Tubhalsduk: Gratis stickbeskrivningar och virkmönster på tubsjalar, snurrhalsdukar, kragar, halsvärmare...

Tubhalsduk, snurrsjal, evighetssjal, halskrage, rundsjal ... oavsett vad du kallar dem är de där halsdukarna utan lösa ändar ett perfekt projekt för dina restgarn. Särskilt när du vill sticka och virka av dina udda nystan av lyxgarn. Här hittar du gratismönster i massor!

Sticka en tubhalduk, beskrivning på en 'smog'

"Mamma, kan inte du sticka ... du vet ... en sådan där halsduk till mig?"

Jo, tack. Jag vet precis. Evighetssjalen. Tubsjalar. En snood (fast det betecknar egentligen ett hårnät, inte en sjal). En halsvärmare eller krage. Till och med en fuskpolo (fast det är å andra sidan en halv polokrage, en som inte är vikt). En halsduk utan irriterande ändar som måste knytas och vridas och dras upp ur snömodden och loss från rumpan på den där knölen som satte sig bredvid dig på bussen, trots att det fanns hur många lediga platser som helst.

Jag vet. En tub som kan bäras ett eller två, eller till och med tre, varv runt nacken är perfekt i ett klimat där det känns som att vintern vässar tänderna mot din hals nio månader om året.

Sedan kräver plagget knappt något garn. Bara ett eller två nystan av ditt lyxigaste, ljuvaste garn. Den där läckra härvan du inte kunde motstå i garnaffären (den var spunnen av ett kvinnokollektiv i Sydamerika, jag svär!). De där bollarna som obegripligt nog blev över när du stickat klart pläden till svärmor.

Inte heller kräver det värst mycket till beskrivning eller intrikata instruktioner. Istället kan du få full fräs för din kreativitet, och använda tubhalsduken som en provlapp i giganto-format för att träna olika former av strukturer och mönster:

  • Sticka eller virka en tub, bred nog till ett eller två varv runt halsen.

  • Sticka eller virka en halsduk eller rektangel, sy ihop till en tub.

Färdigt.

Jaså? Vill du ha tydligare anvisningar än så? Snälla ... Släpp loss! Men okej då. Fast bara om du lovar att låta dig inspireras snarare än domderas av följande läckra länkar, framskakade från da interwebs.

Anna-pannans egna tubiga halsdukar

Sticka en "smog" för två varv
Min absoluta favorit-tubhalsduk är den jag har icke-designat själv: Smoggen, huvan som blir en sjal som blir en poncho. I björnbärsmönster på bautastickor är den tillräckligt töjig för att bli en två varvs-snurrsjal. Min smog i Multi Mohair (bilden ovan) snodde förstås dottern så fort jag visade den.

Sticka eller virka en "Harry" för ett varv
Harry-mössan är ännu en icke-design från garnåtervinnaren på Tvätterskevägen. Den fungerar lika bra som tubhalsduk ... det gäller bara att lätta på snodden som snörper till toppen!

Fler gratisbeskrivningar på stickade tubhalsdukar

Sticka en buff
Tubhalsduk, pannband och mössa i ett! Ja, det smarta multi-plagget "buff" kan du själv lätt rundsticka i ett tunt garn. Tidningen Land bjuder på stickbeskrivningen.

Flätstickad halsduk sydd till tub
En man är modellen till tidningen Allers stickbeskrivning, som föreslår en blandning av två garn och ett stiligt flätmönster till sin tubhalsduk.

Två i ett: sticka halstub eller pannband
Nu finns det visserligen ingen masktäthet angiven i stickbeskrivningen på Lindas lantliga, men om du lägger upp ett lagom antal maskantal för huvudomkretsen får du ett flätstickat pannband som även fungerar som en fuskpolo. Smart och snyggt!

Struktur- och resårstickade "loopar" (pdf)
Falk garn kallar sina snurrhalsdukar för "loopar", och det är ett så gott namn som något. Räcker ett drygt varv runt halsen.

Resårstickade halskragar
Som sagt, en tubhalsduk är inte svårare än att du stickar en tub. Här i resårstickning, och i design av Katrina.

Halsvärmare/hårband (eng/pdf)
O ja, en liten lagom halsvärmare där det mesta av tyget är runt halsen. Eller håret. För Rewind Knits + Crochets modell fungerar lika bra som stort och stiligt pannband.

Sticka tubhalsduk i enkelt strukturmönster (pdf)
Det finns enkla, förskjutna ribbmönster som kallas "alpstickning". Med dem får du en randig look utan dramatisk resåreffekt, och alpstickningen i Hippsticks tubsjal är extra snygg. Där förskjuter du en 2x2-resår.

Tony Irvings tubsjal
Kändis-design! Och enkel, med tappade omslag. Däremot lämnar stickbeskrivning lite * att önska. (Det är "omsl, 1 m" som du ska upprepa, inte de tre kantmaskorna.)

Spetsstickad halsvärmare i vågmönster
Garnstudio/Drops design har förstås generande många gratismönster på storpolo, kragar, halsvärmare ... men det här är en favorit, som passar nästan året om.

Skapa och inredas tubsjal
Gratis stickbeskrivning på en rätstickad tubhalsduk som kan snurras i två varv runt halsen ... av bara ett nystan lyxigt garn.

Stickbeskrivning: Ullcentrums tubhalsduk
Ullcentrums tubhalsduk får du träna på stickmönstret "hank och stör" eller "ta hank, lägg hank, sticka hank och maska". Det är både old school och snyggt.

Resårstickad halsduk i tubform
"Mitt lyckliga lantliv" bjuder på en enkel stickbeskrivning till en resårstickad snurrhalsduk.

Sticka vriden Moebius-tubsjal
By Caloweena beskriver — ytterst kortfattat — hur du stickar en Möbius-sjal ... men hon länkar också till en pedagogisk film. Det hänger på uppläggningen, sedan är det bara att sticka på.

Snurrhalsduk i spetsstickning
"Kinesiska lyktor" kallas det vackra spetsmönstret i Rosa tulpans stickbeskrivning på en snurrsjal som räcker två varv runt halsen.

Patentstickad krage
Stor och härlig krage som är mer axelvärmare eller miniponcho än halsduk. Patentstickningen gör den extra varm och gosig. Stickbeskrivning på bloggen "Le ... och världen ler mot dig". Bara en sådan sak.

Stor, fiskbensmönstrad tubsjal (eng)
Okej, fiskbensmönstret är kanske inte så nybörjarvänligt ... men det är däremot Purl Sohos tydliga bildkurs, så visst vågar du sticka den här snurrhalsduken.

"Rundhalsduk" i entrelac
Näverstickning eller entrelac är en sådan där stickteknik som ser svår ut, men som givetvis inte alls är det. När du väl tränat ett tag. Ett bra förstaprojekt är Ullcentrums tubhalsduk.

Snedknäppt tubhalsduk
"Där tålamodet tar slut är halsduken färdig" är den fyndiga rubriken på Made by Weras tubhalsduk, som du stickar snett — helt automatiskt, genom strukturmönstret.

Armsticka en tubsjal (video)
Om du vill bli klar snabbt tar du dubbelt tjockt garn och stickar med armarna istället för stickor. Järbo garn demonstrerar.

Halsdukskrage med knappar (pdf)
Jårrmåtts rundsjal är en lång halsduk i strukturmönster som knäpps ihop till en tub med knappar i kortändarna.

Nybörjarvänlig tubhalsduk
Rundstickad (utan söm!) med enbart räta maskor. Kan en tubsjal bli enklare? Javisst! Du kan följa stickbeskrivningen på video, från uppläggning till avmaskning, i regi av Pernilla Einarsson.

Påta ("sticka utan stickor") en halstub på stickring
Har du en Quick knit eller liknande påtring? Då kan du givetvis sticka en väpnarhuva som också är en halsvärmare.

Sticka och virka en halskrage med gratis mönster.
En "Harry" — mössa och halsvärmare i ett.

Gratis virkbeskrivningar på tubhalsdukar

Virka snurrhalsduk med huva
Hur smart är det inte att ha en huva istället för en mössa, om du vill behålla frisyren i någorlunda originalskick? Och hur smart är det inte att luvan sitter fast på en halsduk som du slipper knyta? Diwy by Titty bjuder på virkbeskrivningen.

Stickad? Nej, virkad halskrage
Om du virkar halvstolpar i rundvarv, med nedtag på baksidan av halvstolparna på föregående varv (varken den främre eller den bakre maskbågen, utan maskbågen *bakom* dem), ser ena sidan av tyget nästan stickat ut. Och avigsidan är också läcker! Särskilt om du virkar din tubhalsduk i två färger, precis som i Hildurs barnbarns virkmönster.

Virkad loop av mormorsrutor
Eftersom det är så svårt att sluta virka mormorsrutor är det tur att det finns gott om projekt att göra av dem. Som den här halsvärmaren från Novita, där du behöver tio mormorsrutor i måtten 15 x 15 cm. (Självklart fungerar det med andra rutor).

Virka tubhalsduk i viggmönster
Viggmönster (tänk sicksack) är ett vackert sätt att virka slut på restgarner. Fast i originalbeskrivningen från Diwy by Titti gäller glittriga köpegarn.

Rundvirkad "vårsnood"
Bara för våren? Nej då! Garn och glamours läckra, luftiga snurrshjal passar precis när du vill, och strukturmönstret fixar du lätt med hjälp av bildkursen.

Mormors-moebius
Möbius-band + mormorsränder blir dubbelt nördigt! Utifrån Garnstudios beskrivning virkade jag min mormors-axelvärmare, som också fungerar som just en tubsjal.

Tubhalsduk i halvstolpar
Om du virkar halvstolpar med nedtag i endast bakre maskbågen får du en läcker, ribbad effekt. Precis som i Cias virkbeskrivning.

Gallervirkad rundsjal
Fixar du luftmaskor och stolpar? Grattis! Då kirrar du lätt Kungen & Majkis rundhalsduk.

Luftig tubhalsduk
Garn & glamours tubsjal består mest av luftmaskor. Plus lite fasta maskor. Och en och annan smygmaska.

Ihopvirkad halsduk
Jajamensan, virka en randig halsduk och virka sedan ihop kortändarna. Vips, så har du en snurrsjal.

Gaffelvirkad tubhalsduk
Gaffelvirkning blir synnerligen snyggt i tubsjalsformat, även när de "gafflade" remsorna bara är ihopvirkade med luft- och fastmaskor som i Ullcentrums tubsjal.

Flätad halsvärmare
Enkelt och sådär obegripligt snyggt! Virka nio remsor som sitter ihop, fläta ihop dem tre och tre, fläta ihop flätan.

Luftig men grovvirkad krage
Beskrivningen till Garnstudio/Drop designs virkade snurrhalsduk består av fyra till fem blomrutor som virkas ihop till en cirkel ... på virknål 7.

Virkbeskrivning på snurrhalsduk med grov virknål (eng)
Det är inte bara tjockleken på garnet och virknålen som gör JJCrochets tubhalsduk så läcker — den har också ett fiskbensmönster av en variant på halvstolpar.

Vårlätt halsvärmare i kärleksknutar
Visst går det att ha snurrsjal mitt i sommaren, vilket bevisas av Drops designs virkmönster på en fjäderlätt halsvärmare.

Virkad Möbius-sjal (eng)
Virka en halsduk, vrid ena kortänden ett halvt varv, sy ihop. Där har du beskrivningen på en virkad möbius-tubhalsduk. Och just det, dubbelstolpar. Svårt är det inte. Men stiligt. Och fluff-luftigt i rätt sorts garn. Virkbeskrivning från Creative Diaspora.

Virka en krage-huva-mössa (eng)
Här ser du hur flexibel en "Harry-mössa" kan vara! Den här tubhalsduken som blir en huva som blir en mössa, med hjälp av en snodd, virkar du i smygmaskvirkning (stor virknål, avslappnade maskor).

Tubhalsduk: Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en gratis virk- eller stickbeskrivning på tubhalsdukar, snurrhalsdukar, storpolo? En länk till en webbsida som inte redan finns med på listan?

Rekommendera den till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med stickat och virkat den själv?)

Fler beskrivningar på tubhalsdukar som Billigt-garn.net:s läsare rekommenderar

Hitta ännu fler gratis stickbeskrivningar och virkbeskrivningar på tubhalsdukar med hjälp av Billigt-garn.net:s flitiga surfare:

Sticka tubhalsduk och halsduk i ett 
Det här är en perfekt halsduksmodell för dig som har svårt för att bestämma dig. Ska du sticka en snurrsjal eller en vanlig halsduk? I vilket mönster ska …

Tubsjal i kvastskaftsvirkning 
OBS! Bättre än en beskrivning: lär dig att kvastskaftsvirka genom en videokurs. Och jo, det förstås: även gratis mönster …

Spetstickad sjal eller löskrage 
Min åtta i påfågelmönster tillbringade sin första vinter som sjal, innan den syddes ihop kortsida mot kortsida och blev ännu bättre som åtta. Det spetsstickade …

Klicka här för att skriva din egen sida

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!