Var hittar jag en gratis beskrivning på en stickad eller virkad lång, vid och enkel kjol?

Absinthia ropar efter hjälp:

"Jag letar överallt, men det verkar vara stört omöjligt att hitta ett sansat stick- eller virk-mönster på en lång kjol, utan några konstiga detaljer, krusiduller och annat oönskat. Sökes: stick- eller virk-mönster på lång, lagom vid kjol (så att man kan gå i den)."

Hm, varför är just kjolar krusidulliga? En kjol är ett så okomplicerat plagg att det är buslätt att designa en egen... En stor tub. En jättemössa utan topp. En eller ett par ihopsydda parallelltrapetser, alltså kilar... Har du bara koll på midjemåttet och stussen är det bara att sticka och virka på.

Jajaja.

Gratis virkmönster till kjol (minst knälång)

Vill du virka en lång kjol? Här är ett knippe gratisbeskrivningar:

Virkad kjol med musselmönster
Trots musselmönstret är kjolen från Kinna Textil tämligen krusidullfri, åtminstone om du skippar de färgglada ränderna.

Kjol virkad på tvären
Novitas kjol når fotomodellen till knäna, hurra! Och den har gott om benutrymme. Du virkar den på tvären i fyra våder.

Mormorsrute-kjol
Visst, mormorsrutor kan vara pråliga och krusidulliga. Men inget hindrar dig från att virka enfärgade mormorsrutor, och då blir Novitas A-linjeformade kjol diskret. Och givetvis behöver du en underkjol för att inte frysa om rumpan.

Virkad långkjol, med ränder
Även om du virkar Novitas kjol enfärgad får den snygga ränder med hålmönster. Och det är väl lagom avskalat?

Virkad kjol med "snibb"
Även om du skippar ränderna framträder snibben tydligt och snyggt i Garnstudio/Drops designs gratismönster

Gratis stickbeskrivning till långa kjolar

Det är lite enklare att hitta stickbeskrivningar än virkmönster till kjolar. Det är lite synd.

Sticka lång kjol med diskret spetsbård
Tydliga våder och en stabiliserande spetsbård hittar du i Filcolanas modell, som även finns översatt till svenska.

Sticka klassisk kjol i fyra våder (dan)
Mayflowers webbplats hittar du retromönster som verkligen inte har gått ur tiden. Kjolen med lagom svaj stickar du i fyra våder som du sedan syr ihop. Enkelt och avskalat.

Kjol stickad på tvären med förkortade varv
Hyfsat lång, och lagom med svaj. Om du stickar Garnstudio/Drops designs kjol i ett enfärgat garn slipper du randmönstret. Och det är smart med kjolar stickade på tvären, eftersom kjolan blir längre och längre, istället för bredare och bredare, ju mer du bär och tvättar den.

Lång, rundstickad kjol
En kjol som når ned till fötterna! Vill du göra modellen enklare stickar du givetvis Drops designs kjol enfärgad, utan mönsterbårder.

Slätstickad kjol med rätstickad kant
Enklare än så här blir det knappast, och eftersom du stickar kjolen uppifrån och ned kan du sticka så lång du vill. Järbo garns kjol har gott om vidd nedtill.

Sticka plisserad kjol (dan)
Nåja, i den danska originalbeskrivningen från Filcolana blir kjolen bara knälång (åtminstone innan den har hunnit töja ut sig), men eftersom du stickar den uppifrån och ned kan du förlänga den efter behag och med lite tankekraft.

Sticka kjol med i-snoddskant
En i-snoddsavmaskning kan ibland räcka för att slätstickning inte ska rulla upp sig i slutet, och det är den avmaskning som Hobbii har valt till sin kjol.

Sticka lång kjol med slits
Tillräckligt med vidd för att ta stora kliv i din långa kjol kan du få om du stickar en lång slits i sidan. Novita står för modellen och gratisbeskrivningen.

Sticka lång kjol med fickor (eng)
Lång, gåvänlig, enkel. Kan en kjol bli bättre? Jo, den kan ha fickor också! Men visst, dem kan du hoppa över i Berrocos gratismönster.

Bonus: retro-virka en kjol

En av mina darlingar bland kjolmodeller är virkad på tvären och kommer från 1800-talet, ur boken "Home Work". Den får automatiskt schvung nedtill, eftersom du virkar kilar på ett mycket speciellt sätt.

Du virkar nämligen stolpar (eller fastmaskor) med tre olika grova virknålar.

Det vill säga: Du lägger upp en längd av luftmaskor (så lång som du vill att kjolen ska vara från midjekant eller ok till nederkant). Den första tredjedelen av antalet maskor, delen närmast midjan, virkar du med den minsta virknålen. Den mittersta delen virkar du med den mellersta virknålen. Och den sista tredjedelen, den längst ned, virkar du med den tjocka virknålen. Och i motsatt ordning på varvet tillbaka. Och så vidare, tills den tajtaste delen av kjolen når kring rumpan på dig. Lägg till lite rörelsevidd.

(Exempel: Om du lägger upp 120 luftmaskor virkar du de första 40 m med den minsta storleken på virknålen, följande 40 m med mittemellan-virknålen och de sista 40 m med den största virknålen. Och omvänt på varvet tillbaka.)

Enkel, virkad kjol med hjälp av tre virknålar.

1800-talsoriginalet har ett ok, men du kan lika gärna köra med dragsko och snöre eller resårband i midjan.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!