Virka och sticka en bolero, axelvärmare, själavärmare

Restgarnsidéer

Varför ska du virka eller sticka en bolero, själavärmare eller axelvärmare? För att oavsett vad du kallar de små plaggen är det oerhört praktiska plagg. Dessutom får du möjlighet att visa upp dina snyggaste restgarn! Här är 28 gratis virkmönster och stickbeskrivningar.

Sticka en bolero, axelvärmare, själavärmareVad är egentligen skillnaden mellan en bolero, en själavärmare och en axelvärmare? Ja, en axelvärmare är ett plagg som värmer axlarna. Så enkelt var det. En "Smog" är en axelvärmare, den med. Trots att den snarare är en mini-poncho.

En bolero är en kort jacka eller kofta, med eller utan ärm. En själavärmare är ett plagg med ärmar och bakstycke, men sällan något framstycke.

Jaja. Vem bryr sig? På den här sidan har jag helt fräckt blandat ihop alla tre sorters plagg. Småpaltor som värmer på de rätta ställena och döljer gäddhänget är oerhört praktiska. Det handlar alltså om klädstycken som värmer axlarna och nacke, ibland också armarna, ibland också bröstet.

Just själavärmare stammar från en tid då folk inte slet framför datorer (och före naprapater). Och de är så mycket smartare, mer praktiska och va-va-voom-snyggare nu.

En axelvärmare eller bolero lyfter nästan alla outfits du har i garderoben, och är så bra mot musarm och surfnacke. De är också bra att ha på träningen, på fester och på krogen, särskilt om du måste kila ut och ta en andningspaus.

Och inte kräver de så många nystan, heller. Om du har läckra garn som inte riktigt räcker till en tröja, men som bara är så snygga att de måste visas upp ... Ja, då är en axelvärmare eller en bolero eller en själavärmare ett perfekt plagg att virka eller sticka.

28 goda skäl att värma axlarna! (Ja, vi snackar gratis-mönster)

Här är listan över de 28 axelvärmare som är mina favoriter just nu. Förutom "Smogen", då. Och eftersom det är jag som listar dem innebär det att de är lätta att anpassa till ditt garn, din masktäthet, dina bisarra infall.

Sticka en bolero, axelvärmare, själavärmare

Sticka en asymmetrisk poncho eller axelvärmare
En rektangulär sjal som du syr ihop, i ett smart spetsmönster, och med virkad uddkant. Det är allt som krävs i Hippsticks snygga stickbeskrivning.

Sticka en axelvärmare med knappar
Ett litet rektangulärt stycke knäpps med två knappar till en axelvärmare. Eller "cape", som tidningen Allers kallar plagget.

Sticka långärmad bolero (pdf)
I Garngrossistens stickmönster når den långärmade bolero ned till och över midjan. Kanske borde den kallas kofta?

Sticka en bolero med knytband
Korta ärmar, hålmönster, smart konstruktion. Det utmärker Hemmets Journals lättburna bolero eller axelvärmare.

Sticka en bolero med korta ärmar (pdf)
Spetsmönster, korta ärmar, snyggt draperad krage och framkanter som knäpps med en enda knapp. Så ser en bolero ut i Marks & Kattens stickbeskrivning.

Snabbstickad axelvärmare
I Handarbetarens mönster (på Tidningen Hemslöjds webbplats) kallas axelvärmaren bolerokofta och stickas som en tub från ena ärmen till den andra, med en öppning i mitten. (Jag skulle gärna kalla den själavärmare.)

Bolero med rundade framkanter
Aj, vad snygg! Rundade framkanter och smart konstruktion. Det hittar du i axelvärmaren eller boleron från Novita.

Sticka en bolero till barn och vuxen
TeeTee garn är generösa med storlekarna, och inkluderar såväl kort som lång ärm i beskrivningen. Men måste axelvärmaren vara så hårig?

Själavärmare med snöstjärnor (pdf)
Snyggt, klassiskt mönster finns i slutet av ärmarna. Och eftersom denna bolero från Islina inte har något framstycke utan bara ärmar och bakstycke borde den väl kallas själavärmare? Eller inte.

Sticka axelvärmare + halsduk i ett (dansk/eng)
Filcolanas smarta plagg är en själavärmare som också är en halsduk. En halsduk med ärmar. Som du kan bära som en halsduk. Eller som ärmar med krage.

Räkna ut din egen axelvärmare (eng)
Med den här smarta webb-appen kan du fylla i din masktäthet och få ut en stickbeskrivning på en bolero eller axelvärmare.

Sticka axelvärmare med mudd (pdf)
Stajlish! Även Järbo garns axelvärmare eller själavärmare går att använda som halsduk när det kniper.

Klassisk själavärmare
Det ska väl vara Garnstudio/Drops design att kalla en själavärmare för just en själavärmare! (Även om de smyger med "bolero" i beskrivningen.)

Sticka hålmönstrad, vändbar bolero
O, ett vändbart hålmönster! TeeTee garns själavärmare är i princip en rektangel som du stickar på bredden, men du fixar också till sammandragande ärmmuddar med rätstickning och förkortade varv eller vändvarv.

Kort knytkofta i påfågelsmönster (pdf)
Två vida ärmar som hålls ihop av ett bakstycke och ett knytband blir särskilt snyggt i självrandande garn. Eller restgarner! I Järbo garns beskrivning får du också reda på hur du förlänger själva axelvärmaren till en kofta.

Sticka en randig själavärmare (dan)
Äntligen någon som kallar en bolero för sjælevarmer! För ja, tidningen Hjemmet snackar danska. Men för att sticka randig slätstickning behöver du inte kunna så många utländska sticktermer.

Spetsstickad axelvärmare (eng)
Lacey från Knitty är en modell som du gör hur lätt eller komplicerad som helst, och du kan använda skissen i stickmönstret även för en virkad själavärmare.

Knuten dans-bolero (eng, kräver gratis-inloggning)
Men den roligaste jag vet är den så kallade "wrap artist" från Lion Brand. Den är gjort som en absurd jättemössa med hål för kaninöron, och sedan ärmar till det. Du kan också göra den utan ärmar och knytsjal, och fästa den med en brosch eller en punkig jättesäkerhetsnål.

Sticka en bolero

Virka en axelvärmare eller bolero

Gallervirka en bolero
En rektangel i gallervirkning blir en tjusig spets-bolero eller axelvärmare till den där klänningen som får dig att se lite naken ut. Virkmönstret kommer från Ica-kuriren.

Virka randig axelvärmare
Smart konstruktion igen! Ett stycke med virkad kant är allt som behövs till Drops designs bolero.

Virka bolero i snäckmönster
Ett virkat snäckmönster ger en klassisk och damig look till Novitas korta kofta. Ärmmuddarna är ribbstickade, resten virkar du efter beskrivning och diagram.

Virka en mormors-möbius-axelvärmare
Jaja, eget beröm luktar illa. Men här får du korta anvisningar till hur du anpassar en tubhalsduks-virkbeskrivning från Garnstudio till en ärmlös axelvärmare. Om du kan virka mormorsrutor är det snabbt fixat.

Virka en bolero av mormorsrutor
O, endast 8 mormorsrutor plus en virkad kant — och en kärlek till mormorsrutor — är vad som krävs till denna axelvärmare från Drops design.

Virka en axelvärmare
Beskrivningen är ett mischmasch av nordiska språk, men modellen är fin, på gränsen till en mini-poncho eftersom den saknar ärmar.

Grovvirkad bolero (eng)
Långa ärmar, grovt garn och virknål ... Och ja, just det: inga sömmar! Spana in den smarta axelvärmaren.

Virka en halsduks-axelvärmare (eng, kräver gratis-inloggning)
Genialt! Ett långt rektangulärt stycke sys ihop till en axelvärmare med halsduksdel som du kan svepa om dig på massor av sätt. Virkbeskrivningen kommer från Lion Brand, som också har en rätstickad variant.

Virka bolero i viggmönster (eng)
... eller är det snarare vågmönster? Hur som helst blir Berrocos modell med knytband fantastisk i restgarn.

Virka axelvärmare med jätteblomma (dansk)
Frågan är hur mycket den här axelvärmaren verkligen värmer? Det är stormaskigt nät och ärmlöst galore i virkmönstret från Hjemmet.

Virka hexagonkofta (eng)
Den populära hexagonkoftan i vuxenstorlek blir en utmärkt bolero med halvlånga ärmar.

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare