Sticka nytt av gammalt: Fynda begagnade tröjor på Sellpy för återvinning av garn

Vill du sticka och virka med sköna och billiga garn som du själv har återvunnit från begagnade märkeströjor? Har du svårt att ta dig till loppisar och begagnatbutiker? Då kan du kanske fynda lämpliga secondhandkläder för textilt återbruk från nätbutiken Sellpy. Här får du tips på hur du hittar bra plagg för återvinning av garn, plus sju exempelköp med en ärlig analys. Och en del tårar.

Sellpy-fynd? Shoppa tröjor för återvinning av garn

Ah, jakten på blivande garn! Att lyckas sniffa rätt på (ibland bokstavligen) en begagnad, stickad tröja som du kan återbruka garnet från är en stor del av nöjet.

Visst är det tillfredsställande att sticka eller virka något nytt och unikt av garnet som du har lyckats återvinna, men det går inte riktigt att jämföra med det omedelbara lyckorus som du får när du bland klädställningar fulla av noppiga akryltröjor hittar en ljuvlig kashmir/silke-blandning för en futtig peng.

Att ränna runt bland välgörenhetsbutiker som Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korsets Kupan i hopp om att kanske, kanske hitta något ljuvligt kräver förstås att du faktiskt har möjlighet att göra det.

Vad gör du om och när du inte kan? När du varken har begagnatbutiker i närheten eller tillfälle att besöka dem?

Du kan som jag testa att köpa begagnade märkeströjor som kan bli garn på nytt på e-handelsplatsen Sellpy, som fibblar ihop begagnatförsäljning åt privatpersoner och en del företag.

I mitt provköp hade jag tänkt skaffa tre slaktplagg att återanvända garnet från, men det blev sju. *skäms* Det är på tok för mycket på en gång, även för en garnåtervinnar-nörd.

Återbrukat garn på vinst eller förlust?

Blir mina Sellpy-fynd bra garn när jag har återbrukat dem?

Av sju plagg som jag köpte (i februari 2024) var

- 1 en tröja jag aldrig, aldrig skulle ha köpt på t ex Myrorna eller Stockholms Stadsmission.

- 1 en tröja jag förmodligen inte hade köpt i en fysisk begagnatbutik, särskilt inte om jag hade hittat fler och bättre slaktobjekt vid samma tillfälle.

- 1 en typ av kofta och garn jag har återvunnit och stickat med förut.

- 4 tröjor och koftor som jag definitivt såg fram emot att sätta sprättkniven i.

De lyckade objekten är lingarn och linblandgarn, och ingen av dem stank sköljmedel eller parfym. Puh.

  • Den billigaste tröjan/koftan kostade 30 kr, den dyraste 45 kr. Till det tillkom fraktkostnader. För hela tjotabraket (3 kilo) pröjsade jag 324 spänn, inklusive frakt. Efter sprättning och upprepning blir det givetvis mycket mindre vikt i faktiskt användbart garn.

  • Det är rysligt tidskrävande att shoppa. Punkt. Men ännu mer i en nätbutik. Det går inte ens att sticka eller virka under tiden, för du måste skrolla och klicka på foto efter foto.

  •  Det tog drygt en vecka för paketet att levereras.

Nu ska du strax få reda på varför du vågar prova att köpa blivande garn (secondhand-tröjor) på nätet, vilka för- och nackdelarna är, vilka söktricks du kan använda, och varför mina fynd duger eller suger.

Den stora frågan: Vågar du köpa begagnade tröjor på nätet?

Även om du som jag gillar att förvandla ratat mode till så gott som nytt stick- och virkgarn är det inte värt att försöka återbruka varje garnstump från kläddumpning och förbränning. Följ din egen checklista, som förmodligen kräver att du faktiskt ser och känner på plagget, och vänder det ut och in för att granska sömmarna.

Men hur ska du kunna göra det om du shoppar begagnat på nätet? Det är givet att du inte kan gosa med plaggen förrän du väl har köpt dem och fått dem hemlevererade.

Nej. Ibland får du chansa. Satsa en liten slant. Plus en hel del tid. Och vara beredd på att den kofta som listades som "Färg > Grön" egentligen var brun.

O, så många tröjor att återvinna garnet i från + sticka och virka nytt av!Ojojoj, så mycket garn!

"Hur vet du om det är bra kvalitet?" Hm. Ursäkta en som handlar secondhand i första hand, men att ett plagg (eller ett garn) har överlevt minst en tidigare ägare, och en hel del tvättar, utan att falla i bitar eller förvandlas till en öken av noppor ÄR en kvalitetsstämpel om någon.

Sellpy har en egen kvalitetsgranskning av de kläder de får in, och du kan fortfarande göra en kvalificerad gissning om det stickade plagget faktiskt består av hela delar (stora härliga nystan!), och inte har sönderklippta och overlockade sömmar (garnstumpar).

Utöver att plaggen på Sellpy är avfotograferade framifrån och bakifrån finns det även närbilder på märket och tvättlappen.

Eftersom tvättetiketten i kommersiellt stickade plagg oftast är fastsydd i (den vänstra) sidsömmen har du alltså möjlighet att få syn på åtminstone en söm, för att avgöra om den verkar bra eller inte.

När du vill sticka nytt av gammalt måste du syna sömmarna.

Genom bilderna på lapparna kan du också få bättre pejl på det stickade tyget, och enklare försöka bedöma hur grovt eller tunt garnet är. Är det stickat av garn som du kan återvinna och använda för handstickning och virkning? Eller är det mer likt trikå, för tunt för handarbete?

Du kan på Sellpy välja att filtrera på "Tyg" och sedan välja "Grovstickad", "Ribbstickad", "Kabelstickad", eller helt enkelt skriva in "stickad" som sökord. Men den märkningen av kläder är inte alls konsekvent. Jag föredrar att använda ögonen.

Och jo, du kan returnera de Sellpy-köp som du är missnöjd med. Eller försöka att sälja dem igen. Även returer kostar, så räkna inte med returrätten som någon sorts livlina. Lägg absolut inte ut pengar som du inte har råd att förlora.

Skulle jag ha köpt det här på en 'riktig' loppis?

Fördelar och nackdelar med Sellpy, jämfört med fysiska välgörenhetsbutiker

Att handla begagnat via Sellpy har sina för- och nackdelar jämfört med att shoppa i fysiska begagnatbutiker av det välgörande slaget. (Många sådana secondhandaffärer har även nätbutiker, med lite finare plagg och prylar.)

Och nu talar jag bara om att handla secondhandkläder i syfte att sprätta dem och repa upp garnet till senare stickning och virkning.

Sellpy är säkert bra eller dåligt jämfört med andra typer av "pre-loved"-försäljning, för både köpare och säljare. (Till exempel finns udda garnnystan till salu, men jag tyckte att de var fullständigt ointressanta. Särskilt till de priser som angavs.)

Fördelar med att handla blivande garn på Sellpy

  • Gigantiskt utbud. Du torde till sist kunna hitta *något* du gillar, medan du lär gå tomhänt från många besök i en begagnatbutik.

  • Hemleverans.

  • Plagg som har varit osålda ett bra tag får successivt sänkt pris, fram till det lägsta: 30 kr (uppgift från februari 2024). Busig billigt!

  • Helt okej sökfilter även för en garnåtervinnare, men det hänger på att den person eller algoritm som klassificerat plagget håller med dig i bedömningen.

  • Om du tidigare har hittat ett specifikt blivande garn som du vet att du gillar, t ex bomull/akryl i form av en slipover från en stor klädkedja, kan du sannolikt söka rätt på mer garn av samma sort och i samma färg. Wohoo! Nästan som köpegarn!
Den här sortens kofta har jag återvunnit garnet ifrån förut.Nämen! Mer av samma sorts garn! Även tröjan jag har på mig är stickad i garn från en sådan här kofta.

Nackdelar för garnåtervinnare, stickare och virkare

  • Du kan inte titta eller känna på plaggen i förväg, utan måste bedöma det blivande garnet utifrån foton.

  • Porto tillkommer. Det blir dyrt med småköp.

  • Lite *för* stort utbud. Det krävs många klick, filterinställningar och fotofluktande för att sålla fram de objekt som kan vara intressanta ur en stickares och virkares synvinkel. (Och du får varken frisk luft eller motion under tiden.)

  • Sajten lockar och pockar så mycket till fler köp att varukorgen lätt svämmar över.

  • Vart går vinsten? Om du köper något för 30 kr får säljaren tydligen ingenting. Begagnatförsäljning i alla former är bättre än dumpning av kläder i "globala syd", men jag ser hellre att mina små garnslantar går till välgörande ändamål och socialt arbete.

Hitta rätt plagg att repa upp till garn på Sellpy

Innan jag gjorde mitt testköp av slaktplagg på Sellpy satt jag ett par gånger och provklickade i menyerna och sökfiltret för att se vilka inställningar som skulle passa just min garnsmak. Din är säkert annorlunda.

Om du tycker att syntetmaterial är synnerligen sexiga riskerar du att lösas upp i en pöl av upphetsning av det enorma utbudet. Plastbantar du? Det verkar på Sellpy tyvärr inte finnas något sätt att göra en negativ filtrering i stil med "ull, men inte akryl", eller för den delen "akryl, men inte ull", om du är ullallergiker.

Därför valde jag efter ett tag bort att leta efter fårhår, eftersom det var så många sökträffar på plagg som är tillverkade i blandmaterial där andelen ull kanske är så låg som 5 %.

Kallar du 5 % ull för ull?Skulle '5 % wool' räcka för att klassa ett garn som ullgarn? Nja.

Jag gillar absolut blandgarn, men jag orkade inte klicka mig igenom alla plastplagg för att hitta något där ullen översteg 50 %. Istället valde jag bland två andra favoritmaterial som inte lika ofta blandas med syntet: lin och viskos.

Tålamodet tröt, helt enkelt.

Personalen eller algoritmerna har inte heller samma uppfattning som jag när det gäller färger eller vad som kan klassas som "Grovstickat".

Något Sellpys sökverktyg däremot är riktigt, riktigt bra på är att sortera fram kläder som är busbilliga. Oälskade, helt enkelt. För om de har en så låg prislapp som 30 kr beror det på att de legat osålda på sajten ett tag.

Och genom att börja där fick jag alltså tag i sju mer eller mindre slaktvänliga plagg, från 30 till 45 kr styck. Även med tillägg av porto blir det väldigt billigt för en tröjmängd garn i lin- och viskosblandningar. Vad brukar du betala för bara en härva lingarn?

30 spänn (plus porto) kändes också som en summa som jag kunde slänga iväg, ifall en tröja eller två visade sig vara en nitlott. Vilket det gjorde.

Min Sellpy-strategi: Söktricks för stick- och virkfreaks

Sellpys utbud är så enormt att du måste måste göra ditt fångstnät både stort och finmaskigt för att kunna fynda godbitarna. Om du får för många sökträffar dyker nämligen inte mer ovanliga material, som "silke" eller "alpackaull", upp som alternativ i filtret.

Du behöver använda sökfiltret för att hitta blivande garn på Sellpy.Använd sökfiltret flitigt för att hitta rätt sorts tröjor att återvinna garnet ifrån.
  • Bredda sökningen: Istället för att gå in på kategorierna i menyn kan du skriva in sökordet "tröja". Sökordet fångar även in koftor och cardigans och liknande.

  • För att minska antalet sökresultat, gå in på "Kvinna/Man/Barn" och klicka i "Kvinna", "Man", "Unisex (Vuxen)". Alltså stora tröjor och större mängd garn.

  • Välj "Bra" eller "Mycket bra" under "Skick", för att få bort de värsta tröjorna.

  • Gå in på "Pris" i filtret och välj intervallet "30 SEK - 30 SEK" för att få upp de billigaste alternativen. När du har fått till övriga filter på det sätt du gillar kan du utöka ditt prisintervall till något du kan stå ut med, till exempel "30 SEK – 50 SEK". Sortera på lägsta pris.

  • Du kan välja att filtrera på "Tyg" och sedan välja "Grovstickad", "Ribbstickad", "Kabelstickad"… men då missar du väldigt många bra slaktplagg. Testa att använda ögonen, även om det tar mer tid.

  • Börja att filtrera på en lämplig färg (jag tog "Blå") för att begränsa sökresultatet, och så att det material du är ute efter faktiskt dyker upp som alternativ i filtret "Material". Jag valde "Viskos" och "Linne". Du kan även hitta plagg med en andel "Alpackaull". "Bomull" och "Ull" lär dyka upp bland de vanligaste alternativen. När ditt material är inställt kan du välja fler eller andra färger, eller helt ta bort färgerna i filtret.

  • Använd ögonen och skrolla. Skumma igenom bilderna och varumärkena för att se om något plagg ser acceptabelt ut, och att det verkar vara stickat i ett tillräckligt grovt garn. Du kan direkt hoppa över sådant som ser ut som T-tröjor eller collegetröjor, eller är av märket Shein. Pga orsaker.
Fem av sju begagnade tröjor som jag fyndade på Sellpy är tipptopp.
  • Klicka in dig på lämplig tröja för att bättre spana in garnkvaliteten, garngrovleken OCH sömmarna, det vill säga tvättetiketten.

  • Läs även igenom beskrivningen av plagget. Verkar färgen vara den du tror? Och hur är skicket? Om plagget är nopprigt eller fullt av djurhår brukar det vara noterat (och fotat), och då kanske du ska avstå. En liten fläck eller ett pyttehål är däremot inte mycket att bekymra sig om.

  • Favoritmarkera de plagg ("Spara som favorit") som du känner att du skulle kunna återvinna till något fint. Och bekymra dig inte så mycket om att någon råkar köpa plagget under tiden. Sådant händer.

  • När du har ägnat alldeles lagom för mycket tid åt att klicka dig runt, och hjärtmarkerat ett gäng tröjor, ta en paus. Kort eller lång. Sellpy lär mejluppdatera dig om att ett plagg har sålts, eller att priset sänkts. Ta ett djupt andetag, och försök att inte låta dig påverkas.

  • Om du har lyckats få ihop en lyckad kombination av sökbegrepp, spara den. Då är du bättre förberedd till nästa gång du vill Sellpy-shoppa.

  • När du känner dig redo, klicka in dig på din favoritlista och gör en sista sållning. Köp de plagg som du känner dig mest trygg med och sugen på. Välj inte fler än du faktiskt har råd med, plus tid och kraft att återvinna. Och ta det fraktalternativ som passar dig.
Granskar ett Sellpy-fynd. Det här är inte så bra som det verkade.

Sju exempelköp: En utvärdering av Sellpy-tröjor för garnåtervinning

Sammanlagt köpte jag alltså sju tröjor och koftor från Sellpy, i lin- och viskosblandningar, i syfte att återvinna garnet ifrån dem.

Men hur gick det, när jag väl fick klappa och syna plaggen i sömmarna? Fungerade det lika bra som ett par besök hos Stockholms Stadsmission och Myrorna?

Jo, fem tröjor fick godkänt, en fick godkänt med vissa reservationer och en fick ett "nej, fy!"

OBS! Det här är en genomgång innan jag har hunnit återvinna garnet. Du får givetvis en uppdatering när tröjorna och koftorna väl har förvandlats till garn igen.

Här är en beskrivning av varje köp, med information om varumärke, material, pris och sprättvänlighet. Använd de lyckade märkena, modellerna och materialen som en ledtråd till din egen garnåtervinnings-shopping, på nätet eller i begagnatbutiker på plats.

Eftersom jag betalade 89 kr för frakten har jag delat upp kostnaden per plagg, vilket blir 13 kr styck, avrundat till närmaste krona.

"Viskos/polyester", vit

Blivande garn i viskos/polyester.
Testar elasticiteten i detta uppenbara plastgarn.

Tidigare liv:

Typ av plagg: Polotröja, dam

Klädmärke: Aéryne x NA-KD

Storlek: S

Material: viskos 75 %, polyester 25 %

Pris: 30 kr + 13 kr

Garnvikt före återvinning: cirka 500 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Tycks vara hela delar överallt. Det är inte ens klippt vid axel- och halssömmar.

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? Nej, nej. Jag hade förmodligen inte ens petat på den. Jag menar, det *syns* att det är syntet? Jag lät min dotter klämma på den när hon hälsade på, och hon utbrast:

"Men det är ju plast!"

Just det: På tröjans tvättlapp står "75 % viscose, 25 % polyester", men det är bluff och båg. Och ja, det både syns och känns. Hur kan inköpare och kvalitetskontrollanter för NA-KD gå på något så uppenbart?

Förväntningar på garnet: Hm. Jag vet inte vad det är. Det är supertöjigt, rent löjligt elastiskt. Kan det vara polyamid? Hade det varit en stor andel spandex hade de väl skrutit om det? Hur som helst, min första tanke var att lägga den i bortskänkespåsen, men å andra sidan kan det finnas roliga användningsområden för ett supertöjigt syntetgarn.

Lin/bomull, rosalila

Blivande garn i lin och bomull, i en rosalila färg.
Ajdå. Väldigt många klippta garnbitar. Här väntar stumpar.

Tidigare liv:

Typ av plagg: Damtröja

Klädmärke: Countryline

Storlek: S

Material: lin 70 %, bomull 30 %

Pris: 30 kr + 13 kr 

Garnvikt före återvinning: ungefär 400 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Delvis hela delar. Tröjan är stickad från sida till sida, och styckena är oklippta vid ärmar och sidor. Till och med vid fickorna på framstycket, vilket jag inte trodde. Men halsöppningen är klippt under halslinningen. Så under den, på fram- och bakstycke, finns garnlängder som bara är två varv långa. Suck.

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? Nja. Det är en kanonfin färg, men garnet är lite för tunt i min smak. Och sömmarna verkar nästan vara sydda med symaskin, vilket är väldigt knepigt att sprätta. Hade jag hittat andra slaktplagg i en secondhandbutik hade jag låtit den här hänga kvar, för det är mycket jobb för lite garn.

Förväntningar på garnet: Det *är* snyggt. Och skönt linstyvt. Använda det dubbelt? Eller tillsammans med ett annat garn i gömmorna? När jag såg det på sajten tänkte jag sticka en ärmlös topp, men det kanske snarare blir en praktisk och liten pryl. Förmodligen virkad.

Lingarn, ljust turkos

Blivande garn i 100 % lin, och ljust turkos
Fullt av stumpar vid halsringningen och bakstycket.

Tidigare liv:

Typ av plagg: Damtröja

Klädmärke: Dobber

Storlek: L

Material: 100 % lin

Pris: 40 kr + 13 kr

Garnvikt före återvinning: knappt 400 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Hela delar, utom det översta vid halsringningen. (När jag började sprätta den visade det sig tyvärr att fabriken hade stärkt sömmarna i ärmhålen och vid ärmsluten med en tät, tät zickzacksöm någon centimeter. De gick inte att sprätta, utan var bara att klippa bort. Japp, det blir kortare garnlängder då.)

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? O ja! Älsk på färgen, älsk på materialet. Tvättad lin är något av det skönaste och vackraste som finns. Det är ett hyfsat tunt garn där fyra två-trådiga trådar löper parallellt.

Förväntningar på garnet: Disktrasor, kanske. Går det att få för många glamourösa disktrasor? Eller ska det få smyga in som färgklick i en stickning eller virkning med en annan färg?

100 % lin, svart

Blivande garn i lin, svart.
Härliga, hela delar = stora, härliga garnnystan!

Tidigare liv:

Typ av plagg: Kortärmad damtröja

Klädmärke: Lindex

Storlek: S

Material: 100 % lin

Pris: 30 kr + 13 kr

Garnvikt före återvinning: ungefär 300 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Det verkar vara hela delar, men före sprättning är det svårt att se om halsöppning och axlar är klippta eller inte. Tröjan är hopsydd med ett tussigt syntetgarn, och några sömmar ser ut som ett stort ludd. Nåja, förhoppningsvis är det användbara bitar även där uppe.

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? Jajamen! Rakt ned i korgen, bara! Får aldrig nog av svarta garn, oavsett material.

Förväntningar på garnet: Är det förutsägbart att sticka en ny kortärmad tröja av en begagnad kortärmad tröja? Garnet är vältvinnat och därför lättjobbat. Spetsmönster, kanske?

Lin/bomull, marinblå

Blivande garn i marinblå lin/bomull.
O nej! Klippta sömmar! Det blir garnstumpar, det.

Tidigare liv:

Typ av plagg: Långkofta, dam

Klädmärke: Rabalder

Storlek: S

Material: 54 % lin, 46 % bomull

Pris: 30 kr + 13 kr 

Garnvikt före återvinning: lite mer än 500 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Ajaj. Koftan med långa, hängande framstycken är stickad från sida till sida, utan sidsömmar. Och det syntes på bilderna. Den avfotograferade tvättlappen satt alltså mitt i ett stickat varv. Men den *är* klippt. Dels är två stora hål för ärmarna uppklippta i den långa stycket, dels är ärmkuporna på koftan också avbitna.

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? Jorå, även om jag då hade sett de uppklippta ärmhålen. Det är ändå långa bitar av sammanhängande garn, och garnet har en oerhört snygg struktur, med tunnare partier och tjockare, smått luddiga och matta bomullsknölar. Koftan är stickad i två trådar av sådant strukturspunnet garn, och jag tänker inte dela på det.

Förväntningar på garnet: Erkänner att jag drömde om en stickad, åtminstone knälång kjol när jag först såg koftan, men på egen hand kommer det inte att räcka. Inte ens om jag knyter ihop de kortare men fortfarande användbara bitarna med magiska knutar. (Eftersom det är strukturspunnet kommer knutarna inte synas så mycket.) Men det kanske vill leka med något annat?

Lin/viskos, silvergrå

Blivande garn i lin och viskos.
O, vad härligt att kunna riva loss sömmarna från knappslåarna!

Tidigare liv:

Typ av plagg: Damkofta

Klädmärke: KappAhl

Storlek: 36/38

Material: 55 % lin, 45 % viskos

Pris: 30 kr + 13 kr 

Garnvikt före återvinning: ungefär 300 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Nästan hela delar överallt. Framstyckena är klippta nedtill, och det sabbar bara ett varv eller två. Knapphål kan vara jobbiga och förstör nästan alltid stora delar av ena framstycket, men här sitter de på en separat, stickad knappslå. Framstycket är intakt!

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? Jag *har* köpt en likadan modell i en begagnataffär förut! Så självklart, trots att jag förra gången hade några problem med ena framstycket.

Förväntningar på garnet: O, förra gången stickade jag med garnet tillsammans med ett luddigt, tunt svart garn. Ska jag använda detta silvriga garn ihop med det ljust turkosa, kanske? Garnet består av fyra två-trådiga trådar som löper parallellt. Det känns som att gråsilvrigt går ihop med precis varje färg, och jag har också lust att blanda det med ett matt, grått bomull/ullgarn.

Lingarn, marinblått

Ett blivande lingarn som jag skulle kunna tänka mig bära som tröja.
Provsprättning avslöjar ett gott hantverk! Och förstås, ett finfint lingarn.

Tidigare liv:

Typ av plagg: Herrtröja? Såldes som damtröja

Klädmärke: WERA Stockholm

Storlek: XS/S

Material: 100 % lin

Pris: 45 kr + 13 kr

Garnvikt före återvinning: lite mer än 500 gram

Hela delar eller klippta sömmar? Hela delar, även under halslinningen. På riktigt: styckena är avmaskade och minskade på ett sätt som liknar handstickning.

Analys:

Skulle jag ha köpt plagget i en fysisk begagnatbutik? Gu' ja! Jag hade släppt allt annat i varukorgen och rusat till kassan om jag hade fingrat på den här tröjan. Förutom att det är ett tvinnat lingarn är färgen så jeansig. Är garnet indigo-färgat? Jag vågar i alla fall tro att det kommer att blekas snyggt på precis samma sätt som jeans.

Förväntningar på garnet: Garnet är visserligen tunt, men det kommer att räcka långt även om jag använder det dubbelt. Det kanske blir min nya favorit-sommartopp? Eller så använder jag det tillsammans med det marinblå bomull/lin-garnet för att sticka en kjol.


Nå, går det att fynda begagnade tröjor att återvinna garnet ifrån på Sellpy? Ja, men det är lite knepigare än att gå till en fysisk secondhandaffär.

Vill du hänga med i återvinnings-processen? Följ @billigtgarn på Instagram! Och när tröjorna och koftorna väl har förvandlats till garn på nytt får du en uppdatering om hur mycket användbart garn det egentligen blev.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!