Mormorsruta: Virka 3 st om ringen?

av Gudrun
(Sverige)

Har precis börjat virka en mormorsruta, men körde fast på en gång. De första 5 lm gick bra. Så också att binda ihop dem till en ring. Men sedan ...

Hur gör jag när det står "3 st om ringen"?

Hälsningar, en kvinna i sina bästa år

Mormorsrutans själva kärna

Det finns färre anledningar att stapla kring stolparna i just mormorsrutor, anser "Billigt garn"-Anna

Jag kan trösta dig med att det är betydligt lättare att *börja* virka mormorsrutor än att sluta. Alltså, du tror att det räcker med en, två, 128 stycken, och sedan sitter du där och gör såväl plädar som koftor och väskor och inte mindre än fem gigantiska monster-mormorsrutor.

Håjaja. Nåja, "3 st om ringen" betyder att du ska virka tre stolpar med omtag runt din luftmaske-slamsa, istället för att du förankrar stolpen i en maskbåge.

Luftmaskor plus stolpar runt föregående varvs luftmaskor eller stolpmellanrum är det enda (förutom smygmaskorna vid varv-sluten) som mormorsrutor består av.

Och det är också det som gör mormorsrutor så lättvirkade: istället för att du försöker tjorva in virknålen i en eller två trånga maskbågar sveper du virknålen i det generösa hålet under remsan av luftmaskor. Det kräver knappt någon precision eller koncentration. Tv-virkning, kanske?

Låt mig demonstrera med en liten knas-virkning, som inte alls är en mormorsruta utan en framfuskad stolp-luftmaske-plätt. (Jag påstår inte att jag helt lyckats sluta virka mormorsrutor, men jag gör åtminstone ett ganska långt uppehåll.)

När du ska virka en stolpe utan att göra den "om ringen", slår du (när du har en maska på virknålen) ett omslag runt virknålen (= 2 maskor på virknålen, bild 1). Sedan kör du in virknålen i maskbågen (pilen + bild 2).

mormorsruta, virka stolpe


Fiska upp garnet och dra det genom maskbågen så att du har 3 maskor på virknålen (bild 3). Gör ett omslag och dra garnet genom de första två maskorna. Du har två maskor kvar på virknålen (bild 4).

mormorsruta, virka stolpar


Lirka upp garnet igen och dra det genom de två sista maskorna på virknålen. Stolpe in! Eller ut ... Färdig åtminstone.

virka stolpar


Okej, det var stolpen, det. Sedan var det det där med "om ringen", som alltså betyder att du fixar stolpen kring lämplig luftmaskeslamsa. (Och den första luftmaske-remsan är ju din ring.) Istället för att lirka in virknålen i maskbågen kör du in den under luftmaskorna (bild 5) och fiskar upp och fram garnet så att du har 3 maskor på virknålen (bild 6). Och sedan stolpar det på som vanligt.

mormorsruta, virka st


Du kan också ta en titt på den här utmärkta filmen:Kommentarer till Mormorsruta: Virka 3 st om ringen?

Klicka här för att kommentera

Tusen tack!
av: Gudrun

Tusen tack för den mycket tydliga beskrivningen och de supertydliga bilderna! Äntligen kan jag få sätta mig och njuta av virkningen istället för att kämpa som i den värsta brottningskamp.
Jag skrattade gott åt det du skrev om att det inte är så lätt att sluta virka mormorsrutor.
Jag gillar din humor. Det finns inte många av din sort. Fortsätt med det!
Hälsningar Gudrun
P.s. Kommer att fortsätta att titta in på din sida.D.s.

Mormorsrutans hemligheter
av: Pia / Parsley

http://textilhantverk.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=22be3ee3-6bfa-47d2-bbad-f345d3a76a13&GroupId=c13ba948-29df-454b-9454-d59fd1213a93&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup

Mormorsrutans hemligheter avslöjas även på textilhantverk i fokus.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...