Virkad, rund matta av gamla T-tröjor (trikågarn) - med beskrivning

av "Billigt garn"-Anna

80 cm i diameter. Det är väl hyfsat stort för att vara en virkad matta av gamla t-tröjor?

80 cm i diameter. Det är väl hyfsat stort för att vara en virkad matta av gamla t-tröjor?

Okej, hur många T-shirts går det egentligen åt för att virka en rund matta av hyfsad storlek?

Jaja, mopsa dig inte. Det är klart att det beror på hur stora T-tröjorna är, och vad just du menar med "hyfsad".

Men sådär mellan tummen och pekfingret med det uppslitna nagelbandet? (För det är slit- och smärtsamt för fingrarna att virka med tygremsor och trikågarn.)

Svaret är förstås: Betydligt fler än du tror. Om du tänker ge dig på att garderobsrensa, och återvinna det som är för lumpigt för att skänka till välgörande secondhand, är det en bra idé att be familj och fullständiga främlingar att rota fram sina slitna paltor.

Särskilt om du som jag har en kläduppsättning som är fullständigt renons på färg; en helsvart matta är bara läskig.

Och specificera noga vad du är ute efter. Jag är inte särskilt kräsen, men när sonen kom dragande med ett par icke längre så vita boxerkallingar sa jag faktiskt nej. Kalsonger måste vara väldigt generösa i storleken för att leverera trikåremsor som är värda att virka mer än ett par maskor med.

Till den här runda mattan, som till sist blev 80 cm i diameter, gick det åt

  • 1 liten barnklänning (med volanger! tjohoo!)
  • 8 T-tröjor i olika storlekar
  • 2 långärmade tröjor
  • 1 omlottklänning
  • och 1 par träningsbyxor.

Eller ungefär två plastkassar löst packade med trikå, såväl singeljersey som ribb, bomull och viskos som syntet, som jag klippte och skar med rullkniv på längden och tvären.

Singeljersey-remsorna på tvären var ungefär 2 cm breda innan jag drog ut dem. Den ribbade trikån, från tröjor där elastantrådarna hade börjat leta sig ut på ytan som små likmaskar, skar jag på längden i 1,5 cm breda remsor. Sporttrikån i polyester var så tunn att remsorna kanske borde ha varit 3 cm.

Så här virkar du en rund matta av T-tröjor:
Låt mig nu besvara den eviga frågan "Var hittar jag ett virkmönster till en rund matta?" med det lika återkommande svaret "Du behöver inte en beskrivning. Virka bara på känsla."

Om du virkar med egenhändigt skurna och klippta trikåremsor är det faktiskt bättre att fullständigt skita i de runda plätt-beskrivningar som finns, och göra just så. Virka på känn, alltså.

Ditt hemtillverkade och återvunna trikågarn kommer nämligen att vara oregelbundet tjockt och töjigt, beroende på vilken sorts trikåmaterial du använder. En matematiskt korrekt beskrivning skulle bara sätta sig i vägen för den bistra och bångstyriga verkligheten.

Maskmatten har du bara enbart nytta av i början.

Min runda matta är virkad i spiral på detta lilla viset:

Varv 1: Virka 4 luftmaskor och fäst till en ring med en smygmaska.

Varv 2: Virka 8 fastmaskor om ringen.

Varv 3: Öka 1 maska i alla maskor, antingen genom att virka 2 fm i varje maska, eller genom att virka 1 fm + 1 lm i varje maska. (16 m)

Varv 4: Öka i varannan maska. (24 m)

Varv 5: Öka i var tredje maska. (32 m)

Varv 6, 7, 8, och så vidare tills dina trikåremsor och din ork har tagit slut: Virka på. Öka där det verkar behövas. Låt bli att öka om det inte tycks vara någon mening med det.

Om din runda matta skålar sig, det vill säga att ytterkanten stramar sig inåt som en skål, repa upp ett par varv och virka om med fler ökningar.

Om kanten på din runda plätt istället vågar sig, krusar sig som en volangkjol, repa upp de senaste varven och virka varv med färre eller helt utan ökningar.

För att vara riktigt säker på att mattan blir platt, lägg den på golvet med jämna mellanrum och se efter.

I slutet av min mattvirkning satt jag till och med på mattan och virkade den. Behaglig rumpmassage och fullständig virkkontroll i ett!

Garnkostnad?
Noll och intet.

Trots att mattan nästan verkar färgstark kom det mesta från min egen garderob. Det vill säga att:

1. de flesta plaggen var begagnade redan när jag köpte dem, eller så var de gratis reklam-t-tröjor, och

2. även om jag skulle räkna med den ursprungliga inköpskostnaden för dessa secondhandfynd skulle det bli lägre än priset för motsvarande färdigskurna trikågarn.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratis beskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...