Lovikkavantar: Var hittar jag gratis stickbeskrivningar och mönster?

Lovikkavantar är riktiga klassiker. Snabbstickade. Sköna. Och det finns massor av gratismönster på liknande vantar. Fast vill du ha den äkta varan är det bättre att fråga en äldre släkting, som säkerligen fick en vantversion inpiskad i plugget.

Det finns gott om gratis mönster till lovikkavantar och tumvantar i tjockt lovikkagarn.
Lovikkavantar stickade efter gratis beskrivning, i äkta lovikkgarn från Järbo garn

Du kan sticka lovikkavantar. Och så kan du sticka (eller virka) tumvantar i lovikkagarn.

Nej, det är inte samma sak. Och historien bakom den äkta Lovikkavanten är inspirerande för alla stickare. Erika Aittamaa misslyckades nämligen med de tumvantar hon stickade på beställning. De blev alldeles för hårda och stela. Men efter att ha tvättat och ruggat upp dem blev vantarna fluffigt sköna.

Så döm inte ut din stickning förrän efter efterbehandlingen, okej?

Jaja, tillbaka till de lovikkavantar som du kan sticka själv. Givetvis finns det avarter och varianter på lovikkavanten på nätet, för dig som har tumme med nedladdningar.

Googlar du på den korrekta stavningen (istället för lovikalovvika...) hittar du exempelvis...


Sticka lovikkavantar efter gratis mönster (även för nybörjare)

  • Lär dig att sticka Järbo Garns lovikkavantar, med diskreta broderier. Och med länk till videokurs!

  • Johannas vantar finns bara i en storlek — men de är stickade i återvunnet lovikkagarn!

  • Garngrossisten har ett stickmönster för vantar utan vikkant i lovikkagarn (pdf), som också går att sticka på två stickor.

  • Mer traditionella lovikkavantar (pdf)? Även det har Garngrossisten en stickbeskrivning till, med matchande mössa.

  • Också bloggen Leva Livet Lyxigt bjuder på ett stickrecept på lovikkavantar.

  • En vän (och syslöjdsfröken) gav Jojo på bloggen Jojo kan själv ett mönster till lovikkavantar, och även om ingen masktäthet är angiven är det användbart för de flesta. Voffo då? Jo, för att Jojo presenterar knepigheterna i en bildkurs. (Du hittar även bildkursen på Stickskolan.)

  • Delsbo garnlagret bjuder på ljuvligt ruggade lovikkavantar på bilden till sitt gratismönster.

  • Novita har broderi på sina lovikkavantars uppvikta kant, men de är i samma färg som garnet. Effektfullt!

  • Knitting Traditions "lovikka mittens" i barnstorlekar (via Internet Archive) och med utmärkta broderianvisningar. Fast de är valkade och oruggade; ajabaja enligt lovikkatraditionen)

  • Garnproducenten Falkgarn stavar visserligen lite fel i sin beskrivning, men det gör inte att deras "lovikavantar" (pdf) är sämre för det. (Jag lovar, mamma. Och att en restaurang stavar fel på menyn betyder inte att maten är oätlig. Lovar.)

  • Vill du följa en stickbeskrivning på Youtube? Pernilla demonstrerar hur du stickar vantar i lovikkagarn, på strumpstickor. Och med resårmudd, inte vikt kant.

  • Elin tipsar om en gratisbeskrivning i tidningen Allas"Enkelt og greit! Full fart på strikkepinnene og vips er vottene ferdige!"

  • Sticka en mini-lovikkavante. Vad händer om du stickar en pyttepytteliten lovikkavante? Du får ett bokmärke till pappersböcker! Eller kanske julpynt. Eller något att hänga i öronen. Järbo garn bjussar på stickbeskrivningen.

  • Är alla vantar stickade i lovikkagarn lovikkavantar? Det verkar i alla fall Järbo/Eddna tycka, som bjuder på beskrivningen till ett par resårstickade lovikkavantar.

  • Och varför inte låta nallen njuta av klassisk, ullig värme? Sticka ett mobilfodral i form av en lovikkavante! (pdf från svenska Coats, via Internet Archive)

  • Kanske vill du inte ens sticka traditionella lovikkavantar, utan bara ett par tumvantar i rejält, tjockt ullgarn? Eller modernisera lovikkavanten lite? Låt dig då inspireras av Drops Designs "sms-vantar".

  • Går det att virka lovikkavantar? Hm. Det går åtminstone att virka vantar i lovikkagarn, om vi säger så. Här är Ullcentrums beskrivning på smygmaskvirkade lovikkavantar. (Givetvis har Ullcentrum också mönster på stickade lovikkavantar.)

  • Vadå? Om det går att sticka lovikkastrumpor? Jorå. Ullcentrum har också en beskrivning till sockor i lovikkagarn.
En variant på lovikkavantar stickade i återvunnet garn.

Och för dig som vill spara garnstålar: Det viktigaste är faktiskt inte att du använder äkta lovikkagarn.

Aj! Nej, sluta slåss!

Ja, ska du sticka alldeles vråläkta lovikkavantar måste du förstås använda just lovikkagarn och inget annat. (Lovikkavanten har för övrigt varit både form- och varumärkesskyddad.)

Men om du bara är förtjust i lovikka-looken och tumvantarnas överlägsna snöbollskrigsfördelar kan du lugnt skippa lovikkahärvorna för något billigare.

Huvudsaken är att du stickar en ganska kompakt vante i ullgarn, som du sedan ruggar upp med en styv borste (nagelborste funkar finfint) eller ett par dunsar i torktumlaren.

Om du har ett tunnare ullgarn — som INTE är superwashbehandlat — kan du sticka med två trådar och få en minst lika bra snöbollsvante.

Ull har nämligen den kluriga egenskapen att den värmer även när den är fuktig. 

Uj, det lät snuskigt. Men det är sant. Även blöt ull värmer, till skillnad från våta akrylvantar och plaskiga fuskläderhandskar.

Om du vill återvinna lovikkagarn, slakta då tröjor, västar eller sjalar. (Tumvantarna på bilden var från början en begagnad poncho.)

Garnet du får från second hand-vantar räcker inte långt. Ett par vuxenvantar kan möjligtvis bli till ett par pyttiga barnvantar, men ullen i riktiga lovikkavantar brukar vara så ruggad att det knappt blir några användbara stumpar.

Återvinna garn? Ja, självklart. Du har väl inte kommit till Billigt-garn.net utan att ha genomgått kursen i tröjslaktning? Den är obligatorisk.


Lovikkavantar: Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en gratis stickbeskrivning på lovikka(liknande)vantar? Kanske till och med ett virkmönster? (O, hädiska tanke!) En länk till en webbsida som inte redan finns med på listan?

Rekommendera den till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!