Laga jeansjacka? Kroka, virka, sticka, gör om!

av "Billigt garn"-Anna

Den sönderälskade, tunna jeansjackan är garnbombad med krokade, stickade och virkade delar.

Den sönderälskade, tunna jeansjackan är garnbombad med krokade, stickade och virkade delar.

Tänk om, gör om. (Men något "gör rätt" finns inte i det här sammanhanget.)

Mina försök att lappa, laga och pimpa favorit-jeansjackan med virkade motiv och sashiko-broderi rann ut i sanden. Glömdes bort på vinden, snarare.

Istället gjorde jag något mycket större, mycket garngalnare: byggde långsamt upp en koftjacka omkring den gamla jeansjackan, med krokade (tunisisk virkning), virkade och stickade delar, med den ursprungliga jackan som ett slags foder. Och det i ett återvunnet indigofärgat garn, som kommer att blekas och slitas precis som jeans.

Så nu har jag en virkad och stickad och garnbombad jeansjacka, eller en kofta fodrad med tunt, elastiskt jeanstyg som höll på att lösas upp i atomer efter flitigt användande.

Ambitiöst? Nja. Hela processen tog ett halvår, men "fort" är liksom inte poängen med att garnbomba en sliten trotjänare. Och det var hela tiden omväxlande och kittlande. När som helst kunde jag välja mellan att pyssla med olika pusselbitar, till exempel:

Min att göra-lista i mandala-form för jeansjackan- tråckla fast de virkade och krokade bitarna

- linda, tvätta och nysta om stora nystan denimgarn (jag avkrullade bara det jag stickade med)

- räkna ut ökningar och minskningar, form och fason till de olika jeansjacke-delarna

- sticka, virka och kroka provlappar

- sy fast tråcklade delar med alternerande små, griniga stygn och svepande sicksack-linjer

- brodera dekorsömmar med ett återvunnet bomullsgarn i lila nyanser

- fästa trådar

- plöja YouTube-rullar om krokning, och gräva i arkiven efter spännande strukturmönster att träna upp mina kroknings-skillz på.

Krokade, virkade och stickade strukturmönster som syns på baksidan1. Krokning

2. Krokning

3. Krokning

4. Virkning

5. Krokning

Krokade, virkade och stickade strukturmönster som syns på framsidan1. Virkning

2. Krokning

3. Krokning

4. Stickning

5. Stickning

Med tanke på att jeansjackan blev en samling prov på krokade, virkade och stickade mönster var min plan B — om koftjackan inte hade blivit bärbar — att hänga upp den på väggen. Som en installation. Och som en ursäkt för att (fortsätta) pladdra på om garnåtervinning och den eländiga snabbmode-industrin.

Som om inte maskandet tog tillräckligt med tid delade jag dessutom det återvunna garnet från den begagnade Boomerang-tröjan. Från början bestod garnet av 7 parallella trådar, och till den garnbombade jeansjackan har jag använt omväxlande 4 trådar (krokade bitar) och 3 trådar (krokade, virkade och stickade delar).

Ja, jag gillar verkligen, verkligen att umgås med mina garn.

Här är halvåret, snabbspolat:

Vadå? Hur jag lyckades få bitarna till samma form och storlek som det var på jeansjackan? Det var till en början inte det minsta svårt.

Både krokning och virkning går att skulptera, alltså öka och minska efterhand och jämföra med originalet. Och de stickade bitarna och ärmarna var bara matematik.

Men sedan visade det sig att jag hade räknat ut minskningarna och ökningarna lite för bra. För mina maskade jeansjackdelar var symmetriska, medan motsvarande, slarvsydda sömnadsdelar på originaljackan kunde skilja sig mer än centimetern på höjd och bredd på höger- respektive vänsterdel.

På något vis kändes det inte lika rock'n'roll att garnbomba jeansjackan med jämnare bitar än originalet. Jaja.

Garnkostnad?
Garnet i den begagnade Boomerang-tröjan var så snyggt att jag var beredd att lägga ut lite mer pengar än jag brukar. Tröjan kostade 145 kronor begagnad, och jag använde ungefär 2/3-delar av det. Så garnkostnaden för den garnbombade jeansjackan blev cirka 100 kronor.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...