Snabba sjalar utan att sticka eller virka: Skarva en scarf på fem sekunder

Har du ett eller ett par nystan läckert restgarn, kanske bandgarn, pälsgarn eller effektgarn? Är du sugen på att snabbt fixa en läcker sjal, eller snarare en liten scarf på bara ett par sekunder? Som du förstår behöver du inte ens sticka eller virka den, utan...

Ooooo, det här är så fräckt!

Dessa snabba sjalar är garnpysslets egen extremsport, och beroende på vilka garn du har i gömmorna kan dina scarfar faktiskt bli snygga och fullständigt bärbara också.

Ditt uppdrag, om du väljer att acceptera det, är att skarva en scarf på mindre en fem sekunder.

Och du, innan du tänker "Härligt! Nu hinner jag prutta iväg 12 julklappar per minut" bör du känna till följande:

Det här restgarnsprojektet är gjort av en garngalning för en garngalning.

Det lämpar sig inte som gåva, då instruktionerna till den blivande bäraren av dessa snabba sjalar skulle bli på tok för komplicerade och relationen alldeles för spänd och trasslig.

Väljer du att utföra denna restgarnsbragd ska du göra det för ditt eget höga nöjes skull, och du bör inte använda det för att förnedra andra julklappsvägen. 

Ålrajt? Finemang! Då sätter vi igång.

När jag säger ordet "skarva" menar jag det inte i betydelsen "förlänga" utan "ljuga så att klockorna stannar".

Du ska helt enkelt göra en — eventuellt snygg och fullständigt bärbar — scarf som är en bluff.

Scarfen är bara en scarf när du har den på dig. Före och efter är den garn, och inget annat än garn. När du har tröttnat på dina snabba sjalar kan du alltså använda dem till att sticka och virka en betydligt mer tidskrävande sjal.

Så här gör du:

  • Välj ett effektgarn (det blir snyggast) ur din restgarnshög. Du kan använda ett helt vanligt garn också, men det blir inte alls lika skoj. Ett med hår och pluppar och duttar och grejsingar, eller många handmålade färgskiftningar, blir allra bäst.

    Du behöver motsvarande ett halvt till ett helt nystan à 50 gram.

    Om ditt garn är härvat kan du hoppa över nästa steg, och då tar din skarv-scarf kanske bara en till två sekunder att göra.

  • Härva ditt effektgarn (4 sekunder), och knyt ändarna löst kring härvan, eftersom du kanske vill använda garnet till att sticka eller virka något annat nästa dag.

  • Grabba tag i härvan i ytterändarna, en näve kring garnet på var sida, alltså, så att du kan spänna cirkeln till en lång sträng utan att tappa en enda tråd.

  • Håll så och lägg härvsträngen över nacken.

  • För in ena härvändan i den andra härvöppningen och dra till lite lagom. (1 sekund).

  • Häpp! En scarf!
Skarva en scarf

Min scarf är ett nystan Boa från Sirdar. 30 pix, och färdigt att bli något annat stickat eller virkat när jag tröttnat på att se lite lagom smånördig ut.

Och du som tror att det här är det mest udda du sett har inte sett tillräckligt.

Till och med italienska garn-fashionista-experterna Ornaghi har en skarv-scarf bland sina vackert grova kreationer och puttenuttiga babyprylar. Och de har valt att använda TRE härvor på samma gång för sina snabba sjalar. Iiiih!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!