Sticka Hello Kitty, Elvis, Pokémon, Disney, dödskallar ... 
Del 3: Rita ett diagram över ditt motiv eller bild

Restgarnsidéer:

Vi har kommit till del 3 i den lilla kursen om hur du kan sticka Hello Kitty eller något annat fräsigt motiv från populärkulturen eller sticktraditionen. Det här är kanske den allra viktigaste delen. Faktiskt. Även om den kommer sist. Just därför. För nu handlar det om att rita ett diagram som du kan sticka efter.

3. Gör eller hitta ett motiv som passar till stickning — och din beskrivning

Dags att säga "Hello" till att sticka Hello Kitty. 

Nu behöver du ett diagram som du kan intarsia-sticka (steg 1) i din modell (beskrivningen i steg 2). Det kan vara ett du hittar på nätet eller någon annanstans, eller ett du ritar själv.

Här behöver du framför allt hålla reda på två saker för att ditt mönster inte ska mutera till ett monster:

  • Du behöver ett mönsterdiagram som är anpassat till stickning. Korsstygnsmönster duger inte.

    Om du ser en stickad ren utdragen till en tax med spretiga flätor beror det på att personen som stickade plagget använt fel sorts diagram. Slätstickade maskor är bredare än vad de är höga. Du behöver alltså "maskpapper", snarare än rutat papper. Vanligt rutat papper eller korsstygnsmönster ger fel proportioner.
  • Maskpapper för motiv till intarsiastickningMotivet du väljer ska passa din valda beskrivning. Och då menar jag inte att det ska vara snyggt, eller att dödskallar inte passar på haklappar eller att du inte kan sticka Hello Kitty på en manströja, utan att ha det ska ha lämplig maskbredd och varvhöjd.

    Spana in antalet maskor och varv på den beskrivning du har valt ut. Hur stort kan motivet vara? Om du stickar en bebiströja som är 60 maskor som bredast, och 90 varv upp till halsringningen, kan ditt motiv vara maximalt 40 m x 70 varv för att passa centrerat på bröstet. Om du bara vill placera en liten Musse Pigg på en stickad slips kanske den inte kan vara större än 15 maskor x 20 varv.

    Du behöver lite sunt förnuft ... eller mer maskpapper. Rita upp konturerna av plaggen eller prylen du tänker sticka, och räkna hur många maskor motivet kan vara, och hur långt från kanterna du kan placera det.

Håller du de två pryttlarna i åtanke? Bra, då ska vi utforska några av mina favoritmetoder när det gäller diagramritning och att fixa själva motiven. 

1. Rita på fri hand:

Om du gillar att teckna, eller åtminstone kalkera, kan du knåpa ihop ett eget motiv. Du behöver som sagt maskpapper, alltså ett rutat papper som är anpassat till stickade maskor. Och helst ett som är anpassat till den masktäthet du tänker sticka med.

Maskpapper kan du skriva ut på till exempel Sweaterscapes eller Tata-Tatao

Om du behöver lite rithjälp är målarböcker för barn bra att ha: stora motiv, tydliga konturer, inga färger som förvirrar. Du kan hitta dem på nätet också: "[namn på gubbe] coloring pages".

2. Kopiera ett färdigstickat motiv:

Populära Disney-figurer, älgar och sportsymboler är lätta att ordna till genom att spana in fabriksstickade strumpor. Nej, jag skojar inte. Motiven ser ynkliga ut på sockorna men blir stora och fina i handstickning (eftersom de i original är stickade med vansinnigt små maskor). De passar bäst för tröjor och plädar och andra gigantifika projekt.

Kör en genomröjning av udda-strumplådan och se vad du hittar, annars brukar just barnsliga strumpor med knepiga gubbar vara billiga att köpa.

Och du, ta och rita över motivet på ett maskpapper. Det är omöjligt att sitta och hålla reda på stickade och ostickade maskor genom att stirra på en socka.

3. Låna något färdigritat:

Personer som har betydligt mindre respekt för immaterialrätt än jag har förvandlat skyddade varumärken till färdiga stickdiagram. Du kan alltså hitta allt från Barbie till Elvis Presley till Diddl och Nine Inch Nails på nätet... åtminstone tills varumärkesadvokaterna stänger ned sidan.

Och hur hittar du dem? Googla eller Binga! Gå antingen in på www.google.se eller ännu hellre images.google.se och använd sökord som [motivet du söker], knitting chart, motif, graph, intarsia, breipatronen ...

Noterade du utrikiskan där i slutet? Det är holländska. Några av mina favvo-varumärkes-skändare är från Nederländerna. Och vill du verkligen, verkligen sticka Hello Kitty efter samma diagram som jag har gjort, sök på "Caroline's truien".

4. Förvandla en bild till ett stickdiagram med datorkraft.

Om du går bet på att hitta färdigritade stickdiagram kan du ändå stjäla låna en bild från nätet, och sedan omvandla den till ett stickdiagram.

För precis som det finns datorprogram som omvandlar bilder till korsstygnsmönster eller pärlplattemönster, finns det appar som anpassar dem till maskstorlek. (Och det råder verkligen ingen brist på inspirationsbilder om du vill sticka Hello Kitty, Diddle, Panfu, smileys ...)

På nätet finns till exempel gratisverktyget KnitPro, men det är lite trubbigt. Du måste förhandsbearbeta bilden en hel del. (Reducera antalet färger, krympa eller förstora; KnitPro jobbar med ett standardinställt maskantal.)

Det finns också en lite mer utvecklad variant, KnitProPlus, där du kan ställa in din egen masktäthet.

Ett bättre alternativ är ett program som du kör på din egen burk. Det finns massor. Inklusive varianter där du använder Excel eller PhotoShop. Jag snobbar med att gilla specialiserade verktyg som PC-Stitch. Med det kan du reducera antalet färger, krympa och komplettera. Programmet kostar flis, men du klarar dig långt med den kostnadsfria demoversionen (fast du kan inte spara dina verk).

Brigitte (även det en holländare), har en utmärkt kurs i hur du förvandlar en bild till ett stickdiagram med PC-Stitch. På engelska. Där hittar du nedladdningslänken också.

Du kan också kombinera high tech med old school genom att ta ett färdigt motiv, uppförstorat på kopiator eller skrivare, ett maskpapper och använda ditt fönster som ett ljusbord:

...

Är det något du undrar om att sticka Hello Kitty? Eller om att återvinna garn? Ställ en fråga!

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare