Virka och sticka en bolero, axelvärmare, själavärmare

Varför ska du virka eller sticka en bolero, själavärmare eller axelvärmare? För att oavsett vad du kallar de små plaggen är det oerhört praktiska plagg. Dessutom får du möjlighet att visa upp dina snyggaste restgarn! Här är 30+ gratis virkmönster och stickbeskrivningar.

Sticka (eller virka) en bolero eller en axelvärmare efter gratis beskrivningar. Dödskallarna är frivilliga.Bolero eller själavärmare i dödskallespets, stickad i återvunnet silke/kashmir-garn efter måtten på Järbo garns axelvärmare.
Sticka en bolero, axelvärmare, själavärmare

Vad är egentligen skillnaden mellan en bolero, en själavärmare och en axelvärmare? Ja, en axelvärmare är ett plagg som värmer axlarna. Så enkelt var det. En "Smog" är en axelvärmare, den med. Trots att den snarare är en mini-poncho.

En bolero är en kort jacka eller kofta, med eller utan ärm. En själavärmare är ett plagg med ärmar och bakstycke, men sällan något framstycke.

Jaja. Vem bryr sig? På den här sidan har jag helt fräckt blandat ihop alla tre sorters plagg. Småpaltor som värmer på de rätta ställena och döljer gäddhänget är oerhört praktiska. Det handlar alltså om klädstycken som värmer axlarna och nacke, ibland också armarna, ibland också bröstet.

Just själavärmare stammar från en tid då folk inte slet framför datorer (och före naprapater). Och de är så mycket smartare, mer praktiska och va-va-voom-snyggare nu.

En axelvärmare eller bolero lyfter nästan alla outfits du har i garderoben, och är så bra mot musarm och surfnacke. De är också bra att ha på träningen, på fester och på krogen, särskilt om du måste kila ut och ta en andningspaus. För att inte tala om stranden: Har du bränt axlarna, men har kvar andra kroppsdelar att solbada? På med en bolero!

Och inte kräver de så många nystan, heller. Om du har läckra garn som inte riktigt räcker till en tröja, men som bara är så snygga att de måste visas upp... Ja, då är en axelvärmare eller en bolero eller en själavärmare ett perfekt plagg att virka eller sticka.

30+ goda skäl att värma axlarna! (Ja, vi snackar gratis-mönster)

Här är listan på de över 30 axelvärmare som är mina favoriter just nu. Förutom "Smogen", då. Och eftersom det är jag som listar dem innebär det att de är lätta att anpassa till ditt garn, din masktäthet, dina bisarra infall.

Sticka en bolero, axelvärmare, själavärmare

Sticka kortärmad bolero av rektangel + resår
Den korta koft-boleron stickar du av en spetsmönstrad rektangel plus resårkanter till knäppning framtill, till nederkanter och halsringning. Det bästa med modellen? Du kan knappt lyfta armarna i den (=inget kroppsarbete). Stickbeskrivningen hittar du på Allas.se.

Mönstersticka axelvärmare med tumgrepp
Tidningen Lands axelvärmare stickar du från mudd till mitt bak i två delar. Och muddarna har hål för tummen!

Sticka stor själavärmare i skuggstickning
Boleron från Hobbii är såpass stor att den går ned över rumpan baktill, men det kan behövas för att skuggstickningsmönstret ska komma till sin rätt.

Grovsticka en sjalkofta
Med tjockt garn och 10 mm-rundsticka slätstickar du snabbt en axelvärmare med flätmönster vid ärmöppningarna. Även denna modell hittar du på Allas.se.

Sticka axelvärmare med mudd
Stajlish! Även Järbo garns axelvärmare eller själavärmare går att använda som halsduk när det kniper. (Den ena modellen är den jag utgått från till själavärmaren med dödskallar.)

Sticka en asymmetrisk poncho eller axelvärmare (pdf)
En rektangulär sjal som du syr ihop, i ett smart spetsmönster, och med virkad uddkant. Det är allt som krävs i Hippsticks snygga stickbeskrivning.

Sticka en axelvärmare med knappar
Ett litet rektangulärt stycke knäpps med två knappar till en axelvärmare. Eller "cape", som Allas.se kallar plagget.

Sticka halsduk med långa ärmar
Dubbel mosstickning! I övrigt är denna axelvärmare en halsduk med rundstickade muddar plus ett par mindre sömmar.

Bolero i enbart räta maskor
Börja med ett rätstickat stycke, rundsticka sedan krage och nederkant (med hål för ärmarna) och komplettera med ett par små, rätstickade ärmar. Japp, Drop designs bolero består enbart av räta maskor. Förutom den virkade kanten.

Sticka långärmad bolero (pdf)
Garngrossistens stickmönster når den långärmade bolero ned till och över midjan. Kanske borde den kallas kofta? Men den saknar knäppning.

Bylsig självavärmare i halvpatentstickning
Ullcentrum kallar sin bolero eller själavärmare för "wrap", och beskriver den som en "lång bylsig sjal som går att vira några varv". Sjalen har även ett par resårmuddar med tumhål, då den går utmärkt att bära utan att vira den. Alls.

Sticka en bolero med knytband
Korta ärmar, hålmönster, smart konstruktion. Det utmärker Hemmets Journals lättburna bolero eller axelvärmare.

Snabbstickad axelvärmare
Handarbetarens mönster (på Tidningen Hemslöjds webbplats) kallas axelvärmaren bolerokofta och stickas som en tub från ena ärmen till den andra, med en öppning i mitten. (Jag skulle gärna kalla den själavärmare.)

Sticka axelvärmare + halsduk i ett (dansk/eng)
Filcolanas smarta plagg är en själavärmare som också är en halsduk. En halsduk med ärmar. Som du kan bära som en halsduk. Eller som ärmar med krage.

Räkna ut din egen axelvärmare (eng)
Med den här smarta webb-appen kan du fylla i din masktäthet och få ut en stickbeskrivning på en bolero eller axelvärmare.

Klassisk själavärmare
Det ska väl vara Garnstudio/Drops design att kalla en själavärmare för just en själavärmare! (Även om de smyger med "bolero" i beskrivningen.)

Kort knytkofta i påfågelsmönster
Två vida ärmar som hålls ihop av ett bakstycke och ett knytband blir särskilt snyggt i självrandande garn. Eller restgarner! I Järbo garns beskrivning får du också reda på hur du förlänger själva axelvärmaren till en kofta.

Sticka en randig själavärmare (dan)
Äntligen någon som kallar en bolero för sjælevarmer! För ja, tidningen Hjemmet snackar danska. Men för att sticka randig slätstickning behöver du inte kunna så många utländska sticktermer.

Spetsstickad axelvärmare (eng)
Lacey från Knitty är en modell som du gör hur lätt eller komplicerad som helst, och du kan använda skissen i stickmönstret även för en virkad själavärmare.

Knuten dans-bolero (eng, kräver gratis-inloggning)
Men den roligaste jag vet är den så kallade "wrap artist" från Lion Brand. Den är gjort som en absurd jättemössa med hål för kaninöron, och sedan ärmar till det. Du kan också göra den utan ärmar och knytsjal, och fästa den med en brosch eller en punkig jättesäkerhetsnål.

Sticka en bolero.

Virka en axelvärmare eller bolero

Bolero i virkade restgarns-romber
Jo, visst är det en del trådar att fästa. Men snyggt blir det! Tv-programmet Strömsö bjuder på virkbeskrivningen till en vacker bolero av restgarn i olika nyanser.

Gallervirka en bolero
En rektangel i gallervirkning blir en tjusig spets-bolero eller axelvärmare till den där klänningen som får dig att se lite naken ut. Virkmönstret kommer från Ica-kuriren.

Virka randig axelvärmare
Smart konstruktion igen! Ett stycke stolpar (med välplacerade ökningar och minskningar) med virkad kant är allt som behövs till Drops designs bolero.

Axelvärmare i virkat hålmönster
Drops designs bolero virkar du i två bitar som möter varandra på ryggen, och i hålmönstret ryms såväl snäckor som muscher.

Virka en mormors-möbius-axelvärmare
Jaja, eget beröm luktar illa. Men här får du korta anvisningar till hur du anpassar en tubhalsduks-virkbeskrivning från Garnstudio till en ärmlös axelvärmare. Om du kan virka mormorsrutor är det snabbt fixat.

Virka en bolero av mormorsrutor
O, endast 8 mormorsrutor plus en virkad kant — och en kärlek till mormorsrutor — är vad som krävs till denna axelvärmare från Drops design.

Grovvirka bolero av en mormorsruta
En enda mormorsruta, förlängd i sidorna med stolpvarv, räcker för en schyst axelvärmare. Men särskilt varm blir den inte. Hålen är enorma, eftersom du virkar den med en 10 mm-virknål.

Virka kort kofta med knytning
Novitas skapelse, i dubbla grenstolpar, är mer kofta än själavärmare. Om du vill kan du knyta den framtill, men hur du virkar knytbandet får du hitta på själv.

Bolero med långa, svepande spetsärmar
Snacka om att förändra utseendet på ett simpelt linne! Drops/Garnstudios axelvärmare blir extra dramatisk (och inte särskilt värmande) i ett solfjädersmönster. Annars är det bara en rektangel, virkad från mitten av ryggen och ut mot ärmsluten.

Grovvirkad bolero (eng)
Långa ärmar, grovt garn och virknål ... Och ja, just det: inga sömmar! Spana in den smarta axelvärmaren.

Virka en halsduks-axelvärmare (eng, kräver gratis-inloggning)
Genialt! Ett långt rektangulärt stycke sys ihop till en axelvärmare med halsduksdel som du kan svepa om dig på massor av sätt. Virkbeskrivningen kommer från Lion Brand, som också har en rätstickad variant.

Virka bolero i viggmönster (eng)
... eller är det snarare vågmönster? Hur som helst blir Berrocos modell med knytband fantastisk i restgarn.

Virka axelvärmare med jätteblomma (dansk)
Frågan är hur mycket den här axelvärmaren verkligen värmer? Det är stormaskigt nät och ärmlöst galore i virkmönstret från Hjemmet.

Virka hexagonkofta (eng)
Den populära hexagonkoftan i vuxenstorlek blir en utmärkt bolero med halvlånga ärmar.


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!