Sticka fuskpolo med spetskrage

av "Billigt garn"-Anna

En stor och vräkig spetskrage kanske inte värmer så mycket …

En stor och vräkig spetskrage kanske inte värmer så mycket …

Tänk att en fuskolle eller en fuskpolo kan se ut som något helt annat än en uppstickar-tröja! För vem kan ana att det döljs ett par värmande haklappar under den här pösiga kragen?

Även om stickbeskrivningen till fuskollen är mycket enkel går det att krångla ... förlåt, skoja till den.

Polokragar är klassiska och så, men är de inte lite väl diskreta? Det är mycket fnissigare att sticka kragen till en fuskpolo lite för lång för att dubbelvikas, och tappa maskor med flit 2/3-delar in. Boyaa, vräkig och hög spetskrage!

Och stickar du fuskollen i självrandigt strumpgarn (här återvunnet från en begagnad kofta) kan du vara säker på att din spetskrage inte blir för sirlig och stilfull.

Så här fuskar du fram en spetskrage till din fuskolle


Det du ser är egentligen ett trefaldigt fusk:
  1. En fuskolle, en fusk-tröja. ("Olle" är ett namn på en tjock ylletröja.)
  2. En sorts fusk- eller halvpolokrage, en hög, tajt trikåkrage som inte går vika ned.
  3. Fusk-spetsstickning, ett hålmönster där hålen består av väldigt stora maskor. Det kan du trolla fram genom att antingen använda grova stickor (i förhållande till garnet) eller, som här, tappa maskor med flit.

Och det enda som skiljer i beskrivningen för denna iögonfallande modell, jämfört med den enkla fuskpolon stickad uppifrån och ned, är att du stickar en högre krage. Alltså lägger upp fler maskor än för en vanlig, dubbelvikt polokrage.

Lägg upp kraghöjd gånger tre, med skräpgarn


Om du vill ha en så smidig och diskret söm som möjligt på din annars vräkiga krage är det bäst att sy ihop den med maskstygn, och att göra en tillfällig uppläggning med ett annat garn än det som du har tänkt att sticka själva fuskollen i.

Det extra garnet bör ha ungefär samma grovlek som fuskollegarnet, ha en avvikande färg, och gärna vara glatt.

Och inte glatt som i att det är särdeles muntert, utan att det är blankt och slätt, som ett glansigt bomullsgarn. Detta extragarn lär ändå tappa sitt goda humör, för i sluttampen behandlar du det som skräp och sprättar bort det. Därför är "skräpgarn" en lämplig beteckning. (Men säg det inte så att garnet hör; det vore dumt att förstöra stämningen så här tidigt i stickandet.)

Har du hittat ett visk-visk-garn? Fint!

Börja med att sticka en provlapp i ditt riktiga fuskpologarn, i slätstickning eller ribbstickning på tvären. Alltså precis som i stickbeskrivningen för den vanliga fuskollen.

Prova fram en lagom kraghöjd till den diskreta delen av polokragen, den som ligger närmast halsen, till skillnad från spetsdelen som böljar ut från den.

Sticka en provlapp som du kan pröva mot halsen OCH som du kan mäta upp maskantal ifrån


Hur många maskor känns bra att ha mot halsen, utan att det slår för mycket i hakan?

För en vanlig, dubbelvikt polokrage behöver du dubbelt så många maskor, men till en sådan här stor krage kan du lägga upp ungefär tre gånger så många maskor. Spetsdelen blir då mer än dubbelt så lång som uppstickarkragen, eftersom den sväller när du tappar maskor.

Och ja, det är väldigt, väldigt smart att sticka kragen fram och tillbaka på en rundsticka.

(Jag hade en lagom kraglängd på 20 m och siktade på 3x20 = 60 m. Plus 2 kantmaskor.)

Lägg upp de där maskorna med skräpgarnet, och sticka ett par varv slätstickning. Byt sedan till ditt riktiga fuskollegarn, och fortsätt sticka polokragen i ribbstickning på tvären (4 varv slätstickning, 4 varv omvänd slätstickning.)

När du stickar fuskpolon med spetskrage stickar du först ett par varv med ett extra garn, som du sedan sprättar bort.


Bågarna i kanten? Dem kan du virka med luftmaskor och fastmaskor om du vill spetsa till kragen ytterligare. (Jag gjorde en synnerligen mystisk maskmanöver genom att sticka en sorts bågar samtidigt som ribbmönstret.)

Släpp maskorna loss, det blir spets!


När du har stickat kragen tillräckligt lång — det vill säga att du kan dra polokragen över ditt huvud, och att du har ett jämnt antal aviga räfflor, precis som till den vanliga fuskollen — är det dags förvandla 2/3-delar av den till spets. Eller i alla fall något nätigt och håligt.

Det gör du genom att tappa maskor. Med mening, alltså. Och ja, låta dem repa upp sig. Med berått mod, återigen.

Placera en markör 1/3-del in från den kant där du inte har garnet. Markören ska med andra ord markera det maskantal som var en lagom kraghöjd. Dessa maskor ska du lämna ifred, hur roligt det än är att se avsiktlig upprepning.

Placera en markör 1/3-del in från kanten, på fuskpolons krage.


Och de andra 2/3-delarna? De ska få växa sig stora!

Lyft kantmaskan avigt och sticka en rät maska, släpp sedan nästa maska från vänsterstickan, sticka en rät maska, släpp, 1 rm, släpp, 1 rm och så vidare.

(Jo, det blir extra varv, och i skarven blir det släta partiet lite bredare än de övriga. Det är skitsak, så släpp det. *fniss*)

Fuskollens spetskrage får sin spetskänsla genom att du tappar varannan maska fram till markören för polokragen


Tappa alltså varannan maska, fram till markören som säger att har du nått den tajta polokragsdelen. Det behöver inte bli exakt. Sticka räta maskor resten av varvet. Och låt maskorna som du stickade sitta kvar på stickan.

Sy ihop polo-spetskragen


Men var är nu det där spets- eller hålmönstret? Om du stickar i ett lite hårigt garn vill maskorna inte gärna repa upp sig direkt. Du kan behöva töja, lirka och förhandla. Med garnet. Och ditt samvete.

Dra i kragen så att varannan-maskorna repar upp sig, ända ned i skräpgarnspartiet. Men inte så hårt att du tappar de stickade maskorna från stickan.

Hålmönstret på fuskpolons spetskrage bildas när du repar upp de tappade maskorna.


Vik ihop kragen till en tub, genom att föra ihop uppläggningskanten med det sista varvet, det som sitter på rundstickan.

Sy ihop det första varvet i det "riktiga" garnet, precis ovanför skräpgarnet, med maskorna på det sista varvet. Och gör maskstygn i samma storlek som maskorna på spetskragen: stora vid hålmönstret, normaltajta vid polokragsdelen.

Sy ihop fuskollens spetskrage med maskstygn, och anpassa storleken på stygnen efter storleken på maskorna


(Drops design har finfina demonstrationer av hur du syr med maskstygn, för stycken där maskor sitter kvar på stickan, och där maskorna redan är färdigstickade.)

Sprätta bort skräpgarnet, och tacka det hjärtligast för hjälpen.

När du har sytt ihop fuskollens krage med maskstygn kan du sprätta loss garnet som du har använt till den tillfälliga uppläggningen


Sticka fuskollens fram- och bakstycke


Tubkragen liknar nu något en cheerleader skulle kunna vifta med, men när du väl har stickat fram- och bakstycke och axlar blir den en fuskolle. Jag lovar.

Plocka upp maskor längs den kant som inte är alldeles hålig och sladdrig, och sticka precis som till den enkla fuskollen med en vanlig polokrage.

Fortsätt att sticka fuskollen från spetskragen och nedåt


Klar? Fäst alla trådar?

Jo, halsvärmaren ser riktigt udda ut efter att du har tvättat och format den i fuktigt tillstånd. Alltså "blockat" den.

Och den ser också väldigt speciellt ut när du har den på dig. Tack och lov!

Oj? Är det här verkligen en stickad fuskpolo med spetskrage?


Hur vill du skoja till en fuskolle?


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...