Virka blommor av restgarn! Mönster som fungerar till en sjal, filt, duk...

Vill du virka blommor? Den här enkla blomman kan du trolla fram med restgarn, och lätt virka ihop till något större, som en sjal, halsduk, filt, duk, kasse... Och du behöver inte sy ihop blommorna eller fästa en massa trådar i efterhand. Jo, du måste fästa, men du kan göra det direkt Här är beskrivningen, steg för steg.

Virka blommor av restgarn, till en sjal, filt, duk... eller för att fästa på en mössa eller en kofta.

O, vad jag älskar restgarn! Hur mycket? Så mycket att varje gång jag sätter mig ned för att planera mitt kommande världsherravälde hamnar det så gott som alltid i ett försök att sticka och virka slut på alla små, udda nystan.

Varför? Kanske för att jag nöjer mig med att vara universums härskare över det kosmos som är min garnhörna. Kanske för att jag upplever att de där små tussarna ockuperar en för stor del av mitt garnförråd.

Jag stickar och stickar och virkar och virkar, och ändå blir det bara fler och fler rester! Hur är det möjligt?

Planen är klar! Genom virkade kors eller blommor ska restgarnen ta slut!
Denna gång ska restgarnen besegras!

Jaja. Just denna restgarns-virkning utmärks av att du ...

  • virkar en snabb och busenkel geometrisk figur. Du virkar blommor (eller kors, om du tycker att blomster är för fjompigt).

  • kan blanda färger helt tokigt, utan att det ser märkligt ut. Och jo, det blir också snyggt enfärgat eller tvåfärgat.

  • slipper avsluta med en jämrans mass-montering, för du virkar ihop blommorna (eller kryssen) medan du virkar dem.

  • inte behöver fästa en massa trådar i efterhand. Jag svär! Du kan nämligen fästa dem nästan direkt.

  • kan virka blommor som sitter ihop, till nästan vad du vill. Som en liten duk. Eller en lång halsduk. Eller en fyrkantig sjal eller en trekantssjal. Eller varför inte en filt eller pläd? Eller en enkel kasse eller en fodrad väska?

Du kan också virka en duk av restgarns-blommor.
12 hela blommor och fyra halva = en liten duk.

Låter det här skoj för dig och dina garn? Finemang! Då ska du få lära dig att

  • virka en ensam blomma, grundblomman

  • fästa garnändarna på ett både effektivt och trivsamt sätt

  • virka ihop blommor, samtidigt som du virkar dem

  • virka blommor som är... halva

  • planera fyrkantiga saker, trekantssjalar och andra sorters kantingar, utan så mycket matematik

  • lista ut hur lite eller mycket garn du behöver.

Men först den eviga frågan...

"Vilka garn kan jag använda?"

Grejen med restgarnsprojekt är ofta att du använder just restgarn. Det behöver du inte göra, men du har alltså full fiberfrihet. Mixa olika sorters färger, material och grovlekar. Dina garn utgör säkert en varierad vapenarsenal, så virka blommor för att visa upp dem!

Det blir givetvis snitsigast om du blandar garn som är ungefär lika grova som det garn du har mest av. Välj också virknål efter din... dominatris-fiber.

Men när det gäller tvätten ska du istället anpassa den efter din ynkligaste garnsort, det vill säga den som tål tvätt sämst. Ofta brukar det landa i att du får tvätta slutresultatet för hand, eller ännu hellre i tvättmaskinens handtvättsprogram.

För min blommiga restgarnssjal valde jag rester av raggsocksgarn som bas. Det blandade jag med allt möjligt filijox som var ungefär lika tjockt som raggsocksgarnet, även om jag ibland var tvungen att virka med dubbelt garn.

Vilka garn kan du använda till virkade blommor?

Virka blommor i klump eller flera soloblomster?

Måste du virka ihop blommorna? Nja. Det är klart att du kan dutt-virka enstaka blommor som dekor till en mössa eller kofta, eller bara för att strö ut över lägenheten som återanvändbara rosenblad.

Men om du vill konstruera något större av restgarnsblommorna är det mycket smartsigare att virka ihop dem... medan du virkar dem. Istället för mojsa ihop 186 blommor i efterhand.

För att kunna göra det behöver du även maska fram några varianter av den superenkla grundblomman.

Vill du virka en blomma eller flera? Mönstret fungerar till båda

(Ihop)virkade blommor, steg för steg-beskrivning

Förutom den första ringen av luftmaskor består blomman bara av ett enda varv, även när du virkar ihop den med sina blom-kompisar. Blom-pisar?

Och vilka maskor behöver du kunna? Luftmaska (lm), smygmaska (sm), fastmaska (fm) och trippelstolpe eller tredubbel stolpe (3-dst). Okej? Då kör vi!

Virka blommor, grundmodellen

För en (1) lättvirkad blomma ser beskrivningen ut så här:

Lägg upp 6 lm, slut till en ring med en smygmaska.

* Virka 5 lm, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 5 lm, virka 1 fm i ringen.

Upprepa från * tills du har 4 stycken blomblad ... fast byt gärna ut den sista fastmaskan mot en smygmaska — det är snyggare.

Och just det: "i ringen" betyder att du siktar med virknålen i luftmaskeringens mitt, istället för i maskbågarna på nästa maska. Om du virkar runt både luftmaskorna och uppläggningstråden förkortar du hela trådfästartjotafräset med minst en sekund.

Virka en enkel blomma av restgarn, beskrivning steg för steg.

En blomma! På bara ett varv! Tjiho!

Vänta, behöver jag inte fästa trådarna?

En av fördelarna med det här restgarnsprojektet är att du slipper fästa en obegriplig mängd trista trådar sist av allt. Hur då? Genom att göra det direkt när en blomma är färdigvirkad, innan du hinner tråkmördas av hela proceduren.

Passade du på att virka runt uppläggningstråden, samtidigt som du virkade i luftmaskeringen? Bra. Då har du halva jobbet gjort.

Vänd nu på din virkade blomma, trä upp den avslutande garnänden på din trubbiga nål och mata in tråden moturs i rötterna på trippelstolparna. Ja, längs med luftmaskringen, innanför blombladens nedersta maskbågar. Kör runt ett helt varv, och gärna lite till. Dra inte åt för hårt. Blomman ska inte bli mindre.

Vill du säkra uppläggningstråden lite extra? Mata den vidare medurs ett par maskbågar längs med ringen.

Virkar du blommorna i bomullsgarn? Då är det smart att dela på garnet och låta den ena biten gå moturs, den andra medurs (eftersom ändarna på hala garn annars gärna ploppar upp på rätsidan).

Knipsa av överflödande garnänds-ändar. Färdig! Och nu kan du sätta igång med nästa blomma, med stillat samvete.

Hur ska du fästa garnändarna på dina virkade blommor? Här är ett snabbt sätt att väva in trådarna direkt!

Den här supersnabba trådfästarmanövern kan du till och med utföra på bussen. Om du använder saxen när bussen står stilla, och om du samlar upp garnskrutten i en liten plastpåse.

Varning till ivriga virkare och #fästfest-deltagare: Jorå, det går fort och är lätt (och vettigt) att direkt fästa garnändarna. Men ta först ett andetag och titta på din blomsteräng. Har blomman rätt antal blomblad? Sitter den fast i bladen där den ska?

Om du upptäcker att du har virkat fel kan det vara svårt att repa upp om du redan har fäst garnändarna med schvung. Då får du sprätta loss och slänga bort blomman.

Om du har virkat fel OCH fäst trådarna kan du behöva sprätta loss den virkade blomman

Virka 2 blommor tillsammans

För att bygga upp ett maskmästerverk av flera restgarnsblommor behöver du först behärska konsten att virka ihop två stycken blommor. Eller snarare, att virka en blomma som klänger sig fast vid en (1) annan blomma. Ett blompar.

Och blomman som vägrar vara singel är ... förvillande lik grundblomman. Förutom att du byter ut ett par luftmaskor mot ett par macho smygmaskor, de luftmaskor som gränsar mot blomma nummer två.

Lägg upp 6 lm, slut till en ring med en smygmaska.

Virka 5 lm, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 1 sm i det inre hörnet på den andra blommans blomblad, virka 4 lm, virka 1 fm i ringen. (Första blombladet.)

Virka 4 lm, virka 1 sm i hörnet på den andra blommans andra blomblad, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 5 lm, virka 1 fm i ringen. (Andra blombladet.)

* Virka 5 lm, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 5 lm, virka 1 fm i ringen. Upprepa från * en gång till, fast byt ut den sista fm mot en sm. Vänd och fäst trådarna direkt! (Tredje och fjärde blombladet.)

Virka blommor av restgarn. Så här virkar du ihop två blommor, samtidigt som du virkar dem.

Virka runt luftmaskbågen eller i luftmaskan?

Den där smygmaskan som du virkar i den angränsande blomman kan du antingen virka runt hela luftmaskbågen (längden av luftmaskor), eller fästa ordentligt genom att köra ned virknålen i luftmaskan ytterst på blombladet.

Vilket du ska välja? Det beror på om du tycker att de ihopvirkade blommorna glider runt eller inte. Vilket i sin tur hänger på dina garn.

Jag föredrar att virka smygmaskan i den yttersta luftmaskan, genom att tjorva in virknålen genom båda maskbågarna, för att luftmaskan inte ska dras ut till värsta slappisen.

"Båda maskbågarna" är den del av luftmaskan som ser ut som ett V, och du får en ensam sträng — | — på andra sidan virknålen.

Så här virkar du i en luftmaskas bägge maskbågar: sikta på V:et.

Virka ihop 3 blommor, samtidigt som du virkar den tredje

Och hur virkar du ihop tre blommor? Det ser kanske ut som att du virkar ihop fyra blommor, men den nya blomman du virkar glider faktiskt bara in i två angränsande blommor via smygmaskorna.

Lägg upp 6 lm, slut till en ring med en smygmaska.

Virka 5 lm, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 1 sm i det inre hörnet på den andra blommans blomblad, virka 4 lm, virka 1 fm i ringen. (Första blombladet.)

Virka 4 lm, virka 1 sm i hörnet på den andra blommans andra blomblad, virka 3 tredubbla stolpar i ringen. Virka 1 sm i hörnet på den tredje blommans blomblad, virka 4 lm, virka 1 fm i ringen. (Andra blombladet.)

Virka 4 lm, virka 1 sm i hörnet på den tredje blommans andra blomblad, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 5 lm, virka 1 fm i ringen. (Tredje blombladet.)

Virka 5 lm, virka 3 tredubbla stolpar i ringen, virka 5 lm, virka 1 sm i ringen. Vänd och fäst trådarna direkt! (Fjärde blombladet.)

Virka ihop tre stycken blommor samtidigt som du virkar en ny blomma.

Virka halvfärdiga blommor i förväg?

Ett litet tips, för dig som virkar i farten, och inte bara när du har fått ned rumpan bekvämt i din virk-soffa:

Om du har många restgarnsnystan kan du virka ett fång halvfärdiga blommor. Alltså i väntan på det lyxiga tillfälle då du har gott om tid och plats att dra fram hela din blomsteräng för att virka färdigt och ihop blommorna. Och att fästa trådarna. (Direkt. Bara gör't.)

Justera beskrivningen för "Virka ihop 3 blommor, samtidigt som du virkar den tredje" så att du istället virkar en blomma som består av ett helt blomblad, och ett påbörjat andra blomblad. Ett som är virkat fram till och med den tredje tredubbla stolpen.

En sådan halvt utslagen blomma eller förblomma är redo att virkas ihop med två andra blommor, och du har bara drygt två blomblad kvar att virka, tjihoo!

Innan du smusslar ned din halvfärdiga blomma i din virkväska eller ficka är det säkrast att du drar ut öglan på den sista maskan en bit, så att för-blomman inte hinner repa upp sig.

Du kan virka en halvfärdig blomma (eller flera) i förväg.

Och så en halv blomma eller T-blomma att virka

Är det inte slut på blomversionerna än? Nix, det kan nämligen vara så att du behöver en halv blomma också. Till exempel om du ska virka en trekantssjal eller en duk.

Den halva blomman eller T-blomman virkar du mellan två blommor som sitter bredvid varandra som två plustecken, alltså + +. (Medan övriga blommor mer är som kryss, xxx.)

Lägg upp 6 lm och slut till en ring med en smygmaska.

Virka 4 lm, virka 1 sm i den andra blommans (den till höger) nedåtpekande blomblad. Virka 4 lm och 1 fm i ringen.

Virka 4 lm, virka 1 sm i hörnet på den andra blommans andra blomblad, virka 3 tredubbla stolpar i ringen. Virka 1 sm i den tredje blommans blomblad, virka 4 lm och 1 fm i ringen.

Virka 4 lm, virka 1 sm i den tredje blommans nedåtpekande blomblad. Virka 4 lm och en sista sm i ringen. Vänd och fäst trådarna, snabbt som attan!

Virka blommor av restgarn: behöver du virka en halv blomma för att komplettera dina verk? Steg för steg-beskrivning.

Hur ska du virka blommor av restgarn till en sjal, filt eller duk?

Nu har flera blommor dinglat frestande framför dig. Men hur i all världen kan dessa stolpkors bli till ett storverk, eller åtminstone något större än en liten ensam blomma?

För att designa det du vill är det enklast att börja skissa på vanligt rutat papper.

En rektangulär sjal eller filt är supersimpelt, eftersom du bara behöver bygga ut blommorna på höjden och bredden. Detsamma gäller om du tänker virka en kasse av en dubbelvikt fyrkant:

Virka en fyrkantig sjal eller filt av restgarns-blommor. Mönster.

Men det går också att virka en trekantig sjal av restgarnsblommorna.

Virka en trekantssjal, trekantig sjal, av blommor (och restgarn)

En trekantssjal är minst komplicerad att designa som en halv kvadrat, som du kompletterar med halva blommor vid diagonalen.

Diagram till en trekantig sjal, trekantssjal, virkad av restgarnsblommor.

Och om du vill virka en rund (egentligen åttkantig) eller oval duk behöver du också lägga till T-blommor vid de mer fladdriga blombladen.

Du kan också virka dukar av restgarnsblommor. Här är exempel på mönster i form av diagram.

Hur mycket eller lite restgarn behöver jag?

Det där med "Räcker mitt garn?" är tydligen ett bekymmer för många. Mitt problem är snarare "Hur sjutton ska jag lyckas virka slut på allt?"

När det gäller den ... stora garnåtgången, det vill säga hur mycket restgarn du sammanlagt behöver för att förverkliga din idé, hittar du ett exempel för restgarnsblommorna på förklaringen av mät och väg-metoden.

Men den lilla garnåtgången, då? Alltså frågan huruvida dina små, små nystan räcker till en hel blomma, utan att du ska behöva skarva garnen mitt i?

För att klura ut det behöver du virka en blomma i den sorts restgarn du har mest av. Klipp av, men fäst inte trådarna! Repa istället upp blomman, och mät hur lång garnände du behöver, inklusive de där fäständarna som du så väl behöver.

Och nej, mät inte med ett måttband. Utan med något som är lätt att ta fram och hålla reda på. Nämligen dina egna kroppsdelar. Förslagsvis de mer anständiga. Nyp tag i garnänden, dra garnet till ett riktmärke som axeln, ta nytt tag, upprepa ... Till sist har du ett längdmått i stil med "tre armlängder till axeln plus en till armbågen".

När du har ditt referensmått kan du kolla om dina stumpar är tillräckligt långa för ett helt motiv, eller om du kanske hellre vill använda dem till ett annat restgarnsprojekt.

Och självklart kan du nu ta din upprepade garnsnutt och virka med den igen.

Räkna ut om dina små garnstumpar räcker till en virkad blomma.

Sista steget på sjalen, duken, filten...

När du har virkat klart alla de blommor du behöver, vad gör du då?

Du kan givetvis kanta ditt piffiga projekt (du får plats med ungefär 4 lm mellan hörnen på de yttersta blombladen), men blom- eller korsformen är snajdig precis som den är.

Om du tycker att det är charmigt att de virkade blommorna rullar upp sig precis som de vill räcker det med att forma den färdiga sjalen eller filten i fuktigt tillstånd. Tvätta och plantorka, alltså. Låt blommorna hitta sin egen identitet!

Hur ska du våtspänna eller blocka dina virkade blommor?

Men om du vill att blombladen ska ligga slätt är det säkrast att våtspänna eller blocka ditt alster med knappnålar eller ångstrykjärn.

Om du har virkat en duk och vill att den ska se rund ut behöver du våtspänna eller blocka den.

Vad virkar du av restgarnsblommor?

Har du kommit på något läckert sätt att använda virkade restgarnsblommor? Varför inte visa upp det, och inspirera andra att försöka återta makten över sina restgarn?

Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn!

Har du återvunnit garn och sedan stickat eller virkat något nytt av garnet? Visa upp ditt projekt!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!