Hur undviker jag skavsår på fingrarna när jag stickar och virkar? (+ gör ergonomiska virknålar själv)

Tips och tricks: Har du en fråga om billiga garner eller att sticka och virka?

Helen undrar: "Hur slipper jag skavsåret på höger hands ringfinger när jag virkar? Jag håller virknålen i hela handen, alltså inte pennfattning som jag inte klarar av."

Hu, det räcker inte med att fingrarna tar stryk. Axlarna, då? Handlederna?

Skavsår, blåsor, blödande nagelband och små, små skålar av elefanthud på fingertopparna ... En garnagents krigsskador är kanske inte så martyrimponerande för en utomstående, men attans vad de gör ont.

Och varför bara fingra på eländet? Ska vi snacka lite om virkvärken i nacken och axlarna och sticksmärtorna i handlederna?

Skadorna uppstår av det den medicinska vetenskapen kallar "långvarig mekanisk nötning", vilket också förklarar varför hjärnan svider efter tentaplugg.

Och jag har de senaste ... eh, 30 åren kört med tre recept mot skavsår: 1. Virka som en virrpanna. 2. Stickning är också en sport och 3. Lera är modellen.

Dessutom kör jag soffpotatis-gympa. Det vill säga den sorts gymnastikövningar som du kan göra medan du sitter i stick-soffan. Tv-soffan. Samma sak.

1. Virka som en virrpanna

Ha flera stickningar på gång för att undvika skavsår och värk.Det enda sättet att riktigt *undvika* skavsår, valkar, elefanthud, stela fingrar och ömmande axlar är att fnatta mellan ett gäng olika handarbeten, med olika redskap och material. Prova plast istället för metall, trä istället för plast. Variera mellan tjocka och tunna doningar, som trasmattevirkning med strumpstickning. 

Dina nära och kära uppfattar det säkert som att du har vissa koncentrationssvårigheter, men förklara då att du skyddar dina fingrar, handleder och axlar genom att variera rörelserna. (Att du slipper att få skavsår på hjärnan av tristess är en välkommen bieffekt.)

Kalla det för "cirkelträning".

2. Stickning är också en sport

När du har fått en blåsa eller blödande nagelband måste du skydda såret medan du pysslar.

Att tillfälligt lägga av med virkningen eller stickningen är förstås ett alternativ, men det är lite drastiskt.

Tejpa istället nagelband och blåsor med så kallad sporttejp eller sårtejp från Apoteket. Alltså ett sådant där tunt non-woven-material som låter såret andas, samtidigt som du kan pyssla vidare utan att riva upp blåsorna och infektera såret. Vanliga plåster med sårkuddar skaver bara ännu mer.

På Apoteket hittar du också skumgummi-tutor till fingrarna, och särskilda skavsårsplåster i olika storlekar. De bästa finns tyvärr bara i hälstorlek, men det finns också små tå-varianter.

3. Lera är modellen: gör egna ergonomiska virknålar

Just virknålar kan vara knepiga för oss som virkar goofy med knivfattning. De flesta virknålar är fånigt korta och hamnar mitt i näven. De är dessutom fjantigt tunna i greppet, helt i onödan. En kroknål för tunisisk virkning och krokning ska förstås vara tunn som en sticka, men en vanlig virknål ... Inte då!

Det finns mer ergonomiskt designade virknålar, med tjocka och/eller mjuka skaft. De kan vara knepiga att få tag i, särskilt om plånboken är mager.

En sort som har fått många och goda rekommendationer är Clovers "Soft touch". Sök på eBay efter "soft touch crochet hook", så hittar du säkert en eller ett par lagom billiga.

Det är också buslätt att göra ett eget ergonomiskt och ergo-dynamiskt virknålshandtag av modell- och plastlera, antingen sådan som lufttorkar eller den sort du bränner i vanlig hushållsugn.

Rulla en rejäl greppvänlig korv av modelleran och kör in metallvirknålen så att kroken sticker upp med åtminstone en fem centimeter till godo.

Om du brukar variera virkfattningen, eller lånar ut dina virknålar till andra, låt då korven sitta kvar som den är.

Använder du samma virkfattning hela tiden, sätt då igång att virka som du brukar, fast nu med korv och allt. Modell-leran knådas då till ett perfekt fingergrepp till just dig.

Låt virknålen och leran lufttorka, eller härda i ugnen enligt beskrivningen på lerförpackningen. Om virknålen glider ur korvhålet kan du limma fast den med en klutt superlim.

Carol Ventura har en liten videokurs i konsten att göra ergonomiska virknålar med lera:

Och du kan också förvandla gamla plastpennskaft till virknålshandtag, med hjälp av en nagelfil och en bit bomullsgarn. Krångligt? Inte alls. Här är en demonstration, steg för steg:

Gympa mot stick-smärtor och virk-värk

Du vet att du behöver variera rörelserna, eller hur? Du vet att musklerna behöver motion. Det vet du. Men vem vill flytta sig ur sticksoffan eller virkfåtöljen? Nej, just det.

Som tur är finns det övningar som du kan göra utan att resa på rumpan. Tyvärr måste du ibland lägga ifrån dig stickningen och virkningen.

Övningar för axlar och handleder:

Enkla handledsövningar:

Är det något annat inom stickning, virkning eller garnåtervinning som ger dig mentala skavsår? Ställ en fråga!

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare