Hur lång tid tar det att återvinna garn från secondhand-plagg?

Hur mycket tid och kraft tar det egentligen att återvinna garn från gamla tröjor och annat secondhand-skrutt för att sedan sticka eller virka något nytt av dem?

Stickad klocka

"Men tar det inte en väldans TID att slakta?" undrar — och konstaterar — Klara.

Om det tar lång tid att återvinna garn? Alltså, snackar vi om dig personligen eller om planeten?

Du ska strax få en tidsöversikt över de olika — och ljuvliga! — stegen i garnåtervinning. Jämfört med den tid, energi och arbetskraft som krävs för att odla och bearbeta ett halvt kilo lin till lingarn är det ingenting. Zip. Nada.

Jo, självklart tar det såväl timmar som handfast arbete att repa upp och tvätta garn från secondhand-plagg. Det är en del av tjusningen med återvunnet garn. Snacka om att förlänga njutningen!

Det tar längre tid att sticka en egen tröja än att tjacka en färdig från Ellos. Det tar längre tid att baka ditt eget bröd än att köpa bake off på 7-Eleven. Särskilt om du också ska mala mjölet och kärna smöret själv och odla jästsvampar.

Att återvinna garn är också ett tidsförkrossande hantverk, och som med andra sorters handarbeten passar det bara vissa själar.

Är garnåtervinning något för dig?

Om du

  • är fullständigt, upp över öronen tok-kär i garn och vill gosa med dem mest hela tiden

  • gillar att förvandla gammalt till nytt

  • anser att din fritid ska följa en fiberrik diet

  • vill spara pengar

  • vill puffa för en hållbar livsstil

  • föredrar att sticka och virka personliga prylar framför dussinmode

  • diggar unika garner framför standardnystan med skrytsamma banderoller runt midjan

  • vill få utlopp för dina frustrationer med en sprättkniv

  • älskar secondhand-shopping...

Ja, då bör även det här med att återvinna garn ingå i din garngalenskap, utöver stickning och virkning.

Om det tar lång tid att återvinna garn? Inte jämfört med att sticka en tröja.

Hur lång tid tar det från begagnad tröja till pysselfärdigt garn?

Hur många minuter och timmar det tar att förvandla ett begagnat slaktplagg till fräscht och pysselvänligt stick- och virkgarn beror på hur slaktplagget ser ut och vilka fibrer som spretar i det. Så klart.

Men du behöver inte återvinna en hel tröja eller kofta på en gång, utan kan lugnt dela upp stegen, över dagar och veckor.

Ska du sticka eller virka något litet? Då kan du börja med att återvinna garnet från en ärm. Eller ett bakstycke. Du behöver inte bli färdig med rubbet direkt.

Nog predikat. Uppskattningsvis tar de olika återvinnings-stegen så här lång tid:

Hitta/köpa lämpliga slaktplagg: 10 minuter till flera veckor

Var hittar du blivande garn? Börja i din egen garderob! Sedan kan du ge dig ut på begagnatjakt.

Ju fler plagg du har fyndat på loppisar och i secondhand-butiker, desto snabbare hittar du de riktigt fyndiga fynden.

Ska du ändå iväg på ett ärende? Kolla upp om det finns en begagnatbutik eller loppmarknad i närheten, som du kan passa på att passera.

Sprätta sömmar: 5–120 minuter.

Vissa sömmar är bara att dra loss med ett par snabba knyck. Andra behöver du sprätta tråd för tråd. Gör det medan du tittar på Netflix, betalar räkningar på nätet eller sitter i telefonkö.

Jo, att nysta dubbelt garn tar lite tid. Men det är det värt!

Nysta: 0–180 minuter.

En del slaktfiléer behöver överhuvudtaget inte nystas innan de lindas eller härvas, andra måste du dela upp i flera nystan per stycke.

Det här är också något du kan göra medan du tittar på tv eller förhör ungarna på läxor, eller när du åker buss eller pendlar till och från jobbet.

Härva: 20–120 minuter.

Härvtiden hänger lite på vilka redskap du har. Om du har ett härvträ går det fortare än om du gör härvorna kring en stol. Om du har en härvel (ett vevat härvträ på ben) går det fortare än ett härvträ. Om du har pli på övriga familjemedlemmar, och kan sätta dem i arbete, går delegation fortare än något annat.

Linda: 20–120 minuter.

De garn som ska lindas runt kärl för att bli släta och pysselvänliga kan vara lite knepigare att hantera än härvgarn, eftersom de är ofta är slinkigare och mer flyktbenägna än härvgarn. Lindning kräver lite mer koncentration, men kan ändå göras framför tv:n.

Tvätta: 10 minuter effektiv tid.

Tvättning av härvor och lindkärl är i huvudsak en passiv pryl. Du lägger härvorna i blöt, vispar runt lite, sköljer dem och fluffar innan du hänger dem på tork. En baggis. (Jag brukar göra det medan jag sorterar annan, "riktig" tvätt.) Det går oftast snabbare med handtvätt för hand än i ulltvättsprogrammet i tvättmaskinen.

Torka: väntan i 1–3 dagar.

När garnet torkar kan du göra något annat. (Fast det låter mer spännande att sitta och titta på garn som torkar, än färg som gör detsamma ...) Fluffar du härvorna under torktiden får garnet mer stickstuds och torkar snabbare.

Omnystning: 5–70 minuter.

Om du har en garn-/nystvinda plus en nystmaskin går nystningen som ett kick. (Och vilken kick det är!) Annars... tja, hur mycket pli har du på övriga familjemedlemmar?

Om du har en hjälpreda hemma går garnåtervinningen så mycket fortare.

Visst [&#*%£!] har du tid att återvinna garn

Jag förstår. Du har saker att sticka och virka, måltider att äta, sömn att sova och jobb att jobba.

Och jo, det kan kännas knepigt att knöla in garnåtervinning i ett redan snärjigt schema. Särskilt när du kan handla köpegarn på postorder mitt i natten.

Men vi snackar en kvart, tio minuter i taget. Kanske en halvtimme. En halvtimme då du kan säga: "Nej, jag hinner inte ha bråttom just nu. Jag ska leka och kela med mina garn."

Det är du värd. Du — och planeten.


Har du en fråga eller ett tips om att återvinna garner?

Är det mer något du skulle vilja veta om att återvinna trådar från gamla plagg till fräscha stickgarn och virkgarn? Eller har du ett bra tips för stick- och virktokiga som också är refashionistas (sådana som skapar nytt mode av gammalt mög)?

Dela med dig!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!