Handdockor att sticka eller virka: Du kör upp handen i... VADÅ?!

Pia skrev och undrade var hon kunde hitta virk- eller stickbeskrivningar på små dockor och figurer, helst djur, eftersom hon tänker skapa handdockor till sin lille son.

Jag är chockad; jag älskar handdockor men det har aldrig fallit mig in att leta efter mönster på kasperdockor.

Jag menar, för mig är hela vitsen med dockteater —som jag älskar att både titta på och agera i — att det är något som utförs med personlighet och entusiasm och en stor dos fantasi hos både dockor och publik.

I min näsa luktar ett färdigt mönster ... ja, som något från en värld där dockteater endast får utföras av auktoriserade dockförare, där kasperdockor måste konstrueras av dockmakare som fullgjort gesällprovet och där designen följer standardkrav som fastställts av internationella kommittéer.

Isch. Handdockor kan du göra själv, utan någon som helst beskrivning. En träsked och lite tyg. Ett par tuschögon på handryggen. En strumpa där tån är mun. En papperspåse. Plus berättarglädje.

Li spelar dockteater

Min dotter använde som liten papper, skokartong, sax, kulspetspenna och nagellack. (Här i föreställningen om Tjocksmock och Hundis.)

Jaja. Nu ska jag sluta gnälla som en snedvärpt "på min tid lekte vi minsann med kottar"-gubbe.

Nej, det ska jag inte alls det! För om du ska knåpa ihop djur-handdockor ska du inte stjäla inspiration i mönster på gosedjur utan på vanliga vinterplagg.

Gosedjur och handdockor är två skilda arter, där den mest iögonfallande skillnaden är att handdockor saknar ens teoretiska fortplantnings- och tarmtömningsmöjligheter. De har helt enkelt ingen underkropp. Gosedjuren däremot... ja, både teoretiskt och i praktiken skulle de skadas svårt om du körde upp näven i röven på dem.

Handdockornas närmaste släktingar är vanten. Eller strumpan.

Du har antingen en vante med tre fingrar (två armar + hals) till ett djur som kan tänkas använda tassarna. Som apor, nallar eller fabeldjurskatter.

Sätt att hålla händer för egna kasperdockor

Eller en stor grillvante (huvud med nos/gap) eller en strumpa, för ormar, fiskar, vargar...

Eller en fingervante till ett djur med fyra fötter eller horn. Som en elefant eller en älg.

Fler sätt att hålla händerna i handdockor

Det enklaste sättet att konstruera en handdocka är att lägga din hand på ett papper och rita en kontur runt dina fingrar och din handled när du håller handen i ditt favorit-dockgrepp. Då har du en mall att sticka, virka eller klippa efter.

Till själva djurhuvudena, som du stoppar löst innan du syr fast dem på handdocks-kroppen (dina fingrar måste få plats inuti skallen, annars får du en nickedocka), kan du hitta inspiration hos våra virkade små vänner, amigurumi.

Googla på "amigurumi" så har du att göra de närmaste åren.

Vill du börja lite mer blygsamt, googla på fingerdockor, alltså "finger puppets".

Och om inspirationen verkligen tryter, spana in de här auktoriserade, standardiserade ... Nä, jag skojar bara. Det finns ett gäng färdiga handdocksbeskrivningar som är helt okej. Åtminstone som ramar för eget skapande.

Gratis stick- och virkbeskrivningar till handdockor

Stickade gubbar
Virkhäxans stickade handdockor har såväl inbyggda tröjor som byxor. Här får du god användning för dina restgarner!

Virka Rödluvan och vargen som kasperdockor
Järbo garn
bjussar på virkmönster till fyra stycken handdockor: Rödluvan, mormor, jägaren och vargen (som är misstänkt lik en björn?)

Virka en folksamling
I Ritos gömmor hittar du ett helt gäng virkade fingerdockor, inte handdockor. Men använder du hela handens fingrar får du en liten folksamling.

Sticka hund- (drake?) och tiger-handdocka (eng)
Det krävs en god portion fantasi för att se att handdockan Ralph från Berroco faktiskt är en hund. Och är Roxy verkligen en tiger? 

Stickad ank-handdocka (eng)
Två-i-en-stickning! Inte nog med att du stickar en ank- eller kyckling-handdocka; den fungerar som badvante också!

Sticka hund-handdockor (hunddockor?) (eng)
De här söta voffsingarna kan bli något annat spetsnosat (med mindre öron). Kanske ett par möss?

Sticka pojkar, flickor och djur som kasperdockor (eng)
Stickade pojkar och flickor är en utmärkt mall till att jazza till en egen Noaks ark med djurliga aktörer. (Nosar istället för näsor, morrhår istället för leenden...) Samma välgörenhetsorganisation (Operation Christmas Child) har också en rätstickad nalle som handdocka.

Gör handdockor av strumpor (eng)
Och har du bara ett gäng misslyckade och trasiga strumpor att gå loss på med saxen kan du göra läckra sock-dockor.

Virka retro-kasperdockor (dan)
Mayflower har grävt i arkiven, och dragit fram en clown, en prinsessa, ett troll och ett lejon, alla som handdockor.

Sticka drakhanddocka (eng, pdf)
Yvonne Knits har en 
stickbeskrivning på en drak-handdocka som bevisar kasperdockors likhet med vantar. Inte för att vantar brukar ha lysande röda ögon, men ändå.

Sticka en tvättbjörns-handdocka (eng)
Gott om gråa och svarta restgarn? Då kan du sticka en tvättbjörnskasperdocka, komplett med svans. Eller varför inte utgå från grundbeskrivningen och sticka en helt annan figur, som en nalle eller en liten farbror?

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!