Tvätta garn: Mjällt och snällt, grovt och aggro... Tvätt ger garnet vett och etikett

Hur ska du handskas med dina återvunna garn eller mysteriegarn? Alltså, vilken tvättanvisning och vilka skötselråd tror du att de ska ha? Har du återvunnit garn från en kommersiellt stickad tröja har du förmodligen en tvättrådslapp kvar från den... annars är det återigen dopp i grytan som gäller.

Har du satt fjutt på dina stumpar? Fryst ute dina rullar? Finemang. Hala fram såpan och plasthandskarna och lås dörren till tväggstugan, för nu väntar brutalt råspö i lektion tre i avancerad garn-aga av begagnade trådar.

Det är dags att... tvaga det!

Tvätta garnet! Det är det bästa sättet att lära känna det.

Men hallå?! Är det inte tvättat sjuttio-tolv gånger redan? Som plagg? Vid härvning och hängning, alltså när du avkrullade garnet?

Jojojojojo. Men nu är det dags för den slutgiltiga prövningen, den som säger tjena-tjena eller ajöss till ditt garnfynd. Verkligen. Jag skojar inte.

Bara lite.

Det är klart att du inte ska ta farväl av ett garn bara för att det tar stryk i tvätten. Du får bara blaska och vaska det snällare nästa gång.

Gör dina egna tvättråd

Det du är ute efter nu är att hitta en bra egen skötselanvisning till ditt mysteriegarn, det vill säga garn utan banderoller eller tvättetiketter.

Om du har gjort ett bränntest har du en god hum om vilka fibrer som finns i garnet, men säger det något om hur det ska tvättas? Egentligen?

Säg att ditt mysteriegarn är ull. Hur vet du om det är superwash-behandlat eller inte, om det kan tvättas i maskin utan att filta ihop sig? Och hur varmt kan du tvätta det?

Om ditt mysteriegarn är bomull — har det krympt färdigt, eller kommer det att dra ihop sig ännu mer?

Är det syntet- eller konstfiber? En del tål tvätt, andra inte alls.

Hur sjuttsiken ska du kunna veta det? Hur? Hur?!

Just det, det får du givetvis reda på genom att slänga i garnet i tvättmaskinen.

När du har ett vanligt köpegarn räcker det med ett tvättest eftersom det redan finns en tvätt- anvisning på banderollen (eller på tvätt- etiketten om du har repat upp garn från en begagnad fabriksstickad tröja). De är lika tillförlitliga som tvättråd på vanliga köpekläder: väldigt fegmärkta.

För mysteriegarn kör du minst två test: ett för hand och ett i maskin.

Tvätt-test gånger två

Vad du gör är alltså att sticka eller virka två provlappar av mysteriegarnet. Du tvättar den ena för hand i ljummet vatten. Ta en noga titt på handtvättsvattnet innan du slänger in den andra lappen i tvättmaskinen — om garnet blöder mycket färg ska du inte tvätta den andra tvättlappen tillsammans med din vanliga tvätt, utan separat.

Tsk, tsk. Sådant slöseri med vatten.

Nåja, om garnet inte blöder för mycket slänger du in det i maskinen tillsammans med din vanliga tvätt, på säg 40 grader.

(Du kan också göra en tredje lapp, som du testar på 30 graders handtvätt eller ulltvätt, om din (tvättstuge)maskin har det programmet.)

Platta ut de tvättade lapparna på en frotté- handduk och låt torka. OBS! Lägg på minnet vilken lapp som är handtvättad respektive maskintvättad.

Hur ser lapparna ut? Den handtvättade borde vara lagom snygglig, oavsett material. (Men det finns en del garner som faktiskt måste kemtvättas, uschiamej.)

Hur är det med den maskintvättade? Har den klumpat ihop sig? Blivit töjig eller stum eller bara läbbig? Hårade den av sig på din andra tvätt? Filtade den sig? Krympte den?

Tolka tvätt-testresulatet för goa garn

Om resultatet är allt annat än tipptopp på den maskintvättade lappen vet du att du måste hålla dig till handtvätt. Om den maskintvättade lappen är okej, medan dina övriga kläder ser ut som om de brottats med en grizzlybjörn i godisfärger, vet du att du definitivt måste tvätta det blivande plagget separat eller i en tät, tät tvättpåse (tänk örngott).

Och eftersom du är stickoman och virkvärsting vet du också att din tvättade provlapp, den som klarade tvätten galant, är Kungen. Det vill säga, det är på en tvättad provlapp du mäter masktätheten du behöver till din beskrivning och design. Okidoki?

Tips! Tips! Tips!
Det finns speciella handtvättmedel för (ull)garner, med det fungerar oftast lika bra att tvätta härvor och färdiga plagg i ett milt barnschampo. Alltså inte schampon med Kalle Anka och senaste samlarfiguren på flaskan, utan de där milda snällisschampona för småttingar som brukar finnas bredvid nappar och haklappar och tvättlappar för rumpestumpen.

Mmm, tänk dig att ligga i badet med alla dina härvor...

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!