Stickad raglantröja 'Salt och peppar'

av "Billigt garn"-Anna

Metallic plus fluff! Perfekt kombination för en höst- eller vår-tröja.

Metallic plus fluff! Perfekt kombination för en höst- eller vår-tröja.

En raglantröja stickad uppifrån och ned, helt sömlös från den rätstickade asymmetriska kragen ned till de rätstickade, öppna kanterna vid höften och handlederna.

Tröjan är stickad i dubbelt garn, en tråd svart och ludet, en tråd matt metallglänsande, silverfärgat. Plus en tråd mörkt chinchillagrått garn.

Looken påminner om ett kar fyllt med salt och peppar-blandning. Eller möjligtvis mina hårrötter. Jo, jag har färgat håret sedan tonåren, men nu för tiden har jag liksom en anledning.

Vad var det mest spännande som hände medan du stickade tröjan "Salt och peppar"?

O, jag blir nästan lite skamsen och olustig till mods. För tröjan började inte alls som en tröja, utan som ett visuellt exempel på konsten att sticka med två trådar.

Ibland tenderar jag att överdriva. Med "ibland" menar jag "oftast".

För jag tänkte: Vad kan vara ett bättre sätt att demonstrera stickning med dubbelt garn än att blanda två trådar som inte alls passar ihop? Ett tunt, fluffigt garn plus ett småmetalliskt gnistrande?

Jag började att rätsticka en provlapp, fortsatte att sticka en provlängd, och när stickningen var så lång att jag kunde vira den runt huvudet var jag kär. Upp över öronen betuttad i fluffet och glansen, den ljust silvergrå mot det kattsvarta.

Alltså körde jag vidare, plattan i mattan! Jag lät den rätstickade provlängden bli ett fashionabelt stycke — en asymmetrisk krage till en uppifrån och ned-stickad raglantröja — och bara öste på och myste med räta maskor.

Sedan, när jag pillade över ärmmaskorna på separata trådar för att enbart sticka fram- och bakstycke, var jag plötsligt tvungen att knyta kontakt med verkligheten.

Shit, pommes frites! Jag hade inte tillräckligt med silvergrått garn! Inte för att det skulle kunna bli en tröja som var både lång och långärmad. Koftan som garnet kom från var nämligen lite märkligt stickad. Trådspänningen i garnet i framstyckena var helt fel. Det såg bra ut i slaktplagget, men det gick inte alls att återvinna.

Vad gör man då? Ja, "man" kanske går till garnaffären och köper garn av samma märke och i samma färgbad. Men se, det kan inte en garnåtervinnare göra. När garnet tar slut får kreativiteten ta vid.

Och tur är väl det. Att haka upp sig på "rätt" garn är ett fattigt sätt att leva.

Jag prioriterade att få det silvergrå att räcka till tröjkroppen, och stickade sedan båda ärmarna på samma gång. När det silvergrå garnet var slut tog jag istället en mörkgrå bomull/akrylblandning som fick leka med det svarta fluffgarnet.

Och tänka sig, jag är mer nöjd med dramatiken i ärmarna nu än jag hade varit med en enfärgad tröja. Ja, tvåfärgad, då. Och nu trefärgad.

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Det silvergrå, tunna garnet (4 parallella trådar, ej tvinnat) består av 55 % lin, 45 % viskos och var ursprungligen en damkofta från Kappahl.

Mindre skoj var alltså att jag var tvungen att slänga ena framstycket och halva av det andra, eftersom trådspänningen var överkonstig: 1 tråd av 4 var mer spänd än de andra, vilket bara ledde till trassel.

Det svarta garnet är en ljuvlig blandning! Gosig och lagom hårig: 55 % ramie, 20 % akryl, 10 % alpacka, 5 % mohair. Mohairhåren ligger utanpå som om en katt rullat sig i stortröjan. Eller är det en miniklänning? Den kom ursprungligen från Lindex.

Det mörkgrå garnet består av 50 % bomull, 50 % akryl, och var en damkofta. Tyvärr var det mönstrade oket alldeles för tillklippt för att vara värt att återvinna. Men det blev garn ändå.

Och alla tre plaggen fyndade jag på Stockholms Stadsmission vid olika tillfällen.

Eftersom det svarta garnet är det känsligaste anpassar jag tvätten efter det: 30 grader skontvätt.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

Tröjan är stickad på ren rutin och efter den raglan-formel jag nästan alltid använder. Det är samma metod som för fuskollen, fast med rätstickad, öppen krage istället för ribbstickad polokrage.

Garnkostnad?

Det silvergrå garnet kostade 40 kr, det svarta likaså. Och så använde jag mörkgrått garn till ett värde av ... en femma, kanske. Så sammanlagt 85 kr.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...