Sticka korgmönster i flätstickning

Sticka ett korgmönster i flätstickning som ser ut som entrelac, näver- eller näverkontstickning, men alltså bara är flätor. Endast fyra varv och en hjälpsticka att hålla reda på! (Och två av varven är aviga, tänka sig.)

Det finns vissa stickmönster som är sådär överjordiskt bländande att du måste undertrycka en rysning för att inte sitta och skälva vid anblicken av det. Och detta korgmönstret imponerar även på din omgivning. Ta bara följande autentiska dialog som utspelade sig en helt vanlig torsdagskväll:

"Du måste ändå hålla med om att det här stickmönstret är snyggt!"

"Mm."

Se där! Åskådarna saknar ord för att uttrycka sin beundran, så vackert är det.

Nå, det här vävda korgmönstret liknar nästan entrelac- eller näverstickning. Fast det är flätstickning, som både ser ut som och snudd på beter sig som ett vävt tyg.

Stickat korgmönster i flätstickning

Det är alltså inte särskilt elastiskt, och är inget stickmönster som du gärna använder till smidiga, kroppskramande jumprar. Det passar bättre till sådant som inte behöver töjas, som väskor, disktrasor, halsdukar ...

Korgmönstret är lätt att sticka. Och som i vanlig flätstickning behöver du en hjälpsticka. Även om "hjälpsticka" känns som en felaktig term i det här fallet — du använder den så ofta att den uppgraderas från en timvikarie till en heltidsanställd sticka.

Så här stickar du korgmönster i flätstickning

Mönstret stickar du fram och tillbaka över ett mask-antal som är delbart med fyra. Och sedan behöver du ytterligare två maskor som kantmaskor. Kantmaskorna kan du sticka precis som du vill. (Jag kör första och sista maskan avigt på varje varv).

Själva mönstret växer fram över fyra varv.

Varv 1:

Sticka 1 kantmaska. * Flytta över 2 maskor till hjälpstickan som du sätter framför arbetet, alltså på framsidan av stickningen. Sticka 2 maskor från vänsterstickan, sedan de 2 maskorna från hjälpstickan *. Upprepa från * till *, fram till sista maskan. Sticka 1 kantmaska.

Sticka korgmönster i flätstickning, varv 1. Sätt hjälpstickan framför arbetet.

Varv 2:

Nu börjar det nästan verka skönt att sticka aviga maskor, va? Och tänka sig, det är precis det du ska göra. Det vill säga: Sticka 1 kantmaska. Sticka alla maskor fram till sista maskan aviga. Sticka 1 kantmaska.

Varv 3:

Sticka 1 kantmaska. Sticka 2 maskor. * Flytta över 2 maskor till hjälpstickan som du sätter bakom stickningen. Sticka 2 maskor från vänsterstickan, sedan de 2 maskorna från hjälpstickan. * Upprepa från * till *, tills du har 3 maskor kvar på vänsterstickan. Sticka 2 maskor rätt. Sticka 1 kantmaska.

ätt hjälpstickan bakom arbetet när du stickar varv 3 i det flätade korgmönstret.

Varv 4:

Och det här varvet är precis som varv 2. Alltså: sticka 1 kantmaska. Sticka alla maskor fram till sista maskan aviga. Sticka 1 kantmaska.

Upprepa de fyra varven.

Lätt, eller hur? Och det var på tiden att hjälpstickan ansträngde sig lika mycket som de vanliga stickorna.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!