Sticka duk med blomma — gratis mönster och diagram

Stilig duk, eller ännu stiligare disktrasa. Den här runda duken med blommotiv bjuder på ett par, små krångligheter, men det är helt klart värt besväret; den är så gott som rund även före våtspänning. Originalet till duken är från slutet av 1800-talet, och här hittar du stickbeskrivningen på svenska och som diagram.

Sticka duk med blomma - gratis beskrivning och diagram

Även om originalbeskrivningen innehöll ett par lustiga fel var illustrationen till "Rose for knitting" så tydlig att det gick att lista ut hur den runda duken med ett stiligt blommotiv skulle stickas.

Okej, felen var så lagom lustiga när jag började sticka disktrasan, men ibland får man lov att sticka det designern menar snarare än vad hen skriver. Då underlättar det att torrsticka, det vill säga att rita upp mönstret med papper och penna. Eller i datorn.

Sticka duk med blomma - felstickat

I min jakt på riktigt gamla stickbeskrivningar till dukar som kan användas som glamourösa disktrasor hamnade jag på Projekt Gutenberg, som samlar böcker där upphovsrätten har gått ut. Och The Encyclopedia of Needlework är just så pass gammal, förmodligen från slutet av 1800-talet. Upphovskvinnan Thérèse de Dillmont levde åtminstone mellan 1846 och 1890.

Originalet till den stickade duken med blomma

Nåväl, detta innebär hur som helst att det är fritt fram att översätta och publicera stickbeskrivningen utan att be den ursprungliga skaparen om lov. (Hur skulle det gå till? En seans?) Här kan du ta del av min omarbetning av mönstret på svenska och som diagram.

Hur stor blir den runda duken? Givetvis beror det på med vilket garn och vilka stickor du väljer att sticka den, men mina disk- och svett-trasor har blivit cirka 32 och 31 cm i diameter, i återvunnen bomull/lin och i rent lingarn.

Att tänka på medan du stickar den runda duken

Disktrasan eller duken rundstickar du från mitten och utåt. Du behöver alltså strumpstickor, två rundstickor eller en lång rundsticka för magic loop-metoden.

Dessutom innehåller den här duken ett par extra klurigheter. För det första är det mönsterrapporterna, det vill säga den samling maskor som du upprepar om och om igen över varvet.

På de flesta varv ska du upprepa mönsterrapporten 8 gånger över varvet, men ett tag i början av duken upprepar du mönsterrapporten bara 4 gånger. (Markerat med dubbla stjärnor: **.)

Och för det andra ska du på flera varv, som annars flyter på lugnt med enbart räta maskor, förskjuta mönstret en maska för att det ska bli en snygg blomma. Det gör du genom att sticka ytterligare en rät maska från nästa sticka eller stickdel.

På strumpstickor är det lätt att göra. Om du använder magic loop-metoden får du lov att pilla ut böjen på kabeln på rätt ställe (alltså efter den extra maskan), och om du rundstickar med två rundstickor är det enklast att fnula loss den extra maskan och placera den på en säkerhetsnål innan du stickar den.

Om du använder markörer för att markera varvets början, eller mellan varje mönsterrapport, behöver du givetvis flytta dem också när du håller på att förskjuta mönstret. Alltså: När du kommer fram till markören, ta bort den, sticka den extra, räta maskan, sätt tillbaka markören och sticka vidare.

Förkortningar? Tecken? Här är förklaringarna

Utan förkortningar skulle stickbeskrivningar inte bara bli brutalt långa, utan också svårlästa. Faktiskt. Så här är ett gäng förkortningar (och specialtecken) som du behöver hålla koll på.

 • m = maska.

 • rm = rät maska. Om det står "5 rm" ska du sticka fem räta maskor.

 • am = avig maska.

 • omsl = omslag. Du ska göra en ny maska genom att lägga garnet över stickan, och på varvet efter sticka den så att den blir ett hål.

 • vr rm = vriden rät maska. Sticka maskan i den bakre maskbågen istället för i den främre.

 • öhpt = överdragshoptagning. Det är en minskning som lutar åt vänster. Vanligtvis gör du den genom att lyfta en maska, sticka en maska, dra den lyfta maskan över den du just stickade. Men det finns fler sätt att sticka vänsterlutande minskningar. Välj den metod du gillar bäst, varje gång du ser "öpht".

 • centrerad döhpt = centrerad dubbel överdragshoptagning. En tre till en-minskning. Du lyfter två maskor som om du skulle sticka ihop dem, stickar en maska och drar de lyfta maskorna över.

Var det allt? Nej, nej, du behöver även tolka lite specialtecken:

 • *-*. Det som står mellan första och sista stjärnan (*) ska du upprepa över hela varvet. Det blir åtta gånger totalt.

 • **-** Det som står mellan de dubbla stjärnorna ska du upprepa över hela varvet, och det blir fyra gånger totalt.

 • [ ]. När du kommer till en hakparentes ska du upprepa det som står i hakparentesen så många gånger som siffran efteråt anger. Så när det står "[omsl, 1 rm] x 2" ska du göra ett omslag och sticka en rät maska sammanlagt två gånger. En längre variant hade varit "omsl, 1 rm, omsl, 1 rm".

 • ( ). Talet inom parentes i slutet av varvet uppger hur många maskor du ska ha efter alla ökningar och minskningar. "(112 m)" betyder följaktligen att du ska ha 112 maskor på stickorna om du har mojsat till alla maskor korrekt.

Sticka rund duk eller disktrasa med blomma, beskrivning

Lägg upp 8 maskor på strumpstickor, två rundstickor eller magic loop och börja sticka runt. 

Varv 1: * Omsl, 1 rm * (16 m)

2, och varje jämnt varv till och med varv 8: räta maskor.

Nu ska du upprepa mönsterrapporten (det mellan **-markeringarna) 4 gånger över varvet.

3: **Omsl, 3 rm, omsl, 1 vr rm ** (24 m)

5: ** Omsl, 5 rm, omsl, 1 vr rm ** (32 m)

7: ** Omsl, 7 rm, omsl, 1 vr rm ** (40 m)

Från och med nu ska du upprepa mönsterrapporten (det mellan *-markeringarna) 8 gånger över varvet.

9: * Omsl, öhpt, 2 rm tills, omsl, 1 rm * (40 m) Det här ska alltså upprepas 8 ggr.

10 och varje jämnt varv till och med varv 24: räta maskor + 1 m.

Du ska alltså förskjuta mönstret en maska genom att sticka en extra maska från nästa sticka eller stickdel. Om du använder markörer vid varvets början eller vid varje mönsterrapport behöver du lyfta bort markören, sticka en rät maska till, och sedan sätta tillbaka markören. Om de vridna maskorna hamnar precis ovanför varandra har du gjort rätt.

11: * Omsl, 2 rm tills, omsl, 3 rm * (48 m)

13: * Omsl, 1 vr rm, omsl, 5 rm * (64 m)

15: * Omsl, 1 vr rm, omsl, 7 rm. (80 m)

17: * Omsl, 1 vr rm, omsl, 9 rm * (96 m)

19: * Omsl, 1 vr rm, omsl, 11 rm * (112 m)

21: * Omsl, 1 vr rm, omsl, 13 rm * (128 m) 

23: * Omsl, 1 vr rm, omsl, 15 rm * (144 m)

24: Räta maskor + 1 m. Det här är det sista varvet som du förskjuter mönstret en maska. I fortsättningen blir de jämna varven mer aktiva, med inslag av aviga maskor.

25:  * Omsl, 3 rm, omsl, 5 rm, 2 rm tills, 1 am, öhpt, 5 rm. * (144 m)

26: * 11 rm, 1 am, 6 rm * 

27: * Omsl, 5 rm, omsl, 4 rm, 2 rm tills, 1 am, öhpt, 4 rm. *

28: * 12 rm, 1 am, 5 rm *

29:  * Omsl, 1 rm, omsl, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, omsl, 1 rm, omsl, 3 rm, 2 rm tills, 1 am, 1 öhpt, 3 rm *

30: * 13 rm, 1 am, 4 rm *

31: * Omsl, 3 rm, omsl, centrerad döhpt, omsl, 3 rm, omsl, 2 rm, 2 rm tills, 1 am, öhpt, 2 rm. *

32: * 14 rm, 1 am, 3 rm. *

33: * Omsl, 11 rm, omsl, 1 rm, 2 rm tills, 1 am, öhpt, 1 rm. *

34: * 15 rm, 1 am, 2 rm. *

35: * [Omsl, 1 rm, omsl, öhpt, 1 rm, 2 rm tills] x 2, omsl, 1 rm, omsl, 2 rm tills, 1 am, öhpt. *

36: * 16 rm, 1 am, 1 rm. * 

37: * [Omsl, 3 rm, omsl, centrerad döhpt] x 3* (144 m)

38 och varje jämnt varv till och med varv 44: räta maskor.

39: * Omsl, 4 rm, 2 rm tills, omsl, 5 rm, omsl, öhpt, 4 rm, omsl, 1 rm. * (160 m)

41: * [1 rm, omsl, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, omsl] x 3, 2 rm. *

43: * Omsl, 2 rm, [omsl, centrerad döhpt, omsl, 3 rm] x 2, omsl, centrerad döhpt, omsl, 2 rm, omsl, 1 rm. * (176 m.)

45 och 46: Aviga maskor.

47: [Omsl, 2 rm tills] över hela varvet.

48, 49 och 50: Aviga maskor.

51: Räta maskor.

Maska av löst eller elastiskt. Väv in trådarna på avigsidan och...

Stickad duk med blomma före våtspänning

Jo, duken är så gott som rund även före våtspänning, men om du tänker använda den som just en duk snarare än en disktrasa mår den bättre av lite blockning. Du kan använda kabeldelarna på ett par rundstickor för att spänna ut duken till en lagom rund form med hjälp av ett gäng knappnålar.

Våtspänning eller blockning av stickad, rund duk med hjälp av rundstickor

Rund disktrasa eller duk, stickdiagram

Skrivna och förkortningsrika stickbeskrivningar kan vara lite förvirrande att följa. Ofta är det lättare att hänga med om du samtidigt har ett diagram där olika symboler motsvarar maskor. Så här har du den stickade duken eller runda disktrasan som just ett sådant. Behöver du en större och mer utskriftsvänlig version? Klicka bara på bilden nedan.

Sticka rund duk, stickdiagram

Fler mönster till dukar (eller disktrasor!)

Stickade dukar 150 bred

Vill du sticka fler dukar eller disktrasor? Då kan du spana in de andra riktigt gamla stickbeskrivningarna som jag har bearbetat till diagram och beskrivningar med svenska förkortningar. Till exempel en ruta med korsmönster, en annan ruta med ett kvadratiskt mönster, en rund duk med stort blom-motiv, en snabbstickad liten duk med en skir blomma, en stickad duk med virkad kant, en rektangulär duk med vågigt mönster och en rund stjärnduk.

Vill du veta när fler av mina tolkningar av hundraåriga duk-beskrivningar dyker upp? Prenumerera på nyhetsbrevet!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!