Virkad trekantssjal i kvastskaftsvirkning

av "Billigt garn"-Anna

Den virkade trekantssjalen har en platt ände. Jag med.

Den virkade trekantssjalen har en platt ände. Jag med.

Jaja. En virkad trekantssjal är kanske inte en trekantssjal om den har fyra kanter. Men hur bär du en triangelformad sjal? Kör du inte med spetsen nedåt?

Om du har sjalens spets på ryggen pekar den rätt mot ändan. Du har möjligen mer Kim Kardashianskt sittfläsk än jag, men personligen känner jag inget behov av att rikta omgivningens uppmärksamhet just ditåt.

Så trots att det återvunna ullgarnet räckte gott och väl till att fixa en perfekt triangel kapade jag helt enkelt av spetsen och gjorde trekantssjalen trubbig. Trekant-ish-sjal.

Nej, jag knipsade den inte bokstavligt. Eftersom den är virkad uppifrån och ned sket jag bara i de sista varven.

Virktekniken kallas kvastskaftsvirkning eller kavelvirkning eftersom du använder en tjock pinne — alltså kvastskaftet eller kaveln — tillsammans med en virknål. Det går fort och blir snyggt utan nästan någon ansträngning. Förutom jätteöglorna som är gjorda på en 15 mm-sticka består sjalen bara av fastmaskor.

Jag ville inte kavelvirka något mer rakt eller rektangulärt. Och det sommarlinne jag hade skrivit upp på att virka-listan skulle inte bli helt praktiskt i medelhavsblått lammullsgarn. Sålunda: trekantssjal!

Vad var det mest spännande som hände efter att du virkat trekantssjalen med fyra kanter?

Det där med "hur bär du en trekantssjal?" är en seriös fråga.

Hur *gör* du?

Hur sjutton bär man en trekantssjal?

Jag brukar inte sticka eller virka triangelformade sjalar. Av goda skäl. Ja, förutom det där med den rumpriktade pilen.

Jag kan liksom inte ... ha dem på mig.

Nej, jag är inte korkad. Jag har klätt ut mig till påskkärring och tiggt godis på skärtorsdagarna. Jag har sett filmer med goa sjalettgummor som gungar i gungstolar med en katt i knät. Jag förstår att du hänger sjalarna över axlarna och kan knyta dem över bröstet. Eller ha snibben fram, som en kåbåjsare.

Det vet jag.

Och jag har suttit och suckat suktande inför de där posör-bilderna på Ravelry, där modellerna drar ut de vackra spetssjalarna mellan sina utspärrade händer, gärna med en dramatisk halvpiruett frusen mitt i svängen.

Men hur bär man en trekantssjal ute i verkligheten? Den hårda, bistra, dömande vardagen? Om du varken vill se ut som en cowboy, få gumstämpel, rikta uppmärksamheten till din röv eller snurra runt sjalen i luften så att de blockade spetsarna petar ut ögonen på stackarna som trodde att de skulle få kliva på bussen före dig?

På ett stickkafé några dagar efter att sjalen torkat efter våtspänningen bekände jag mitt dilemma. Att jag visserligen kvastskaftsvirkat en sjal, men att jag var tvungen att träna på att ha den på mig. Några bär-förslag?

Jag möttes av ... ja, jag vet inte. Jag tror att leendena var roade. Det är kanske ingen normal fråga.

Så det återstod bara den sak du gör när du känner på dig att du har en pinsam fundering: Du frågar Google.

Strunt samma att Googles programmerare i Mountain View säkert asgarvar och skriver upp dina sökord på sin whiteboard över de mest korkade sökningarna från Sverige. "Vet du vem som undrar vad hon ska göra med sin sjal? Kvinnan som brukar googla "kramp" medan hon hoppar på ett ben!"

Och tänka sig: Google hade svaret! Tydligen är det fler än jag som undrar.

Det första som mötte mig var en man som i slow motion och till väldigt högljudd, enerverande musik demonstrerade tre sätt att bära en sjal med tre kanter: Snibben fram, snibben över ena axeln, ihoprullad.


Nja. Det kanske fungerar med en tunn sjal och olidlig musik. Men en stickad eller virkad scarf?

Garnkrängarna LionBrand visade sig ha fler förslag, något mer realistiska. Som de givna och trista, det vill säga hängande över axlarna, knuten och med snibben fram. Men också fäst med sjalnål, asymmetrisk med sjalnål och ihopknorvad.


Liksom, det måste finnas fler möjligheter att stajla till en triangel. Och titta — där var något! Tack Google!

På sidan "8 ways to wear a triangular shawl" poserar även en man på bilderna. Och där presenteras en lösning som varken har påskkärring eller cowboy över sig. Varför inte bära sjalen som en bolero?

Okej, en trekantssjal som har fyra kanter och som du använder mer som en väst kanske inte är en trekantssjal. Men den är mycket bärbar.

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Å, detta ljuvliga garn! Mjuk, fluffig lammull, i två 2-trådiga trådar som löper parallellt. Det var en fröjd att virka (och sticka) med, och lika härligt att återvinna. Det är nästan så att jag tycker synd om de stickare och virkare som känner sig tvungna att köpa garn i en garnaffär; sådant här lammullsgos hittar du bara i slaktade, kommersiella tröjor.

Ursprungligen kom det från en dam-polotröja som jag hittade på Myrorna.

Och sedan är det ett garn till, till första och sista öglevarvet plus kanterna. Det var ett mörkt turkos garn, inte lika medelhavsblått som lammullsgarnet. Också det bestod av två 2-trådiga trådar, men var lite grövre än det återvunna garnet.

Jag har ingen aning om vad det är för garn, förutom att det måste vara någon form av blandmaterial. Det kom i "köpenystan" utan banderoll som jag hade fått från en kollega som hjälpt till att städa hos sin svärmor.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

Till den här sjalen utgick jag flyktigt från Järbo Garns gratisbeskrivning (pdf), där kvastskaftsvirkning eller kavelvirkning kallas "virkteknik från förr".

Det är buslätt att räkna om trekantssjalen så att den passar dig.

Eftersom jag hade ett annat garn och en annan grovlek på virknålen virkade och våtspände jag först en provlapp för att räkna ut vilket maskantal (delbart med fyra, med ett udda tal som kvot) jag behövde för att få en sjal som var ca 160 cm bred. 324 maskor var perfekt för mig och mitt kära garn.

Alltså: Antalet maskor behöver vara delbart med fyra eftersom varje "påfågelsöga" består av fyra öglor i beskrivningen. Antalet öglegrupper måste vara udda för att sjalen ska sluta i en spets med en enda öglegrupp. Solklart, va?

Garnkostnad?

Det medelhavsblå lammullsgarnet hade redan hunnit bli vantar och pannband, plus att jag fick ett hyfsat stort nystan över. Och det andra turkos garnet hade jag fått gratis. Sjalen borde alltså ha gott loss på en ... 35 kronor.Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...