Nätkasse — gratis mönster: Sticka eller virka en enkel och klimatsmart påse i restgarn

Vill du plastbanta med en nätkasse för att skippa butikens shoppingkassar och sladdriga grönsaks- och fruktpåsar? Nätkassar stickar och virkar du enkelt av restgarn! Här hittar du gratis beskrivningar till nätiga påsar och väskor, stora som små, stickade som virkade.

Sticka eller virka en nätkasse (eller flera) efter gratis mönster!

Å, vad det är underbart att kunna säga "Nej, jag gör dem hellre själv" när personen i kassan frågar om det ska vara en liten plastpåse också.

Inte nog med att den klassiska nätkassen torde vara betydligt mer miljösmart än såväl en plastpåse som en nyproducerad tygkasse — särskilt om du använder återvunnet garn — den är även snabbvirkad med simpla luftmaskor eller kvick-stickad med omslag och stora stickor. Och det går knappt åt något garn alls! Fram med de udda restnystanen!

Dessutom är nätpåsarna sanslöst praktiska. Nätkassarnas elastiska nät gör påsarna rymliga, samtidigt som de går att knöla ihop till små bollar i fickan eller handväskan.

Små nät med handtag och snodd kan du använda istället för grönsaks- och fruktpåsarna i matbutikerna, eller för att förvara småsaker i köket och sovrummet.

Stora nätkassar kan du använda som shoppingpåsar och matkassar, som billiga strandväskor och luftiga gympåsar, till förvaring av leksaker och garnnystan och... jo, som "värdinnegåva" och konsumtionsprotest istället för en flaska vin eller blomma när du är bortbjuden.

Och de riktigt superduperstora nätkassarna kan vi gemensamt använda för att samla ihop de sorgliga spillrorna i, när konsumtionssamhället väl har kollapsat in i sig självt.

Är du övertygad nätkasse-entusiast? Leta fram stickorna, virknålen och dina tåliga, gärna tunna restgarn (bomull, lin, syntet) och välj vilket gratismönster du ska börja med. Ja, "börja med", för nätkassar kan du inte få nog av.

Vill du sticka en nätkasse? Här är massor av gratis stickbeskrivningar!

Beskrivningar till stickad nätkasse

Sticka kasse i räta maskor på grova stickor
Den här påsen är genial! Ahem, glömde visst att verka ödmjuk. Jag menar givetvis att det är riktigt smart att använda rätstickning på grova, grova stickor för att sticka ett töjbart nät. Och eftersom det är jag själv, eder inte så blygsamma Billigt garn-redaktör, som står för beskrivningen passar den till nästan vilket garn som helst.

Sticka en nätkasse med axelband av i-snoddar
Brukar du bära shoppingkassen över axeln? I Hobbiis modell på en stickad nätkasse stickar du axelremsor snarare än handtag.

Sticka en fruktkasse à la Garnomera
O, vad det är roligt att tappa maskor med flit! Och det är precis vad du gör om du följer beskrivningen till Garnomeras nätkasse, som Järbo garn har publicerat. Och du får givetvis själv avgöra om du vill sticka en liten fruktpåse eller en stor nätväska. Och Järbo Garn bjuder även på stickbeskrivningen till en fruktpåse utan handtag, med dragsko.

Sticka en fruktpåse (pdf)
Barbro Wilhelmssons mönster till en nätpåse till frukten jobbar du med dubbla omslag. Och så börjar du sömlöst från botten och jobbar dig upp.

Sticka frukt-nätpåsar uppifrån och ned
Leena, Mummolee, designade en egen variant av en nätkasse till frukt efter att ha testat såväl Garnomeras kasse som Weightless Produce Bag. Resultatet? En lätt påse som du stickar uppifrån och ned, och vars nätkropp består av räta maskor och dubbla omslag (där du släpper det ena).

Sticka nätkasse med korta eller långa handtag
Ett nät rundstickat enligt det enkla receptet "2 m tills, omslag" blir töjigt och snyggt. Ännu snyggare blir din nätkasse om du rundstickar ett smalt handtag (eller två) och syr in det i en kanal, såsom Emmas dagar beskriver.

Sticka stor, rymlig nätkasse
Japp, att tappa maskor med flit är ett sätt få de maskor som är kvar att bli större och nätigare. Och att Novitas stickade nätkasse är lite större än en fruktpåse är lätt att ana utan att tjuvkika på bilden: innan du släpper varannan maska stickar du 30 varv om 240 maskor.

Strandväska eller nätkasse med kvadratisk botten
Ett elastiskt hålmönster i ett elastiskt garn, det blir ... en mycket rymlig nätkasse. I Chippzans stickbeskrivning ingår även ett smart sätt att göra handtag: ett knippe garnlängder.

Stickad nätkasse med stjärna i botten
Dödergöks nätkasse stickar du uppifrån och ned, och avmaskar i en vacker stjärnform. Rymlig och snabbstickad!

Armsticka en nätkasse (eng)
Wohoo, en nätkasse som bara är åtta maskor bred! Ja, det är meningen att du ska använda mångdubbelt garn, med dina armar som stickor, i den ädla konsten "armstickning". Som du förstår är nätet så pass grovmaskigt att det inte passar att fylla med småcitrus och jästpaket utan att något trillar ur. Men snabbt går det!

Sticka en ihopvikbar nätkasse med dubbel botten (eng)
För att din shoppingkasse ska kunna fällas ihop till något som liknar en vattenmelon i genomskärning krävs rätt färger på garnen. Men denna stickade och ihopvikbara kasse med dubbel botten är stilig i vilka restgarnsnyanser du än har.

Sticka nätpåse med handtag i mosstickning
Även Garnbutiken i Kilafors gillar stickade nät som bildas av tappade maskor. Men handtagen och överkanten till nätpåsen är i mosstickning.

Sticka och virka nätväska med långa handtag
Garnstudio/Drops designs gratisbeskrivning låter dig kombinera det bästa av två världar: en väska med stadig virkad botten och rejäla axelband/handtag, och en elastisk stickad nätkropp.

Tänker du virka en nätkasse, nätpåse, nätväska? Här är massor av gratis mönster!

Mönster till virkade nätkassar

Busig nätkasse i vilket garn du vill
Tänk att jag hela tiden måste tramsa till det! Just det, om du virkar en nätkasse på Billigt garn-vis skruvar du till den normala nätkassen genom att virka luftmaskbågar i vändningar istället för i spiral. Och så börjar du med en mormorsruta! Givetvis kan du virka den i vilka restgarn du vill, så länge de pallar rycket och trycket.

Virka nätpåse till stranden och shopping
Tunt bomullsgarn men generösa näthål gör Panduro Hobbys nätkasse lämplig för det mesta. Utom möjligtvis som fruktpåse till småcitrus.

Virkmönster till nätkasse handtag i dubbelvirkning
Fy för virkade väskor och påsar med tunna handtag som skär in i händerna! San's Designs virkade Rosie-kasse ståtar med ett vackert nätmönster och rejäla, dubbelvirkade handtag.

Virka nätkasse med stjärna
Kerstin, PinkGreen, bjuder på en beskrivning till en nätkasse som har en enkel och snygg stjärna i botten. Men framför allt är det själva nätkassen som är praktisk. "Dessa kassar har jag burit matvaror, våta badkläder, nyfångad fisk (!) och mycket annat i."

Virka anpassningsbar shoppingkasse
Beskrivningen är kortfattad, och anpassningsmöjligheterna många i Slöjd-detaljers virkmönster till en shoppingkasse med klassiskt stuk. Hur många luftmaskbågar vill du börja med, och hur långa?

Virka ihopvikbar nätkasse med hjärtficka
Önskar du att din virkade nätkasse gick att knöla ihop till något snyggare? I Chippzans version (som du kan ladda ned på Ravelry) virkar du en dubbel botten i form av ett hjärta. Och när du vänder påsen ut och in i botten har du ett bulligt hjärta. Gulligt och praktiskt!

Virka en fruktpåse
En liten (eller stor, beroende på garn och virknål) påse är perfekt till frukt och grönsaker. Virkbeskrivningen från tidningen Land har dessutom en stadig botten.

Virka Helenas nätkasse med blom-botten
Rejäl och blommig, kan det bli bättre? Pysselofix (Helenas) nätkasse har långa handtag, alltså axelband, och dragsnodd, och börjar med en sex-bladig blomma i botten. Om du vill virka en ännu rymligare väska kan du istället göra sju blomblad.

Virka en frukt- eller grönsakspåse
Om du kan virka luftmaskor och fastmaskor kan du definitivt virka en nätkasse till frukt och grönsaker. Annars bjuder Handelsgården för säkerhets skull även på en liten virkskola till sitt virkmönster.

Virka liten påse till flaska eller... lök?
Små nätkassar är perfekta för vattenflaskor, eftersom nätet ger bättre grepp. Men Novitas fint virkade påse är egentligen inte tänkt att vara ett flasknät, utan en påse för lök. "Härligt nostalgisk", tydligen.

Virka nät-strandväska med japansk blomma
Bautawitchs nätkasse är rejäl, eftersom den är designad för trikågarn. Men det går lika bra att virka den i tunt garn, eller i gamla Ikea-kassar klippta till plastgarn.

Virka nätpåse efter video
Å, vilken hjälte Pernilla Einarsson är! Bland alla sköna virkvideor hon har lagt upp på YouTube finns även två som beskriver hur du kan virka nätiga kassar eller påsar, till frukt eller annat.

Virka klassisk, randig nätkasse
Okej, okej, du kan givetvis välja att virka Hobbiis nätkasse enfärgad, men att göra den randig eller flerfärgad är ett sätt att skruva till den klassiska nätkasse-looken.

Nätkasse med knytband och handtag
Stor shoppingkasse eller liten fruktpåse? Camillas livsstil bjuder på en virkbeskrivning som du "kan variera i oändlighet". Dessutom har du valet mellan handtag, knytband eller båda två.

Virka fruktkasse med korsade handtag
Till den runda botten på Stickus & Virkus nätkasse virkar du stolpgrupper, och handtagen är korsade. Och i fotografierna till mönstret får du följa hela proceduren på vänsterhäntas sätt.

Nätkasse med pärlor
Å, underbart! Om du förutom restgarn har ett gäng stora pärlor liggande kan du följa Greitzans beskrivning till en töjig nätkasse. Eller... du kan givetvis följa beskrivningen och skippa pärlorna. Men nog blir den simpla, virkade påsen så mycket härligare med lite bling-bling?

Nysthållare! Virka en påse till ditt garnnystan (eller till frukten)
Om du går och står och stickar eller virkar är det smart att ha en garnslunga över handleden. Alltså en nysthållare, en liten nätpåse där ditt garnnystan kan sitta och titta ut över världen, utan att kunna rymma ut på köksgolvet eller bland benen på dina medpassagerare på bussen. Och javisst, du kan virka en större nätkasse efter samma beskrivning.

~*~

Har du stickat eller virkat en nätkasse som inte står på listan? Tipsa om din favoritbeskrivning!

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!