Kan du verkligen virka och sticka med upprepade, återvunna garn? Självklart. Du kan nämligen lätt göra det upprepade garnet slätt, fluffigt och fint igen, istället för krulligt och skrumsigt. Och det oavsett om du återvinner garn från begagnade plagg, eller har varit tvungen att repa upp din pågående stickning eller virkning.
Hemligheten? Att härva eller linda garnet före tvätt. Eller möjligen att ånga det. Men vilken metod passar ditt garn bäst? Här lär du dig knepen!
Att återvinna garn från begagnade tröjor betyder inte att du måste sticka och virka vingliga, ojämna maskor med krusigt och nudel-krulligt garn. Nej, nej, du kan absolut göra garnet slätt och som nytt igen, nästan finare än det var från början.
Måste du avkrulla garnet? Absolut inte. Men med krusigt garn kan ditt maskande se ut som fyllestickning eller -virkning.
Inte för att moralisera kring alkoholintag vid handarbete... ingen fest utan en stickning! ...men att jobba med slätt och tvättat garn gör
Så hur får du bort upprepskruset?
Det finns ett par hyfsat snabba metoder och några mer tålamodskrävande. Vilka som är bäst? Det beror mest på garnet, och en aning på din personlighet. Vissa tillvägagångssätt kräver tillbehör och pryttlar, andra inget särskilt utöver lite tålamod.
Är ditt garn elastiskt och fluffigt, som ull? Eller är det stumt, som bomull? Har du mycket garn, som en hel koftmängd, eller bara ett par varv, kanske en halv ärm? Behöver du använda garnet nästan med detsamma, eller kan du vänta i ett par dagar?
Oavsett vilket kan du hyfsat enkelt hitta den utslätningsmetod som passar både dig och garnet.
Redan våra stickande och virkande förfäder visste hur de skulle snygga till sina "gamla" garn, även om de inte hade tillgång till våra fantastiska(?) syntetfibrer och blandgarn. Och även om de huvudsakligen återbrukade garn av ekonomisk nöd, snarare än kreativitet, snabbmode-protest och punkig miljömedvetenhet.
Min mormor, som var den som först lärde mig att repa upp och återvinna garn, lät mig ändå testa en traditionell "ullmetod" på akrylgarn. Resultatet? Det blev... annorlunda. Men genom många år av att sticka och virka med garn återbrukade från begagnatfyndade plagg har jag blivit skickligare på att anpassa de klassiska strategierna till även moderna materialmixar.
Här är metoderna, från bäst till... bra nog:
Lindar du inte när du härvar? Anette påpekade att jag var otydlig med verben. Visst kan du linda ett garn runt ett härvträ eller underarmen när du gör en härva, alltså härvar. Men med linda som det beskrivs här menar jag att du nystar eller virar fast garnet runt ett lagom stort och hårt föremål av något slag, blöter ned eller tvättar garnet medan det är kvar på föremålet, och låter det torka. Som en sorts våtspänning.
Men vilken metod ska du använda när, och för vilka garn? För självklart vill du inte råka töja ut eller sjabbla till garnets själva själ. Väl? (En plattång rekommenderas därför inte.)
Här i garn-återvinningscentralen på Kungsholmen i Stockholm härvar vi (jag och mitt lätt stukade ego) helst garn från slaktade tröjor, eller loppisfyndade garn som behöver en uppfräschande spa-behandling. Sedan handtvättar jag härvorna och låter torka. Garnet blir slätt och fräscht. Och så fluffigt!
Att härva och sedan tvätta ditt upprepade garn är
Härvor är en överlägsen garnform för både tvätt och torkning (och för mellanförvaring i garngömman, ahem), för de är lätta att flytta och hänga upp lite varstans. I en garnhärva letar sig vattnet, med en gnutta handtvättmedel, lätt in bland fibrerna och får garnet att slappna av och chilla. Och en upphängd härva lufttorkar alldeles lagom snabbt i rumstemperatur, och du kan skaka och fluffa till härvorna lite extra under torkningen.
Du behöver inga särskilda redskap för att göra garnhärvor, även om det är skönt att ha ett. Du kan däremot ha användning för galgar, både för att hänga upp härvorna, och för att ge härvorna en liten, extra tyngd så att garnet hänger ut sig ordentligt (inte för ullgarn!). Annars behöver du inget... jo! Du behöver ett gäng lösa garnslamsor att knyta löst om härvorna före badet, så att inte garnet trasslar till sig.
När du doppar härvan i vatten och ser hur maskvecken bara försvinner, hur garnet blir rakt och fluffigt igen... Det är magiskt!
Är det accepterat att kalla sig "härv-härskarinna" på LinkedIn? Inte det? Nåväl.
I dessa synnerligen syntetrika textiltider räcker det tyvärr inte med härvning, tvätt och hängtorkning för vissa garnsorter. Åtminstone inte om du vill att garnet faktiskt ska bli slätt igen. Rent blir det baske mig, men krullorna kan mycket väl behålla sin plats om garnet är rikt på plast.
Nej, härvning fungerar bäst för naturfiberkramare, och alltså garn med en hög andel av
Och "hög andel" innebär att det antingen är ett rent naturfibergarn, eller att det är ett blandgarn som innehåller mindre än 50 % syntetiskt material.
Härvning fungerar också bäst för tvinnade garn eller tub-bandgarn. Eller, för otvinnade och löst spunna ullgarn går härvtvättandet bra. Men om du återvinner till exempel bomullsgarn från kommersiellt stickade tröjor lär du upptäcka att de flesta av garnen består av ett gäng parallella trådar. Den sortens garn kan vara lite oregerliga i härvform. Det är enklare att hålla reda på trådarna om du istället lindar dem. (Mer om den metoden senare.)
Konstfiber, då? Kemikaliskt om-mojsat växtmaterial som viskos (även av bambu), rayon, Lyocell, Tencel? Jorå, de kan bli finfina och släta efter att ha hängtorkat som tvättade härvor, särskilt om de ingår i vältvinnade blandgarn. Men jag skulle hellre välja att linda och sedan blöta ned konstfibergarn, eftersom många av dessa material blir sköra och spröda när de är våta.
Poängen med att tvätta, härva och torka upprepat garn är att avkrulla, rengöra och återfluffa det, för att ge det tillbaka sin spänst och ljuvliga läckerhet. Inte att göra det fullständigt... slätstruket. Visst, garn av djurhår tappar lätt sina lockar, men andra trådar kan vara lite för inrutade i gamla vanor.
En del ullgarn är dessutom så skitiga att de behöver två tvättar för släta ut sig.
Om du, precis som jag, ogillar att virka och sticka med nudelkrulligt garn behöver du inte oroa dig om det visar sig att garnet som du har härvat och tvättat blir en aning svajigt snarare än rakt.
Lite lätt vågigt garn är helt okej, och brukar inte påverka maskornas utseende så mycket som kraftiga krusor. Såvida du inte ska ha långa, nakna trådar i ditt arbete. Till exempel vid tappade maskor i stickning, eller om du vill använda garnet till raka fransar.
Men om vågorna stör din stick- och virkstil, använd hellre en annan metod för att tukta garnet, det vill säga att linda eller ånga garnet.
(Alternativt använder du garnet till en sorts stickning eller virkning som passar det bättre. Det finns så många knappt begagnade tröjor därute som väntar på att bli återbrukade.)
En liten varning: ett garn som har tvångsplattats genom antingen lindning eller hård nystning kan mycket väl återkrulla sig och dra ihop sig fläckvis vid första och andra tvätten av ditt färdiga plagg eller din pryl. Då kommer ditt fina handarbete att se ut som "hej, kom och hjälp mig".
Favoritmetod nummer två för att fräscha till upprepat och återvunnet garn är att klassiskt linda eller nysta garnet runt en... grej och sedan blöta ned hela garnpaketet och låta garnet torka till en mer pysselvänlig frisyr, med jämna och släta trådar.
Det är vätan som får fason på krullet. (Men givetvis, ibland kan du hoppa över tvätten och avkrullningen.)
Just det, även som garnhärvsgroupie erkänner jag att det finns vissa fibrer som faktiskt mår bättre av att tuktas och tämjas.
Det gäller de som saknar naturlig
stickstuds. Stumma garn. Garn som inte blir tunnare när du drar ut dem lätt och
tjocknar när du släpper taget. Garn där ojämna maskor blir pinsamt tydliga i
slätstickning. Hej bomullsgarn! Och tjena, tjena lingarn, som ändå kräver att
stickas och virkas punkigt; det ligger i deras natur.
Stumma garn mår oftast bra av lätt våtspänning eller blockning. Men du ska
linda det torrt och sedan blöta ned det. (Alltså inte fukta garnet först och
sedan linda det hårt; det kan skada fibrerna, beroende på material.)
OBS!
Garn som naturligt är elastiskt, som ren ull, ska du inte linda eller nysta
hårt. Förutom att du riskerar att förstöra fibrerna och töja ut garnet kan det
hända att det masar sig tillbaka till sin ursprungliga form efter användning
och tvätt. Alltså efter att du har stickat eller virkat färdigt och tvättat
verket för första eller andra gången. Resultatet blir... ojämnt.
Garnbadet
kan du klara av i duschen, handfatet eller diskhon. Eller i badkaret, om du har
ett sådant. En stor balja fylld med ljummet vatten fungerar också.
Det är alltså smart att först tvätta och torka en skitig, begagnad tröja innan
du repar upp och börjar linda garnet, för om du bara sköljer av ditt lind-kärl
blir det inte jätterent.
Mormor kunde linda fuktiga handdukar runt glasflaskor med garn och sedan låta hela paketet torka, men det kräver 1. en liten mängd garn. 2. stora glasflaskor.
Just stora glasflaskor var populära bland garnåtervinnare förr i tiden, före PET-flaskor och vinboxar.
I uppenbar brist på dessa dryckesbehållare, och ofta med helt löjligt mycket garn att återvinna, har jag istället testat frukostbrickor, pajformar, hinkar och till sist fastnat för små förvaringsbackar i plast med nätväggar.
Och vad ska du använda? Något du har hemma, förslagsvis.
Du behöver minst ett (1) föremål som är
Om garnskiktet är tjockt, tjockt blir det svårt för vattnet att tränga igenom till de innersta trådarna, och fukten sitter i så länge att du börjar tvivla på om det överhuvudtaget tänker torka. Urk.
(Det är också delvis därför det är en dum idé att tvätta garnnystan. Förutom att det så småningom torkar i en nystlockig form och gör hela utslätarprocessen bortkastad.)
Vilka garn är det nu som inte låter sig övertygas om att härvas och tvättas, utan hellre vill bli spända runt en hink, papperskorg eller en plastback? Jo, ofluffiga, slöa och oelastiska garn. Till exempel:
Fortsätter ditt garn att vara krulligt även efter lindning? Verkligen? Låt mig gissa: det består i huvudsak av syntetmaterial. Polyester, polyamid (nylon), akryl och andra plasttrådar har den rackarns egenskapen att de är dåliga på att dra till sig fukt. Men de reagerar bra på värme.
Så om du vill återvinna läckra syntetgarn från begagnade tröjor, testa istället att ånga dem.
Hjälpmedel för riktigt hala garn:
Är garnet du försöker återvinna riktigt halt och blankt? Oavsett om du väljer att härva eller linda det är det smart att använda tejp.
Jag skojar inte.
Glatt garn slinker iväg när du arbetar med det. Så fort du släpper taget väller det ut i en hög. Och högar blir på grund av naturens lagar om extropi och entropi och alltings jävlighet alltid trasselsuddar och garnspyor.
Så använd tejp, vanlig kontorstejp eller en washi-variant. Tejpa fast den yttersta garnänden vid härvträt eller plastbacken (klistret går att tvätta bort). Och om du är tvungen att gå ifrån garnet innan du är färdig med det, är det säkrast att tejpa fast även den aktiva garnbiten. Alltså den mellan det garn som redan är lindat eller härvat, och det som ska bli det.
"Pioo, pioo! Känn på den, krullis!" Hur brukar du
låta när du härmar laserpistoler?
Nåja, egna ljudeffekter är nu inte ett måste. Men om du har ett ångstrykjärn
eller en steamer har du också ett vapen som kan göra upprepat garn slätt igen.
Fukt plus värme övertalar även det mest envist krulliga garnet, både
naturfibrer och motsträviga syntetgarn. Och det utan att det förlorar sin
stuns. (Men var försiktig med silke.)
Även mina garnåtervinnings-lärarinnor lovordade vattenånga
som ett säkert sätt att avkrulla garn. Men att använda en kastrull
eller tekanna med kokande vatten, eller ett
badrum fyllt med vattenånga, kan vara lite väl besvärligt. Nu för tiden är moderna ångmaskiner betydligt mindre
energikrävande, både när det gäller el och din personliga kraftansträngning.
Japp, ångning av garn kan vara effektivt. Åtminstone om krullorna krånglar, eller om du bara behöver släta ut och fluffa till relativt små mängder garn, kanske en halv upprepad ärm i taget.
Om du å andra sidan har fått ut 14 härvor när du sprättade och repade upp en herrtröja går det mycket snabbare att helt enkelt tvätta garnet för att släta ut det. Torkningen kan ta några dygn beroende på luftfuktighet, men den sköter sig själv. Puh!
Att istället hålla på att ånga så många härvor kräver mer tid och arbete... av dig. Du måste föra strykjärnet eller steamern över garnet, lite åt gången, puffa ånga, fylla på vatten, pausa när apparaten ska värmas upp mellan ångpustarna...
Kan du förstöra garnet? Bränna eller smälta det? Nej. Eller åtminstone borde du inte inte göra, så länge du inte nuddar känsliga material med själva strykjärnet eller munstycket på steamern. Du ska bara ånga upp fibrerna, inte stryka dem. Och självklart bör du testa på en liten skruttbit först.
Hur gör du? Om du har ett ångstrykjärn eller en steamer som klarar av horisontell ångning lägger du ut garnet i ett tunt lager på en stryktålig yta, som en strykbräda eller en plåt. Sedan skjuter eller puffar du ånga på trådarna, utan att apparaten rör vid dem. Poff, poff, krullorna försvinner! Låt de släta garnsegmenten svalna innan du nystar om och lägger ut mer garn.
Om din ångapparat gillar upphängd, vertikal ångning är det (återigen) enklast att härva garnet först. Ah, dessa härliga härvor! Dra försiktigt i härvans nederkant, och för steamern över trådarna, Pioo! Pioo! Du behöver vrida och vända på härvan för att kunna ånga varje garnlängd, och kanske behöver du kamma fram krulltrådar med fingrarna också.
Givetvis måste du någon gång nysta ditt återvunna garn, oavsett om du har slätat ut det eller låter det förbli upprepskrusigt. Härvat, lindat och utspritt garn som har ångats är en tämligen opraktisk garnform för stickning och virkning, om du inte vill trassla till din tillvaro lite extra.
Men fungerar enbart nystning som ett sätt att faktiskt få garnet rakt och jämnt?
Nja. Och hård nystning kan, som sagt, sabba garnets stuns (om det har något).
Vissa garnåtervinnare hävdar att det fungerar för dem, och att särskilt akrylgarn blir finfina efter att ha nystats, gärna flera gånger. Men min egen tröjslaktar-erfarenhet säger att så sällan är fallet.
De enda typerna av garn som jag hittills har haft framgång med att avkrulla genom att bara nysta hårt är matta bomullsgarn, även de blandade med lin.
Alltså inte glänsande bomullsgarn, de som är merceriserade eller gasserade. Av någon anledning verkar upprepskruset gilla att stanna kvar i dem tills de har badat som härvor eller lindade runt pryttlar.
Men matta bomullsgarn blir precis lagom släta, och ännu plattare om de faktiskt får ligga till sig som nystan i en vecka. Eller ett år. Kanske till och med två. (Tänk om lakan kunde vila sig i form!)
Och hur ska du kunna vara säker på vilka garnmaterial som ska härvas, vilka som bör lindas och vilka du kan skjuta vattenånga på?
Nå, om du är garnåtervinnare hoppas jag att du inte är alltför skrajsen för att våga labba med garnet. Vad du än gör räddar du ratat mode till ett nytt och bättre liv i form av något unikt handstickat eller virkat.
Så när du tvekar, dra på dig labbrocken och prova dig fram. På en liten mängd garn.
Så här:
Fördjupa dig mer i den ädla konsten att återvinna garn, eller ställ din egen fråga om garnåtervinning!