Sticka sockor av nylonstrumpor och -strumpbyxor

av Irja Nilsson

Kasta inte dina trasiga strumpbyxor, och berätta också för dina förtrogna att du samlar på trasiga strumpbyxor! Du ska nämligen klippa dem i smala remsor och sedan sticka nya fina sockor av dem. För jag antar ju att du är återbrukare och inte bara helt sonika går och köper sprillans nya ...

De du ser på bilderna är stickade på klassiskt vis, på strumpstickor, men man kan säkert göra på annat vis också.

Hur många trasiga strumpbyxor går det då åt? Ja, det beror ju på vilka randningar du vill ha, om du nu inte har många trasiga par av samma färg. Det svåra kan vara att hitta kul färger, det lättaste är ju bruna av olika nyanser, eller svarta.

Jag har just vägt ett par färdiga sockar och de vägde 110 gram. Det vägde också de 5 par strumpbyxorna du ser på bilderna.

Ett tips är också att sticka dem parallellt, så är det lättare att få till dem lika. På någon av bilderna har jag sockor av olika par.

Av detta förstår du att "garnkostnaden" är 0 kr.

Innan man provat ett par sådana strumpor kanske man tror att de skulle vara svettiga, men nej, det är de inte. Tvärtom så är de mycket sköna och elastiska.

Idén kommer från min pappa, född 1918. Min mamma som förstås nappade på idén har stickat sådana strumpor sedan 50-talet.

Eftersom det nu är så kul att göra sådana strumpor och eftersom de också är nästintill outslitliga — ha ett gäng i hallen för dina gäster att ta på om du har kalla golv.

Om du har vänner av samma sinnelag, återbrukare, gör sockorna säker succé också som Conversation Piece.


Kommentarer till Sticka sockor av nylonstrumpor och -strumpbyxor

Klicka här för att kommentera

Genial återvinning!
av: "Billigt garn"-Anna

O, jag älskar gamla nylonisar som pysselmaterial, och har både stickat och virkat alla möjliga filidutter av dem.

Men strumpor av nylonstrumpbyxor? Inte än. Snart så. Måste bara slita ut lite fler par.

Det är därför man måste ha damiga väninnor
av: Irja

Det är ju just det som är kruxet, att ha slitit ut några strumpbyxor först, innan man sätter saxen i dom. Det är där de damiga väninnorna kommer in i bilden, som kan hjälpa till att samla ihop strumpbyxorna! Själv använder jag sällan strumpbyxor, bara ungefär varannan torsdag, och då krånglar jag alltid när dom ska på, men dom brukar hålla länge likafullt.

Såna här vill jag göra, men...
av: Anonymous

...hur blir det bäst att klippa? På längden, tvären, snedden? Hur breda remsor blir bra? Och hur är det bäst att sätta ihop dem?

Klipp i spiral eller snoddar
av: "Billigt garn"-Anna

Du kan klippa nylonstrumporna eller -strumpbyxorna i spiral eller i snoddar som du hakar i varandra. I det senare fallet blir det dubbelt garn med små knutar, så jag rekommenderar spiralklippning.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om 'alternativa' garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...