Har du frossat i gratis mönster och restgarnsidéer? Då är det dags att leta reda på billigt ullgarn som du kan använda till dem. Här får du tips om hur du återvinner och sparar pengar på ullgarner.
O, vad jag älskar ullgarn! Jodå, jag ska presentera mina bästa återvinnings- och spartips — är det något jag älskar mer än ullgarn är det billigt ullgarn — men först måste jag göra en Tom Cruise och hoppa upp i tv-soffan för att bedyra min kärlek till ullen. Jag älskar alla sorters djurhår: mohair, angora, kashmir (cashmere, med modebloggs-stavning), alpacka, hundhår. Men särskilt fårhåren får mig att jubla: "Ännu är gräset grönt!"
Stackars dig som är allergisk mot lanolin, alltså ullfett, för det är manna för Anna-pannan. Ullen rockar och rullar: Det värmer även när det är fuktigt, vilket gör det överlägset som material för vantar, sockor och ... yllebyxor. Förlåt. Men om vi ska gå in på varför ull är överlägset bästast som blöjbyxor till bebisar, med eller utan tygblöjor, måste jag förutom att dra dåliga ordvitsar dessutom säga "urin" flera gånger om. Och svett.
Ull är naturligt smutsavstötande, och värmer i kyla och svalkar i hetta. Fråga en beduin vad han helst har på sig i öknen; han svarar knappast "ribbstickat linne i akrylgarn" eller "funktionsunderställ av polyester".
Och sedan kan du sticka med billigt ullgarn och filta det i maskin, så länge det inte är superwashbehandlat. Hu, för superwashbehandlade ullgarn. Det låter kanske bekvämt. Men det är som alkoholfria viner, koffeinfritt kaffe och snus utan nikotin: hela poängen går förlorad. Och inte är superwashbehandlingen särskilt trevlig heller, även om miljövänligare sägs finnas.
Dina plagg i ull kan du "handtvätta" eller ulltvätta i vilken modern tvättmaskin som helst, med ulltvättmedel eller en skvätt barnschampo. Fast... ull behöver du inte tvätta särskilt ofta. Vädra dina ullplagg, så blir de fräscha på nytt.
Har du problem med sticksigt och kliigt billigt ullgarn? Regel nummer ett: INNAN du köper nystan, härvor eller slaktplagg för återvinning, gnugga dem mot något känsligt ställe på kroppen. Halsen. Kinden. Vristerna. (Tänker du sticka mamelucker borde du väl gnida grenen också, men gör det i ett mer privat sammanhang, okej?)
Nya kliiga ullgarn brukar bli mindre stickiga av tvätt, och kanske en lanolinkur. Det finns en hel del voodoo-knep också, som att gnida in kliande ullplagg med hudlotion och hårbalsam. Men ärligt talat: det hjälper inte alltid. Vissa ullgarner är av naturen kliiga, på grund av blandningen av olika sorters ull.
Kliigheten har inget (eller åtminstone inte så värst mycket; priset ger en viss vink om kittlingen) att göra med huruvida det är ett dyrt eller billigt ullgarn. Det är samma visa med dina egna hår. Du kanske har värsta schamporeklams-svallet på knoppen, men ditt intimkrull är knappast det gosigaste på kroppen. Och precis som skäggstubb river kliar skuren och klippt ull mer än ryckt.
Använd bara mjuka ullgarn till sådant du ska bära mot huden. Fodra plagg i kliande ullplagg, eller gör en filtad väska eller grytlappar, där det stickiga inte spelar någon roll.
Har du kommit över ett ullgarn med många knutar, eller ett gäng stumpar? Lugn! Skarva utan knutar genom att tunna ut garnet mot ändarna, lägg två ändar omlott i handflattan, spotta (eller häll på en slatt varmt vatten) och gnugga tills det är torrt. Garnändarna filtas samman till en sammanhängande tråd. Magi! Ull är bäst!
Nå, är det någon skillnad på dyrt och billigt ullgarn? Jorå. Men det finns inga garantier för att det dyra ullgarnet är bättre än det billigare. Och garn som du har återvunnit från snofsiga slaktplagg är ofta mycket pysselvänligare än Fina Märkesgarnet.
Och hur vet du att ditt garn verkligen är ett ullgarn?
Är du osäker på om de nystan eller det begagnade plagg du hittat i en secondhandbutik verkligen är ull? Å, då blir det roligt!
Ull är den enklaste fibern att identifiera, enligt gamla beprövade metoder. Som också råkar vara fantastiska när du behöver få utlopp för små aggressioner.
Test som du kan göra direkt i affären:
Test som du för jösse namn bara ska göra hemma, i avskildhet:
Vill du ha riktigt billigt ullgarn — återvinn! Ullgarn och andra djurhår är bland de lättaste att återvinna. Okej, inte alla mohairgarn. Och rena angoragarn ska du inte ge dig på att återvinna, för då får du bara tussar av kaninhår. Det konstaterade även gamla tiders garnåtervinnare.
Också ett mycket krulligt upprepsgarn av ull slätar ut sig i tvätten eller efter en stund i dusch- och badrumsånga. Det beror bland annat på att fårens hår är bra på att suga åt sig fukt och behålla luft. Det också därför ullen värmer när det är kallt och svalkar i värme.
Riktiga kanonfynd är begagnade tjock-polotröjor från H&M, Lindex med flera, som ofta är stickade i två 2-trådiga trådar av "soft shetland", alltså mjuk shetlandsull. När du nystar det, dela upp ullgarnet på två separata nystan med detsamma. Alltså innan du härvar det. Då har du större valfrihet, och kan sticka och virka med antingen det enkla 2-trådiga ullgarnet, eller med två, tre trådar eller flera.
Om en begagnad ulltröja är filtad, alltså att den har krympt och tovat ihop sig efter omild behandling, lär du däremot inte få ut några vettiga garntrådar. Klipp sönder sådana tröjor och använd dem som tyg istället.
Billigt lovikkagarn och sådant som liknar lovikkagarner (t ex isländsk lopiull och sammanhållna trådar av förgarn) är bäst att återvinna från stora tröjor och halsdukar. Mössor och lovikkavantar ger alldeles för korta stumpar.
Ullblandningar kan vara lite krångliga, särskilt om garnet innehåller mer än 50 procent sprakande syntetfibrer. Billigt ullgarn som består av mer än häften akryl eller polyester bör du linda istället för härva.
Mohair, angora och andra håriga hårgarn... även sådant av fuskfår ... får du repa upp på ett särskilt sätt, för att inte slita av både garnet och dig håren:
Håll upprepsplagget i ena kanten och i dra försiktigt i garnet horisontellt. Inte uppåt, utan vågrätt längs med stickningen. Då släpper maskorna fint, utan att fastna. Kantmaskorna kan ha tovat till sig lite. Sprätta då försiktigt med sprättkniv.
Du kan förlora dina insparade garnpengar om du köper en begagnad tröja som du tänker "redo" — slakta för att återvinna garnet — om du inte fryser in tröjan, lägger den torr i ett värmeskåp eller använder ringar i rödceder-trä. Då kan du nämligen få med dig pälsänger och mal, som äter upp alla dina hårgarn. Isch!
Billigt ullgarn och billiga ullblandningar — som passar till de gratis stickbeskrivningar och läckra virkbeskrivningar som du har laddat hem på nätet — hittar du ofta på nätauktion (bättre och roligare än postorder).
Se upp med "begagnade" ullnystan! En risk med att köpa fabriksnystade ullnystan på antingen nätauktion eller i en begagnatbutik är att garnet kan vara malätet inuti nystanet. Det är lite säkrare att köpa härvor, och ganska hyfsat bombsäkert att köpa hårda handnystade garnbollar eller ullgarn på kon.
Du måste hur som helst härva om nystanet. Dels för att vara säker på att det inte är alldeles söndertuggat i mitten, dels för att garnet i handnystade garnbollar och på hårt lindade koner behöver tvättas och fluffas för att återfå sin stickstuns.
Och köp inte "malsäkra" plagg eller garn. Malsäkrandet som gjordes förr i tiden handlade helt enkelt om att doppa plädar och trådar i insektsgiftet DDT. Även om giftet nu används på ett säkrare sätt i malariedrabbade länder, är det inget du vill gärna vill ha nära dig. Eller tvätta. Mer om detta hör du i radioprogrammet Loppmarknadsarkeologerna.
Om du vill fynda nya, billiga ullgarner och inte har något emot fyra nyanser av grått, satsa på växtfärgningsgarn på härvor från svenska butiker. På nätauktionssajter, som svenska Tradera men framför allt eBay, kan du göra tokfynd om du köper ullgarn på kon. Alltså sådant som egentligen är tänkt för maskinstickning eller vävning. Du får väldigt många kilo ull garn för pengarna.
A N N O N S
Köp Baby Merino ullgarn på Adlibris
A N N O N S
Och köper du inom EU behöver du inte betala tull för din ull. Däremot ska du hålla ett öga på portot, både på svenska och utländska nätauktioner. Fråga om portokostnaderna först, innan du lägger ett bud. Portot är också en del av priset, så om du inte tokfyndar INKLUSIVE portot har du inte fyndat alls.
Och ja, just det. Britter kallar alla sorters stickgarn för "knitting wool", även akrylgarner. Kontrollera att fiberinnehållet är det rätta i auktionsbeskrivningen. Och "virgin wool" är inte alls lammull, utan "ny ull".
Här kan du frossa i fler exempel på ullgarn som har återvunnits. Alltså garner som tidigare levt liv som tröjor och annat innan jag slet upp dem ur rännstenen. (Bildligt talat, jag lovar.)
Garn som är gratis (men bara ibland)
Det finns garn som är gratis. Helt gratis. Precis som bär och svamp kan du plocka dem ute i naturen, och även i stadsmiljö. Särskilt i stadsmiljö.
Jorå. …
Ullgarn, 2-trådigt mörkgrått
Garnet är mörkt grått, men inte så mörkgrått att det är antracitgrått. Mer som ett åskmoln på natten. Det matchar det mesta, från kritvitt till ärtgrönt …
Strumpgarn i grått-vitt-svart
Okej, jag brukar sällan återvinna garn från handstickade plagg, men den här hade trasiga ärmhålor. Inte som i sönder, utan snarare som "ännu inte ihopsydda". …
Turkos-gult garn alpacka/akryl
Ett starkt, lyxigt garn i en udda materialblandning med alpackaull och akryl.
Det är medelhavs-blåturkos runt en gul kärna — tillsammans blir …
Ljusblå-brun-ockra ull 2-trådigt ullgarn
Det två-trådiga ullgarnet är tunt, ungefär som svenskull för växtfärgning.
Garnet innehåller också en del "skog", torkade små växtbitar som brukar fastna …
Ull/lingarn i grått
Kattungemjukt och kattungefärgat! Det här tunna garnet har allt, inklusive den styrka som torde krävas för att ett bra strumpgarn.
Ja, förr i tiden …
Grått + gult merinoull-blandgarn
Hur vet du om en noppig, begagnad tröja är värd att återvinna eller inte? Jo, du gör nopptestet innan du köper den.
Det här snyggt grå och gula garnet …
Blek-lila garn ull 100% merinoull
Ett lättarbetat, smidigt garn, ett ullgarn som inte killar och sticks.
Det här garnet har en härlig struktur: Det är ett extremt vältvinnat garn (av …
Marinblått garn ull/bomull
O, vilken mäktig nyans! Den är marinblå, en helt vanlig marinblå. Men garnet består av både ull och bomull, fördelat i tre tunna två-trådiga trådar som …
Ljust rosalila garn, 2-trådig shetlandsull
Ett vackert, mjukt, lättarbetat garn i 100 procent gosig shetlandsull.
Färgen är frostigt rosalila, mer rosa än lila, melerat med vitt, så att ytan …
Multi-turkos 2-trådigt ullgarn
Ett ultra-tunt ullgarn (lace weight) i tweedig turkos.
Garnet har en tråd turkos som fladdrar mellan ljust mellanblå till medelhavsblå med rosa i, och …
Blå-flammigt garn ull/akryl, raggsocksgarn
Ett blåflammigt raggsocksgarn i ull/akryl.
En sak som är härligt med det här garnet är just ombré-toningen, där färgen går från mörkare mellanblå över …
Plommonlila lammull/akryl
2-trådigt garn från en barntröja (stlk 158-164) i 70 % lammull, 30 % akryl. Ska tvättas i 30 grader ulltvätt.
Tröjan är stickad i två trådar, så det …
Medelhavsblått lammullsgarn
Medelhavsblått ullgarn i 100 procent lammull. Ska givetvis handtvättas. Polotröjan är inköpt på Myrorna.
Garnet består av två 2-trådiga trådar som löper …
Senapsgult strumpgarn, ull/polyamid
Ett tunt, varmt, vackert och slitstarkt garn till strumpor eller fingervantar. Och gulbrunt, med en rödaktig klang, men mer senapsgult än saffransgult. …
Sjögrönt garn, 2-trådig ull
Garnet har den märkvärdigaste gröna jag har sett på flera år... och egentligen är det inte alls grönt.
Fibrerna är mellanblå och gula, och tillsammans …
Marinblått garn, tunn 2-trådig ull
Snyggt ullgarn i en vacker, klassisk färg. Saftigt marinblå, svagt melerad i ljusare mörkblå nyanser.
Och för att vara två-trådigt är det extremt tunt, …
Blåsvart garn, tunn 2-trådig ull
Ett garn som är tunt och 2-trådigt, tunnare än två-trådigt svenskullgarn. Och mörkblått, men med vita strån och svarta partier, som gör ytan levande. Ungefär …
Grå-grönt tweedgarn 2-trådig shetlandsull
Ett murrigt, grågrönt tweedgarn i 100 procent shetlandsull.
Det består av en tråd matt mossgrön, en tråd mellangrå, och på det sitter noppor i blått, …
Gröngult + orange ullgarn, 2-trådigt
Ursprungsplagget var en tröja stickad med två trådar, alltså rena garnfesten. Och dessutom i två färger: gult med en grön bi-ton (och små rödare och grönare …
Vitt lovikkagarn
Garnet består av en grov löst spunnet tråd. Det är alltså ett lopi-garn, av samma grovlek som traditionella lovikkagarn. Och det är vitt, inte blekt kritvitt …
Ljungrosa ullgarn 2-trådig shetlandsull
Ah, mitt favoritmaterial: "Soft shetland". Jag har aldrig sett det i butik ... men å andra sidan handlar jag ju nästan aldrig i garnaffärer.
I kommersiellt …
Cerise + gammelrosa lovikkagarn
Det är inte första och inte heller sista gången jag hittade det här garnet. Tydligen var det en mycket populär halsduk, men jag blev inte klok på vilken …
Svart garn, lovikkagarn, 1-trådigt ullgarn
Ett läckert lovikka-garn, som är riktigt, riktigt svart. Och sedan har det små vita strån, men inte så många att det är koksgrått, utan det är snarare... …