Hur stickar jag avigmaskor vridet tillsammans?

av Anna-Lena

Hur gör man en avig maska vriden? I mitt mönster står 'för raglanminskning på aviga sidan: 2 am vridet tillsammans'.

Så här stickar du två aviga maskor vridet tillsammans

Om maskan ska bli fin måste du lida lite pin, resonerar "Billigt garn"-Anna.

Å, att det finns maskor som envisas med att vara märkvärdiga: "O nej, sticka inte mig normalt! Jag är inte som alla andra. Jag kräver att du stickar mig på ett särskilt sätt!"

Jaja, det finns en god anledning till särbehandlingen. Faktiskt.

I det första fallet, den vridna aviga maskan, ser maskan förstås vriden ut på rätsidan.

I det andra fallet handlar det om en minskning som lutar åt vänster från rätsidan sett, medan en normal "sticka två aviga maskor tillsammans"-minskning lutar åt höger.

Den aviga maskan som du stickar vridet är enklast.

I vanliga fall formar du nya maskor genom att tjoffa in stickan i det som kallas den främre maskbågen (bild 1), alltså den delen av maskan som ligger närmast dig, på stickans framsida.

Men när du stickar en vriden maska kör du istället in stickan i den bakre maskbågen, den del av maskan som ligger bakom stickan (bild 2). Det kräver lite fingerfärdighet, men inte mycket.

Sticka en avigmaska vridet


Att sticka två maskor vridet avigt tillsammans är däremot lite pilligare. Det är verkligen vridet! Snurrigt! Prilligt! Eller, det är rätt lätt, bara en aning mer omständligt.

Först lyfter du två maskor rätt, en i taget. Du kör alltså in stickan i nästa maska som om du skulle sticka den rät, men det gör du inte, utan lyfter bara över den till högerstickan. Och så samma sak med nästa maska.

Lyft sedan tillbaka de två maskorna, som nu är vridna, till vänsterstickan.

Du kan se att de två yttersta och ostickade maskorna på vänsterstickan inte beter sig som vanligt folk, för de lutar åt ett annat håll. Som så här: \\\\\//

Börja med att lyfta över två maskor rätt, lyft sedan tillbaka dem. De är nu vridna.


Se till att garnet är framför arbetet (att det ligger på den sida av stickningen som är närmast dig) eftersom du ska sticka avigt genom de två vridna maskorna. Och du ska dessutom sticka dem i de bakre maskbågarna, för att riktigt ställa till det.

Ja, det är tillåtet att vrida på stickningen och hålla emot med fingrarna och säga ord som rimmar på "hit" och "tävlar". För du vill alltså smyga dig på maskorna bakifrån och köra in högerstickan genom båda samtidigt, från vänster till höger från ditt håll sett, och sedan fiska upp garnet för att forma en enda avig maska.

Sticka de båda maskorna avigt i de bakre maskbågarna


Puh. Allt slit lönar sig. Från avigmaskornas rike ser det ut som att minskningen lutar till höger. Och om du vänder på stickningen kan du se att du har lyckats åstadkomma en minskning som lutar åt vänster.

Att sticka 2 am vridet tillsammans ger en vänsterlutande minskning på rätsidan


"Men vänta nu", tänker du. "Varför var jag tvungen att vrida på maskorna först? Räcker det inte med att jag stickar ihop dem i bakre maskbågen?"

Ja, ständigt detta pjosk. Men det finns som sagt en anledning till särbehandlingen. Så måste du göra för att minskningen ska bli snygg.

Om du inte vrider de båda maskorna först får du en minskning där en vriden maska ligger överst. Från rätsidan sett.

Vriden maska syns överst på minskningen. Inte snyggt


Och det är lite väl... speciellt, även för en krånglig maska. Poängen är säkert att du ska göra en minskning som matchar det som på rätsidan kallas en överdragshoptagning eller en "sticka två räta maskor vridet tillsammans".

Eller så vill maskorna bara göra sig märkvärdiga. Typiskt dem.

För att göra det ännu tydligare, spana in stickrullen från Garnstudio. De gör dock första steget (vridningen av de två maskorna) lite annorlunda.
Kommentarer till Hur stickar jag avigmaskor vridet tillsammans?

Klicka här för att kommentera

Beskrivning skriven av en hårt prövad stickare!
av: Anonym

Underhållande läsning! Nu ska vi se om det går att fixa i praktiken!

Bra hjälp NEW
av: Anonym

Mycket bra beskrivet. Tack!

Bra förklaring! NEW
av: Anonym

Betydligt mer förståerligt än många videos jag sett. Dessutom fick jag veta varför jag ska pilla med detta maskelände. Tack!

Tack! NEW
av: Monica

Tänk om alla stickbeskrivningar kunde vara lika tydliga som den här! ❤️

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...