Gaffelvirkning

av Eva

Hej. Jag undrar om du hört talas om gaffelvirkning.

Man har ett hjälpmedel som ser ut som en gaffel och virar garnet runt för varje varv man virkar. Då blir det som långa öglor mellan varje virkvarv.

Har sett att det kommer sådana tröjor till våren. Men tyvärr har jag slängt alla mina virk- och stickmönster, men har nu fått ett återfall och är igång och stickar och virkar till barnbarn och bekanta som besatt.

Det började med att jag stickade pulsvärmare, sedan var jag fast igen. Jättekul!

Hoppas du kan hjälpa mig...

Mvh

Eva

Kom igång med gaffelvirkning

Gratis beskrivningar och instruktioner till sådant som är gaffelvirkat, framlirkat av "Billigt garn"-Anna

Gaffelvirkning med virkgaffel och virknålGaffelvirkning är ett exempel på något som kunde ha varit en försvunnen folklig konstform, höljd i traditioner från svunnen tid. Men så återupptäcker några begåvade och ytterst moderna designers den intressanta konsten, säger "tack och adjö!" till tårtpappersdukar och går loss med bandgarn och pälsgarn.

Och virkgaffeln! (Eller gaffelkroken, som en del kallar det.) Finns det något annat verktyg som på samma sätt kan erbjuda kosmisk harmoni, inre lugn och möjligheten att vrida om en angripares könsdelar tills han skriker om nåd?

Eller nej, även om virkgaffeln ser ut som ett medeltida tortyrinstrument i miniatyr är det inte så effektivt i självförsvarssammanhang. Och det är inte virkgaffeln i sig som ger dig ett inre lugn, utan de repetitiva rörelserna.

Skaffa en virkgaffel eller gaffelkrok

För att kunna gaffelvirka måste du förstås ha en virknål som passar garnet och en virkgaffel som är såpass bred som du vill att dina öglor ska bli. Min favorit när det gäller gaffelvirkning är den ställbara virkgaffeln. Den liknar inte en gaffel det minsta, utan ser ut en liten vävram. Med en sådan kan du gaffelvirka ögleremsor som är mellan ... säg 2 cm och 10 cm breda. Med ett och samma verktyg, alltså. Till exempel säljer Rito.se* sådana.

OBS! Länken till Rito är en så kallad affiliate-länk. Det innebär att om du shoppar något efter ett klick så bidrar du också med en spänn eller två till driften av Billigt-garn.net. Det kostar inte dig något extra.

Du kan också göra en egen virkgaffel, av skrot du har hemma. Sådant gillar vi.

Gaffelvirka med ställbart verktyg, gjort av jumper/strumpstickor + begagnade flipflops

Konstruera en virkgaffel med ett par grillpinnar och limpistolsstift

Gör en gaffelkrok av grillpinnar i trä eller ätpinnar + gummisnoddar (via Internet Archive)

Virkgaffel av jumperstickor och två toapappersrullar (enbart bild)

Lär dig grunderna

Virkningen och vridandet av virkgaffeln är egentligen det enklaste; det är ihopvirkandet av ögleremsorna som kräver lite kreativitet och finurlighet.

Jag lärde mig gaffelvirkning i ett häfte som jag fick av omtänksamma föräldrar när jag var en liten skrutta. Tänk 70-tal. Tänk orange och brunt akrylgarn och lampskärmar som inte tål värme.

Men nu är det andra tider, andra garn. Och Jennifer Hansen, Stitch Diva, är den guru jag skulle vända mig till idag. Du hittar hennes tydliga instruktioner här (med filmer!), inklusive hur du syr ihop remsor till en tub eller cirkel:

Hairpin Lace Tutorials

Yle har också en liten gaffelvirkningskurs, med video, på svenska.

Drops design presenterar en variant av gafflande — med hemgjort verktyg — där du virkar ihop öglorna med ett separat nystan.

Träna på något enkelt... och snyggt

Stitch Diva... ja, jag tjatar... har en enkel modell som hon kallar "Convertible Wrap". Den kan användas som en halterneck-topp, en sjal, en ... Och så är beskrivningen gratis. Sådant gillar vi också.

Gaffelvirka mer eller mindre avancerat

Jo, det är det där med ihopvirkningen av öglorna som gör att gaffelvirkningen går från att vifta med pinnar till skön textilkonst. Men vanliga sjalar, halsdukar och babyfiltar behöver förstås inga avancerade ihopvirkningsmetoder.

Här är fler gratis mönster och beskrivningar:

Hemmets Journal/Järbo garn har komponerat en enkel, gafflad halsduk.

Bondmoora i stan beskriver hur hon gaffelvirkar ihop remsor till en kofta.

Gaffelvirkad tubhalsduk. Sju remsor virkas ihop med fastmaskor och luftmaskor i Ullcentrums tubsjal.

Gaffelvirkad mössa. Okej, Virkstunden har inte direkt ett virkmönster, utan en principbeskrivning på hur hon gjorde sin mössa av ett enda gaffelvirkat band i spiral.

Boa eller smal sjal. Även en enda gafflad remsa kan bli snygg och bärbar. Spana in Garnsamlares smala sjal.

Slätstickad tröja med gaffelspets. Visst går det att använda gaffelbårderna enbart som en dekorativ detalj. Som i Novitas stilrena tröja.

Gafflad tubhalsduk med tydlig flät-look (eng). Följ en videobeskrivning som tar dig igenom både gaffelvirkningen och hopflätandet av de gafflade remsorna.

Rektangulär spetssjal (eng). Att få till snygg spets är lätt med en virkgaffel. Eller tja, vid sammanvirkningen av gaffelspetsarna. Som i Red Hearts sjal, där virkmönstret också innehåller en videobeskrivning.

Sommartunika av gaffelvirkade remsor (eng, video). Gaffelvirkning kan vara luftigt och härligt, som i denna sommartopp. Enkel beskrivning, fast bara på video!

Linne i gaffelvirkning (eng/sp), som passar till stranden eller festen, med snörning i ryggen, i design av spanska garnkrängaren Katia.

Gaffelvirka en vågig scarf (eng). I Kristin Omdahls scarf är ihopvirkningen riktigt tjusig. Virkbeskrivning plus ytterligare en liten gaffelvirkningsskola.

Gaffelvirka en blomma (eng), eller snarare en rosett. Men det är en sådan rosett som liknar en blomma. En ställbar virkgaffel och en knapp är vad du behöver för att åstadkomma detta snajdiga pynt.

Ärmlös topp av gaffelvirkade remsor (jap). Beskrivningen är på japanska, vilket innebär att du kan följa ett tydligt virkdiagram och koncentrera dig på siffrorna.

Gaffelvirkad kudde av trikåremsor (it). Javisst går det att gaffelvirka med annat än garn-garn. Som klippta t-tröjeremsor eller sådant där färdigfixat (suck!) trikågarn. Anvisningarna är på italienska, men idén och bilderna är tydliga även för den som inte förstår språket.

¡Ay, caramba! Några av de bästa gaffelvirkningsinstruktionerna jag har sett är Esperanza Rosas på spanska, som de läckra gaffelvirkade cirklarna och de olika maskvarianterna. Instruktionerna finns också i form av diagram och videor. Du behöver alltså inte ha så avancerade spanskakunskaper, bara lite virkkunnande.

En sådan här läcker ruta kan du till exempel gaffla när du har lärt dig att googla "horquilla":

Gaffelvirkad cirkel i ruta


Kommentarer till Gaffelvirkning

Klicka här för att kommentera

Apropå gaffelvirkning....
av: AlliEls

.....så dök det upp ett helt bortglömt gammalt minne från en regnig sommarlovsdag,året kan ha varit -70 eller -71. Satt i farmors granntants kök,åt bullar,drack saft och blev invigd i gaffelvirkningens alla konster. Tyvärr minns jag inte ett dyft av alla mönster och trix hon lärde mej,men blev sugen på att prova igen,när jag läste här nu om allt fint man kan göra.

Mer om gaffelvirkning
av: Jeanette

Hej! Jag har blivit biten av gaffelvirkning. Hittar lite info och bilder här och där, och blir jätteglad när jag hittar bloggar m.m om denna teknik. Det finns en grupp på FB som heter "Garn & gaffel", som man mer än gärna får komma med i! Förhoppningsvis skall gruppen på sikt bli ett litet forum för virkning, och då särskilt gaffelvirkning. Hälsningar från Jeanette, Partille.

Tack
av: Marianne

Det här dök upp i precis rätt ögonblick. Har just börjat gaffelvirka igen. Har tidigare enbart gjort nån sorts ryahalsdukar för många år sen.Nu har jag fått tag på en mängd underbar merinoull. letat runt på nätet utan att hitta en beskrivning jag faller för. Har hittills åstadkommit två meter så det börjar bli dags för beslut. Bland dina förslag finns flera förslag som jag kan tänka mig.
Tack
Marianne

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...