Dubbel minskning, dubbel intagning (dint och döhpt)?

Jag har en stickbeskrivning där man ska göra en "dint", men det står inte hur man gör just dinten.

Är det någon som har beskrivning på hur man gör "dint"?Tre sätt: Så här stickar du 3 maskor till 1 = dubbel minskning = minskar 2 maskor samtidigt

Den som svänger sig med "dint" får också använda "dutt", tycker "Billigt garn"-Anna.

"Dint"? Det låter som en sms- eller chatt-förkortning för "Näha, det tror jag inte!" Men det är det förstås inte.

En "dint" är samma sak som en "dbint", där den mest populära sorten är en "döhpt".

Vad kan jag säga? Stickförkortningar är ett ändlöst rike av förundran.

Och den som använder ordet "intagningar" för att beskriva minskningar i stickning använder rimligtvis ordet "uttagningar" för ökningar, så motsatsen till en "dint" torde vara en "dutt" eller en "dblutt".

D:et står för "dubbel". Du ska göra en dubbel minskning, minska två maskor samtidigt, sticka ihop tre maskor till en. Eller "3 ->1", som det heter i amigurumibeskrivningar.

Puh. Jag är redan trött, och då har vi ändå inte utforskat de olika metoder som du kan använda. För om det inte står något särskilt i din stickbeskrivning kan du helt enkelt välja det sätt som du tycker är snyggast.

Jag brukar växla mellan tre olika sorters sätt att minska tre maskor till en. Det som skiljer dem åt i utseende är vilken av de tre maskorna som ligger överst.

1. Sticka 3 maskor tillsammans

I den enklaste varianten hamnar maskan till vänster överst. Du gör på samma sätt som när du stickar två maskor tillsammans, fast du kör högerstickan igenom de tre maskorna som sitter ytterst på vänsterstickan, och drar igenom garnet för att forma en maska. Då har du stickat ihop tre maskor till en.

Sticka 3 maskor tillsammans

2. Döhpt, dubbel överdragshoptagning

I den mest populära varianten hamnar maskan till höger överst. Den är en överdragshoptagning med en särskild tvist, eftersom du gör två minskningar.

Först lyfter du en maska rät, det vill säga att du kör in högerstickan i maskan på vänsterstickan precis som om du skulle sticka den rät. Men det gör du inte, utan du lyfter bara över den ostickad till högerstickan.

Sedan stickar du nästa två maskor på vänsterstickan tillsammans (alltså gör en vanlig minskning).

Längst ut på högerstickan har du nu en minskad maska plus en lyft maska. Kör in vänsterstickan i den lyfta maskan och dra den över den minskade maskan.

Du har gjort en dubbel överdragshoptagning och minskat tre maskor till en.

Sticka en dubbel överdragshoptagning, döpht


Tycker du att döhpt:en blir lite ... ihålig till utseendet? Det finns ett sätt att sticka den snyggare.

3. Centrerad dubbel minskning

I min favorit sitter mittenmaskan överst. Du kan sticka den på lite olika sätt, men med samma resultat. Och den fungerar nästan som den dubbla överdragshoptagningen.

Först kör du in högerstickan i de två yttersta maskorna på vänsterstickan, precis som om du skulle sticka ihop dem. Men det gör du inte. Du lyfter bara över dem till högerstickan. Sedan stickar du nästa maska.

Längst ut på högerstickan har du nu en stickad maska plus två lyfta maskor som ligger lite ihoptjorvade på varandra. Kör in vänsterstickan i de två lyfta maskorna och dra dem över den stickade maskan.

Du har nu gjort en dubbel minskning och minskat två maskor samtidigt.

Sticka en dubbel minskning, minska två maskor samtidigtEtt annat sätt att sticka den här dubbla minskningen demonstreras av Hemslöjden:


Vilken "dint" eller dubbel minskning föredrar du?

Kommentarer till Dubbel minskning, dubbel intagning (dint och döhpt)?

Klicka här för att kommentera

Nummer 3 NEW
av: Anonym

Föredrar den centrerade dubbla minskningen när jag gör hjälmmössor :)

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...