Sticka rund duk med virkad kant (gratis mönster + diagram)

Det bästa av två världar: En rund, stickad duk med en enkel, virkad kant. Och självklart kan du använda den som en extra tjusig disktrasa eller tvättlapp, om du vill att duken ska vara praktisk snarare än dekorativ. Här får du ett gratismönster i form av en omarbetad version av en klassisk stickbeskrivning, i både text (okej, mest förkortningar) och diagram.

Gratis beskrivning på stickad, rund duk. En omarbetning av ett stickmönster av okänt årtal.

Är det en stickad, flådig disktrasa eller en nätt liten duk? Båda två! Men inte på samma gång, kanske.

I min jakt på riktigt gamla stickbeskrivningar till stickade dukar hittade jag en raring som var så fin att jag stickade två varianter: En att använda som en överdådig och plastbantar-vänligare torkduk istället för mikrofiber-trasorna, och en som bara är en duk-duk. En bordsprydnad alltså. Men nog går det att använda den senare till tvättlapp också!

Givetvis går det att använda den stickade duken som just duk, snarare än tvättlapp eller disktrasa.

Den här stickade, runda duken har ett smäckert, bladliknande mönster. Men föreställer det verkligen de rosor som nämns i originalets rubrik?

Nå, jag kan ha missuppfattat något i min tolkning och dechiffrering av beskrivningen, som förhoppningsvis inte längre är skyddad av den ideella och ekonomiska upphovsrätten. För det är den sortens stickmönster som jag är särskilt intresserad av att tolka: snudd på antika stickrecept som numera befinner sig i "public domain".

Originalbeskrivningen till den stickade duken uppges vara från någon gång på 1900-talet.

På Internet Archive står inget exakt utgivningsårtal uppgivet till broschyren "Lace-making with crochet hook and knitting needles". Och moderbiblioteket Cornell University Library hävdar att det är "no known copyright restrictions" när det gäller deras inskannade och tillgängliggjorda verk.

Men de kan ha fel. Kanske klampar jag en icke namngiven och icke tillräckligt död* upphovsman på tårna genom att publicera min version? Hoppas inte det. (* I Sverige gäller upphovsrätten fram till och med 70 år efter att upphovsmannen avled.)

Hur som helst, i min version av denna stickade duk är termerna översatta till sticksvenska — mest förkortningar, som brukligt är — och omtolkade till ett stickdiagram. Och istället för att virka en mitt-plätt börjar du sticka direkt. Däremot avslutar du på samma sätt som i originalduken: med en virkad avmaskning som också är en spetskant.

Hur stor blir den stickade duken eller disktrasan? Min snajdiga disktrasa i återvunnet lingarn mäter 36 cm i diameter, medan den lilla duk-duken i återvunnen lin/bomull bara är 22 cm tvärsöver.

Stickad duk eller disktrasa? Du bestämmer!

Och hur stora eller små kan dina dukar bli? Det beror givetvis på ditt handlag och vilket garn du väljer.

Om du vill att den stickade duken ska fungera som en disktrasa bör du välja ett material som faktiskt suger upp väta. Tänk bomull. Eller lin. Eller viskos.

Till ditt garn är det sedan säkrast att använda stickor som är grövre än dem som du skulle ha använt om du istället hade stickat... en tröja. Med grövre stickor blir det större hål och alltså sirligare spetseffekt.

Innan du stickar duken, notera detta

Den här duken är rundstickad i 8 kilar eller tårtbitar. Även om den inte alls ser ut som en åtthörning.

Och för att rundsticka behöver du antingen någon form av rundsticka — eller till och med två, om du inte är förtjust i magic loop-tekniken — eller strumpstickor. (Om du har dubbla uppsättningar av strumpstickor i samma grovlek kan du använda 8 + 1 strumpstickor, och sticka en tårtbit eller mönsterrapport på vardera strumpsticka.)

Till avmaskningen och den virkade kanten behöver du dessutom en virknål. Ungefär samma grovlek som på stickorna blir fina fisken. Fina duken.

Tyda en stickbeskrivning = frossa i förkortningar!

Vad vore en stickbeskrivning utan förkortningar? Något väldigt långt och svårläst, tyvärr. Men som tur är behöver du inte ha kläm på så många:

  • m = maska.

  • rm = rät maska. Om det står "3 rm" ska du sticka tre räta maskor.

  • omsl = omslag. Inte så kort förkortning. Du ska göra en ny maska genom att lägga garnet över stickan, och på varvet efter sticka omslaget så att det blir ett hål.

  • öhpt = överdragshoptagning. En vänsterlutande minskning. Om du inte vill göra det ordinära handgreppet... lyft en maska, sticka en maska, dra den lyfta maskan över den stickade... kan du välja en annan vänsterlutande minskning varje gång det står "öhpt".

  • 2 rm tills = två räta maskor tillsammans. Du stickar en vanlig minskning genom att sticka ihop två maskor.

Och hur ska du tyda tecknen?

  • * *. Du upprepar det som står mellan första och sista stjärnan (*) över hela varvet. Det blir åtta gånger totalt.

  • [ ]. Upprepa det som står inom hakparentesen så många gånger som siffran efteråt anger. När det står "[omsl, öhpt] x 3" ska du göra ett omslag plus en vänsterlutande minskning totalt tre gånger. En längre version hade varit: omsl, öhpt, omsl, öhpt, omsl, öhpt.

  • ( ). Talet inom parentes i slutet av varvet uppger hur många maskor du ska ha efter alla ökningar och minskningar. "(88 m)" innebär alltså att du nu ska ha 88 maskor på stickorna om du har mojsat till alla ökningar och minskningar korrekt.

Om du vill skriva ut stickbeskrivningen är det bäst att kopiera beskrivningstexterna i ett separat textdokument, och sedan skriva ut. Diagrammet blir stort och fint om du klickar på den mindre bilden. Okej?

Om stickmönstret inte längre är skyddat av upphovsrätten kan du publicera en egen omarbetning.

Stickbeskrivning till liten, rund duk med virkad kant

Lägg upp 8 maskor. Fördela dem jämnt på strumpstickor (2 m på varje strumpsticka, om du använder fyra strumpstickor och stickar med en femte), alternativt magic loop eller två rundstickor (4 m på varje stickdel).

Du stickar runt, och upprepar *-* varvet ut. Det blir 8 gånger på varje varv.

Varv 1: Räta m.

2: * Omsl, 1 rm. * (16 m)

3: Räta m.

4: * Omsl, 2 rm. * (24 m)

5: Räta m.

6: * [Omsl, 1 rm] x 3. * (48 m)

7, 8 och 9: * [Omsl, öhpt] x 3. *

10: * Omsl, 6 rm. * (56 m)

11, 12 och 13: * Omsl, öhpt, 5 rm. *

14: * Omsl, 3 rm, omsl, öhpt, 2 rm. * (64 m)

15: * 5 rm, omsl, öhpt, 1 rm. *

16: * Omsl, 6 rm, omsl, öhpt. * (72 m)

17: * 8 rm, omsl, 1 rm. * (80 m)

18: * Omsl, 5 rm, omsl, öhpt, 2 rm, omsl, 1 rm. * (96 m)

19: * 7 rm, omsl, öhpt, 3 rm. *

20: * Omsl, 4 rm, omsl, 7 rm, omsl, 1 rm. * (120 m)

21: * 6 rm, omsl, öhpt, 5 rm, omsl, öhpt. *

22: * Omsl, 7 rm, omsl, öhpt, 4 rm, omsl, öhpt. * (128 m)

23: * 7 rm, 2 rm tills, omsl, öhpt, 3 rm, omsl, öhpt. * (120 m)

24: * Omsl, 4 rm, omsl, öhpt, 3 rm, omsl, öhpt, 2 rm tills, omsl, öhpt. *

25: * 3 rm, 2 rm tills, omsl, 1 rm, omsl, öhpt, 3 rm, [omsl, öhpt] x 2. *

26: * Omsl, 4 rm, omsl, 3 rm, omsl, öhpt, 3 rm, omsl, 1 rm, omsl, öhpt. * (144 m)

27, 28, 29, 30 och 31: * [Omsl, öhpt] x 9. *

Ja, det betyder alltså att du ska sticka ett omslag följt av en vänsterlutande minskning över hela varvet, i 5 varv.

Är det klart nu? Nästan, för nu väntar avmaskningen OCH den virkade kanten. Men först...

Stickdiagram till den runda duken (minus den virkade kanten)

Vilket föredrar du? En stickbeskrivning i ord (eller snarare förkortningar) eller ett stickmönster i form av ett diagram?

Jag älskar båda! (Och helst på samma gång.)

Som du ser föreställer diagrammet inte alls en rund duk, utan bara en del av den. En 1/8-del.

Diagrammet visar bara själva tårtbiten eller mönsterrapporten. Det som är mellan de tjocka svarta strecken ska du upprepa 8 gånger över varvet.

Stickdiagram och gratis mönster till en stickad duk med virkad kant

Virka dukens spetskant = maska av

Den avslutande spetskanten är kanske inte världshistoriens snyggaste, men den är busenkel! Och praktisk när du ska våtspänna eller blocka duken till en rund form.

Ta fram din virknål och börja maska av från rundstickan eller stickorna så här:

Du maskar av den stickade duken med en virknål, och virkar samtidigt spetskanten.

  • För in virknålen i de 2 yttersta maskorna (= ett omslag + en maska) på vänsterstickan, från höger till vänster, precis som om du skulle sticka ihop två aviga maskor. Låt dem glida över till virknålen.

  • Dra garnet genom de 2 maskorna på virknålen. Håva in garnet och dra det genom maskan som sitter på virknålen.

  • Virka 5 luftmaskor.

  • * För in virknålen från höger till vänster i nästa 2 maskor på vänster sticka, och låt dem glida över till virknålen. (= 3 m på virknålen)

  • Håva in garnet och dra det genom de 2 maskor som du precis flyttade över. (= 2 m på virknålen).

  • Dra garnet genom de 2 maskorna på virknålen (= 1 m på virknålen). Du har nu virkat en fastmaska i två stickade maskor (eller snarare fastmaska i en maska plus ett omslag.)

  • Virka 5 luftmaskor.

  • Upprepa från * tills maskorna på stickan har tagit slut. Virka en smygmaska i den första luftmaskan.

Ta av garnet och fäst trådarna så prydligt du vill. Om duken ska bli en disktrasa behöver du inte vara särskilt petig, om vi säger så.

Men var är duken? Våtspänning tar fram kurvorna

Men hur ser den ut! För att den stickade duken ska bli rund och spetsaktig krävs det att du våtspänner den. (Eller 'blockar', som det också kallas)

Är det färdigt nu? Kanske om du nöjer dig med ett oformligt sladder till disktrasa. Men en stilig och någorlunda rund duk kräver att du tillämpar våtspänningens eller blockningens ädla konster.

Tvätta duken först, och spänn sedan ut den till rätt form medan den fortfarande är fuktig. Du kan våtspänna med hjälp av knappnålar i varje luftmaskbåge, eller ännu hellre med hjälp av kabeldelen på en rundsticka.

Forma den stickade duken i fuktigt tillstånd (alltså våtspänning eller blockning) för att göra den rund och fin.

Vill du sticka fler små dukar eller disktrasor?

Denna lilla rundis med virkat i kanten är bara en av flera som jag har modifierat till modern, svensk version. Andra stickade dukar från svunna tider är en duk med ett stjärna-i-stjärna-mönster, den runda duken som föreställer en stor blomma, den skira blom-dukenrutan som fungerar som en kvadratisk duk och den fyrkantiga disktrasan med vågigt mönster.

Hela jaktbytet, alltså mina versioner av vintage-dukar, kommer så småningom till Billigt-garn.net. Prenumerera på nyhetsbrevet för att få reda på när nästa kommer!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!