Sticka och virka med gamla garn?

av Marie-Louise

Jag har ärvt gamla garner som inte känns så starka, det vill säga att de är lätta att dra itu. Det är en väldig blandning av olika sorter, bland annat angora-garn.

Jag är inte så bra på detta, men eftersom jag nu har lite tid över vill jag komma igång med att sticka. Men jag har ingen aning om det är så bra att använda dessa garner.

Tacksam för råd.

Få ut mesta möjliga garn-glädje av gamla nystan


Gamla garn har mycket att ge, anser "Billigt garn"-Anna. Fast ... nystan och härvor från förråd och begagnataffärer kan också bära på obehagliga överraskningar.

"Gamla" garn? Du menar retrogarn, gamla garngodingar, årgångsnystan, vintagehärvor, kramgoa garnklassiker, trådar med tidigare ägare ...

Mm, vilken skatt! Okej, garn är inte musik, vin, bilar eller mode. Det finns inte samma secondhandskimmer kring ett nystan av en garnsort som har slutat tillverkas, som kring en porslinskopp från en fabrik som sedan decennier har jämnats med marken.

Det är lite synd. Eller snarare värsta rötan, för oss som njuter mer av loppisfyndade garnbollar än av nyproducerade nystan. För utan vintage-snobbstämpel går de fortfarande att fynda till vrakpris! Och billigast blir det när man som du får garnet gratis.

Men är det bra att sticka och virka med gamla garn? Jadå. Du ska döma garnen efter håren, inte åren. Det finns inget bäst före-datum för garn, även om vi kunde önska att vissa material- och färgkombinationer var glömda och begravda.

Givetvis kan garn av äldre årgång ha sina nackdelar, men framför allt har de fördelar. Nästan lika många som återvunna garn från begagnade kläder har.

Fördelar med att använda "gamla" garn


Varför är då äldre garn — garn som du sällan kan köpa i en garnaffär, utan måste ärva, få eller köpa på en loppis — så mycket härligare än nya köpegarn?
  • Gamla garn är ofta mycket billigare än nya nystan. Priset hänger givetvis på hur mycket koll prissättaren har. Men din plånbok jublar över att du kan få tag i ett helt nystan ostickat strumpgarn för mindre än halva priset än vad du måste betala för motsvarande, sprillans nytt garn i en garnbutik.
  • Nystan som du har ärvt eller köpt på loppis är mer miljövänliga än nyproducerade trådar. Nej, jag talar inte om de faktiska odlingsförhållandena eller arbetsmiljön i spinneriet när garnet tillverkades. Utan det faktum att gamla härvor och nystan är en befintlig resurs. Garn som bara har legat och väntat på att bli ompysslat är överlägset sådant som ska odlas, klippas och sprutas ut på marknaden om ett par år. Tänk vilken hjälteinsats du gör! Du räddar övergivna garn från att eldas upp som sopor, och ger dem istället en vettig sysselsättning.
  • Med gamla garn är det mer tillåtet att experimentera och misslyckas. Jovisst, du får — och bör — labba och lära dig saker även med nya nystan. Men det känns mycket mer tillåtet och självklart att göra det med garn som är (så gott som) gratis, jämfört med en famn härvor som kostar lika mycket som barnbidraget.
  • "Begagnade" garn gör dig mer nyskapande. Jorå, du kan tanka hem en populär stick- eller virkbeskrivning via Ravelry, och använda precis det garn som nästan alla andra har valt. Visst. Eller så kan du skapa. Göra något unikt. Som att förvandla ett märkligt mysterienystan till ett par handledsvärmare. Eller kombinera ett tjugotal restnystan till en virkad monsterruta. När du använder en garnsort som inte längre tillverkas är det så mycket enklare att sticka mot strömmen. Du behöver knappt en vaken hjärncell!

Gamla garns svagheter


Personligen räknar jag hellre maskor än grå hårstrån och rynkor, men det går inte att låtsas som att tiden är tandlös. En dag lär till och med det där uschliga akrylgarnet ha brutits ned till något mindre än mikroplaster i havsvattnet.

Men att vissa av dina ärvda garn går sönder lätt beror knappast på förmultning. Garn av djurhår, som ull, mohair och angora, bryts ned mycket långsamt även i en kompost.

Nej, om garnen är så sköra de inte pallar rycket av normalt avigmaskande beror det snarare på långtidsförvaring. Dels kan även garn klämmas och nötas sönder, dels kan de gosiga nystanen ockuperas av något som har större tänder än tiden. Som mattbaggar eller larver från mal eller pälsänger. Alltså ullälskande kräk och kryp som inte ens den mest vidsynta av djurvänner uppskattar.

Låter det äckligt? Nädå. Det är enkelt åtgärdat, som du ska få se.

Och det finns gamla synder som är ännu vidrigare. Som gammalt ullgarn som inte är söndertuggat, och som är märkt som "malsäkrat" eller "maläkta". Sådant garn är doppat i en variant av insektsgiftet DDT, och det är verkligen inget du vill pyssla med. Det enda vettiga du kan göra med det är lägga det i en påse och lämna in det som farligt avfall på en återvinningscentral. Lyssna på Loppmarknadsarkeologerna i Sveriges Radio.

Ytterligare en möjlig nackdel med långtidsförvarat garn är smuts. Damm. Bläk i olika former. Ibland kan du inte se det, ibland är det väldigt tydligt. Som i fallet med Herrgårds-Katrin:

"Jag bor i min släktgård från början av 1800-talet. På vinden finns garner från flera generationer, vilken skatt!

Men allt är smuuuutsigt ...

Hur gör jag, tvättar jag härvan? Nystar jag först och tvättar sen? Eller vilka alternativ har jag?

Det är ullgarn. Och att sticka först och tvätta sen är INGET alternativ... dammet yr och det blir riktigt äckligt."


Men även den mer bokstavliga skiten i gamla garn — som i Katrins härvor — är enkelt åtgärdad, på samma sätt som krypen.

Gör en första garngallring


Innan vi tar i med såväl hårdhandskar som silkesvantar, hur passar du och dina gamla garn ihop?

Är det bra att sticka och virka med gamla garn? Jo! Det är ljuvligt!
Garngåvor och loppisfyndade nystan. Men är (så gott som) gratis alltid gott?


Du har fått dina garn som gåva, medan den garngalning som istället gått till en loppis eller en riktig garnbutik har haft möjlighet att titta, sniffa och provkela lite med nystanen innan garnen fick komma hem och träffa resten av familjen. Skulle du ha valt just de här garnen om du hade klämt på dem i en garnaffär?

Ett stick- eller virkprojekt är ett långt och stundtals prövande förhållande mellan dig och garnet. Så för att ett garn ska vara bra för just dig och ditt maskande — och det oavsett om det är ett pinfärskt köpegarn, ett återvunnet garn eller ett gäng ärvda nystan — måste det älska dig tillbaka.

Nu krävs det lite mer seriös maskdejting (läs: provlappar) för att du ska kunna avgöra om du och garnet verkligen, verkligen passar ihop. Men redan nu, innan vi går in på den grövre garnomsorgen, borde du kunna sålla bort de kandidater som du inte kan tänka dig att kurtisera med stickor och virknål.

Är färgen ful? Är garnen för luddiga, för kliiga, för tunna, för tjocka, för ... vad som helst. I sådana fall, sortera bort dem redan nu. Skänk bort dem till någon annan. Som till ett fritidshem eller en välgörenhetsaffär.

Ge dina gamla garn en föryngringskur


Hur ser du till att gamla garngodingar är fria från kryp, söndertuggade partier och äckelsmuts? Hur ger du trötta trådar sin stickstuns tillbaka?

Jo, du utsätter dem för samma skönhetsbehandling som när du återvinner garn från begagnade plagg, även om du inte behöver förvandla upprepskrull till något slätt och pysselvänligt.

Det är rena garnorgien:
  • Frys eller värm garnet för att bli av med eventuella kryp. Och det gäller alla garnsorter, även om skadekrypen helst tuggar i sig djurhår. Det kan ligga ägg och larver i sådant som inte är insektsmat.
  • Härva garnet, om det inte som i Katrins fall redan ligger på härvor. Och knyt löst kring flera ställen på härvorna, med färgäkta trådbitar, för att garnet inte ska trassla till sig när du tvättar det. Du vill ha garnet på härvor för att det lätt ska gå att tvätta, och dessutom kan du i resan mot nystanets medelpunkt upptäcka och klippa bort svaga partier.
  • Tvätta garnet, helst för hand (även om det går med maskintvätt). Följ tvättrådet som finns på garnets banderoll. Eller kör den säkra vägen och satsa på ulltvätt och ett milt flytande tvättmedel som är anpassat till ull och silke. Skölj tills sköljvattnet är klart och tvättmedelsdoften är borta.
  • Torka härvorna hängande, efter att du först försiktigt kramat ut det värsta av vätan med en frottéhandduk.
  • Nysta om garnet när det har torkat. När du nystar igen kan det hända att du upptäcker ytterligare svaga partier. Klipp bort dem. Det är bättre att ha många små nystan än garn som slits sönder mitt i stickningen.


Och nu... är det bara att provlappa och labba med dina nygamla garn-darlings!

Ställ en fråga om stickning och virkning
Billigt garn? Återvinn!
Garn-fyndiga tips

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om att återvinna garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...