Löplängd: Hur kan jag lista ut vilken löplängd mitt återvunna garn har?

Beräkna garnets löplängd på enklaste sätt.

Beräkna garnets löplängd på enklaste sätt.

Är du en av dem som tycker att ett garns löplängd (alltså antal meter per 50 gram eller 100 gram) är vansinnigt viktigt att veta? Och därför känner att återvunna garn och mysteriegarn (sådana utan banderoll runt magen) är alldeles för främmande för dina stickningar och virkningar?

Hm. Kunde du skönja en liten sarkastisk ton där?

Förlåt. Jag är egentligen ingen elak människa.

Och jag förstår att många använder detta mått för att beräkna garnåtgång och för att hitta lämpliga ersättningsgarn.

Men i min värld är detta fullständigt onödigt och stjäl tid från själva stickandet och virkandet. Provlapps-metoden, att mäta och väga, är det enda tillförlitliga sättet för ... tja, det mesta. Garnåtgång, ersättningsgarn, rätta stickorna och virknålarna för dig och ditt garn ... Och mycket mera. Provlappar äger.

Men vill du absolut ha löplängden på ditt garn är det enkelt fixat.

Du behöver:

  • En härva av ditt garn (japp, är det i form av nystan behöver du härva ett (1) av det)
  • Ett måttband
  • En våg som mäter gram, förslagsvis en digitalvåg

Så här gör du:

1. Mät omkretsen på din torkade härva

Om du har återvunnit garnet är det superduperviktigt att du mäter just din härva, och inte omkretsen på ditt härvträ eller din härvel. När garnet är utslätat efter tvätt är det längre än när det var nudelkrusigt.

Dra ut härvan utan att slita i den, och mät tvärsöver. Omkretsen är det dubbla måttet. Nej, det blir inte exakt, men det klarar inte ens spinnerierna av. Bra nog är bra nog. (I mitt fall: 73 * 2 = 146 cm)

2. Räkna hur många trådar det finns i härvan

Pilligt, särskilt om garnet är tunt och härvan tjock. Men plocka bara över en tråd från ena handen till den andra — och räkna högt, för att inte tappa bort dig. (Jag fick det till 100 trådar. Exakt.)

3. Väg härvan

Digitalvågar. Måste älska dem. (Min härva vägde 53 gram.)

4. Räkna ut löplängden

Och vad gör du med dessa siffror? Som jag brukar säga till min son när han har problem med fysikläxorna: svaret finns i enheten.

Eftersom ett garns löplängd anges som antalet meter genom vikten är det precis det du behöver göra: dividera längden med vikten.

Alltså: Multiplicera omkretsen med antalet trådar för att få den totala längden. (I mitt fall: 146 cm * 100 = 14600 cm eller 146 meter ljuvligt återvunnet rosa ullgarn.)

Dividera sedan längden med vikten. (146 m / 53 gram) Men ... eftersom du vill ha en löplängd som ser ut som den gör i garnbutikerna multiplicerar du en gång till, med något du kan jämföra med. Som 50 gram. Eller 100 gram.

(146 m / 53 gram * 50 är ungefär lika med 138 m / 50 gram)

Enkelt, va? Och ändå kommer du inte undan provlappandet!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om att återvinna garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...