Hur kan jag förvara mina rundstickor på ett smart sätt? Gör dina egna fodral

Hur förvarar du dina rundstickor? Och hur kan du göra ett eget fodral? Här hittar du tips, tricks och gratis beskrivningar som gör att du får full koll på varje rundsticka och flexsticka och andra stickor med böj och slang.

Ewa från Holland undrar:

"Jag hittar inte din rundsticksförvaringsgrejs som du babblar om att den går att hitta i arkivet. Vilket ÅR ska det vara?"

Förvara dina rundstickor i ett rundsticksfodral du syr eller stickar själv.

Vilken av alla rundsticksförvaringsgrejsingar? Eftersom det går så bra att sticka medan munnen går babblar jag väldigt mycket. (Och oftast enligt Arne Ankas devis: "Att tänka innan du talar är som att torka sig i ändan innan du skiter.")

Fixa fickor till dina rundstickor

*Mina* rundstickor ligger petigt sorterade i ett cd-fodral, en sådan där old school-pärm från tiden när folk lyssnade på cd, såg på dvd:er och brände cd-rom. En som du kan stänga med ett blixtlås och ställa i en bokhylla eller lägga i en väska.

Min är köpt second hand, men det kanske fortfarande finns varuhus som säljer dem?

Eftersom jag enbart stickar med rundstickor (vilket jag har gjort sedan jag var en sådär 11 år), och alltså varken använder jumperstickor eller strumpstickor, har jag upp till fem stycken vardera i mina favoritstorlekar, i olika längder.

Vadå? Varför jag inte använder KnitPro eller Denise eller någon annan form av skruva-ihop-stickor med ändstickor och lösa kablar?

Jojo, jag har tänkt på det.

Och räknat på det.

Det är säkert jättesmart och hur smidigt och skönt som helst för dem som bara använder en eller två rundstickor i taget. Men det gör inte jag. En och samma tröjstickning kan kräva fyra rundisar på en samma gång, och jag har sällan färre än tre stickningar i farten. Jag skulle behöva köpa många fulla uppsättningar av Denise, eller en massa kompletteringar av lösa KnitPro-bitar, för att matcha mitt nuvarande rundsticksförråd (som i huvudsak är inshoppat i secondhandbutiker).

KnitPro passar inte just den här snåla stickaren.

Tillbaka till mitt rundstickfodral:

En eller flera rund- eller flexstickor får plats i en cd-ficka, så den pärm som har plats för 72 cd:n passar mig.

Varje uppslag i cd-pärmen (med plats för fyra cd:n) är tingad till en viss storlek. Men längst fram ligger också en stickmätare, för annars skulle det bli alldeles tjolahopp-tjolahej när jag pular tillbaka rundisarna.

Gör ditt eget rundsticksfodral:

Du kan givetvis pyssla ihop din egen rundsticksförvaring, istället för att försöka hitta ett billigt cd-fodral.

Använd en ringpärm med plastfickor

Strikkelise har till exempel följande organisationstips för rundstickor:

"Enkel oppbevaring av rundpinner: Ringperm med plastlommer med toppåpning. Hvitt ark i hver lomme. På den ene siden av første ark skriv; 2. Her putter du pinner str.2. På den andre siden av arket; 2,5. Neste lomme; 3 og 3,5 osv. Står i bokhylle ved siden av mønsterpermer etc. Utfordringen er å legge pinnene tilbake på riktig plass etter bruk..."

Sy ett fack till dina rundstickor

Sy ett fack till rundstickor av gamla jeans
  • Ta ett par braxor du tröttnat på; inte sådana som är trasiga i röven, men slitna knän eller innanlår går fint.

  • Leta reda på en assiett eller annan mellanstor tallrik.

  • Nåla ihop fram- och bakstjärten på byxorna, så att byxdelarna inte glider ifrån varandra.

  • Lägg tallriken över gylfen på framsidan, rita runt. Du vill ha med dragkedjan (eller gylfknapparna) i ditt rundsticke-fodral, men inte nödvändigtvis den översta knappen. Är byxlinningen för tjock, som på jeans, lägg definitivt tallriken under själva linningen. Bakfickorna kan du också behöva sprätta bort om du använder denimbrallor.

  • Rita runt tallriken, och klipp ur dina två runda, ihopnålade bitar, alltså fram- och bakstjärten.

  • Sy ihop rundlarna med en fetingsicksack, hela vägen runt.

Vad du har nu är ett runt fodral som öppnas och stängs på ena sidan — gylfen. Där stoppar du in och tar fram dina rundstickor. De formar sig fint efter sömmen, och tar nästan ingen plats alls. Men du måste förstås konsultera din stickmätare för att se vilken storlek du drar fram.

Mitt fram- och bakstjärtsfodral använde jag som sladdgömma till bredbandskabeln, som är ungefär 38 kilometer lång, plus/minus en mil. Ett par Benetton-jeans fick sätta livet till, och istället för att sy *häftade* jag runt tallriksstrecket med en vanlig häftapparat. (Hur kommer det sig att en universitetsutbildad människa som kan hantera en häftapparat inte kan skruva Ikea?)

Sy en rundstickehängare

Ännu ett utmärkt sätt att återvinna dina gamla brallor är att sy ett hängande sorteringsfack (via Internet Archive) för dina rundstickor (tack Pia för tipset!).

Sy ett rundsticksfodral från scratch... och stuvar

Sticka rundsticksförvaring

Vad sägs om en tavla där du kan sortera rundstickorna efter grovlek OCH längd? Smartsigt, va? Stickbeskrivningen finns på Ravelry.

Rundsticksfodral: Hur förvarar du dina rundstickor?

Vill du rekommendera ett smart sätt att förvara rundstickor? Kanske en länk till ett mönster eller en beskrivning på en webbsida som inte redan finns med på listan?

Rekommendera den till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen på rundsticksfodralet kallas (och vilken länk det är), och varför du gillar den förvaringen så mycket.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!