Tubsjal i kvastskaftsvirkning

av "Billigt garn"-Anna

Två varv spetshalsduk är nog bättre på våren än mitt i vintern.

Två varv spetshalsduk är nog bättre på våren än mitt i vintern.

OBS! Bättre än en beskrivning: lär dig att kvastskaftsvirka genom en videokurs. Och jo, det förstås: även gratis mönster på annat som du kan kavelvirka, förutom rektangulära bitar.

Att inte fler sitter och kvastskaftsvirkar hela kvällarna är för mig fullständigt obegripligt.

Men det måste bero på att de inte kallar det kvastskaftsvirkning, utan kavelvirkning, langettvirkning, påfågelsvirkning eller helt enkelt det engelska broomstick lace.

Så måste det vara, för kvastskaftsvirkning är ett lätt och löjligt roligt sätt att förvandla timmar i tv-soffan till så kallad kvalitetstid. På köpet får du ett snajdigt spetsmönster, som i den här tubhalsduken.

Det kallas alltså *kavelvirkning* eller *kvastskaftsvirkning* för att du använder en tjock pinne eller linjal (kvastskaft/kavel). Det kallas *langettvirkning* (langett = liten tunga) för att du jobbar med öglor. Och det kallas *påfågelsvirkning* för att öglegrupperna kan se ut som påfågelsögon. Själv brukar jag kalla det "hysteriskt kul".

Och även om resultatet för vissa kanske ser ut som ett mirakel av sällsam konstfärdighet behöver du inte mer än grundläggande virkkunskaper. Alltså luftmaskor, fastmaskor, stolpar. Sedan behöver du givetvis lite redskap, det vill säga en virknål och en tjock pinne. Som en grov sticka. Eller ett sådant där rör för c-vitaminbrustabletter. Eller en linjal.

Och just det, du behöver garn också. I den här tubsjalen är det en lila mohairblandning som jag fick av en underbar kollega, och det riktigt skrek efter att bli kvastskaftsvirkat.

Halsduken är "kvastad" med fyra stolpar i fyra stora öglor, och sedan ihopvirkad till en tub med smygmaskor när sjalen var tillräckligt lång för två lösa varv runt halsen.

Vill du virka en själv? Eller något annat rektangulärt, som en filt eller ett stycke till en poncho?

Om du inte har testat kvastskaftsvirkning förut behöver du inte ett färdigt mönster, utan en liten kurs. Och den kommer här, från StitchDiva.

Lär dig grunderna till kvastskaftsvirkning


För att kavelvirka något fyrkantigt, i stil med halsduken som jag kvastade, behöver du bara börja med lägga upp det antal luftmaskor du behöver. Luftmasksantalet ska vara jämnt delbart med antalet öglor i öglegrupperna.

Jag använde till exempel ett antal som var jämnt delbart med fyra, eftersom varje "påfågelsöga" bestod av fyra öglor ihopvirkade med fyra stolpar.

Om du istället vill virka ihop fem öglor med fem fasta maskor ... ja, då behöver du ett maskantal som är delbart med fem. Enkelt, va?

Här kommer videokursen:

Del 1, snygg virkad uppläggning, och virka upp öglor på "kvastskaftet"Del 2, virka tillbaka i öglornaVad mer kan du kvastskaftsvirka?


Du kan förstås kavelvirka så mycket mer än kvadrater och rektanglar. Och du kan göra fler mönster än påfågelsögonen. Här är ett gäng gratisbeskrivningar att inspireras av:

Fräcka ögle-mönster (eng)
O, korsade maskor, enstaka långa öglor, en kedjerand och ... Här är fler variationer på mönster som du kan kvastskaftsvirka.

Sommar-t-shirt i kvastskaftsvirkning (eng)
De snyggliga mönstrena ovan ingår i en lättvirkad sommartopp med korta ärmar.

Kvastskaftsvirkad kant (eng)
Behöver dina stickade och virkade verk en majsig kant? Eller vill du virka en udda hyllremsa? (Ska det vara "hyllremsa med uddar"?) StitchDiva har en variant för dig som redan kan virka picoter.

Virka mössa och halsvärmare
Både virkat och kvastskaftsvirkat. Eller "kvastskaftsmönster", som Garnstudio kallar det. Ja, varva vanligt virkat med kavelvirkat i matchande mössa och liten tubhalsduk.

Trekantssjal (pdf)
Kvastskaftsvirkning övertygade mig om trekantssjalarnas användbarhet. Och beskrivningen? Den kommer från Järbo garn.

Annorlunda trekantssjal
Minns du att du kunde göra andra sorts maskor än påfågelsögonen och öglegrupperna? I den här trekantssjalen kombinerar du vanlig virkning med enstaka långa öglor, det vill säga en fastmaska i en ögla.

Långärmad tröja och kofta
Återigen enstaka, kvastade ränder, på ärmarna och på oket. Och det är återigen Drops design/Garnstudio som bjussar på beskrivningen. Modellen finns som kvastskaftsvirkad kofta, också.

Armband (eng)
Okej, okej, det kvastskaftsvirkade armbandet är också en rektangel. Duh. Men det är en lagom liten fyrkant att träna på. Påfågelsögonen består i detta fall av fem långa öglor med fem fastmaskor, och mönstret hittar du på Ravelry.

Rundvirkad mössa (eng, pdf)
Går det att göra kvastskaftsvirkning i rundvarv? Jajamensan! Här är en sömlös mössa, kvastskaftsvirkad uppifrån och ned. Och för att mönstret ska vara begripligt behöver du också den lilla bildkursen. Fast du behöver ingen grov rundsticka, vilket StitchDiva visar.

Liten väska (eng)
Nämen, en liten rektangel igen! Eller närmare bestämt två. Plus lite annan virkning på det. Väskbeskrivningen hittar du på LionBrand.

Mugghållare
Ska vi köra en kvastad fyrkant till? Ja, det gör vi! Svarta Fåret har enkla anvisningar om hur du virkar en kofta till muggen.

Virkad ring (eng)
Kvastskaftet eller kaveln behöver inte vara så himla tjock, bara grov i förhållande till garnet. När du virkar denna ring till fingret är kvastskaftet en 5 mm-virknål.

Snabbvirkat linne (eng)
Oj, vad fort det gick att virka ett avslöjande sommarlinne. Följder du Doris Chans virkmönster till punkt och maska kombinerar du kvastskaftsvirkning med V-stolpar. Och ja, det går snabbt som påfågelsögat.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Tubhalsduk: rekommendera en gratis virkbeskrivning eller stickbeskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...