Sticka och virka pannband och hårband — gratis mönster för hela håret

Sticka och virka pannband eller hårband med dessa gratis stickmönster och virkbeskrivningar. Ge håret och öronen plus restgarnerna vad de tål!

Virka och sticka pannband med gratis mönster.

Pannband. Hårband. Blandband? Här hittar du stickmönster och virkbeskrivningar som håller reda på håret och värmer öronen: till män, kvinnor, barn... Typ alla som har pannor. Eller hår. Eller öron.

När du bara har ett eller ett halvt ursnyggt (och äckligt dyrt) nystan kvar, vad gör du då?

Strumpor och tossor och Barbie-kläder och en rand hit och dit i all ära, men det *syns* liksom inte.

Om du däremot stickar eller virkar ett pann- eller hårband får du snabbt något som såväl är snyggt och praktiskt som uppseendeväckande. Det är något du kan bära året och håret runt!

Eller "praktiskt" vet jag inte... Mössor är praktiska när det är kallt, men band släpper ut värmen där den bäst behövs.

Och "snyggt" är inte säkert... Ett hårband passar bäst på välborstade hår och särskilda ansiktsformer. Attans.

"Uppseendeväckande" är nog inte alltigenom positivt. "Damen! Du har en hårig mask i håret!" är inte det intryck jag vill lämna på busschauffören tidigt på morgonen. (Sent på kvällen är det mer än okej.)

Strunt samma. Det är kul att sticka och virka band, dina restgarn försvinner och fort går det. Mer motivation krävs inte.

Virka och sticka hår- och pannband — gratis beskrivningar

Vad är egentligen skillnaden mellan ett "hårband" och ett "pannband"? Det kanske sitter i garnvalet eller attityden. Bär du det på samma sätt som en gammal tennisspelare eller som ett diadem? Och sedan ligger det i namnet att vissa band ska värma pannan, inte bara hålla håret på plats. Eller? Här är hur som helst båda sorterna. Eller om det nu är samma sak.

Sticka och virka band i ribbmönster
Snabbt och enkelt! Eftersom det är jag som står för beskrivningarna fungerar de för vilka garn som helst. Nästan.

Sticka hår- eller pannband med fläta fram
Vill du att ditt pannband ska ha den där flätade turban-looken? Garnstudio/Drops design visar på en video hur du kan göra... och bjuder på flera gratisbeskrivningar.

Virka pannband med "flärp" i ett stycke
O, vad jag älskar virkmönster som bryter mot konventionerna kring hur virkbeskrivningar ska skrivas! Och så är modellen från tidningen Land himla smart också. Det är ett pann- eller hårband vars bredd samlas ihop mitt fram, men inte med ett separat miniband, utan med en flärp. Och du börjar med att virka den lilla flärpen innan du sätter igång att virka själva hårbandsdelen.

Pannbandet Alice: nybörjarvänlig video-beskrivning
Ett brett band som du virkar i fasta maskor i bakre maskbågen, samlat till en rosett med ett litet band... Låter det knepigt? Emelie Nila har gjort en nybörjarvänlig video-beskrivning.

Sticka band i korgmönster
Låt inte ordet "korgteknik" avskräcka dig från Ullcentrums beskrivning. Det handlar bara om räta och aviga maskor.

Band i mormorsrutor
Det blommar! Färgbyten får Järbo garns virkde band i mormorsrutor att se alldeles blommigt ut.

Sticka pannband med flagga
Ett värmande pannband för vintersportsåskådare eller ett svettband för sportutövare? Hur som helst ståtar detta rätstickade pannband med en flagga i dominorutor, och följer du stickbeskrivningens färgsättning blir det en svensk flagga. Heja Sverige! Eftersom Garnstudio/Drops design är en internationell firma kan du även hitta andra länders flaggor som motiv. Heja Norge!

Virka hårband med hårsnodd. Och blomma
Hur kan ett virkat hår- eller pannband med vågigt snäckmönster sitta på plats? Jo, du använder en vanligt hårsnodd som resår. Chippzan bjuder på mönstret, som kan kompletteras med en blomma.

Stickat pannband med lettiska flätor
Flerfärgsmönster och lettiska flätor (eller pilränder) ingår i Yles stickbeskrivning. Och själva mönstret? Det föreställer lador. Men du kan förstås använda någon annan återkommande symbol, om du känner för det. Eller ingen alls.

Pannband i patentstickning
Jag erkänner: de flesta band till håret och öronen som jag maskar är i patentstickning. Det är lätt när du väl fått till "patentlyftet", och bandet blir så fluffigt och härligt.

Pann- eller hårband virkat i reliefstolpar
Ribbad virkning i reliefstolpar kan aldrig bli lika elastiskt som ribbstickning, men rackarns vad snyggt det är! Hobbii bjussar på gratismönstret.

Snabbsticka ett hårband
Vad är enklare än ribbmönster? Mosstickning! Ursprungs-hårbandet på Fantastick tog 40 minuter att knåpa ihop.

Virka pannband med minimal skärm
Visst passar väl ett band med skärm till fler än herrar, även om en man illustrerar Garnstudio/Drops designs mönster?

Hårband med virkad solskärm
Och vad händer om du virkar ett hårband med skärm i bomullsgarn? Jo, givetvis får du en solskärm för sommarbruk. Märkligt, det där. Den här Drops design-modellen knäpps där bak.

Sticka band i vävmönster/korsade maskor (pdf)
Pannband är helt lagom stora för att lära sig nya strukturmönster. Har du inte testat att sticka korslagda maskor förut? Kör loss och skräm lössen! Stickmönster via Internet Archive.

Sticka flätat pannband eller hårband
Beskrivningen från Riotyarn ger antingen ett värmande band eller ett snyggt hårband.

Hårband med fläta
I ull blir det värmande, i bomull blir det snyggt. Stickmönstret finns hos Ullcentrum.

Värmande, virkat strukturmönster
Ullcentrum har många läckra pannband på sin blogg. Det här är virkat i ett strukturmönster som enligt beskrivningen liknar "fiskfjäll eller takpannor". Jag tänker mer däckmönster. Hur som helst är det effektfullt.

Sticka brett band med flätor och knappar
Så snyggt! Och så varmt! Emma använde lovikkagarn till detta band.

Sticka dubbelt pannband
Resårstickat på utsidan, slätstickat på insidan och ja, dubbelt så varmt som ett enkelt hårband.

Stickat och virkat hårband (dan)
Alltså, beskrivningen är hur enkel som helst. Och modellen likaså. Men du lyxar till den med broderi, pärlor, elastisk tråd och... Ja.

Sticka hundtandsmönstrat hårband (eng, pdf)
Designern Lily Chin, som bland annat har knåpat ihop boken "The Urban Knitter" och en egen garnkollektion, bjuckar på en stickad, hundtandsmönstrad sak i en gratis stickbeskrivning. (Via Internet Archive.)

Virka djävulskt hårband (eng)
Virkade djävulshorn är inte bara för halloween. Som unisexa hårband fungerar de under årets alla dagar.

Virka genialt hårband (eng)
Vad är så genialt med "The Genius Headband"? Att det är elastiskt utan resår! Beskrivningen ligger på Ravelry.

Virka ett hårband

Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!