Fästa bomullsgarn i stickning?

Jag gjorde misstaget att klippa garnändar när jag stickade en randig filt (ränderna är 6 v breda). Jag försökte väva in dem, men ändarna på bomullsgarnet poppar ut mer än till exempel ett ullgarn.

Nu måste jag nog göra ett kantband och kanske fiska tillbaka alla fula trådar till kanten igen. Har du några tips om detta med ändar som vill poppa ut på framsidan?

Johan

Så här fäster du bomull och andra hala garn

Alla fäst-sätt är bra, särskilt de som är fusk, anser "Billigt garn"-Anna.

Har du klippt ändarna? En sådan våldsam och oåterkallelig handling. Precis min stil!

Om jag stickade en randig filt skulle jag också klippa av och väva in garnändarna, även om stumparna försökte kravla iväg och fly.

Jag menar, vad är alternativet? Att låta de ostickade randfärgerna löpa med på sidan som färgglada larver? Jojo, det fungerar på tröjor och mössor och annat där medlöpartrådarna inte syns, eller om du virkar över dem, stickar in dem i en i-snoddskant eller — ve och fasa! — syr på ett kantband.

Låta randfärger följa med i kanten på stickningen


Hur korta klippte du garnändarna? Om du inte knipsade dem riktigt kortkort ska du inte behöva ta till så drastiska metoder som ett kantband. Att pilla lite i trådarna måste du däremot göra.

Det är nog inte så att du har vävt in garnändarna fel. Du har bara inte gjort tillräckligt rätt.

Bomullsgarn och andra garn av växtfibrer, som lin och ramie, är hala och glatta. Därför behöver de tuktas och stoppas på ett särskilt sätt för att stickningen inte ska repa upp sig och för att invävningen ska se snygg ut på rätsidan, och helst avigsidan också. Eller båda rätsidorna, i filt-fallet.

Jag ska ge dig tre knep för att fästa och väva in hala garnändar på stickade stycken. Det första kan du också använda på riktigt tjocka bland- eller ullgarn. Det andra ser helt okej ut även på avigsidan (men använd INTE den metoden till elastiska garn, som ull). Och den tredje är av typen "det fräckaste jag har lärt mig om stickning och virkning har jag lärt mig genom att återvinna garn från begagnade tröjor".

Fäst med finess 1: Dela garnet, väv in

När du fäster bomullsgarn genom att väva in dem på baksidan av stickningen blir invävningen snyggare och mer hållbar om du splittrar garnändan i två till tre tunnare strängar och fäster varje tunn ände för sig. Så om du har en slamsa av 4-trådigt garn pillar du upp det till två 2-trådiga garnstumpar.

Fästa stickning i bomullsgarn, dela upp garnänden


Videodemonstration:


Fäst med finess 2: Dela garnet, väv in, knyt

Det första knepet fungerar bäst när du ändå kan låta en ganska lång eftersläntrare av bomullsgarnet (1,5-2 cm) hänga kvar på avigsidan av stickningen, så att inte den där garnänden tränger sig upp på rätsidan.

På en filt fungerar inte detta. Då kan du istället avsluta invävningen med en knut. En liten, hållfast en. Det vill säga en råbandsknop av det delade garnet, på samma sätt som det demonstreras i denna film:


Fäst med finess 3: Sy fast garnänden med tråd

Har du kikat på sömmarna i en kommersiellt stickad tröja någon gång? Textilarbetarna som drar hem en fyratusen spänn i månadslön använder en hel del metoder som inte finns i en vanlig handarbetares portfolio. En av dem är att fästa utstickande garnändar med en söm på avigsidan.

Det fungerar utmärkt på alldeles för korta garnändar, och för bandgarn:

Fästa stickning av bomullsgarn med fusk


Anledningen till att bomullsgarn och annat filijox av växtfibrer smiter iväg mer än ull och mohair beror förstås på att de förra har mer glid, och att de senare är hår som beter sig som hår gör (och inte alls som hår gör i tv-reklam för schampo, balsam och stylingprodukter). Om du råkar klippa en ullgarnsände för kort kan det räcka med att du gnuggar till den lite, så stannar den snällt och tilltovat på baksidan. Det gör däremot inte bomull.

Men virkning, då? Hur fäster du bomullsgarn där, så att inte ändarna ploppar ut på fel sida?

Tänka sig, du gör på precis samma sätt. Här demonstrerar Garnstudio/Drops design på något som ser ut som en pläd i mormorsrute-ränder:Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...