med att rita in fyrkanter motsvarande provlapparnas storlek är för klumpigt, beräkna istället arean eller ytan uttryckt i kvadratcentimeter. Och gör det på förenklade former, som trianglar, rektanglar och parallelltrapetser. Då kan du lätt beräkna garnåtgången på även små saker, som vantar, mössor och strumpor.
Såg du bilden på den där provlappen som vägde 5 gram? Den ska du i detta exempel förvandla till en stickad utsvängd kjol. Och garnet är återvunnet, så du kan inte springa iväg och skaffa fler nystan hur som helst.
Nu kontrollerar du hur stor provlappen är. Okej, 15,5 x 11 cm stor, vilket blir en yta på 170,5 kvadratcentimeter.
Om du då delar vikten på 5 gram med ytan, får du ett mått som lyder att varje kvadratcentimeter väger ungefär 0,0293 gram. (Jo, du kan avrunda lite, fast det bästa är att behålla resultatet i kalkylatorns minne, och avrunda sist av allt.)
Nu är frågan: Räcker ditt återvunna garn till en knälång kjol, eller måste du komplettera med andra nystan till nederkanten?
Vi får se.
En tvådimensionell, utsvängd kjol motsvarar ungefär två parallelltrapetser. En från midjan till stussen, en från rumpelumpan till nederkanten. Och så är den riktiga kjolen förstås dubbel, om du inte vill vara naken om baken.
Enligt måtten på skissen blir en knälång kjol drygt... 7600 kvadratcentimeter. Det väger i sin tur — multiplicera med gram per kvadratcentimeter-måttet — en sisådär 220 gram.
Räcker det garn du har? Placera en skål på vågen och nollställ, så att inte skålens vikt räknas med. Lägg ned alla stora och små nystan i skålen och se efter:
O, 390 gram! Det räcker gott och väl till en knälång kjol! Med matchande strumpor!
Räcker dina restgarn? För mig personligen är den frågan något i stil med "skiter björnar i skogen?", men det finns förstås andra anledningar till att försöka räkna ut garnåtgången för ett restgarnsprojekt.
Till exempel för att vara säker på att en sjal av virkade restgarnsblommor inte kommer att tynga ned dig för mycket. Det där med att hela världens bekymmer vilar på dina axlar är en bildlig känsla, och du behöver inte göra den bokstavlig genom att linda in dig i fler kilo.
Hur som helst, hur räknar du ut garnåtgången när du blandar en massa olika garnsorter, med olika löplängd och fördelade i olika pluttnystan?
Metoden "mät och väg" gäller även då, men din "provlapp" måste också spegla din garnmix. Ska du ha hälften ull, hälften fluffig akryl? Är det en fjärdedel bomull, hälften lin, en fjärdedel något mystiskt du har fått av grannen?
Och ja, "provlapp" kan vara inom citations-kaninöron. För det som är lämpligt i det här specifika fallet är att du gör ditt bästa för att räkna ut ytan och vikten på en genomsnittlig restgarnsblomma.
Exakt så. Eller ungefär så. Eftersom blommorna är virkade i olika garner behöver du ta mått över flera blommor och beräkna ett genomsnitt. Att mäta en enstaka fyrblading blir bara tokigt.
Du bestämmer dig för att mäta tre ihopvirkade blommor på flera ställen, och listar ut att en blomma är i snitt 5,5 cm (16,5 cm/3) bred. Och hög. Även om den är korsformad.
Låt oss också säga att du är ute efter en rektangulär sjal som mäter minst 170 cm på längden och 30 cm på bredden. Ungefär 31 x 5 = 155 blommor skulle kunna gå, även om den då skulle bli lite smalare än vad du har tänkt. Hur mycket skulle en sådan sjal väga i din restgarnsmix?
För att undersöka det väger du i det här fallet en klump ihopvirkade blommor, närmare bestämt 27 stycken i en representativ mix av de olika garnsorter som du tänker använda.
Om 27 stycken blommor väger 53 gram ger det en genomsnittlig vikt på ungefär 1,96 gram per blomma.
155 blommor skulle då väga drygt 300 gram. Hm. Inte så farligt.
Och om du istället virkar en sjal på 31 x 6 blommor? Den skulle i så fall mäta 170,5 x 33 cm utan kant. Och bestå av 186 blommor, som förmodligen väger cirka 370 gram tillsammans.
Hm. Med en extra kant borde det ändå bli under halvkilot. Inte så pjåkigt!
Tycker du att exemplena inte går att tillämpa på ditt projekt? Hojta till, så bistår jag med geometrilektion och miniräknare!
Och som sagt, "mät och väg" gäller för garn som redan bor hemma hos dig. Om du istället planerar att inhandla nya garn (*ryser!*) och undrar hur många jämnstora, förutsägbara nystan du ska köpa för en tröja, babyfilt, mössa ... ja, då måste du kika på "Garnåtgång — hur räknar jag ut den innan jag köper garn?"
Nästa lektion för avancerade tröjslaktare: Spara tid och andra pengar.