Gör ditt upprepade garn slätt igen! Härva, linda eller ånga ditt garn för att sticka och virka med stil

Kan du verkligen virka och sticka med upprepade, återvunna garn? Självklart. Och du lätt göra det upprepade garnet slätt, fluffigt och fint igen, istället för krulligt och skrumsigt. Och det oavsett om du återvinner garn från begagnade plagg, eller har varit tvungen att repa upp flera varv från din pågående stickning eller virkning. Och jo, utan att förstöra garnet.

Hemligheten? Att härva eller linda garnet före tvätt. Eller att ånga det. Men vilken metod passar ditt garn bäst? Här lär du dig knepen!

Upprepat garn: linda eller härva?

Att återvinna garn från begagnade tröjor betyder inte att du måste sticka och virka vingliga, ojämna maskor med krusigt och nudel-krulligt garn. Nej, nej, du kan absolut göra garnet slätt och som nytt igen, nästan finare än det var från början.

Måste du avkrulla garnet? Absolut inte. Men med krusigt garn kan ditt maskande se ut som fyllestickning eller -virkning.

Inte för att moralisera kring alkoholintag vid handarbete... ingen fest utan en stickning! ...men att jobba med slätt och tvättat garn gör

 • dina maskor snyggare

 • din masktäthet jämnare

 • din stick- och virkstund så mycket trevligare.

Så hur får du bort upprepskruset?

Det finns ett par hyfsat snabba metoder och några mer tålamodskrävande. Vilka som är bäst? Det beror mest på garnet, och en aning på din personlighet. Vissa tillvägagångssätt kräver tillbehör och pryttlar, andra inget särskilt utöver lite tålamod.

Är ditt garn elastiskt och fluffigt, som ull? Eller är det stumt, som bomull? Har du mycket garn, som en hel koftmängd, eller bara ett par varv, kanske en halv ärm? Behöver du använda garnet nästan med detsamma, eller kan du vänta i ett par dagar?

Oavsett vilket kan du hyfsat enkelt hitta den utslätningsmetod som passar både dig och garnet.

Tänker du sticka med upprepat garn? Härva

Beprövade sätt att få ditt upprepade, återvunna garn slätt

Redan våra stickande och virkande förfäder visste hur de skulle snygga till sina "gamla" garn, även om de inte hade tillgång till våra fantastiska(?) syntetfibrer och blandgarn. Och även om de huvudsakligen återbrukade garn av sparsamhet, snarare än kreativitet, snabbmode-protest och punkig miljömedvetenhet.

Min mormor, som var den som först lärde mig att repa upp och återvinna garn, lät mig ändå testa en traditionell "ullmetod" på akrylgarn. Resultatet? Det blev... annorlunda. Men genom många år av att sticka och virka med garn återbrukade från begagnatfyndade plagg har jag blivit skickligare på att anpassa de klassiska strategierna till även moderna materialmixar.

Här är metoderna, från bäst till... bra nog:

 • Härva det upprepade garnet, tvätta och låt torka.

 • Linda garnet runt ett kärl eller en pryl, blöt ned och låt torka.

 • Ånga garnet (för mindre mängder), det vill säga att utsätta det för vattenånga.

 • Nysta och låta det ligga till sig, för speciella garn <- latmansmetoden!

Lindar du inte när du härvar? Anette påpekade att jag var otydlig med verben. Visst kan du linda ett garn runt ett härvträ eller underarmen när du gör en härva, alltså härvar. Men med linda som det beskrivs här menar jag att du nystar eller virar fast garnet runt ett lagom stort och hårt föremål av något slag, blöter ned eller tvättar garnet medan det är kvar på föremålet, och låter det torka. Som en sorts våtspänning.

Men vilken metod ska du använda när, och för vilka garn? För självklart vill du inte råka töja ut eller sjabbla till garnets själva själ. Väl? (En plattång rekommenderas därför inte.)

Vill du virka med upprepat garn? Då kan du härva och tvätta det för att få det slätt igen.

Härva + tvätta ditt återvunna garn i första hand

Här i garn-återvinningscentralen på Kungsholmen i Stockholm härvar vi (jag och mitt lätt stukade ego) helst garn från slaktade tröjor, eller loppisfyndade garn som behöver en uppfräschande spa-behandling. Sedan handtvättar jag härvorna och låter torka. Garnet blir slätt och fräscht. Och så fluffigt!

Att härva och sedan tvätta ditt upprepade garn är

 • snällast mot garnet, och förstör inte dess elasticitet eller volym

 • lätt att göra med både små och stora garnmängder

 • det säkraste sättet att få garnet så rent du vill. Du kanske inte är så knusslig, men när jag återvinner garn från andras eller egna kläder vill jag gärna att det är så damm-, svett- och doftfritt som möjligt. Naturlig ulldoft och normalt linludd är okej.

Härvor en överlägsen garn-form för både tvätt och torkning (och för... mellanförvaring i garngömman, ahem), för de är lätta att flytta och hänga upp lite varstans. I en garnhärva letar sig vattnet, med en gnutta handtvättmedel, lätt in bland fibrerna och får garnet att slappna av och chilla. Och en upphängda härva lufttorkar alldeles lagom snabbt i rumstemperatur, och du kan skaka och fluffa till härvorna lite extra under torkningen. 

Och du behöver inga särskilda redskap för att göra garnhärvor, även om det är skönt att ha ett. Du kan däremot ha användning för galgar, både för att hänga upp härvorna, och för att ge härvorna en liten, extra tyngd så att garnet hänger ut sig ordentligt (inte för ullgarn!). Annars behöver du inget... jo! Du behöver ett gäng lösa garnslamsor att knyta löst om härvorna före badet, så att inte garnet trasslar till sig.

När du doppar härvan i vatten och ser hur maskvecken bara försvinner, hur garnet blir rakt och fluffigt igen... Det är magiskt!

Du kan hänga härvor på badkarskanten för att torka.

Garn som blir härligare av att härvas, garn som klagar och krånglar

Är det accepterat att kalla sig "härv-härskarinna" på LinkedIn? Inte det? Nåväl.

I dessa synnerligen syntetrika textiltider räcker det tyvärr inte med härvning, tvätt och hängtorkning för vissa garnsorter.

Åtminstone inte om du vill att garnet faktiskt ska bli slätt igen. Rent blir det baske mig, men krullorna kan mycket väl behålla sin plats om garnet är rikt på plast. Nej, härvning fungerar bäst för naturfiberkramare, och alltså garn med en hög andel av

 • djurhår, somsom ull (även merino och superwash), alpacka, mohair, angora

 • växtfibrer, som bomull, lin, ramie, hampa

 • silke

Och "hög andel" innebär att det antingen är ett rent naturfibergarn, eller att det är ett blandgarn som innehåller mindre än 50 % syntetiskt material.

Härvning fungerar också bäst för tvinnade garn eller tub-bandgarn. Eller, för otvinnade och löst spunna ullgarn går härvtvättandet bra. Men om du återvinner till exempel bomullsgarn från kommersiellt stickade tröjor lär du upptäcka att de flesta av dem består av ett gäng parallella trådar. Den sortens garn kan vara lite oregerliga i härvform. Det enklare att hålla reda på trådarna om du istället lindar dem. (Mer om den metoden senare.)

Konstfiber, då? Kemikaliskt om-mojsat växtmaterial som viskos (även av bambu), rayon, Lyocell, Tencel? Jorå, de kan bli finfina och släta efter att ha hängtorkat som tvättade härvor, särskilt om de ingår i vältvinnade blandgarn. Men jag skulle hellre välja att linda och sedan blöta ned konstfibergarn, eftersom många av dessa material blir sköra och spröda när de är blöta.

Vänta nu, vågar jag sticka och virka med... vågigt garn?

Vågigt garn? Det är helt okej att sticka och virka med. Helt nudelkrulligt går bort.Visst vågar du maska med småvågigt garn. Men inte med nudelkrulligt och upprepskrusigt.

Poängen med att tvätta, härva och torka upprepat garn är att avkrulla, rengöra och återfluffa det, för att ge det tillbaka sin spänst och ljuvliga läckerhet. Inte att göra det fullständigt... slätstruket. Visst, garn av djurhår tappar lätt sina lockar, men andra trådar kan vara lite för inrutade i gamla vanor.

Om du, precis som jag, ogillar att virka och sticka med nudelkrulligt garn behöver du inte oroa dig om det visar sig att garnet som du har härvat och tvättat blir en aning svajigt snarare än rakt.

Lite lätt vågigt garn är helt okej, och brukar inte påverka maskornas utseende så mycket som kraftiga krusor. Såvida du inte ska ha långa, nakna trådar i ditt arbete. Till exempel vid tappade maskor i stickning, eller om vill använda garnet till raka fransar.

Men om vågorna stör din stick- och virkstil, använd hellre en annan metod för att tukta garnet, det vill säga att linda eller ånga garnet.

(Alternativt använder du garnet till en sorts stickning eller virkning som passar det bättre. Det finns så många knappt begagnade tröjor därute som väntar på att bli återbrukade.)

En liten varning: ett garn som har tvångsplattats genom antingen lindning eller hård nystning kan mycket väl återkrulla sig och dra ihop sig fläckvis vid första och andra tvätten av ditt färdiga plagg eller din pryl. Då kommer ditt fina handarbete att se ut som "hej, kom och hjälp mig".

I andra hand väljer jag att följa den andra gamla slaktarskolan, den som rekommenderar att garnet lindas runt ett kärl — till exempel runt flaskor eller hinkar — och får stanna kvar och torka på kärlet för att bli slätt.

Ja, du ska inte bara linda garnet, utan även fukta det, för det är vätan som får fason på krullet. Men visst, ibland kan du hoppa över tvätten. Och härvandet.

Lindat garn badar i badkaret.

Ett sätt att fukta garnet när det är fastlindat är att svepa en blöt handduk kring flaskgarnet och låta paketet torka. Ett annat är att ge hela fadderullan en avspolning i duschen eller diskhon, eller ett litet bad i grunt badvatten.

Och även om det ofta händer att jag lindar garn kring små nätbackar av plast är det inget jag rekommenderar. Inte i första hand. I första hand rekommenderar jag härvning.


En annan anledning till att härva istället för att linda är kroppsarbetare, småbarn, livskamrater som sportar mycket och kräver att få härja i duschen stup i kvarten. Eller att du har husdjur eller andra rumskamrater som gärna välter dina torkskulpturer i vardagsrummet.

Härvor är mobila och ytterst tvätt- och vädringsbara. Även om du har begränsat med utrymme för tvätt och torkning kan du mäkta med en härva här och där, och flytta på dem när det behövs. Större kärl har en förmåga att vara i vägen.

Har du bara repat upp ett par varv? Ånga garnet

Det här med att härva, linda och tvätta garn för att släta ut upprepskrullet är bara rationellt och vettigt om du en lagom stor mängd garn att jobba med. Som en hel tröja, eller en virkad gardinkappa.

Men hur gör du om du bara har repat upp en halv ärm eller de tre senast virkade dukvarven, bara några meter, och garnet sitter kvar i din stickning eller virkning?

Jo, då är det smart att ånga garnet, även om det givetvis går att doppa den krulliga mängden i lite vatten i handfatet.

För att låta garnet omsvepas av vattenånga, och se hur krusorna magiskt slätar ut sig, behöver du förstås något som pyser ut vattenånga: ett ångstrykjärn, en steamer, en vattenkokare eller kastrull med vatten på spisen.

Linda dessa garn! Hårdingar som inte gillar att hänga i härvor

Lindat lingarn, på väg att återvinnas till stick-mums.

Det finns nu vissa fibrer som mår bättre av att tuktas och lindas, och det är sådana som helt saknar naturlig stickstuds.

Slöa, oelastiska garn, helt enkelt. Till exempel:

 • Ull- och bomullsblandningar med mycket akryl (över 50 procent).

 • Otvinnat, ludet lammullsgarn i mixen 70 procent lammull, 30 procent polyamid/nylon. Ja, jag är väldigt specifik här. Erfarenheten har lärt mig att den här sortens garn — som består av flera parallella trådar — är stumt, trots den rika ullhalten. Linda det.

 • Garn som i huvudsak består av viskos. (Inklusive de garn som kallas "bambu", även om det inte finns något bambuaktigt kvar när den väl har förvandlats till viskos.)

 • Bomull och lin, särskilt det som inte är tvinnat.

 • Syntet överlag är linde-garn, för det är få plastgarn som har tillräckligt hög kvalitet för att låta sig omformas som naturfibrer.

 • Vissa bandgarn. Bandgarn som består av en stickad tub brukar låta sig slätas ut i härv-form utan knyst. Andra, särkilt de platta bandgarn som är vävda eller "non-woven" (smetig syntet- eller konstfibermassa utsprutad och pressad till något tygliknande), måste lindas och tuktas kring en bunke eller ett annat kärl.
Vill du slippa en garnspya? Använd tejp när du lindar och härvar hala garn.

Hjälpmedel för riktigt hala garn:

Är garnet du försöker återvinna riktigt halt och blankt? Oavsett om du väljer att härva eller linda det är det smart att använda tejp.

Jag skojar inte.

Glatt garn slinker iväg när du arbetar med det. Så fort du släpper taget väller det ut i en hög. Och högar blir på grund av naturens lagar om extropi och entropi och alltings jävlighet alltid trasselsuddar och garnspyor.

Så använd tejp, vanlig kontorstejp eller en washi-variant. Tejpa fast den yttersta garnänden vid härvträt eller plastbacken (klistret går att tvätta bort). Och om du är tvungen att gå ifrån garnet innan du är färdig med det är det säkrast att tejpa fast även den aktiva garnbiten. Alltså den mellan det garn som redan är lindat eller härvat, och det som ska bli det.

Linda aldrig garn med studs!

Garn som är naturligt elastiska, som ren ull, ska du inte linda eller nysta hårt. Förutom att du riskerar att förstöra fibrerna kan det hända att garnet justerar sig tillbaka till sin ursprungsform efter tvätten. Alltså efter att du har stickat och virkat färdigt, och tvättat verket för första gången. Resultatet blir... ojämnt. Okej, apfult.

Härva? Linda? Gör härv-testet!

Rätar garnet ut sig i tvätten? Gör ett härvtest!Ett litet (väldigt litet) härvtest av upprepat garn.

Och hur ska du veta vilka garnmaterial som ska härvas och vilka som kan lindas?

Tja, du kan ju alltid kolla dagens horoskop, kasta I Ching-mynt eller spå i te-blad, men du kan också dra på dig den mer naturvetenskapliga labbrocken och prova dig fram.

Ovan: lindat garn, småvågigt. Nedan: endast tvättat garn, väldigt krusigt.

Så här: 

 • Börja med att göra en härva av ditt upprepsgarn, tvätta och torka på vanligt vis. (Med en liten, liten tyngd — garnet ska inte få en uppsträckning, bara en fingervisning om hur den ska anpassa sig till omgivningens krav. Du måste kanske sticka, men du bör inte dra.)

 • Är garnet avkrullat men fortfarande vågigt? Behåll i sådana fall den vågiga härvan som referens.

 • Prova nu att linda garnet (direkt från dina upprepsnystan, inte från provhärvan) runt en hink eller plastback, blöt ner och låt sedan torka.

 • Härva det lindade och torkade garnet. Ser det slätt ut? Slätare än det härvade? Bra. Syna nu bluffen och tvätta den utslätade härvan, och torka den på sedvanligt vis.

 • Har den utslätade härvan fått krullet tillbaka? Är den slätare eller lika vågig som din referenshärva?

 • Om garnet INTE blir slätare efter att ha lindats runt ett kärl PLUS härvning och torkning, kan du glömma att linda garnet. Härva det i alla fall, och lär dig att leva med vågigheten. Den finns då permanentad i fibrerna, och ingen plattång i världen kan släta över det.

 • Om garnet däremot blir rakare och fogligare av att lindas runt ett kärl kan du hoppa över härvandet, och bara linda och blöta återstoden av garnet.

Fördjupa dig mer i den ädla konsten att återvinna garn, eller ställ din egen fråga om garnåtervinning!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!