Sticka rundad tå till från tån och upp-strumpor: enbart tå-beskrivning

Stickar du från tån och upp-sockor? Testa en rundad tå! Du kan använda den till en färdig beskrivning, eller när du improviserar dina tå-upp-strumpor. Den är dessutom lättstickad och lätträknad.

Sticka en rundad tå till från tån och upp-strumpor

Måste tår till strumpor stickade från tån och upp vara så ... kantiga? Inte då!

Min favorit-tå är rund och bullig, och är inspirerad av en "ringtå" till strumpor stickade från skaftet och nedåt från en 1940-talsstickbok. Tån kräver minimalt med tankekraft och matematik.

(Inte för att de vanliga, raka strumptårna är särskilt ansträngande att räkna ut — jag lägger bara upp 30 (spetsig) till 40 (trubbig) procent av fotvidden, och ökar sedan 2 maskor i varje sida vartannat varv.)

Okej, på fötterna gör det ingen skillnad mellan kantiga och runda tår. Stickar du fötterna med negativ rörelsevidd, vilket är idealet, kommer tårna att stretcha ut vilken stickad tå som helst.

Den rundade tån börjar med 8 maskor, oavsett vilken masktäthet du har eller vilken storlek du tänker fixa på sockorna. Du kan alltså byta ut tån i din vanliga från tån och upp-stickbeskrivning mot den här roliga rackaren, och på det sättet vara så där lite lagom småkreativ.

För stickade strumpor med häl eller utan?

Hm. En rundad tå. Passar den till hällösa tubsockor? Ja. Jo. Jag har testat på spiralsockor stickade från tån och upp. Även om tån är rund är den också en aning, aning trubbig. Den passar allra bäst till tå-upp-sockor med häl. Men tubstrumpor kräver liksom ingen precision eller passform. Vem bryr sig om den korta lilla raksträckan hamnar på snedden på en tubsocka?

Stickar du den rundade tån upptäcker du att den är något trubbig.

Vilka maskantal passar en rundad tå till?

Den rundade tån fungerar på det viset att du kombinerar ökningsvarv där du ökar 8 maskor per varv, med fler och fler stickade varv utan ökningar.

Du kommer alltså att landa på ett maskantal som återfinns i åttans multiplikationstabell: 40, 48, 56, 64, 72...

Passar det inte din fot eller stickbeskrivning, säger du? Jo, det gör det visst, säger jag. Pilutta! Det löser du nämligen med enklast möjliga matte.

Du behöver bara stanna upp vid det maskantal som är närmast *under* det antal du är ute efter, och sedan fortsätta med glesare ökningar vid nästa ökningsvarv.

Om du till exempel vill ha en fotvidd på 60 maskor slutar du rund tå-ökningarna när maskantalet är 56 maskor, och kör ett ökningsvarv där du ökar de maskor som fattas. Alltså 4 maskor, jämnt fördelade över varvet.

Kan jag använda en rundad tån om jag improviserar tå-upp-sockorna?

Basstrumpor stickar jag utan beskrivning och genom att testa mig fram på foten. En rundad tå passar finfint då också.

Jag provar helt enkelt tån på foten, efter ett parti utan ökningar. Om tån har kommit över ringtån och snuddar lilltån sätter jag igång att sticka foten på strumpan.

Prova den stickade tån på foten

Så här stickar du rundad tå till från tån och upp-sockor

Sticka en rundad tå till tå-upp-strumpor

Som du ser på bilderna stickar jag vanligtvis två strumpor på samma gång på två rundstickor. Det behöver inte du göra. För dig kanske det fungerar bättre med magic loop eller strumpstickor.

Jag lägger mig heller inte i hur du vill sticka ökningarna. Sticka dem på ditt favoritsätt, så blir det så bra så.

Och sluta sticka tån när du har tillräckligt många maskor! Inte direkt efter ett ökningsvarv, utan efter ett parti utan ökningar.

Om du använder magic loop börjar du med att lägga upp på en separat strumpsticka, innan du fördelar maskorna. Dessutom vänder du uppläggningen så att den del utan en massa hängande trådar är närmast stickändarna på rundstickan.

 • Lägg upp 8 maskor med vanlig korsuppläggning — se till att den korta garnändan är ganska lång, cirka 20 cm; du kommer nämligen att behöva den senare.

Hm. Vanlig korsuppläggning, hur ska det bli en rundad tå? Behöver du sy ihop den i efterhand? Nix, pix. Du gör nämligen så här:

(Och jo, du kan förstås använda en annan uppläggningsmetod.)

 • Fördela de 8 maskorna på två stickor/stickändar. Den första maskan sätter du på stickan närmast dig, den andra på stickan bakom den, den tredje på stickan närmast dig, den fjärde maskan på stickan bakom den... och så vidare, tills de 8 maskorna ligger sicksack och du har 4 maskor på varje sticka.
Sticka rundade tår på strumpor, steg ett
 • Sticka första ökningsvarvet. Du ska nu sticka 1 maska, öka 1 maska, varvet ut. Ett smart sätt att göra det är att sticka med dubbelt garn, så att du får två maskor i en. Det kan du göra genom att använda garnet som kommer från nystanet plus den stump som är kvar från uppläggningen.

Använd alltså dubbelt garn och sticka i varje maska. Det dubbla garnet räknas som två maskor. (16 maskor).

Sticka rundade tår på strumpor, steg 2
 • Sticka 1 varv utan ökningar. Behandla varje "dubbel" maska som två separata maskor, även om det kan vara pilligt. (16 maskor).

Om du använder strumpstickor är det här ett utmärkt tillfälle att fördela maskorna på fyra strumpstickor.

 • Sticka andra ökningsvarvet. Sticka 2 maskor, öka 1 maska varvet ut. (24 maskor.)

 • Sticka 2 varv utan ökningar.

 • Sticka tredje ökningsvarvet. Sticka 3 maskor, öka 1 maska varvet ut. (32 maskor.)

 • Sticka 3 varv utan ökningar.

 • Sticka fjärde ökningsvarvet. Sticka 4 maskor, öka 1 maska varvet ut. (40 maskor.)

 • Sticka 4 varv utan ökningar.

Börjar du se mönstret? I sådana fall vet du vad som kommer:

 • Sticka femte ökningsvarvet. Sticka 5 maskor, öka 1 maska varvet ut. (48 maskor.)

 • Sticka 5 varv utan ökningar.

Om du improviserar dina tå-upp-sockor är det här du testar tån på foten, alltså när du har stickat ett parti utan ökningar.

Detsamma gäller när du ska sluta i förtid, för att du behöver ett maskantal som är delbart med 4 eller 2: sluta efter ett parti utan ökningar, och lägg till ett ökningsvarv med glesare ökningar.

Hur ser nästa omgång ut? Ja, just det:

 • Sticka sjätte ökningsvarvet. Sticka 6 maskor, öka 1 maska varvet ut. (56 maskor.)

 • Sticka 6 varv utan ökningar.

Och så vidare. Lätt, va? Helt enkelt tå-ppen!

Runda tår på strumpor stickade från tån och upp

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!