Hur stickar jag i maskan under maskan?

av Annie

Kan du hjälpa mig med en beskrivning som jag inte förstår?

Så här står det:

Varv 1: Sticka alla m rät.

Varv 2: 1 kantmaska, *1 rm, 1 rm i m under m på st (det mellanliggande v repas upp)*, upprepa *-*, 1 kantmaska.

Det är varv 2 som jag inte riktigt förstår.

Vad heter det jag ska göra där?

Mvh
AnnieSikta på andra hålet!

"Billigt garn"-Anna undviker nästan den låga humorn och bjuder in till filmvisning:

Jag antar att det är det där "1 rm i m under m på st" som är förvirrande. Själv kallar jag det enbart "sticka i maskan under", medan amerikanerna svänger sig med förkortningen K1B, knit one below. Solklart, va?

Kanske kan du komma på ett bättre namn för det hela?

Jo, en av fördelarna med stickning är att vi som stickar är fullständigt fria att köra in våra vassa spetsar precis var vi vill. Så länge vi inte gör oss skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet. Och det är denna frihet du utnyttjar för fullt i beskrivningen.

Istället för att mesa på som vanligt och sticka in stickan i maskbågen på den maska som ligger längst fram på vänsterstickan (bild 1) ... Eller vänta, det gör du förstås ‚ när du stickar den första räta maskan.

Men maska nummer två, det är där det blir spännande.

Den främsta maskan på vänsterstickan bara väntar och väntar på att bli stickad. Men då lurar du den och siktar istället in dig på den redan stickade maskan i varvet nedanför, och kör in stickan där, rätt i magen på den. (Bild två. Eftersom du har stickat räta maskor på det tidigare varvet behöver du bara pilla in stickan under det lilla aviga taket för att garanterat hitta rätt.)

Sticka i maskan under

Sedan fiskar du upp garnet och stickar en rät maska, genom maskan som befann sig under den andra maskan — den maska som trodde att han (hon? hen? den?) skulle bli stickad. Men tji fick den. Istället släpper du den bara från stickan, och låter den bli tappad (det där som beskrivs "det mellanliggande v repas upp") och lägga sig som en masksträng bakom den maska som verkligen blev stickad. Den under, alltså. Eller nedanför. Den som du stack i maskmagen.

Puh!

Det finns en anledning till att det är förkortningar som regerar i beskrivningsbranschen.

Nu hängde du säkert inte med i min långrandiga historia heller. Ingen fara. Du kan se på två stycken stickvideor här nedan som demonstrerar det så mycket bättre än några ord kan göra.

Men först en liten utvikning i bildningssyfte: Det där med att sticka i maskan under kan du också använda som ett sätt att öka maskor. Det fungerar lite annorlunda. Vilket du också kan se i en stickrulle.

Tillbaka till din sorts "sticka i maskan under". Vilket jag tänker fortsätta att kalla det. Så det så.

Du skriver inte hur varv 3 eller 4 ser ut i din stickbeskrivning, så därför ska du få se två varianter på hur du kan behandla den där tappade maskan. (Du vet, den som satt längst ut på vänsterstickan och trodde att den skulle bli stickad?)

I film numero uno låter du bara masksträngen hänga kvar som den är (engelskt tal):I rulle nummer två får den tappade maskan bli stickad - fast på "fel" varv och tillsammans med konkurrenten (engelskt tal med härlig brytning):Sticka i maskan under — för ökningar:

Okej, din beskrivning handlar inte alls om ökningar. Men nu när du känner dig trygg med att pilla i maskornas nedre regioner kan du också våga dig på ökningar med hjälp av de där undre maskorna.

Det ser ut så här, i Drops Designs regi:Kommentarer till Hur stickar jag i maskan under maskan?

Klicka här för att kommentera

Tack för hjälpen
av: Annie

Tack för hjälpen!

Det var verkligen förvirrande text men jag antar att det var en direktöversättning...som inte funkade så bra.

Det blir jättefint.

Tack ännu en gång

Mvh
Annie

You made my day!
av: Zina

Underbart, nu kan jag äntligen ge mig i kast med patentstickning! Jag har inte fattat vad det innebär att sticka m i varvet under och ingen har kunnat svara på forum där jag ställt frågan. Tack!

Så himla kul förklarat
av: Almelunda

Tack! Vilken bra fråga och dito svar! Det var ju för kul👍 Fyndigt och så utförligt att man viker sig, haha, det roligaste jag läst på länge... om inte nånsin när det gäller stickning!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...