Vad är ett "double knitting"-garn? Eller "2-ply"? (Garn på engelska)

Vilka garn är double knitting, aran, 4-ply fingering, bulky, chunky, knitted worsted och sports weight?

Kan ett 2-trådigt garn (2 ply) vara ett double knitting-garn? Jajamensan!

Double knitting. Ja, eftersom "double" betyder dubbel och "knitting" stickning, är det alltså dubbelstickning. UTOM när det handlar om garn. Då betecknar det ett garns tjocklek.

När du läser brittiska och amerikanska ... plus australiensiska och nyzeeländska ... beskrivningar ser du att de olika garnsorterna ofta beskrivs som det där "DK" plus aran, 4-ply fingering, bulky, chunky, knitted worsted, worsted weight, heavy worsted och sports weight.

Det är ett sätt att klumpa ihop olika garnsorter i grovlekar. Och som med alla metoder där du drar fibrer och folk över en kam fungerar de sådär.

Garnklassningen ger dig en fingervink om vilka sorters garn du kan använda, men det är inget absolut mått. Det viktigaste är att *din* masktäthet, med den unika garnpersonlighet du har valt, stämmer med masktätheten i beskrivningen.

När det gäller "ply" som i "2-ply" betyder det egentligen "tråd", som i ett 2-trådigt garn. Men det härstammar från den tid då spinnerierna i fabriksmodell enbart kunde producera en grovlek på tråden, som sedan tvinnades ihop till olika grova garn.

Det var då det. Det här är nu. Och nu kan ett 2-trådigt garn vara tunt som ett andetag eller grovt som en kattsvans. Och ett "2-ply" garn behöver inte ens vara 2-trådigt, eftersom det betecknar grovleken snarare än strukturen.

Det finns dessutom *olika* standardmått, så något som betecknas som "lace" i en tabell skulle kanske vara "baby" i en annan.

Jaja, de mest generella garngeneraliseringarna fungerar på det här sättet (och stickstorlekarna ska du ta med en stor nypa salt — jag använder till exempel alltid ett par storlekar större stickor).

En ännu mer vag tabell, som också inkluderar de nya och standardiserade amerikanska nummer-beteckningarna på garn, hittar du på Standard yarn weight system. Det systemet börjar slå igenom mer och mer världen över, så till slut kanske vi slipper de konstiga namnen?

Garnbeteckning
masktäthet
2-ply/lace/thread
32/34 m x 40/50 v = 10 cm på 1.5-2.5 mm
3-ply/baby/sock/fingering
32 m x 40 v = 10 cm på 3-3.5 mm
4-ply fingering/jumper weight
28 m x 36 v = 10 cm på 3-3.5 mm
sports weight
24 m x 34 v = 10 cm på 3.5-4 mm
double knitting (DK)
22 m x 30 v = 10 cm på 4 mm
4-ply/knitted worsted
20 m x 26 v = 10 cm på 4.5 mm
worsted weight/aran/10-ply
20 m x 30 v = 10 cm på 4.5 mm
aran/heavy worsted
16-18 m x 24 v = 10 cm på 5 mm
bulky/chunky
14 m x 19 v ELLER 15 m x 20 v = 10 cm på 6-8 mm
super bulky/super chunky
8 m x 10 v = 10 cm på 8+ mm

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!