Sticka en enkel fuskpolo eller fuskolle — ruskigt, fuskigt lätt & gratis stickbeskrivning!

En fuskpolo eller fuskolle (eller halskrage) är ett smart sätt att visa upp dina restgarner och samtidigt värma hals och nacke. Här är ett lätt och gratis stickmönster — rena fusket! — som passar vilka garn som helst. Och du kan anpassa halsvärmaren till barn eller en vuxen dam eller herre. Du behöver bara använda huvudet, även om du betraktar dig som nybörjare.

En fuskpolo eller halskrage på mitt vis är lättstickad, vändbar, och innehåller inga som helst bestämda maskantal. Det är en stickbeskrivning där du bara behöver använda skallen — din egen och mottagarens. Bokstavligt talat.

Första gången jag bar fuskollen fick jag genast en komplimang, så jag poängterade att den inte bara var snygg, utan också genialiskt enkel i sin konstruktion: "Det blir multipler av åtta, alldeles av sig själv!"

(Av reaktionerna att döma ska jag satsa på ett enkelt "tack" nästa gång.)

Sticka en fuskpolo eller en fuskolle, enkel beskrivning

Vad är en "fuskolle", och vilka garn kan jag använda?

Det handlar alltså inte om den sorts halsvärmare som kallas tubhalsduk, utan den här fuskollen är en polokrage som har ett framstycke som täcker en bit av bröstet, och ett bakstycke som går ned i nacken.

Innanför en jacka ser halskragen ut som en polotröja, men eftersom den bara värmer på utsatta ställen slipper du de där paniksvettningarna som du kan få när du har mumifierat dig själv i för mycket vinterkläder.

En fuskolle kräver inte lika mycket garn som en riktig Olle (en ylletröja, döpt efter kapten Gustaf Adolf Ohlson), det hörs på namnet. Så du behöver inte mer än ett par nystan, max.

Sedan måste du ställa två viktiga krav på dina garn: garnet ska kännas skönt mot halsen och dessutom värma.

Båda är lika viktiga, men om du inte har något garn som uppfyller båda kriterierna, satsa på ett som mottagaren tycker känns som en smekning.

Stickad tjocktröja? Nej, det är en fuskolle eller en fuskpolo. Sticka en egen efter gratis beskrivning! Och välj ett garn som känns mjukt mot halsen.

Fuskollen tar ett mycket löst strypgrepp om halsen, och om garnet kittlar och retar den känsliga huden kommer fuskpolon att ligga oanvänd. Och det, kära du, är ett öde som dina garn inte förtjänar.

Till min fuskolle använde jag ett grovt, entrådigt ullgarn som jag hade återvunnit från en handstickad tröja. Regnbågsfärgerna fick jag på köpet!

Ull värmer, liksom silke. Men om du tycker att det är för kliigt eller dyrt, satsa på ett blandmaterial.

Färdigstickad fuskolle eller fuskpolo, halsvärmare, i regnbågsfärger.

Hur många maskor behöver du? Provlappa först

I den här stickbeskrivningen är din masktäthet inte viktig, för maskmagin uppstår genom ribbstickningen, inte genom specifika mask- och varvantal. Fuskollen räknar liksom ut sig själv.

Men du ska ändå börja med att sticka provlappar. Dels för att du behöver provlappen för att mäta en kroppsdel på din egen eller mottagarens kropp, dels för att lära känna garnet lite bättre. Vilka stickor passar till garnet och ditt handlag?

Du vill skapa ett "tyg" som är lika smidigt som en tröja, och ändå så pass tätt att fuskpolon inte släpper in för mycket vind när det är blåsigt ute.

Du kan sticka provlappen i slätstickning eller i den stickstil du använder först, ribbstickning på tvären (4 varv slätstickning, 4 varv omvänd slätstickning).

Jag använder så gott som alltid rundsticka när jag stickar, även när jag stickar fram och tillbaka, men du kan lika gärna använda strumpstickor för det lilla parti som stickas runt.

Mönster: Så här stickar du fuskpolon eller fuskollen, steg för steg

Du stickar fuskpolon genom fem ruskigt enkla steg. Och lugn, varje steg får sin förklaring!

  1. Sticka polokragen på tvären, alltså fram och tillbaka, tills den passar runt huvudet.
  2. Plocka upp maskor från polokragen.
  3. Sticka runt, med raglanökningar.
  4. Maska av axlarna och sticka fram- och bakstycke, alltså halskragens haklappar, var för sig, tills du tycker att de är tillräckligt långa.
  5. Fäst garnändarna och forma i fuktigt tillstånd.

Steg 1: Sticka polokragen

Om du inte har stickat en provlapp än är det dags nu. Du ska nämligen lista ut hur många maskor du behöver lägga upp. (Och dessutom försäkra dig om att garnet inte är för kliigt.)

Det är inte superknussligt, men antalet maskor avgör hur hög polokragen blir.

Lägg provlappen mot halsen och måtta en lagom polokrage. Hur många maskor blir det? Om du vill ha en äkta polokrage på din fuskolle, alltså dubbelvikt, dubbla antalet maskor.

Vilket garn ska du använda till din fuskpolo? Hur många maskor ska du lägga upp? Du besvarar båda frågor genom att testa provlappen mot halsen.

Om du inte riktigt litar på ditt omdöme, eller om du ska sticka halskragen till en person som du inte kan attackera med provlappar, använd dig av dig följande riktmått för polokragslängder: baby 5—6 cm, barn 7—9 cm, vuxen 10—14 cm. Och det dubbla, om du vill ha en dubbelvikt polokrage. Så klart.

Lägg upp det antal maskor som du behöver.

Kantmaskor: För att få en lagom snygg kedjekant, och för att det ska bli enklare att plocka upp maskor från kanten, sticka sista maskan rät och lyft första maskan avigt på varje varv.

Sticka polokragen till fuskollen: 4 varv slätstickning, 4 varv omvänd slätstickning.

Sticka 4 varv slätstickning, och 4 varv omvänd slätstickning, tills kragen är lagom bred. Alltså:

Varv 1 (rätsidan): sticka rätt.
Varv 2 (avigsidan): sticka avigt.
Varv 3: rätt.
Varv 4: avigt.
Varv 5: avigt.
Varv 6: rätt.
Varv 7: avigt.
Varv 8: rätt.

Upprepa dessa åtta varv tills du har ett jämnt antal aviga räfflor OCH tills du kan dra polokragen över ditt huvud. Eller runt mottagarens huvud.

Om du inte har mottagaren i närheten, fundera över om personen i fråga är mer eller mindre tjockskallig. Jag brukar satsa på "ungefär samma". Även för barn, eftersom de har stora huvuden i förhållande till sin längd.

Prova polokragen runt huvudet.

Sy, virka eller sticka ihop polokragen till en tub. Maskstygn är snyggast, och ger minst synlig söm. Du kan också plocka upp maskor från uppläggningskanten och sticka ihop kanterna samtidigt som du maskar av, det vill säga göra en avmaskning på tre stickor. (Det som kallas "axelavmaskning" när du gör det vid tröjaxlar.)

Sy eller sticka ihop polokragen till en tub.

Steg 2: Plocka upp och sticka maskor längs polokragen

En polokrage utan någonting nedanför kallas ofta för "hals". Men en fuskolle eller fuskpolo är den sorts halskrage som också har två stickade lappar nedanför. En lapp för att värma bröstet, och en lapp för att värma ryggen nedanför nacken. Dem ska du sticka nu.

Plocka upp och sticka maskor från ena sidan av polokragen, genom att fiska upp en maska genom varje kedje-kantmaska. Alltså två maskor per avig "räffla" respektive rät fåra. Plocka upp maskor hela vägen runt, på en rundsticka eller på strumpstickor.

Plocka upp maskor från polokragen.

Kontrollräkna antalet maskor. Om du har plockat upp två maskor per räffla (och två maskor per fåra), samt stickat ett jämnt antal aviga räfflor, har du nu ett maskantal som är jämnt delbart med åtta.

Tjihoo! Matte-magi!

Att antalet maskor är en multipel av åtta underlättar nämligen när du ska fibbla dit dina fyra maskmarkörer. (Ett par garnslamsor i avvikande färg duger fint.)

Placera en maskmarkör

  • efter 1/8-del av det totala maskantalet (axel)

  • efter 3/8-delar av antalet maskor (bakstycke)

  • efter 1/8-del maskorna (andra axeln)

  • vid varvets slut. Alltså efter de sista 3/8-delarna av antalet maskor (framstycke).

Sticka en fuskolle eller fuskpolo: placera maskmarkörer.

Steg 3: Sticka runt, med raglanökningar

Dags för rundstickning!

Och raglanökningar! På vartannat varv, sticka fram till maskan före maskmarkören, öka 1 maska, sticka nästa maska enligt mönster, lyft över markören, sticka nästa maska enligt mönster, öka 1 maska. Och så vidare, varvet ut.

Hur du ska öka? Precis som du vill. Använd en metod som du gillar, eller pröva något nytt. Om du brukar göra vridna omslag eller plocka upp och sticka tråden mellan två maskor, kanske du kan leka med att sticka i bakre och främre maskbågen, eller att göra en raglanökning som bara ger en enda hålrand? Något som brukar bli väldigt snyggt är annars att öka genom att sticka i maskan under.

Vänta, vadå sticka nästa maska "enligt mönster"?

Ah, väl spanat!

Jo, på de maskor som är fuskollens fram- respektive bakstycke stickar du en vanlig 2 rm, 2 am-resårstickning. Kör med 2 räta maskor vid de aviga räfflorna på polokragen, och 2 aviga maskor vid de räta fårorna. Det matchar i... uppstickarfasoner.

Och på axelpartierna stickar du räta maskor på 4 varv och sedan aviga maskor på 4 varv. Och så vidare. Det vill säga samma sorts ribbstickning som du stickade till polokragen, fast anpassad till rundstickning.

Det är alltså ribbstickning på både härsan och tvärsan.

Resårstickad fuskpolo eller fuskolle med ribbstickning på längden och tvären

Steg 4: Maska av axlarna och sticka halskragens fram- och bakstycke var för sig

När axelpartierna är lagom långa, vid två, tre, fyra, fem aviga räfflor (beroende på garngrovlek, omdöme och huruvida du stickar till barn eller vuxen), maska av axelbitarna och sticka fuskpolons haklappar var för sig. Fram- och bakstycke, menar jag.

Sticka fuskpolo eller fuskolle efter gratis mönster. Maska av för axlarna!

Med tanke på det sätt som slätstickning korvar sig är det stiligast att maska av precis efter eller på det fjärde aviga varvet på axlarna. Då viker sig ytterkanten något inåt, istället för att se som en liten skidhopparbacke.

Varvet där du avmaskar för axlarna ser alltså ut så här (och passa på att plocka bort markörerna):

  • Maska av den 1/8-del av maskorna som är det första axelpartiet.

  • Fortsätt att sticka 2 rm, 2 am-resår över bakstyckets maskor.

  • Maska av det andra axelpartiet.

  • Sticka 2 rm, 2 am-resår över framstycket.

Så där ja, nu är det slut med såväl ökningar som rundstickning. Nu ska du istället sticka fram och tillbaka-stickning rätt ned, så vänd på stickningen och sticka 2 rm, 2 am-resår tillbaka över framstyckets maskor.

Det är smart att sticka fram- och bakstycke på en och samma gång, med separata nystan. Men givetvis kan du sticka klart framstycket först, och låta bakstyckets maskor vila på rundstickan eller en tråd (det vill säga en lång garnände) tills du har lust att ta dig an det.

Maska av när de värmande bitarna har blivit lagom långa. Vad som är lagom bestämmer du själv, men ungefär 15—20 cm duger för en vuxen, 7—15 cm för små och något större barn.

Maska av och njut av din fuskolle!

Sista steget: Fäst garnändarna och forma din fuskpolo

Puh! Fäst de garnändar som ligger och skvalpar, och våtspänn eller blocka sedan din sprillans nya fuskolle eller halskrage på mildast möjliga sätt.

Det vill säga genom att tvätta den med milt ulltvättmedel, skölja den i ljummet vatten och sträcka ut den i resårstickningens riktning medan den är fuktig. Inga knappnålar. Ingen strykning.

Färdig! Kom bara ihåg att nöja dig med ett enkelt "tack" när du får en komplimang.


Har du fuskat fram en fuskpolo eller fuskolle i återvunnet garn? Visa upp den i galleriet!

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Se vad andra garngalningar har skapat av återvunnet garn

Här ser du vad andra stick- och virkfreaks har stickat eller virkat för snofsiga saker av återvunna garner.

Sticka fuskpolo med spetskrage (-)
Tänk att en fuskolle eller en fuskpolo kan se ut som något helt annat än en uppstickar-tröja! För vem kan ana att det döljs ett par värmande haklappar …

Klicka här för att skriva din egen sida

Så här snygg blev fuskollen av @jordstjarna, i handspunnet ullgarn:


Spara den busiga stickbeskrivningen till senare:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!