Hålmönster i krokning (tunisisk virkning)

Nyfiken på olika strukturmönster i krokning eller tunisisk virkning? Här hittar du 8 stycken lättkrokade, mer eller mindre håliga hålmönster, där de flesta är beskrivna i både ord och video. Du får också en (repetitions)kurs i hur man krokar.

8 krokade hålmönster (krokning/tunisisk virkning)

Har du testat att kroka någon gång? Då kanske du tycker att de krokade grundmaskorna verkar vara lite väl stabbiga för något annat än grytlappar och grova filtar.

Men om du väljer krokning, eller tunisisk virkning, med tunt garn (i förhållande till kroknålen) och ett hålmönster får du ett tyg med skönt fall, som passar alldeles utmärkt till smäckra sjalar… eller som här, till ett gäng gästhanddukar. Och till och med den lätt frottéaktiga avigsidan blir snygg!

Visserligen har jag krokat en jeansjacka, men jag är fortfarande en ivrig nybörjare på tunisisk virkning. Alltså gav jag mig ut på skattjakt i biblioteket på Internet Archive och på YouTube, för att hitta och testa krokningsmönster som var både lätta att kroka, och lätta och följsamma till strukturen.

Här har du nu åtta av mina favoritmönster, alla virkade i samma tunna bomullsgarn, återvunnet från en Monki-tröja. Vilket utseende just du får beror givetvis på vilket garn du använder, grovleken på kroknålen och ditt personliga handlag. 

Provlapparna, det vill säga gästhanddukarna, är inte våtspända, utan bara lagda på elementet för att torka. Då kan du också se hur vissa mönster helt naturligt vill dra sig på diagonalen och hur några krullar sig i kanterna, precis som krokning i grundmaskor.

Om du bara krokar mindre rutor, kanske disktrasor, eller kvadrater till en pläd, märks den där diagonaldragningen inte så mycket. Men givetvis får du ett stiligare utseende om du blockar.

Vad behöver du för att kroka dessa mönster?

 • För att kroka något större behöver du tunisiska virknålar eller krokningsnålar. Det hittar du bland annat hos Rito*.

  OBS! Länken till Rito är en så kallad affiliate-länk. Det innebär att om du shoppar något efter ett klick så bidrar du också med en spänn eller två till driften av Billigt-garn.net. Det kostar inte dig något extra.

  Men för att kroka något smalt, som en halsduk eller rutor till en pläd eller filt, duger det fint med en jämntjock virknål. Fäst en gummisnodd i slutet av virknålen, så att inte maskorna trillar av.

  Du behöver en kroknål som är lite eller mycket grövre, jämfört med den virknål som du hade valt till ditt garn.

 • Hörlurar eller avstängt ljud på datorn eller mobilen. Många av krokningsvideorna är ljudsatta med musikslingor, som är synnerligen irriterande. Särskilt för din omgivning.  Det finns lugnare och behagligare metoder för att bli galen.

 • Grundkunskaper i krokning, som kommer här:

Grunderna i krokning

Om du har lite grepp om virkning lär du dig snabbt grunderna i krokning eller tunisisk virkning. Och Järbo garn bjuder på en videogrundkurs på bara ett par minuter:

Det du ska ha koll på är att du inte brukar vända på arbetet när du ägnar dig åt tunisisk virkning. Istället har varje varv i krokning två delar. En där du plockar upp maskor, alltså hela mankemanget som du gör när du för in virknålen i nästa maska, fångar in garnet och drar igenom garnet för att forma en ny maska. Maskan ska du låta sitta kvar på kroknålen tills det är dags för avkrokning. Vilket är den andra delen av varvet. 

Först upplockning, sedan avkrokning, alltså. Och däremellan sitter maskorna kvar på nålen, vilket gör att krok-tekniken liknar stickning en aning. Avkrokningen inleds vanligtvis med en luftmaska.

Sedan är det bra att känna till kantmaskorna. I början av varvet har du redan en maska på kroknålen, och du hoppar därför över den första lodräta tråden, den som sitter precis under maskan på nålen. Och i slutet av upplockningsdelen av varvet ska du vanligtvis föra in kroknålen bakom två maskbågar på den sista maskan för att få en snygg finish. Det demonstreras i Järbo garns video, så ta en titt om du inte redan har gjort det.

Något som inte tas upp i Järbo garns video är avslutningen. Det vanligaste sättet att avsluta en krokad bit är att virka ett varv med smygmaskor, alltså en smygmaska i varje lodrät tråd. Beroende på vad du väljer att kroka kan du behöva kanta hela biten med ett gäng varv fasta maskor också, det vill säga med vanlig virkning.

8 hålmönster i krokning eller tunisisk virkning

Ingen förkortningshysteri? Bara lite. För att det ska bli mer lättläst används ibland förkortningarna

 • m = maska

 • lm = luftmaska.

Snäckmönster i krokning/tunisisk virkning

Krokat snäckmönster (tunisisk virkning)Rätsida.
Krokat snäckmönster (tunisisk virkning) avigsidaProvlapp och avigsida.

Varv 1: Virka X antal luftmaskor, där X är delbart med 4. Börja i den andra luftmaskan från virknålen och plocka upp 1 maska i varje luftmaska. (Låt maskorna vara kvar på nålen.)

Tillbakavarv/avkrokning: Fånga in och dra garnet igenom de 2 första maskorna. * Virka 4 lm, fånga in och dra garnet genom 5 maskor på nålen *. Upprepa *-* tills du har 3 m kvar på nålen. Virka 3 lm och dra garnet genom de sista 3 m på nålen.

Varv 2: Virka 1 lm. Plocka upp 1 maska i varje lm i luftmaskbågarna, först 3 m, sedan 4 m i varje luftmaskbåge. (Se till att sista maskan är en kantmaska, det vill säga för in kroknålen bakom två vertikala maskbågar i ytterkanten och plocka upp 1 maska). Och låt maskorna sitta kvar på nålen.

Avkrokning som tidigare.

Upprepa varv 2 tills du är nöjd. Avsluta med att virka ett varv fasta maskor (med mindre grov virknål) i sista varvet + uppläggningen.

Krokat pilspetsmönster (med video)

Pilspetsmönster i krokning el tunisisk virkningRätsida.
Pilspetsmönster i krokning el tunisisk virkning, avigsidaProvlapp och avigsida.

Varv 1: Virka ett jämnt antal luftmaskor. Börja i den andra luftmaskan från kroknålen och plocka upp 1 m i varje luftmaska. (Låt maskorna vara kvar på nålen.)

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 luftmaska. *Fånga in och dra garnet genom 2 maskor på nålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på kroknålen.

Varv 2: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) *Kroka ihop 2 maskor genom att föra in nålen i nästa 2 lodräta maskor på rätsidan och dra igenom garnet. Gör ett omslag runt kroknålen (för garnet bakom och framför nålen).* Upprepa *-* fram till sista maskan. För in kroknålen bakom två vertikala maskbågar i ytterkanten och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Varv 3: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) *Plocka upp 1 maska i nästa lodräta tråd. För in nålen under den horisontella luftmaskan (egentligen mellan främre och bakre tråd av omslaget) och plocka upp 1 maska.* Upprepa *-* fram till sista maskan. För in kroknålen bakom två vertikala maskbågar i ytterkanten och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Upprepa varv 2 och 3.

Mönstret i form av video, engelskt tal:

Enkelt hålmönster i tunisisk virkning eller krokning

Enkelt hålmönster i krokningRätsida.
Enkelt hålmönster i krokning, avigsida.Provlapp och avigsida.

Varv 1: Lägg upp ett udda antal luftmaskor. Börja i den andra maskan från virknålen och plocka upp en maska per luftmaska. (Låt maskorna sitta kvar på kroknålen).

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 2 lm, fånga in och dra garnet genom 3 m på nålen, *1 lm, fånga in och dra garnet genom 3 m på virknålen.* Upprepa *-* varvet ut.

Varv 2: (Första maskan sitter redan på virknålen.) *För in kroknålen i utrymmet under den tvärgående luftmaskan och plocka upp 1 maska. Plocka upp 1 maska i luftmaskan.* Upprepa *-* fram till den sista lm-bågen. För in virknålen i utrymmet under den tvärgående luftmaskan och plocka upp 1 maska. För in kroknålen bakom två vertikala maskbågar i ytterkanten, och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Upprepa varv 2.

Krokat nätmönster med ränder (med video)

Nätmönster med ränder i krokning.Rätsida.
Nätmönster med ränder i krokning. Avigsida.Provlapp och avigsida.

Varv 1: Virka ett udda antal luftmaskor. Börja i den andra luftmaskan från virknålen, och plocka upp 1 maska. *Gör ett omslag (för garnet bakifrån och fram över nålen). Hoppa över en luftmaska, och plocka upp 1 maska i nästa luftmaska.* Upprepa *-* fram till sista maskan. Plocka upp en maska.

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på virknålen.

Varv 2: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) Plocka upp 1 maska i den lodräta maskan. *Hoppa över en lodrät tråd (från omslaget), och plocka upp en maska i nästa lodräta maska.* Upprepa *-* fram till sista maskan. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Upprepa varv 2.

Mönstret i form av video, musikslinga:

Kroka ett stort snäckmönster (med video)

Kroka ett stort snäckmönster.Rätsida.
Kroka ett stort snäckmönster. Avigsida.Provlapp och avigsida.

Varv 1: Virka X antal luftmaskor, där X är delbart med 5, virka 2 luftmaskor till. (Mönstret är alltså delbart med 5 + 2 maskor.) Börja i andra luftmaskan från virknålen och plocka upp 1 m i varje luftmaska. (Låt maskorna vara kvar på nålen.)

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på virknålen.

Varv 2:  (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) Plocka upp 1 maska i varje lodrät maska fram till den sista maskan. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 3 lm, fånga in och dra garnet genom 6 m på virknålen. * Virka 4 lm, fånga in och dra garnet genom 6 m på virknålen. * Upprepa *-* tills du har 2 m kvar på virknålen. Virka 2 lm, dra garnet genom 2 m på virknålen.

Varv 3: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) Plocka upp 2 maskor, 1 per luftmaska, i den första lm-bågen. Plocka upp 1 m i tråden bakom/ovanför de ihopkrokade maskorna. * Plocka upp 4 m, 1 per luftmaska, i nästa lm-båge. Plocka upp 1 m i tråden bakom/ovanför de hopkrokade maskorna.* Upprepa *-* fram till sista lm-bågen. Plocka upp 2 m, 1 per luftmaska, i den sista lm-bågen. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på virknålen.

Upprepa varv 2 och 3.

Kroka det stora snäckmönstret efter en video med musikslinga:

Tätt nätmönster i krokning eller tunisisk virkning (med video)

Tätt nätmönster i krokning.Rätsida.
Tätt nätmönster i krokning. Avigsida.Provlapp och avigsida.

Varv 1: Lägg upp ett jämnt antal luftmaskor. Börja i andra luftmaskan från virknålen och plocka upp 1 m i varje luftmaska. (Låt maskorna vara kvar på nålen.)

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på virknålen.

Varv 2:  (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.)  *Kroka ihop 2 maskor genom att föra in nålen genom 2 lodräta trådar och dra igenom garnet. Gör ett omslag genom att dra garnet bakifrån och fram över virknålen.* Upprepa *-* fram till sista maskan. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Varv 3:  (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) *Kroka ihop 2 maskor genom att föra in nålen genom den lodräta tråden och den sneda tråden från omslaget. Gör ett omslag. *  Upprepa *-* fram till sista maskan. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Upprepa varv 3.

Redo för en musikslinga till? Här är mönstret som video:

Krokat hålmönster med kluster (med video)

Krokat hålmönster med kluster.Rätsida.
Krokat hålmönster med kluster. Avigsida.Provlapp och avigsida.

Varv 1: Virka X antal luftmaskor, där X är delbart med 3, virka 2 luftmaskor till. (Mönstret är alltså delbart med 3 + 2 maskor.)  Börja i andra luftmaskan från virknålen och plocka upp 1 m i varje luftmaska. (Låt maskorna vara kvar på nålen.)

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på virknålen.

Varv 2: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) * Gör ett omslag genom att föra garnet bakifrån och fram över kroknålen. Kroka ihop 3 maskor genom att föra in virknålen i de nästa 3 lodräta maskorna och dra igenom garnet. För in virknålen i den första av de tre lodräta maskorna som du krokade ihop, och plocka upp en maska.* Upprepa *-* fram till sista maskan.  För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 3 lm. Fånga in och dra garnet genom 4 maskor på nålen. *Virka 2 lm, fånga in och dra garnet genom 4 maskor på nålen.* Upprepa *-* tills du har 2 m kvar på kroknålen. Fånga in och dra garnet genom de 2 maskorna.

Varv 3: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) * Plocka upp 1 m i tråden bakom/ovanför de ihopkrokade maskorna. Plocka upp 2 m, 1 per luftmaska, i nästa lm-båge.* Upprepa *-* fram till sista maskan. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp en maska.

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har en maska kvar på virknålen.

Upprepa varv 2 och 3.

Stäng av ljudet för att slippa höra musiken, och följ krokandet av klustermönstret på video:

Diagonalt hålmönster i krokning (med video)

Diagonalt hålmönster i krokning.Rätsida.
Diagonalt hålmönster i krokning. Avigsida.Provlapp och avigsida.

Varv 1: Lägg upp ett jämnt antal luftmaskor. Börja i andra luftmaskan från virknålen och plocka upp 1 m i varje luftmaska. (Låt maskorna vara kvar på nålen.)

Tillbakavarv/avkrokning: Virka 1 lm. *Fånga in och dra garnet genom 2 m på virknålen.* Upprepa *-* tills du har 1 maska kvar på virknålen.

Varv 2: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) * Gör ett omslag genom att föra garnet bakifrån och fram över kroknålen, hoppa över en lodrät tråd, för in kroknålen genom nästa lodräta tråd PLUS den horisontella luftmaskan och dra igenom garnet.* Upprepa *-* fram till sista maskan.  För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Varv 3: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) *För in kroknålen genom den sneda tråden från omslaget PLUS nästa horisontella luftmaska och dra igenom garnet. Gör ett omslag genom att föra garnet bakifrån och fram över kroknålen, hoppa över en lodrät tråd.* Upprepa *-* till och med den sista lodräta tråden. För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp 1 maska.

Avkrokning som tidigare.

Varv 4: (Första maskan sitter redan på virknålen. Hoppa över den första lodräta tråden i ytterkanten.) * Gör ett omslag genom att föra garnet bakifrån och fram över kroknålen, hoppa över en lodrät tråd, för in kroknålen genom den sneda tråden från omslaget PLUS den horisontella luftmaskan och dra igenom garnet.* Upprepa *-* fram till sista maskan.  För in nålen bakom två vertikala maskbågar i den sista maskan, och plocka upp en maska.

Avkrokning som tidigare.

Upprepa varv 3 och 4.

Blir det lättare med video? Här är den, med musikslinga:

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!