Fynda bandgarn, pälsgarn och effektgarn: Spartips för stickning & virkning

Fynda bandgarn? Eller vill du återvinna lyxiga pälsgarn och effektgarn? Här är knepen!

Bandgarn, pälsgarn och effektgarn sätter piff på din stickning och virkning även när du stickar och virkar slätstruket. Jag menar: särskilt när du stickar och virkar slätt. Nej förlåt: enbart när du satsar på helt normala maskor.

Om du vill gå loss på avancerade strukturmönster, flätstickning eller reliefvirkning — skippa garnen med hår, glans och ploppar. Ingen kommer att kunna urskilja dina mäktiga maskor under alla pälsstrån, tussar och skinande remsor.

Återvinningstips!

Linda upprepat garn till stickning och virkning

Givetvis går det att återvinna band-, päls- och effektgarn. Men de består ofta av mycket syntetfibrer. Väldigt mycket. Typ helt och hållet. För att få dem någorlunda släta och pysselvänliga behöver du linda garnet när du återvinner. Och att tejpa fast garnänden vid linkbunken är en god idé; vävda syntetgarn kan vara så slinkiga att de förvandlas till en trasselsudd så fort du blinkar, nyser eller fiser.

Bandgarn av ull och bomull kan du däremot härva och tvätta som vanliga garner av samma material.

Fransgarn (långhåriga pälsgarn) och håriga effektgarn kan vara knepiga och tidsödande att sprätta och repa upp. Om du inte har gott om tid är det bättre att rota i reabackarna.Det knepigaste är just sömmarna. Ofta är kommersiella plagg stickade i pälsgarn ihopsydda med en söm som ätit sig in i fransarna, så resultatet blir ... lite luggslitet. Inte fult, inte alls. Bara annorlunda.

Men korthåriga pälsgarn, sådana som nästan är mer som chenillegarn (tänk till exempel Snowflake), blir riktigt lyckade som upprepade garn.

Gör det själv: Riktigt, riktigt snygga bandliknande garn kan du dessutom göra själv, genom att klippa, skära eller riva tygremsor i vävda tyger eller trikåer. Läs mer på Sticka, virka UTAN garn.

Spartips!

Tursamt nog går det lika mycket trend i hårgarn som människofrisyrer. Förra säsongens knölar och spröt hittar du i garnbutikernas reabackar, i postorderföretagens reakataloger och, förstås, på nätauktion. Ett nystan brukar räcka fint till den effekt du är ute efter, så hoppa inte över de enstaka restgarnsnystanen du hittar på exempelvis Tradera eller Facebook Marketplace.

Inspirerande exempel (Och nej, du kan inte köpa dem. Gå och återvinn själv, människa!):

Återvunna bandgarn

Bandgarn, ljuslila i ull och nylon. Återvunnet, så klart

Ljuslila tub med kärna ull/nylon/akryl

Ett vårglatt, lätt garn som är så speciellt att du nästan tappar andan. Om du har provat att sticka eller virka med bandgarn förut och bara blivit förbannad, skulle det här vara en helt annan upplevelse.

Garnet består nämligen av en luden svartvit kärna, och runt den sitter som en liten nylonstrumpa av det ljuslila. Det är alltså ett "vanligt" garn med en bandstrumpa runt.

DESSUTOM skymtar det svartvita garnet igenom den ljuslila strumpan och ger det sköna färgskiftningar, och ovanpå det ruggar strumpan till sig (ungefär som dina egna nylonstrumpor gör, fast snyggt istället). Materialet är 57 procent nylon, 27 procent akryl och 15 procent ull som ska handtvättas.

Tubgarn, klarrött, i bomull/akryl

Klar-rött garn bomull/akryl

Finns det något somrigare än att sticka eller virka med ett skönt bandgarn i bomullsblandning? Och när du läser vidare förstår du att du fixar sommarpysslet bus-billigt!

Här är ett klarrött och återvunnet garn, ett sådant som består av en stickad tub, i 55 bomull, 45 procent akryl.

Du använder lite grövre stickor eller virknålar; hur grova beror förstås på hur "hålig" effekt du vill ha. Och du kan antingen välja att vrida bandet "rätt" eller låta det hamna som det vill, lite hipp som happ, för en mer spännande yta.

En gammal XL-damtröja spottade ur sig, efter sprätt och tvätt, sex olika stora nystan, vilket räcker till en tröja med inte alltför långa ärmar i S/M, kortärmat räcker det till ännu större storlekar.

Garnet tvättas i 30 grader skontvätt i tvättmaskinen — och du, garnet är redan krympt. Ytterligare en fördel med återvunna garner.

Rosa-beige bandgarn i merceriserad bomull

Crèmefärgat bandgarn, merceriserad bomull

Färgen är alltså crèmebeige med en dragning åt rosa. I blött skick är det mer rosa än beige.

Det här garnet är urtjusigt i 100 procent merceriserad bomull, ett sådant där bandgarn som är en stickad tub.

Det är alltså glansigt och starkt — förutom en skadad bit på cirka en centimeter biten — och snyggt på grova stickor och virknålar.

Tvättrådet från slakt-tröjan är handtvätt, men jag utgår från att det är en fegmärkning. Självklart måste du kunna tvätta ett bomullsgarn i maskin.

Notera härvorna. För självklart kan du härva och tvätta ett återvunnet bandgarn i bomull när du återvinner garn.

Rayon/polyester, vävt bandgarn

Limegrönt tvinnat band med snodd i rayon/polyester

Bilden kan givetvis inte göra nyansen rättvisa. Det är en ljus gulaktig grön, en som påminner både om lime och om konserverade ärtor. Snygg!

Det här bandgarnet är tunt och vävt — med en liten twist. Eller snarare flera stycken. Tycker du att det är svårt att få bandgarn att ligga slätt när du stickar eller virkar med det?

Ha! Här behöver du inte bekymra dig om det. För det här garnet SKA INTE ligga stilla. Materialet gör att det vågar och veckar sig.

Dessutom finns partier där bandgarnet är permanent-tvinnat i par centimeterlånga snuttar, som framträder som mer "normalgarniga" maskor bland banden.

Mmm. Passa på att njuta av bandgarnets nyckfullhet!

Det påminner mer om strukturgarn än om bandgarn. Och materialet är 50 % rayon och 50 % polyester som tål maskintvätt i 40 grader. (Rayon/viskos blir styvt och känsligt när det blir blött, men du kan å andra sidan spänna ut maskorna i en bra form då.)

Chinchillagarn! Band- eller chenillegarn?

Olivgrönt 'chinchilla'-garn viskos/polyamid

Nä, jag tror inte att "chinchilla-garn" är en officiell beteckning. Men det är min. Garnet är dels matt och mörkt olivgrön, dels mörkt, mörkt grön med en lätt brunsvart ton och läcker glans. Det är egentligen ett bandgarn, men det ser ut som en blandning av ett bandgarn och ett chenillegarn. Det är nämligen en matt, sammetsmjuk (den mörkt olivgröna) sträng, omgiven av två veckiga, glansiga flikar av viskos. Dina maskor kommer att se makalösa ut med sådana här återvunna trådar, även om du stickar eller virkar en aning ojämnt.

Materialet är 63 procent polyamid, 37 procent viskos. Och givetvis mår det bäst av handtvätt eller 30 grader på skontvättsprogrammet.

Återvunna pälsgarn/effektgarn:

Effektgarn. Och pälsgarn.

Rosa garn sammetsgarn/pälsgarn akryl/polyamid

Vem vill inte ha ett färgstarkt luddigt garn? Ett som ser fräckt ut, även i vanligt slätstickning?

Är det ett sammetsgarn eller ett pälsgarn? För att vara ett sammetsgarn är det långhårigt. För att vara ett pälsgarn är det korthårigt. Det är luddigt, helt enkelt, och vråltjusigt. För inte nog med att det är läckert ceriserosa, mitt bland de korta, mjuka pälsstråna sitter transparenta "hår" som fångar upp ljuset och ger en glittereffekt. Mumsigt!

Materialet är 92 % akryl och 8 % polyamid (det är den transparenta nylonen som glittrar), som du kan tvätta i 40 grader, skontvättsprogrammet.

Glittergarn! Återvunnet, så klart

Glittergarn: Ljuslila med glitter ull/bomull/nylon

O, glittergarn kan vara riktigt, riktigt knepiga. Den där lilla metallictråden har en tendens att fastna och fransa sig. Men det går, med lite tålamod. Och din garnbudget tycker att det är värt besväret.

Som i det här garnet, i en ljus, ljus lila, med en lätt rosaaktig ton. Tråden i metallglitter har två sidor: en är silverblank, en är starkt rosalila.

Det är mellangrovt och består förutom av metallglittertråden av 7 tunna trådar som löper parallellt (de är alltså inte sammantvinnade). Stickar eller virkar du slätt ser det ut som ett "vanligt" tvinnat garn, men om du använder löpmaskor brer trådarna ut sig och plattar till sig. Snyggt!

Materialet är en matt och len (utom glittret) blandning av 52 procent ull, 26 procent bomull, 11 procent nylon och 11 procent "metalliserade fibrer", som tål handtvätt.

Återvunna bandgarn och effektgarn

Det är lite klurigt men givande att återvinna bandgarn och olika sorters effektgarn. Här hittar du flera exempel på läckerheter till stickning och virkning.

Tunt bandgarn i ramie och bomull 
Nu ska vi se ... det här garnet är svart. Och så är det svart. Svart, svart, svart. Och mer, då? Jo, det är ett kuriöst garn . Visst, det är svart, …

Silverglittrande bandgarn i akryl/nylon 
Silvergarn! Inte äkta silver, förstås. Det här garnet är inte äkta någonstans. Men det är alldeles silvrigt och dant, och koftan var dessutom nedsatt …

Natur-beige rustikt bandgarn bomull/lin/ramie 
Ett garn helt i naturfiber. Ett "svårare" garn med rustik känsla i en färg som aldrig blir omodern, och ett som håller hela året, år efter år. Det …

Olivgrönt glansigt bandgarn viskos/polyamid 
Ett tunt, vårglatt garn i en fräsch nyans. Viskosen gör garnet glansigt och glatt, med ett härligt fall. Eftersom garnet är så slinkigt och halt är …

Kakao-brunt chenillegarn viskos/akryl 
Ett rufsigt chenillegarn i 75 procent viskos och 25 procent akryl (handtvätt), med underbar sammetslyster och hög gosfaktor. Nyansen är fylligt rödbrun, …

Kaki-grönt bandgarn akryl/bomull 
Garnet är ljust beigegrönt, kaki-färgat som vältvättade solblekta militärbrallor. Det är ett bandgarn som består av en rundstickad tub, som plattar …

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!