Sticka en magisk sjal!

av "Billigt garn"-Anna

Tänk att en sladdrigt stickad tub kan vara så mångsidig.

Tänk att en sladdrigt stickad tub kan vara så mångsidig.

Tro det eller ej, men du kan sticka en magisk sjal! Redan idag!

Låter jag som en närig krämare? Tack, det är meningen. Här är lite till: Av bara en gnutta garn får du inte bara ett plagg, utan två, tre, magiskt många!

Nej, det är ingen mystik över stickningen. Du behöver inte vifta med ett trollspö över en kittel med kråkögon och kattspott, utan bara öka och minska som vanligt. Ganska vanligt.

Och nix, det är inget övernaturligt med att den snabbstickade tuben är så mångsidig att du kan bära den som en slöja, axelvärmare, poncho, snurrsjal, halsduk, huva eller ...

Det där med "magisk" och "sjal" handlar enbart om att jag med alla medel försöker övertyga dig, kära medmaskare, om att detta är ett pikant litet projekt för dina fina garn och stadiga rundstickor.

Och då kanske det inte är så lockande att ge stickbeskrivningen ett namn som anspelar på luftföroreningar?

Den här sjal-saken fick heta Smog eftersom det första garnet jag stickade den i var lika smutsfärgat som det avgaslock som kan ligga över väldigt stora storstäder.

Dessutom är plagget flyktigt och fladdrigt till formen.

Som professionell ordbajsare borde jag veta bättre. Du kallar inte "grön ärtsoppa" för "ärtig soppa" om du vill att folk ska hitta och följa ditt recept.

Men är "magisk" så mycket bättre, då?

Hallå, "magisk ring", "magic loop" — vi virkare och stickare älskar uppenbarligen att hänvisa till hokuspokus!

Trollformel eller stickbeskrivning?


För att sticka en förtrollande spetssjalett-grejsing behöver du en grov rundsticka och ett tunt garn. Och stickbeskrivningen är lika lös i konturen som själva scarf-halsduken. Den hänger helt och hållet på vilket garn och vilken rundsticka du väljer.

Spetsmönstret är ett björnbärsmönster, och att det ser så håligt ut beror på att du använder tjocka stickor till ett fint garn.

Och med "fint" menar jag tunt och smalt, inte att det behöver vara speciellt märkvärdigt.

Garnet i just den här Smog ... magiska sjalen är ett entrådigt garn i 70 % merinoull och 30 % polyamid, som är återvunnet från ena ärmen på en begagnad H&M-kofta. Och jag använde 9 mm-rundsticka.

Ena ärmen? Ja, det krävs bara en aning garn för denna sorts huckle-huva (just den här: 62 gram).

Och du behöver inte återvinna allt garn från ett slaktplagg på en gång. Det tar trots allt lite tid.

När jag såg den grafitgrå koftan med tweediga pluppar i blått, rött, gult och vitt hänga i Stockholms Stadsmissions butik tänkte jag "plastsmog!", och blev så sticksugen att jag ville sätta igång att sticka den så fort som möjligt.

Plastsmog? Jag menar givetvis "magisk sjal i mestadels merinoull". För inte kan väl någon få en kreativ kick av de plastfragment som virvlar runt i världshaven?

Nä. Fy.

Kommentarer till Sticka en magisk sjal!

Genomsnitts-betyg starstarstarstarstar

Klicka här för att kommentera

Betyg
starstarstarstar
Snygg "multischal"
av: Anna

Alltså Anna, snälla, inte en fräsig grej till som jag blir sugen på att göra! 🙂 Har ju redan två (2- jag som alltid sagt hittills, att "en sak i taget ska göras klart")projekt på gång nu! Först visade du den snygga västen på Knitty och nu Smogen. Detta kräver tålamod, att stå pall och njuta av det jag redan gör OCH njuta av att se nya snygga roliga grejer utan att bli stressad av dem. Men ska spara det här mönstret till en bra framtid. Finns det möjligen på Ravelry?

Betyg
starstarstarstarstar
På Ravelry så småningom
av: "Billigt garn"-Anna

Å, så många projekt, så lite tid!

Ja Anna, det vore ju topp om den gick att spara i Ravelry-kön (min egen försöker jag hålla begränsad till tresiffrig), men så långt har jag inte kommit än.

Det var ju bara ... ett drygt decennium sedan jag stickade den första gången 😇.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...