Sticka mössa, virka mössa? Testa en med karamelltopp! Sticka, virka och höfta till en 'Harry'

Mössor och människor: Vad är bättre än en färdig stickbeskrivning eller virkbeskrivning på en mössa? Jo, att sticka eller virka en mössa som passar just dig och ditt huvud, och med vilket garn du vill. Höfta helt enkelt till en 'Harry', som är en mössa med en så kallad karamelltopp.

Gratis stickbeskrivning (och virkmönster) på en enkel mössa.

Vill du skapa en mössa som sitter precis som den ska? Utan måttband? Utan miniräknare? En mössa som är lika mumsig som chips?

Jodå, du ska strax få lära dig en mössmodell som får dig att säga "jag tar bara en liten, liten bit till" och plötsligt har du satt i dig hela påsen. 

Men mössan Harry kleggar inte igen dina artärer. Du kan pyssla med den på bussen och möten och i butiksköer, för den tar nästan ingen plats alls.

Den enda bieffekten är att du kan råka sätta igång så många nya huvudbonader att du med glädje ringer upp en hjälporganisation för hemlösa:

"Ta min Harry! Ta tio! Vi får inte plats här hemma!"

Mössan Harry är döpt efter en reporter som arbetadevför samma dagstidning som jag en gång gjorde.

Harry (människan) var inte bara genombusig och förtjust i tv-såpor. Han var dessutom produktiv. Riktigt produktiv. Produktiv på riktigt.

Harry (mössan) arbetar på samma sätt som Harry (människan).

Istället för att dela skribentkollegornas ångest över små petitesser som "Hur ska jag börja?", "Hur ska jag avsluta?" och "Vad sjutton ska jag ha i mitten?" vräkte Harry (människan) ur sig fullt fungerande artiklar och blogginlägg efter arbetsgången:

1. Sätt igång.
2. Måtta.
3. Snörp ihop med en knorr.

Och på samma sätt gör du din Harry (mössan).

Hur ser den bus-enkla mössan ut?

sticka virka eller sy i fleece, mössa


Harry (mössan) är en enkel, rak tub, som passar lagom runt ditt huvud och som är en bit längre än en vanlig mössa. Istället för att minska maskorna till en topp drar du åt en rynktråd i överdelen av mössan och låter det överflödiga tyget stå upp som en tofs eller falla ned som en blomma.

Verkar formen bekant? Toppen på mössan kallas också för karamelltopp, helt enkelt som den ser ut som en (halv) karamell inslagen i papper, och så där hoptvinnad runt karamellen med lite spret på var sida. Ja, din mössa får förstås bara ett spret. Och så är det du som är läckerbiten.

Du behöver alltså varken räkna ut några minskningar eller sy ihop mösstoppen på något mysko vis. Ett snörp räcker. Och som du snart upptäcker kan du sticka din Harry-mössa eller virka den, eller något mischmasch av båda två. Gör det som faller dig in. (Du kan sy mössan i fleece eller något slaktat stickat också, antingen filtat eller inte, men då får du lov att mäta.)

Och, som sagt, strunta i måttbandet och miniräknaren. För att göra en Harry behöver du bara använda huvudet. Ditt eget eller mottagarens.

Vill du ändå ha några mått att hålla i? Som jag nämner här nedan bland mössmodellerna ska tuben

  • ha en något mindre omkrets som än ditt huvud, för att sitta ordentligt tajt på. Helst vara ett par eller hela fem centimeter tajtare. Så för en dammodell kan du sikta på ca 52 cm (57 - 5), för herr ca 56 (61 - 5), för upp till ungefär tioåringar ca 46 cm (51 - 5).

  • vara ungefär fem, sex centimeter högre än en normal mössa, beroende på hur du vill att den snörpade toppen ska bete sig. Stå upp, eller falla ned? För dam blir det ca 33 cm högt (28 + 5), herr ca 34 cm högt (29 + 5), och för upp till ungefär tioåringar ca 27 cm (22 + 5).

Men det är inte så himla knussligt. Och våra skallar är olika. Det är bättre att mäta det stickade eller virkade på mottagarens huvud än att förlita dig på mått som jag skrivit upp i Excel (och nästan aldrig följer).

Några exempel på enkla, stickade och virkade mössor med karamelltopp

Sticka mössa 1. Harrys äkt-tre-skap

Sticka en mössa

Senast gången jag snackade med Harry (människan) hade han tre skilsmässor bakom sig. Kanske har det hunnit bli fyra nu. Hur som helst är "Harrys äkt-tre-skap" enklast möjliga Harry (mössan): en slätstickad tub i tre sorters restgarn.

För att undvika hela grejen med att sticka provlapp och räkna ut hur många maskor du behöver runt knoppen, börjar du nedifrån, med mössresåren.

Va?! Behöver du inte veta antalet maskor då?

Nix. Inte om du gör mössresåren som en rätstickad remsa på tvären.

Lägg upp ett gäng maskor, en 8 till 20 stycken, beroende på hur bred du vill att resåren ska vara. Använd stickor som är *minst* en storlek mindre än dem du tänker använda till slätstickningen.

Sticka rätstickning — där du lyfter första maskan avigt på varje varv (du stoppar in stickan från höger till vänster, precis som om du skulle sticka en avigmaska, och lyfter över den till högerstickan). Din rätstickning får då tjusiga och, som du ska få se, *praktiska* kedjekanter.

När du hunnit en bra bit, lägg remsan runt ditt huvud. Går den runt lagom skönt? Du vill ha resåren ganska tajt, för den saggar med tiden.

Om du nu har en rätstickad remsa som passar runt skallen, fäst ihop första och sista varvet till ett tubembryo — om du tänker rundsticka mössan. Sy, använd maskstygn, kör en trenålsavmaskning eller vad du föredrar.

Plocka upp maskor från resårkanten till mösstuben med dina större stickor. En maska i varje kedjemaska på resårkanten (alltså en maska för vartannat rätt varv) brukar vara lagom. Om du använder ett annat garn till resårkanten än till själva mössan, eller om du har samma storlek på stickorna till kanten som till själva mösstuben, kan du behöva plocka upp två maskor i varje kedjemaska.

Och hur vet du det? Jo, när du har stickat slätstickning några centimeter ser du om den rätstickade kanten bubblar sig vid det slätstickade. Då behöver du repa upp och plocka upp lite fler maskor. Om det slätstickade istället bubblar sig något helt löjligt (lite är bara bra), repar du upp och plockar upp lite färre maskor.

Så. Enkelt. Är. Det.

Slätsticka din Harry tills den är, säg fyra, fem centimeter längre än en normal mössa. (Om du tänker fuska och använda måttband behöver du en tub som är cirka 30 cm hög för en vuxen, och en 25, 26 cm till ett barn.)

Maska av. Fäst trådarna. Dra tuben över huvudet och prova ut var någonstans du behöver snörpa ihop din Harry för att den ska sitta vackert. Greppa tag runt stället med handen, dra av dig mössan och markera ditt handtag med en säkerhetsnål.

Väv in en rynktråd med garnet vid din markering, runt hela mössan. Dra till. Snurra runt ändarna på rynkgarnet tajt. Knyt. Fäst även de trådarna.

Om du har stickat för långt, vik upp nederkanten av Harryn. Om du stickat för kort, sticka på lite till. Gör en extra kant. Detta gäller vilken Harry som helst.

Färdigt.

Virka + sticka mössa 2. The Blues Goes On-Harry

Virka och sticka en mössa

Ett av många ämnesområden Harry (människan) behärskar är avdankade poporkestrar. Under ett par år bevakade... hyllade... dödsgrävde han dem i kolumnen "The Beat Goes On".

"The Blues Goes On-Harry" är stick-virkad av ett multi-blå akrylgarn som sjöng på sista versen, för inga akrylgarn tål att återvinnas mer än två, tre gånger.

I sin sista reinkarnation börjar den med en rätstickad kant, sedan fortsätter tuben som halvstolpar i rundvarv.

Tips! Tips! Tips!

Akrylgarn är lätta att pyssla om i tvätten, men de är inte särskilt behagliga att ha på sig.

Du svettas. Du fryser.

Men om du vill använda ett akrylgarn till mössor, sticka eller virka dem luftigt. Luftfickorna håller kvar en del av din kroppsvärme.

Och för att undvika den där svettiga plastpåse över huvudet-känslan, fodra mössan med en bit av en gammal t-shirt i bomull.

Här blir det lite klurigare. Det är svårt att gissa det rätta förhållandet mellan virkade stolpar och rätstickat på tvären. Särskilt om du som jag använder virknål och stickor av olika grovlek: 7 mm-stickor och 9 mm-virknål.

Räkna inte på saken. Tjusningen med Harry är att han (mössan och människan) kör på känsla och erfarenhet.

Repa upp och plocka upp färre maskor om det blir för stort. Fler om det blir för litet. (Jag tror att jag hoppade över var tredje kedjemaska.)

Och sedan är det samma snörpa ihop-histora, *men* om du har en tjock virkning behöver du också minska några maskor på väg mot toppen.

Annars blir det stört omöjligt att snöra ihop den.

Sticka mössa 3. Harry hårfagre

sticka, virka en mössa med rolig tofs

När jag först mötte Harry (människan) hade han en lång, lockig hästsvans i nacken. En dag var allt bortskalat, även om lockarna fortfarande ritade spår i hårbotten.

"Harry hårfagre" är stickad i ojämn ull med en lång, ostyrig tofs som bildas av att trådarna får hänga löst på ena sidan av ett stycke som är rätstickat.

Ja, på "Harry hårfagre" lägger du inte bara en liten remsa över skallen, utan du tar hela stycket och kollar att det blir en lagom tub som passar kring skallen innan du syr ihop.

Du behöver förstås inte göra en frans-kant. Ren rätstickning är också snyggt. Eller en Harry med ett par räta varv, ett par aviga varv; jag har en sådan rosa-vit Harry i garderoben.

"När Harry mötte Harriet" heter den, efter min plastsvärfars dotterdotter.

Och hur vet du att du har lagt upp tillräckligt många maskor för rätstickningen? Att den verkligen är lika bred som mössan ska bli lång?

Är du en fegis stickar du en provlapp och mäter och räknar och våndas. Annars är Harry-principen att du sätter igång, måttar och snörper ihop.

Blir rätstickningen för bred (och mössan för lång) viker du upp nederkanten. Annars stickar du på en resår i resårstickning.

Min Harry (mössan) är perfekt. Och rolig! (Människan.)

Virka mössa 4. Harry, Pride gör Susen

virka, sticka en mössa

Harry (människan) hade ett på jobbet-förhållande med Susen. Susen var ofta tidningens utsända på Pride-festivalen.

Resten av historien är komplicerad. Men "Harry, Pride gör Susen", av blandade restgarn ur garderoben, är enklare pinkad än den ser ut.

Precis som i "Harry hårfagre" får du lägga upp och chansa. Verkligen chansa. För nu ska du inte rätsticka på tvären utan kedjevirka på snedden.

Oj, så skoj. Och ytan blir så läcker, och det virkade så töjigt!

Kedjevirkning är ett knasigare namn för smygmaskvirkning.

Japp, "Harry, Pride gör Susen" är virkad med smygmaskor hela vägen. Utom vikkanten, som jag virkade i efterhand med fastmaskor eftersom jag tog i lite tossigt och gjorde mössan för kort.

Börja med att lägga upp en hel drös med luftmaskor, en sträng rejält längre än vad mössan ska bli lång (eftersom upplägget hamnar på snedden; du ser sömmen mitt i det cerise på bilden). Skriv upp hur många maskor du har lagt upp på en särskild lapp.

Vänd med en luftmaska och virka smygmaskor hela varvet ut. Virka löst och enbart i främre maskbågen på föregående varv. Kedjevirkning på snedden består av två olika varv, ett ökningsvarv och ett minskningsvarv.

Minskningsvarv: Vänd. Virka 1 luftmaska och virka nästa smygmaska i tredje maskbågen från nålen/kanten på föregående varv. Virka smygmaskor varvet ut.

Ökningsvarv: Vänd. Virka 2 luftmaskor och virka nästa smygmaska i andra maskbågen från nålen, och fortsätt sedan i maskorna på föregående varv. Virka smygmaskor varvet ut.

Kör på med de två varven, och kontrollräkna med jämna mellanrum att du verkligen har samma maskantal som du skrev upp på din lapp.

Minska eller öka till så många maskor du behöver annars.

När du tror att sniskstycket passar runt skallen, prova. Töj ordentligt. Virka ihop första och sista varvet så att du får en tub.

Testa tuben och snörp ihop som förr.

Jag virkade på både en vikkant med fastmaskor och en liten bubbeltopping i stolpar, för mina kanter såg ut som fan. (Och då uttrycker jag det milt.)

Och jag brukade sätta piff på Harry (människan) också. Eller rättare sagt hans några av hans artiklar. Sorgligt nog är jag betydligt skickligare textcoach än virkare, men jag älskar min "Harry, Pride gör Susen" ändå.

Virka mössa 5. E're Åre? Nej, Harry!

virka mössa, enkel beskrivning

För ett tag sedan försökte jag återuppta kontakten med min käre Harry, men just då gick det inte att få våra tider och positioner att passa ihop.

Ungefär samtidigt fick jag för mig att vara lite halv-trendig genom att sticka en Åre-mössa.

Galet. Åre-mössor ska ha häng. Med mitt runda ansikte kan jag inte ha mössor med häng. Det går inte att få mitt huvud och plattmössor att passa ihop.

Så istället virkade jag ytterligare en Harry-mössa, fuskribbad i Åre-stajl, och i rester av lovikkagarn.

Och hur virkar du den? En baggis.

Börja med att virka en längd med luftmaskor, tillräckligt för att bekvämt nå runt din skalle. Slut till en ring med en smygmaska.

Virka halvstolpar (första halvstolpen = 2 luftmaskor) runt ringen, slut med en smygmaska och vänd.

Virka följande varv halvstolpar i bakre maskbågen (och vänd för varje varv, virka inte i spiral) tills mössan är tillräckligt hög för att snörpa till toppen.

Alltså: vänd och virka tillbaka istället för spiral, och virka i bakre maskbågen. Då får du resårstickningslooken. Och slipper se ut som en amerikansk fotboll på tvären.

Sätt svansen på Harry

Färdigstickad Harry-mössa

Harry blir ännu tjusigare om du sätter sprutt på avsnörpningssnodden. Gör en tvinnad snodd med garnbollar, tofsar eller enkla knutar istället för att fästa trådarna.

Om du väljer att knyta snörpet i toppen kan du också knyta upp den när du vill — och då kan Harry rycka in som halsvärmare eller tubhalsduk när du känner för det.

Och du, undrar du vem fotomodellen är i bilderna på Harry? Det är en glastillbringare som av en flax har samma mått kring gumpen som jag har runt skallen.

Malin har ett annat mössmodelltips:

"Sätt den blöta nystickade mössan på en lagom stor ballong, så slipper du blöta öron."


Visa upp din Harry-mössa!

Har du fallit för frestelsen att sticka, virka eller sy en Harry-mössa? Visa upp den!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!