Linda + härva återvunnet garn. Varför larva sig med härvor när det funkar med bunkar?

Ska du linda eller härva ditt upprepade garn för att krulla av det till stickning och virkning? Ja, absolut.

Jag menar: Ibland måste du linda garnet runt ett föremål, ibland göra lösa härvor det. Och det finns tricks som avslöjar vilken taktik som ger de absolut pysselvänligaste garnen, och vilka garn som kräver särskild behandling.

Upprepat garn: linda eller härva?

Här i garn-återvinningscentralen på Tvätterskevägen härvar vi (jag och mitt lätt stukade ego) helst garn från slaktade tröjor, eller loppisfyndade garn som behöver en uppfräschande spa-behandling.

Men det finns en annan slaktarskola, som rekommenderar att garnet lindas runt ett kärl — till exempel runt flaskor eller hinkar — och får stanna kvar och torka på kärlet för att bli slätt.

Lindar du inte när du härvar? Anette påpekade att jag var otydlig med verben. Visst kan du linda ett garn runt ett härvträ eller underarmen när du gör en härva, alltså härvar. Men med linda som det beskrivs här menar jag att du virar fast garnet runt ett ganska hårt föremål av något slag, blöter ned eller tvättar garnet medan det är kvar på föremålet, och låter det torka. Som en sorts våtspänning.

Ja, det ska inte bara lindas, utan även fuktas, för det är vätan som får fason på krullet. Men visst, ibland kan du hoppa över tvätten. Och härvandet.

(Det finns också en tredje slaktarskola, som rekommenderar ångning av härvor eller värmetåliga lind-kärl.)

Lindat garn badar i badkaret.

Ett sätt att fukta garnet när det är fastlindat är att svepa en blöt handduk kring flaskgarnet och låta paketet torka. Ett annat är att ge hela fadderullan en avspolning i duschen, eller ett litet bad i grunt badvatten.

Och även om det händer att jag lindar garn kring små nätbackar av plast är det inget jag rekommenderar. Inte i första hand.

Varför? Ja, "slätt" är en anledning. Poängen med att tvätta, härva och torka garnet är att avkrulla det, inte att det nödvändigtvis ska bli helt slätt.

Det går kalasbra att sticka och virka med ett lätt vågigt garn. Ett garn som fejkplattats genom antingen lindning eller hård nystning kan mycket väl återkrulla sig och dra ihop sig fläckvis vid tvätten. Då kommer ditt fina handarbete att se ut som "hej, kom och hjälp mig".

Vågigt garn? Det är helt okej att sticka och virka med. Helt nudelkrulligt går bort.Visst vågar du maska med småvågigt garn. Men inte med nudelkrulligt och upprepskrusigt.

En annan anledning till att härva istället för att linda är kroppsarbetare, småbarn, livskamrater som sportar mycket och kräver att få härja i duschen stup i kvarten.

Härvor är mobila och ytterst tvätt- och vädringsbara. Även om du har begränsat med utrymme för tvätt och torkning kan du mäkta med en härva här och där, och flytta på dem när det behövs. Större kärl har en förmåga att vara i vägen.

Linda dessa garn!

Lindat lingarn, på väg att återvinnas till stick-mums.

Det finns nu vissa fibrer som mår bättre av att tuktas och lindas, och det är sådana som helt saknar naturlig stickstuds.

Slöa, oelastiska garn, helt enkelt. Till exempel:

  • Ull- och bomullsblandningar med mycket akryl (över 50 procent).

  • Otvinnat, ludet lammullsgarn i mixen 70 procent lammull, 30 procent polyamid/nylon. Ja, jag är väldigt specifik här. Erfarenheten har lärt mig att den här sortens garn — som består av flera parallella trådar — är stumt, trots den rika ullhalten. Linda det.

  • Garn som i huvudsak består av viskos. (Inklusive de garn som kallas "bambu", även om det inte finns något bambuaktigt kvar när den väl har förvandlats till viskos.)

  • Bomull och lin, särskilt det som inte är tvinnat.

  • Syntet överlag är linde-garn, för det är få plastgarn som har tillräckligt hög kvalitet för att låta sig omformas som naturfibrer.

  • Vissa bandgarn. Bandgarn som består av en stickad tub brukar låta sig slätas ut i härv-form utan knyst. Andra, särkilt de platta bandgarn som är vävda eller "non-woven" (smetig syntet- eller konstfibermassa utsprutad och pressad till något tygliknande), måste lindas och tuktas kring en bunke eller ett annat kärl.
Vill du slippa en garnspya? Använd tejp när du lindar och härvar hala garn.

Hjälpmedel för riktigt hala garn:

Är garnet du försöker återvinna riktigt halt och blankt? Oavsett om du väljer att härva eller linda det är det smart att använda tejp.

Jag skojar inte.

Glatt garn slinker iväg när du arbetar med det. Så fort du släpper taget väller det ut i en hög. Och högar blir på grund av naturens lagar om extropi och entropi och alltings jävlighet alltid trasselsuddar och garnspyor.

Så använd tejp, vanlig kontorstejp eller en washi-variant. Tejpa fast den yttersta garnänden vid härvträt eller plastbacken (klistret går att tvätta bort). Och om du är tvungen att gå ifrån garnet innan du är färdig med det är det säkrast att tejpa fast även den aktiva garnbiten. Alltså den mellan det garn som redan är lindat eller härvat, och det som ska bli det.

Linda aldrig garn med studs!

Garn som är naturligt elastiska, som ren ull, ska du inte linda hårt. Förutom att du riskerar att förstöra fibrerna kan det hända att garnet justerar sig tillbaka till sin ursprungsform efter tvätten. Alltså efter att du har stickat och virkat färdigt, och tvättat verket för första gången. Resultatet blir... ojämnt. Okej, apfult.

Härva? Linda? Gör härv-testet!

Rätar garnet ut sig i tvätten? Gör ett härvtest!Ett litet (väldigt litet) härvtest av upprepat garn.

Och hur ska du veta vilka garnmaterial som ska härvas och vilka som kan lindas?

Tja, du kan ju alltid kolla dagens horoskop, kasta I Ching-mynt eller spå i te-blad, men du kan också dra på dig den mer naturvetenskapliga labbrocken och prova dig fram.

Ovan: lindat garn, småvågigt. Nedan: endast tvättat garn, väldigt krusigt.

Så här: 

  • Börja med att göra en härva av ditt upprepsgarn, tvätta och torka på vanligt vis. (Med en liten, liten tyngd — garnet ska inte få en uppsträckning, bara en fingervisning om hur den ska anpassa sig till omgivningens krav. Du måste kanske sticka, men du bör inte dra.)

  • Är garnet avkrullat men fortfarande vågigt? Behåll i sådana fall den vågiga härvan som referens.

  • Prova nu att linda garnet (direkt från dina upprepsnystan, inte från provhärvan) runt en hink eller plastback, blöt ner och låt sedan torka.

  • Härva det lindade och torkade garnet. Ser det slätt ut? Slätare än det härvade? Bra. Syna nu bluffen och tvätta den utslätade härvan, och torka den på sedvanligt vis.

  • Har den utslätade härvan fått krullet tillbaka? Är den slätare eller lika vågig som din referenshärva?

  • Om garnet INTE blir slätare efter att ha lindats runt ett kärl PLUS härvning och torkning, kan du glömma att linda garnet. Härva det i alla fall, och lär dig att leva med vågigheten. Den finns då permanentad i fibrerna, och ingen plattång i världen kan släta över det.

  • Om garnet däremot blir rakare och fogligare av att lindas runt ett kärl kan du hoppa över härvandet, och bara linda och blöta återstoden av garnet.

Fördjupa dig mer i den ädla konsten att återvinna garn, eller ställ din egen fråga om garnåtervinning!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!