Garnslunga: Virka liten nätpåse (nysthållare)

En garnslunga eller en nysthållare som låter dig bära garnnystanet runt handleden kan bli ditt hemliga vapen för mobil stickning och virkning. Och du virkar den lätt i luftmaskor. Du kan dessutom använda det enkla virkmönstret för att virka andra typer av nätpåsar eller till och med nätkassar. Kanske en fruktpåse? Skopåse?

Virka mitt hemliga vapen: en garnslunga! (nysthållare)


Anna stickarSom du kanske redan vet stickar och virkar jag mycket. Ofta. Mycket ofta. Helt enkelt garngosar jag så fort jag har händerna fria från världsligt strunt.

Springer jag ute på stan har jag för det mesta en kasse upphängd på handlederna, så att stickningen eller virkningen kan släppas ned i bagen på det ögonblick som SL:s kontrollanter kräver färdbevis.

Men hemma är stickbagar bara fåniga. Eftersom jag ändå dräller med garn och projekt överallt.

Det enda problemet uppstår när någon liten, liten eld ska släckas. Kastruller ska av spisen, tvättmaskinen piper, telefonen ringer... Ja, du vet. Vardagsrunk.

Så fort jag lägger ifrån mig stickningen är det någon av universums små demoner (ofta i tillfällig skepnad av mina egna familjemedlemmar) som råkar stöta till nystanet.

Vilket inte borde vara något problem, med tanke på hur liten vår lägenhet är.

Men genom tids-rumsliga mikrokontraktioner (eller något) lyckas alltid nystanet rymma flera kilometer, *samtidigt* som garnändan vrider till sig i form av scoutrörelsens mer avancerade knopar.

Jag fattar inte hur det går till.

Men jag vet vilken gammal huskur som är botemedlet.

nysthållare, 80-talNämligen: en mycket liten och mycket fånig handväska till just nystanet. En garnslunga. En nysthållare.

Förr i tiden höll stickerskorna och stickemännen, eller vad nu garngubbsen kallade sig, garnkrokar i bältet eller på ett armband för att hålla nystanet på plats.

Under 1980-talets stora stickboom marknadsfördes en plastbytta som en modern garnkrok eller nysthållare.

Mina nysthållare är däremot små nätpåsar eller nätkassar, lagom för ett stort nystmaskins-nystan, och virkade i rester av återvunnet bomullsgarn på hyfsat tunna doningar. Inte för att virkgarnet eller storleken på virknålen spelar någon som helst roll.

nyst-påse, virkad nätkasse


Modellen är sådan att du kan virka den liten, stor eller mittemellan, som fruktpåse eller shoppingkasse, i vad sjutton material som helst: plastremsor från gamla plastpåsar, akrylgarn, bomullsgarn...

Virka en stor eller liten nätpåse efter samma gratismönster


Ja, du hajar. Om du bara tänker bära något så lätt som ett garnnystan i nätpåsen kan du till och med virka den i ullgarn.

(Föredrar du andra modeller? Spana in samlingen med gratisbeskrivningar till stickade och virkade nätkassar!)

Och modellen är buslätt och mycket töjig på bredden. Allt du behöver kunna är luftmaskor, fastmaskor och stolpar.

Kassen virkas som ett S med väldigt många, långa kurvor som hakar i varandra. Det liknar kanske mer en tegelstensvägg.

S:et eller väggen viks dubbel och virkas ihop i sidorna efter att du samlat ihop de sladdriga luftmaskorna vid vändningarna på kortsidorna och virkat på handtag.

virka en nätkasse


Virka nätpåse eller nätkasse i luftmaskor, diagram


(Läs nedifrån och upp.)

Virka nätkasse, diagram och gratis mönster


Virka nätpåse i valfri storlek, beskrivning


1. Virka en längd av luftmaskor, dubbelt så lång som du vill att nätkassen ska vara (eftersom du viker den på mitten).

2. Räkna maskorna.

Ja, jag vet, det stinker! Använd säkerhetsnålar, gem, garnslamsor eller andra markörer om du som jag tappar räkningen gång på gång.

Du vill ha ett korrekt maskantal för dels början och slutet av varje varv (antingen lösa luftmaskkedjor eller långa bågar, som till sist samlas ihop och bildar basen för handtagen). Dels måste maskorna i mitten stämma för att du ska få till den väldigt töjiga tegelstenslooken.

Därför vill du att uppläggningens luftmaskkedja har 10 + 10 luftmaskor (i början och slutet), plus ett antal maskor som är jämnt delbart med 6, plus 1 maska till.

Hängde du med? Du behöver 21 m plus ett antal som skulle kunna gå att hitta i 6:ans multiplikationstabell.

Som ... 21 + 6*8 = 69, eller 21 + 6*5 = 51, eller 21 + 6*12 = 93.

Om ditt maskantal inte riktigt stämmer, virka några luftmaskor till tills du har tillräckligt många.

Okej?

Varv 1 (uppstartsvarv):

Virka 10 luftmaskor (= lm).

Va? Ännu fler luftmaskor? Japp. Först hade du en luftmaskkedja som var lagom lång (dubbelt så hög som du ville att påsen skulle bli) och som dessutom hade ett korrekt antal maskor. Så nu virkar du en varvvändning med de där 10 luftmaskorna.

Klar?

Virka 1 stolpe i den 21:a maskan från virknålen. Du skapar en 20 lm lång båge i ena sidan.

*Virka 5 lm, hoppa över 5 lm på luftmaskkedjan, virka 1 stolpe.* (Du virkar alltså en ny stolpe 6 maskor bort från den förra stolpen.)

Upprepa raden ovan (det som står mellan * och *) tills du har 10 ovirkade luftmaskor kvar på uppläggningskedjan.

Virka en stor eller liten nätpåse efter samma gratismönster


Varv 2:

Vänd och virka 23 lm.

Virka 1 stolpe i den första "tegelstenen", alltså runt luftmaskbågen mellan stolparna. (Kör in virknålen i hela, stora hålet, inte i en maska.)

*Virka 5 lm, virka 1 stolpe runt nästa luftmaskbåge.*

Upprepa *-* tills du har virkat 1 stolpe i den sista "tegelstenen" före den långa luftmasköglan.

Virka en nysthållare eller garnslunga


Varv 3:

Vänd och virka 23 lm.

Virka 1 stolpe i den 3:e luftmaskan framför den första stolpen (alltså i den 21:a luftmaskan från virknålen räknat, men det är betydligt enklare att räkna från det andra hållet).

*Virka 5 lm, virka 1 stolpe runt nästa luftmaskbåge.*

Upprepa *-* tills du har virkat 1 stolpe i den sista "tegelstenen" på varvet.

Virka nu 5 lm till, och virka en stolpe i den 3:e luftmaskan framför den sista stolpen i varvet under.

Du virkar den lilla nätkassen med bara två mönstervarv


Ålrajti! Nu behöver du bara upprepa varv 2 och 3 tills din nätpåse är tillräckligt bred. Tänk på att den är väldigt töjbar!

Sluta efter ett udda varv, det vill säga när du är tillbaka på den sida där den där lilla luftmasksvansen från uppläggningen sitter kvar, och gör sista luftmaske-snutten:

Virka 10 lm. Ta inte av garnet, för nu är det dags att...

Virka handtag till din nätkasse eller nysthållareFörsta handtaget börjar du maska direkt efter att ha virkat de 10 luftmaskorna. Virka nu 1 fastmaska (= fm) längst upp i varje lång lm-ögla, och längst upp i den lilla 10-luftmasksvansen som du började med.

Virka handtaget genom att fortsätta virka luftmaskor tills längden passar runt det bredaste på din hand. Notera antalet maskor om du absolut vill ha lika många maskor till det andra handtaget.

Justera handtagskedjan så att den inte snor sig (för mycket), och fäst med 1 smygmaska i den första fastmaskan. Om garnet och handtaget är för tunt för att bära det du tänker bära i påsen, virka även fastmaskor runt hela handtaget, och passa på att virka över garnändarna.

Ta av garnet, och samla ihop andra sidan av påsen på motsvarande sätt. (1 fm längst upp i varje lång lm-ögla, en lm-kedja som passar runt handen ...)

Till en nysthållare räcker det med luftmaskor som handtag till nätkassen.


Virka ihop din garnslunga eller nätpåse i sidorna


Nu är det dags att virka ihop påsen. Vik den på mitten, så att handtagen ligger och pussar på varandra. Du ska virka genom båda lager av påsen.

Fäst garnet i den första tegelstenen (virka en luftmaska runt den) närmast botten och virka 1 fm genom de båda motsatta luftmaskbågarna. Virka 5 lm. Virka 1 fastmaska genom nästa båda luftmaskbågar. Virka 5 lm... och fortsätt tills du nått den sista "tegelstenen" före de långa bågarna med handtag.

Om du ska bära något lätt i påsen räcker det med att du avslutar med 1 fastmaska genom de sista luftmaskbågarna. Annars: Avsluta med att virka en extra fastmaska bredvid den sista fastmaskan för att förstärka öppningen.

Virka ihop nätkassen med fastmaskor och luftmaskor.


Ta av och dra igenom garnet.

Vänd på påsen, och virka ihop den andra sidan på samma sätt.

Fäst trådarna ordentligt.

Färdigt!

Kommentarer till Garnslunga: Virka liten nätpåse (nysthållare)

Klicka här för att kommentera

Lycklig
av: Johanna

Blir så himla lycklig och tacksam för givmilda människor som bjuder på gratismönster! TACK!!!

Lycka
av: Karin

Måste bara göra den, hade en vit sådan med rosa rand när jag var liten för lite drygt sextio år sedan, oh vad jag var lycklig

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratis beskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...